Care este cel mai bun router wireless 2021?
Daca ne-am hotarat sa inlocuim routerul de la operator sau pur si simplu actualul router este prea vechi pentru a tine pasul cu viteza si cu necesitatile noastre, atunci vom alege un router dedicat nevoilor noastre. Un router bun, in 2021, trebuie sa aiba acoperire mare si sa suporte viteze gigabit, atat pe porturile lan cat si pe wireless.

Avand in vedere ca preturile acestor echipamente au scazut in ultimii ani, ele au devenit foarte accesibile pentru majoritatea utilizatorilor. Recomand astfel utilizarea unui router personal in loc de a-l utiliza pe cel pe care il primim de la operatori. ONT-ul/modemul oferit de operatorii de telecomunicatii nu se poate scozate din uz insa putem conecta un router personal la el pentru performante mai bune.

Routerele wireless de la operatori fie au acoperire mica, fie sunt limitate in ceea ce priveste optiunile software, fie sunt limitate hardware (motiv pentru care nu ating vitezele corespunzatoare). Un router de aproximativ 200 de lei poate acoperi cu brio necesitatile noastre si poate sa fie mult superior unui router primit de la operator.

In cele ce urmeaza voi face un top cu cele mai bune routere, in functie de mai multe criterii (acoperire, viteza, pret, etc). Topul este facut in urma verificarilor si recenziilor utilizatorilor sau in urma documentatiei prezentata de producatori. Tin sa mentionez de la inceput ca nu am testat fiecare dintre aceste routere insa daca aveti intrebari despre ele, nu ezitati sa le postati mai jos. Toate routerele sunt dual-band si suporta viteze gigabit (din punctul meu de vedere aceste optiuni nu trebuie sa lipseasca in anul 2021.

Top 3 – cel mai bun router wireless 2021

 1. TP-Link Archer AX10 (wifi6). Am ales acest router pentru a fi pe locul 1 pentru ca are un raport calitate/pret foarte bun. Routerul are o gramada de optiuni si functii, ce cu siguranta vor acoperi cu brio toate nevoile noastre. Nu o sa intru in foarte multe detalii fiindca deja exista pe acest site un articol stufos despre acest router (este oferit in chirie si de Digi, daca nu dorim sa-l achizitionam). Pentru detalii click: Instalare si configurare router TPLink AX10 WiFi6 Digi.
 2. Tenda AC10. Personal folosesc acest router de ceva vreme si chiar daca nu mai este un router din generatie noua, poate face fata cu brio nevoilor noastre. Tenda AC10 are o acoperire destul de buna, are o interfata de administrare foarte intuitiva si usor de folosit si se poate gasi la un pret foarte modest (aprox 100 de lei). Routerul este gigabit si dual-band. Din pacate nu are wifi 6 (asa cum spuneam mai sus, nu este dintr-o generatie tocmai noua). Si despre acest model de router exista un articol pe acest site. Daca doriti mai multe detalii, click aici: Configurare Tenda AC10 cu internet Digi.
 3. TP-Link Archer C6/C6U/A6. Si aceste routere au un raport calitate/pret foarte bun. In plus, modelele au foarte multe recenzii pozitive pe siteurile mari. Acesta este si motivul principal pentru care le-am adaugat in acest top. Pretul este unul foarte bun (aproximativ 100 de lei). Din pacate routerul nu vine cu porturi 3G/4G, printserver sau port usb (C6U are port usb) pentru un ftp server. Ca viteze, pe internetul de 1000 de la Digi, acest router are un download de 917 Mbps (nu stiu inca daca atat putea sau era limitat de retea insa este o viteza destul de buna).

Topul de mai sus este dedicat echipamentelor modeste, dedicate utilizarii standard. Vom face in viitor si un top cu routere pentru gaming.

Daca folositi un alt model de router de care sunteti foarte multumit, nu ezitati sa postati un comentariu la acest articol si il vom adauga in articolul nostru. Totodata daca aveti intrebari, nu ezitati sa postati un comentariu in campul dedicat de mai jos.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

12 COMENTARII

  • Buna ziua,
   Reprezinta un mic upgrade fata de modelele C60/A6 mentionate in articol. Fata de aceste modele, pare sa fie o diferenta la viteza insa cred ca doar teoretic, practic nu sunt diferente mari incat sa justifice diferenta de pret.

 1. Un router poate sa fie foarte bun din afara operatorului,dar ce te faci cand pe routerul de la operator ai si telefonia fixa pe el! Deci care este cel mai bun :)))

  • Nu am testat personal insa mi se pare o reclama falsa din partea celor de la TP-Link atunci cand mentioneaza ca toate dispozitivele functioneaza ca One-Mesh in conditiile in care nu poti utiliza doua routere sa faci asa ceva ci un router + extender.

  • Orice router sub 500 de lei sunt pocnitori, nu există calitate și să fie ieftin. Am un asus rtn 18u și un linksys wrt3200acm cel de la linksys îi dă clasă la tot dar și costă.

   • Adrian,
    Mi se pare exagerata afirmatia ta ca orice router sub 500 de lei este o pocnitoare. Depinde pentru ce ai nevoie sa il folosesti, sunt utilizatori pentru care un router de 100 de lei este mai mult decat suficient.
    Eu am un TP-Link AX20 care are performante mult mai bune decat ce am eu nevoie (pentru mine cel mai important este internetul prin cablu, care functioneaza fara probleme) si reteaua wireless 5GHz care la 10m functioneaza foarte bine.
    Suporta si OpenVPN (foarte usor de folosit), care mi-ar fi util daca nu as avea deja alte solutii VPN.
    Astfel, pentru mine este mai mult decat suficient un router de 400 de lei.