Intarzieri colete BSI Bucuresti (Posta Romana) – statusuri si explicatii
Tot mai multi romani comanda produse din China de pe site-uri specifice precum Aliexpress, Gearbest, etc. prin Posta Romana. Totusi, inainte de a plasa comanda pe astfel de site-uri, trebuie sa stim unele informatii destul de importante. Desi marea majoritate a produselor au transport gratuit in Romania (statusul „Free shipping”), acestea au un timp de livrare ce poate varia intre 15 zile si 3-4 luni. De obicei lunile ianuarie si februarie sunt cele mai aglomerate.

Desi coletele ajung in Romania destul de repede, timpul cel mai mare de asteptare este la BSI Bucuresti (Biroul de Schimb International Bucuresti). Inainte de a fi livrate catre oficiile postale, coletele ajung la BSI pentru sortare. Personal am avut colet care a avut statusul ” In prelucrare – BSI Bucuresti” timp de 1,5 luni.

Dupa ce sunt sortate, coletele pot ajunge ori la oficiile postale ale zonei din care facem parte, ori la Posta Vamala. Desi nu este mereu o regula, coletele cu valoare mare (ce au suma declarata mai mare de 10 euro) ajung la Posta Vamala. Coletele ce au o valoare mai mica si ajung totusi la vama ajung fiindca par mult mai scumpe decat este declarat pe colet (parere personala).

Intarzieri colete BSI Bucuresti – Ce acte trebuie sa prezint pentru a ridica un colet de la Posta Vamala?

Mai intai de toate, trebuie sa asteptam ca statusul coletului sa fie „avizat”. In cazul in care coletul nu are un cod de urmarire, trebuie sa asteptam avizul in cutia postala.
Cu acest aviz vom merge la Posta Vamala si va trebui sa avem asupra noastra cartea de identitate (este important ca adresa de livrare a coletului sa se potriveasca cu adresa de pe cartea de identitate, cu dovada platii (factura, extras de cont si un print screen cu produsul, pe suport de hartie). Nu mereu aceste documente sunt necesare insa eu nu am reusit sa ridic coletul fara ele. Vamesul a refuzat sa ia in considerare telefonul mobil unde ii puteam dovedi cat costa produsul si inclusiv tranzactia bancara.

In schimb, daca coletul ajunge la posta de cartier, trebuie doar sa va prezentati cu avizul ajuns in cutia postala si cartea de identitate.

Intarzieri colete BSI Bucuresti – statusuri cod de urmarire si explicatii

Dupa ce a ajuns in tara si a fost scanat, coletul primeste un cod de urmarire, doar daca expeditorul a ales optiunea cu tracking number. Acel cod se regaseste in pagina de comenzi de pe site-ul de unde am plasat comanda si il putem introduce pe siteul Postei Romane pentru a verifica statusul coletului. Iata care sunt acestea:

  • Sosit in Romania – BSI Bucuresti – Este primul status ce i se aloca unui colet. Acesta semnifica ajungerea coletului la Biroul de Sortare Internationala din Bucuresti si urmeaza sa fie procesat;
  • Primit de la expeditor – BSI Bucuresti – De obicei coletul intra in acest status la o zi dupa ce a sosit in Romania;
  • In prelucrare – BSI Bucuresti – Acest status semnifica faptul ca a inceput procesul de sortare. De obicei, timpul cel mai mare il are acest status;
  • Programat pentru predare incepand cu aceasta data X la oficiul postal – Statusul semnifica ajungerea coletului la oficiul postal ori la posta vamala;
  • Avizat – In momentul in care coletul primeste acest status, va urma sa primiti in casuta postala un aviz care va informeaza ca puteti merge la oficiul postal sau la posta vamala pentru ridicarea coletului (locatia exacta este indicata pe colet);

Va sfatuiesc ca atunci cand mergeti la Posta Vamala sa va inarmati cu rabdare si sa va pregatiti psihic fiidca va urma o coada infernala (sper ca nu este in toata tara la fel). Chiar daca produsele sunt mult mai ieftine pe site-urile din China, personal am ales sa nu mai comand nimic prin Posta Romana. Nu merita efortul.

