CNA organizeaza concurs pentru alocarea frecventelor radio
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) organizeaza in aceste zile un concurs important pentru alocarea de frecvente radio, cu peste 60 de solicitari si mai bine de 100 de frecvente vizate. Proiectele propuse sunt extrem de variate – de la formate muzicale si culturale pana la continut educational, dezvoltare personala sau teme ecologice – semn ca piata radio din Romania ar putea intra intr-o noua etapa.
Concursul nu e doar o batalie tehnica, ci o confruntare de viziuni. Pentru multi aplicanti, obtinerea unei licente FM inseamna consolidarea unei platforme media, conturarea unei identitati si influentarea agendei publice locale sau nationale. In era podcasturilor si a continutului digital, radioul continua sa aiba impact emotional si comunitar, iar majoritatea proiectelor se bazeaza pe naratiuni menite sa creeze loialitate si recunoastere.
Audierile au loc pe parcursul a trei zile, iar joi, la ora 12:00, CNA va decide cine va primi licentele. Iata un rezumat al principalilor candidati si al propunerilor lor:
Atomic FM (SC Atomic Media Advertising SRL, 55 frecvente) – post muzical national axat pe dance, electro si pop alternativ. Isi propune sa rivalizeze cu Kiss FM si Pro FM, dar cu o atitudine mai tanara si digitala. Sansele sunt ridicate, cu conditia sa aiba coerenta editoriala si sustinere financiara.
Euronews Radio (Universitatea Politehnica Bucuresti, 18 frecvente) – post informativ-educational asociat cu Euronews, orientat spre stiri internationale, educatie media si dezbateri. Nu urmareste audienta comerciala, ci are o misiune civica. Cu sustinere institutionala si format de interes public, sansele sunt foarte bune.
Favorit FM (SC ABC Digital Media SRL, 1 frecventa – Bucuresti) – radio cu profil traditional, muzica populara si valori romanesti. Extindere fireasca a brandului Favorit TV, cu o audienta deja formata. Are sanse ridicate in Capitala, mai ales daca CNA vizeaza diversificarea culturala.
Fain & Simplu Radio (SC Grupul Media Camina SRL, 1 frecventa – Bucuresti) – axat pe dezvoltare personala, inspiratie si wellbeing. Extensie audio a podcastului omonim realizat de Mihai Morar, cu continut relaxant si distinct editorial. Are potential ca post de nisa.
Biom si Radio Grandioso (SC Radio Guerrilla SRL, frecvente in Bucuresti, Iasi, Timisoara) – Biom propune un format axat pe ecologie, sustenabilitate si alimentatie sanatoasa, in timp ce Grandioso exploreaza cultura urbana, teatrul radiofonic si artele contemporane. Ambele posturi aduc ceva complet nou si pot beneficia de deschiderea CNA catre diversitate editoriala.
RO FM – Romania TV FM (SC RTV HD SRL) – radio de stiri si opinii, preluand continutul televiziunii Romania TV, adaptat pentru consum audio. Desi vine cu o audienta formata, poate starni controverse legate de obiectivitate editoriala. Sansele sunt moderate.
B1 FM (SC B1 TV Channel SRL, 1 frecventa – Bucuresti) – proiect de extindere a brandului B1 TV in FM, cu preluare de continut si emisiuni de actualitate. Avand o infrastructura deja functionala, are sanse bune in competitie.
Radiourile actuale din Romania sunt dominate de cateva branduri comerciale – Radio ZU, Kiss FM, Magic FM, Europa FM, Rock FM, Radio Romania Actualitati – care acopera o gama larga de gusturi, dar lasa descoperite zone precum ecologia (Biom), cultura urbana (Grandioso), dezvoltarea personala (Fain & Simplu), educatia media regionala (Euronews Radio) sau traditionalismul urban (Favorit FM).
Chiar si cu aceste propuneri noi, raman domenii inca neacoperite: radiouri religioase profesioniste, posturi pentru tineri produse de tineri, radiouri pentru minoritati etnice (altele decat maghiare), sau posturi tematice pentru persoane cu dizabilitati. Astfel de initiative ar putea fi sustinute in viitor prin granturi si concursuri tematice.
Desfasurarea concursului CNA urmeaza un calendar clar: luni sunt audiate proiectele mari nationale, marti cele regionale si locale, miercuri proiectele de nisa, iar joi are loc votul final. Criteriile CNA includ diversitatea editoriala, valoarea de interes public, capacitatea financiara, experienta in media, justificarea nevoii locale si profesionalismul echipei.
CNA organizeaza concurs pentru alocarea frecventelor radio
Pe langa marile retele, un numar considerabil de solicitari vizeaza frecvente locale. In orasele mici si medii, radioul ramane un instrument relevant pentru promovarea culturii locale, transmiterea de informatii utile si consolidarea spiritului comunitar. Pentru aceste posturi, impactul nu este doar economic, ci si social – radioul devine un liant pentru identitatea locala, intr-un context migratoriu in continua schimbare.
Un element esential ramane publicul – segmentat, dar decisiv. Tinerii migreaza spre online, dar asculta radio in masina, adultii prefera posturi previzibile si muzica familiara, iar cei peste 50 de ani raman fideli radioului ca sursa de informare. Succesul posturilor care vor primi licente va depinde de capacitatea lor de a construi comunitati si de a livra continut relevant si coerent.
In concluzie, 2025 ar putea deveni un an de cotitura pentru radioul romanesc. Daca CNA va sustine inovatia si diversitatea, FM-ul romanesc s-ar putea imbogati cu voci si perspective noi, reflectand o societate din ce in ce mai variata si exigenta. Ramane de vazut ce mix va alege autoritatea de reglementare, dar un lucru e sigur: radioul, chiar si in era digitala, nu si-a spus ultimul cuvant.