Odată cu dezvoltarea tehnologiei moderne, o nouă lume a prins contur. Este lumea jocurilor interactive, a aplicațiilor care vorbesc și care îi determină pe copii și adolescenți să le intre destul de repede în mreje. Părinții ar trebui însă să monitorizeze atent activitatea pe care o desfășoară odraslele lor în mediul virtual, pentru a-i putea ține pe copii departe de eventualele pericole care pot să apară. Din păcate, de multe ori adolescenții pot naviga pe site-uri care nu sunt securizate cu certificate SSL, iar acolo primejdiile îi pot pândi la orice pas. Având doar scopul de a-și promova site-ul, unii autori de platforme lasă în urmă bunul simț și creează jocuri sau aplicații care pot afecta destul de mult psihicul tinerilor și copiilor. Astăzi vom vorbi despre unele dintre cele mai periculoase aplicații mobile pentru adolescenți.

Instagram

instagram

Una dintre cele mai cunoscute și mai populare rețele sociale printre adolescenți poate ascunde o serie de pericole. De exemplu, atunci când înregistrezi un cont pe instagram, profilul tău este setat public în mod automat. Cu alte cuvinte, orice informație pe care o postezi, fotografii, clipuri video, pot fi văzută de oricine. Dacă ținem cont de faptul că printre utilizatorii acestei aplicații pot fi și oameni orientați să facă rău, această deschidere excesivă spre lume ar putea avea efecte negative. Crește-ți nivelul de siguranță pe instagram și alege opțiunea “privat” și restricționează vizibilitatea profilului tău. Astfel, doar oamenii pe care îi vei selecta tu vor putea vedea ce postezi. De asemenea, nu ezita să blochezi utilizatorii care ți se par suspecți. Pentru un plus de siguranță, raportează imaginile care ți se par deranjante sau nepotrivite.

Snapchat

Platformă care are scopul de a distribui poze și filmulețe, Snapchat implică de asemenea crearea unui așa numit ”snap”. Cel din urmă este editat, după care este trimis prietenilor. Destinatarul, primește fotografia sau clipul video, o privește, iar în decurs de câteva secunde aceasta dispare. Realizatorul ”snap-ului” este cel care decide cât timp creația sa poate fi văzută.snapchat

Pericolul aplicației constă în faptul că de multe ori, snap-urile pot fi salvate de celălalt utilizator înainte ca acestea să dispară. Respectiv, o utilizare neadecvată, cum ar fi trimiterea de poze nud sau poze mult prea intime îi pot expune pe adolescenți hărțuirii sau chiar șantajului.

Ask.FM

askfm

Aplicație de tip întrebare-răspuns, care a devenit în ultimii ani extrem de populară printre adolescenți. Aceasta este apreciată mai ales pentru faptul că permite anonimatul. Respectiv, adolescenții nu se sinchisesc să pună o gamă foarte variată de întrebări, iar anonimatul îi face să nu aibă nicio cenzură. Comentariile răutăcioase pot duce chiar la sinucideri. Anume din acest motiv site-ul a fost raportat de mai multe ori ca fiind nepotrivit în general, dar mai ales nepotrivit pentru adolescenți. De menționat este și faptul că Ask.FM este o aplicația utilizată pe larg de agresori. Aceștia urmăresc postările cu informații personale care pot fi vulnerabile pentru adolescenți.

Tinder

Tinder

Tinder este aplicația utilizată cel mai des pentru întâlniri de tot felul, dar și pentru că are reputație de formatoare de cupluri. Aplicația localizează persoanele fără partener din anumite zone apropiate și le creează o legătură de comunicare. În momentul în care un eventual partener a fost identificat, Tinder trimite o fotografie cu persoana respectivă, iar dacă aceasta este pe placul destinatarului, începe conversația. Aplicația este periculoasă din mai multe puncte de vedere. În primul rând – aceasta promovează excesiv importanța unui exterior atractiv în detrimentul altor calități. De asemenea, aceasta permite agresorilor sexuali să-și localizeze potențialele victime. Specialiștii în social media recomandă tuturor, în special adolescenților, să renunțe la crearea conturilor pe Tinder, pentru a fi în siguranță.

Whisper

Deși este o aplicație mai nouă, Whisper a reușit să capete rapid popularitate în rândul utilizatorilor de vârstă adolescentină. Aceasta este un confesional social care permite utilizatorilor să posteze în mediul virtual tot ce le trece prin minte, împreună cu o imagine. Anonimatul permite utilizatorilor să-și facă publice sentimentele fără frica de a fi judecați de ceilalți.

De multe ori, imaginile care ajung să fie distribuite au tentă sexuală, un caracter extrem de agresiv sau chiar depresiv. Deseori, adolescenții aleg să posteze mesaje prin care vorbesc despre lipsa siguranței în societate, depresie, consum de substanțe interzise, fetișuri și alte lucruri care pot fi considerate tabu într-o discuție liberă. Aplicația mai poate fi utilizată și pentru distribuirea rapidă a zvonurilor și bârfelor despre alte persoane. De cele mai multe ori, zvonurile se dovedesc a fi false.

Chiar dacă la început aplicația este anonimă, utilizatorii pot alege să-și dezvăluie identitatea prin intermediul informațiilor personale. Acest lucru poate conduce și mai mult la starea de vulnerabilitate în fața agresorilor din mediul online.

Adolescenții nu pot fi ținuți departe de aplicațiile preferate. Totuși, influența acestor invenții tehnologice asupra vieții sociale a tinerilor poate fi minimalizată. De menționat este și faptul că de cele mai multe ori aceste aplicații fac bani, iar în urma lor apar și mai multe clone periculoase. Dacă creatorii acestor ”distracții” s-ar putea asigura că ele vor fi utilizate în condiții de maximă siguranță, situația ar fi diferită. Din păcate însă, singura modalitate de a ști că telefonul nu reprezintă un pericol este să fiți bine informați.

 

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.