Verificare colet international ajuns in tara la BSI

Anumite colete internationale (externe) se pot verifica atunci cand au ajuns in Romania accesand site-ul posta-romana.ro – Track & Trace – introducem numarul trimiterii si selectam cauta.

Pentru trimiterile expediate din extern catre Romania se pot urmarii in sistemul Track&Trace doar trimiterile care au indicativul „R” pentru recomandata, „C” pentru colet, “E” pentru Express Mail Service (EMS) sau „VN” pentru scrisoare cu valoare declarata urmat de 9 cifre si de codul aferent tarii de origine (US – Statele Unite ale Americii, CN – China, SG – Singapore, IT – Italia, FR – Franta, etc. – ex: CV053555404US), numai dupa intrarea in sistemul postal.

Trimiterile postale cu numere de prezentare care incep cu literele UG, UD, UQ, UF, UC, UA, UB, UJ, UM, UV, LK, LA, LB, LC, LM, LJ, LV, LP, LX, LY etc. sunt trimiteri expres simple – pachete mici, care intra in categoria corespondenta neinregistrata. La intrarea pe teritoriul tarii de destinatie, acestea nu mai pot fi urmarite in sistemul Track & Trace.

Trimiterile de corespondenta simple sunt distribuite la cutia postala a destinatarului, la adresa scrisa de expeditor pe plic.

Trimiterile postale simple voluminoase (care nu incap in cutia postala) sau cele care circula inregistrate cu serviciul suplimentar Recomandat sau Confirmare de Primire (AR), sunt distribuite de catre factorul postal la adresa mentionata de expeditor pe plic iar in cazul in care destinatarul nu este gasit la adresa, este instiintat printr-un aviz la cutia postala despre oficiul postal, data si intervalul orar in care poate ridica trimiterea.

In cazul in care nu se pot distribuii la adresa trimiterile postale simple se returneaza catre expeditor.

Reprezentantii Postei Romane mentioneaza ca, pentru efectuarea unei investigatii in vederea stabilirii situatiei trimiterilor este necesar ca expeditorul sa prezinte o reclamatie la operatorul postal de origine, care detine toate informatiile necesare demararii unei cercetari (numarul expeditiei, data expedierii, compania transportatoare etc.).

Intarzieri colete BSI Bucuresti. Voi ce probleme intampinati/ati intampinat cu Posta Romana si cu coletele internationale? Nu ezitati sa postati un comentariu mai jos.

Update 02.03.2019: Coletele care sunt trimise din China de la persoane juridice, indiferent de valoare, ajung la Vama si trebuie ridicate de acolo. Daca sunt trimise de pe persoana fizica, indiferent de valoare ajung la posta de cartier, deoarece sunt considerate cadou si nu sunt supuse vamuirii. Multumiri lui Cosmin pentru informatii;

Update 12.07.2020: Centrul de procesare Sita este in Lituania; Ii multumim lui Gagu pentru informatii;

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

681 COMENTARII

  1. Are cineva idee cum pot sa evit transportul din bsc,bsi constanta catre posta de destinatie ? ( ma rog, trece prin depozitul postei mai intai) .Adica vreau ca din port sa mearga in depozitul FunCourier (evitand posta).

  2. Bună ziua! Coletul meu a ajuns la oficiul poștal local, apoi a fost returnat către BSI imediat dupa ce a ajuns conform aplicației. Acum arata ca ar fi în prelucrare tot la oficiul poștal local. Am nevoie urgenta de colet deoarece conține medicamente care sunt vitale pentru mine. Ce pot face?

  3. Bună ziua! Am si eu un pachet cu nr ********care trebuie sa vină din China dar cred că a fost lipit AWB greșit pe el și din această cauză cred că o să ajungă la Sibiu la altă persoană (acum îmi apare status „Reavizat”) Știe cineva ce aș putea să fac să ajungă la mine??.. Multumesc