Programe locale si regionale obligatoriu de retransmis pe analog si digital
In cadrul sedintei CNA de ieri, 3 decembrie, a fost discutata decizia finala a Curtii de Apel privind obligativitatea operatorilor de televiziune prin cablu de a retransmite atat pentru conexiunile analogice cat si digitale, doua posturi TV locale si doua posturi regionale.

Membrii CNA au mentionat ca aceasta este o decizie importanta, fiind necesara o „reconfigurare totala din punct de vedere tehnic” iar cablistii trebuie sa se pregateasca in acest sens.

In noiembrie 2017, Consiliul National al Audiovizualului, in urma raportului intocmit de serviciul inspectii, a constatat ca la nivelul mai multor judete nu se respecta articolul 82, alineatul 2 din legea audiovizualului, in sensul ca nu erau 2 programe locale si 2 regionale retransmise in format analogic si digital.

Prin decizie, Digi (RCS – RDS) au fost informati ca pana la inceputul lunii aprilie 2018 sa rezolve aceasta situatie, in caz contrar urmand sa fie aplicata o amenda.

Digi a urmat o actiune in instanta impotriva acestei decizii iar Curtea de Apel Bucuresti a admis actiunea si a anulat decizia, considerand ca nu este necesar sa se respecte precizarile din decizia mentionata mai sus atat pe analogic cat si in sistem digital, cat timp trecerea intre analogic si digital se poate face foarte usor, putand fi receptionate astfel toate posturile corespunzator.

CNA a efectuat recurs iar pe 25 noiembrie 2020, Inalta Curte a admis recursul, a casat sentinta si a respins actiunea.
Motivarea nu a fost primita de reprezentantul RCS – RDS sau de membrii CNA insa se estimeaza ca va fi primita in 2-3 luni.

Lucian Mihai, reprezentantul RCS – RDS, a mentionat in sedinta CNA ca va fi foarte complicat din punct de vedere tehnic deoarece in prezent este un singur headend pentru transmisiunile digitale situat in Bucuresti, astfel incat pentru fiecare headend analogic ar trebui create inca doua frecvente unice care sa plece din Bucuresti catre acel headend. Avand in vedere ca Digi are peste 100 de headend-uri analogice, tehnic nu ar fi o solutie viabila.

Programe locale si regionale obligatoriu de retransmis pe analog si digital

La intrebarea membrului CNA Radu Herjeu daca exista un numar finit de posturi care incap pe cablu, Lucian Mihai a precizat ca pachetul digital preia spectrul din analogic, adica sunt scoase posturi din analogic pentru a introduce posturi pe digital, deoarece frecventele sunt aceleasi.

Conform reprezentantului Digi, in cadrul RCS – RDS reteaua ajunge la toti abonatii in sistem analogic iar pe digital, in functie de headend-uri si de modernizarea retelei, unde este posibil, este introdus si pachetul digital, fiind un singur fir care ajunge la abonati.

Monica Gubernat, presedinte CNA, a mentionat ca dupa primirea motivarii vor trebui sa discute impreuna cu toti cablistii pentru a stii exact ce este de facut mai departe.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.