De la 01 ianuarie 2019 creste volumul de date gratuit in roaming

Incepand cu 01 ianuarie 2019 ANCOM anunta ca va creste volumul traficului de date permis in mod gratuit in roaming in statele UE/SEE, trafic care este permis fara aplicarea unor taxe suplimentare. In plus, sunt reduse tarifele de suprataxa atat pentru traficul de internet mobil efectuat in roaming cat si suprataxa pentru apelurile primite.

Concret, modificarile privind roamingul in UE/SEE care vor interveni in luna ianuarie, sunt dupa cum urmeaza:

  • de la 01 ianuarie 2019 scade suprataxa pentru date de la 6 euro/GB (0.06 euro/MB) la 4.5 euro/GB (0.045 euro/MB);
  • de la 01 ianuarie 2019 creste volumul traficului de date permis gratuit (in limite rezonabile) in roaming in statele UE/SEE cu 25%;
  • de la 03 ianuarie 2019 scade nivelul maxim al suprataxei apelurilor primite in roaming de la 0.91 eurocenti/minut la 0.85 eurocenti/minut inclusiv pentru compania Digi;

De la 01 ianuarie 2019 creste volumul de date gratuit in roaming
Ce inseamna consumul rezonabil de date mobile in roaming?

In ceea ce priveste consumul rezonabil in roaming, in statele UE/SEE, asa cum este definit de catre ANCOM, traficul permis este calculat in GB dupa cum urmeaza (in calcul vom folosi valoarea disponibila de la 01 ianuarie 2019, 4.5 euro):

  • pentru planurile tarifare cu trafic de date nelimitat (in aceasta situatie se afla majoritatea serviciilor oferite de catre operatori), utilizatorii pot utiliza cantitatea de trafic de date exprimata in GB dupa cum reiese in calculul urmator:2 x  pretul cu amanuntul pentru servicii mobile intr-o perioada de facturare (fara TVA) / 4.5

Astfel incat, daca pretul pentru servicii mobile este 10 euro, vom putea consuma gratuit fiind considerat in limite rezonabile cantitatea de trafic de date mobile de 4.44 GB.

  • pentru cartelele prepay fara resurse de date incluse, in cazul carora plata se face la MB/GB, utilizatorii pot consuma urmatoarea cantitate de trafic gratuit:creditul pe care il avem disponibil pe cartela prepay la intrarea in roaming / 4.5

Astfel incat, daca atunci cand intram in roaming avem 9 euro ramasi pe cartela, putem consuma gratuit 2 GB pentru date mobile.

Caror operatori se aplica aceste modificari in roaming?

Aceste modificari se aplica teoretic tuturor operatorilor din tara insa practic cei de la Digi (RCS – RDS) nu sunt afectati de aceste schimbari. Acest lucru se intampla deoarece Digi este singurul operator din Romania care nu ofera beneficii in roaming, cei de la Digi au primit aprobarea ANCOM pentru a aplica suprataxe in roaming inca de la prima unitate consumata (primul apel efectuat/primit sau primul MB consumat pentru internet). Compania Digi a primit aprobarea de a nu oferi beneficii in roaming (fata de restul operatorilor in cadrul proiectului Roam like at home) datorita faptului ca deja ofera servicii la preturi foarte mici.

Desi teoretic ceilalti operatori de telefonie si internet mobil (Orange, Vodafone si Telekom) ar trebui sa ofere aceleasi beneficii ca in tara, operatorii ofera posibilitatea de a utiliza serviciul roaming doar daca activam o extraoptiune cu roaming, aceasta operatiune presupunand dezactivarea optiunii nationale. Mai exact, pentru a utiliza abonamentul in tara trebuie sa avem o optiune cu beneficii nationale iar pentru a utiliza abonamentul in afara tarii trebuie sa avem activata o optiune cu beneficii in roaming. Activarea unei optiuni cu roaming presupune dezactivarea optiunii existente, astfel incat optiunea nationala este pierduta.

Sursa: ancom.org.ro

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.