De ce se aude tonul de apasare al unei taste in timpul convorbirilor?

De ceva timp am constatat o problema existenta pe telefoane diferite, in timp ce vorbesc cu persoane diferite, fara sa aiba legatura cu un anumit model de telefon. In timpul convorbirilor se aude tonul distinctiv de apasare al tastelor, precum persoana de la capatul conversatiei ar apasa taste in timpul apelurilor.

In primul rand, este bine de stiut ca tonul acela de apasare al tastelor ar trebui sa se auda in timpul convorbirilor doar daca avem modul difuzor (speaker) activat pe telefon, altfel nu ar trebui sa se auda chiar daca am apasa taste.
De fiecare data cand am avut aceasta problema, cand am auzit tonul tastelor in timpul unei convorbiri, am verificat telefonul meu sa ma asigur ca ecranul este oprit iar persoana cu care discutam m-a asigurat ca nu apasa taste iar ecranul lor este de asemenea oprit.

M-am gandit si la posibilitatea ca persoana cu care vorbesc sa atinga tastele fizice in timpul convorbirilor din greseala (in cazul telefoanelor vechi, cu butoane fizice) insa toti cu care am avut aceasta problema foloseau smartphone-uri fara butoane fizice.
Este o situatie ciudata care ne poate pune in situatii inconfortabile, noi fiind siguri ca acea persoana apasa taste iar acea persoana fiind sigura ca nu apasa. Daca nu stim ca este o problema comuna, dam vina unul pe celalalt. 🙂

Dupa ce m-am interesat mai mult despre aceasta problema, se pare ca este o situatie des intalnita de catre multi utilizatori, atat utilizatori de iPhone cat si de telefoane cu Android, situatia nefiind prezenta mai mult pe un anumit model de telefon sau pe o anumita gama de telefoane.

Deci, putem exclude urmatoarele variante in majoritatea cazurilor:

 • persoana cu care discutam foloseste un telefon cu taste si apasa pe acele taste din greseala;
 • persoana cu care discutam nu tine telefonul la ureche cum trebuie pentru a acoperi senzorul de proximitate, iar ecranul ramane aprins si deblocat;
 • senzorul de proximitate al interlocutorului nu functioneaza, drept urmare ecranul ramane aprins si deblocat;
 • nu ne sunt ascultate apelurile de SRI, fapt care sa duca la acele sunete; stiu ca multi va ganditi la asta dar chiar daca ar fi ascultate apelurile, ar avea ei grija sa nu se auda nimic de la capatul lor;
 • nu este vorba de tonul vechi care se auzea atunci cand trecea fiecare minut din convorbire, acel ton nici nu stiu daca mai exista la vreun operator de telecomunicatii;

Conform discutiilor avute cu un inginer de telecomunicatii, se pare ca aceasta ar fi o problema frecventa cauzata de catre erori ale retelei. Mai exact, cand o persoana vorbeste iar sunetele pe care le scoate cand vorbeste se potrivesc unor frecvente care declanseaza tonul de taste. De cele mai multe ori, problemele acestea sunt cauzate de catre vocea feminina care este la o intensitate mai ridicata, intensitate care uneori se potriveste cu frecventele care declanseaza tonul tastelor. „Solutia” este ca persoana respectiva sa vorbeasca la o intensitate mai scazuta.

Suna Sci-Fi sau din filmele de comedie insa este real. „DTMF talk-off” reprezinta acele situatii in care sistemul telefonului detecteaza vocea sau sunetele inregistrate (cel mai des vocea feminina) ca fiind tonuri de taste. Tonurile DTMF sunt emulate/regenerate de catre provideri iar vocea unor anumite persoane (repet, de regula vocea feminina prin ton/frecventa) declanseaza regenerarea DTMF care duce la acel sunet pe care il auzim, sunet identic cu sunetul apasarii unei taste.

Aceasta problema este foarte comuna atat pe telefonia mobila (retea 2G/3G/4G) insa este foarte frecventa si pe VoIP (telefonie prin internet).

In concluzie, daca auziti in timpul apelurilor sunete de taste, va recomand sa nu contraziceti interlocutorul daca a apasat sau nu taste, problema este cauzata de catre sistemul de telefonie. Momentan, nu este o solutie care poate rezolva aceste situatii, problema depinzand de compatibilitatea frecventei tonului interlocutorului cu frecventa DTMF a operatorului de telefonie mobila.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

3 COMENTARII

 1. si mie mi se intampla sa aud ca si cand apasa cineva o tasta sau mai multetaste in timp ce vorbesc la telefon cu mama vorbesc ce vorbesc si se aude cum apasa cineva o tasta oare sunt em ascultati sau ce se intampla de se aude tastele in timpull convorbirilor de telefon cre d ca se aude chiar si de mai multe ori pe zi

  • Asa cum am scris si in articol, sunetele acelea de taste in timpul apelurilor nu se aud din cauza ca am avea apelurile ascultate, se aud deoarece in unele momentele sunetele mai inalte (vocea feminina de obicei) coincid cu anumite frecvente ale operatorului care duc la declansarea acelor sunete de taste, fapt care ne induce in eroare, crezand ca interlocutorul apasa taste in timpul apelului.
   Este o problema generala si nu are o solutie.