Calculatorul porneste dar nu am semnal pe monitor.
O intrebare foarte populara printre cei care folosesc un calculator este „Calculatorul porneste dar nu am semnal pe monitor. Ce fac?”. Aceasta problema apare de foarte multe ori fiindca aproape orice componenta defecta a unui calculator poate duce la pierderea sau mai bine zis, neemiterea semnalulului catre monitor.

Daca si tu intampini aceasta problema iata ce trebuie sa faci. Prima si prima data verifica daca atunci cand unitatea este pornita se aprinde si led-ul de la hard disk. Daca se aprinde inseamna ca aceasta trece de bios si automat ajunge sa alimenteze unitatile de stocare. Acest aspect nu te ajuta cu prea multe informatii dar poate fi folositor.

Ceea ce mai trebuie sa faceti este sa deschideti unitatea si sa o curatati de praf (si nu ma refer la a da capacul jos si de a sufla praful). Scoateti placutele ram si curatati-le cu o carpa uscata, in special pinii acestora. Verificati si pe placa de baza, acolo unde sunt sloturile pentru rami sa nu fie praf inauntru.

Calculatorul porneste dar nu am semnal pe monitor.
Scoateti coolerul si procesorul, curatati-le cu o carpa uscata pe amandoua si schimbati pasta termoconductoare dintre radiator si procesor. Nu montati procesorul fara pasta termoconductoare. Scoateti sursa si curatati-o. In caz ca nu o puteti deschide, folositi un aspirator. Ar trebui sa fie suficient. Acelasi lucru trebuie sa faceti si cu placa video (daca nu este incorporata).

Verificati pe placa de baza sa nu fie vreun condensator tranzistor umflat.
Montati toate componentele la loc si incercati sa porniti calculatorul.
Daca toate lucrurile de mai sus nu rezolva problema atunci trebuie sa o luati prin eliminare.
Mai intai de toate, daca avem 2 sau mai multe placute ram trebuie sa scoatem cate una, pe rand si sa incercam sa pornim calculatorul. Daca monitorul primeste semnal atunci clar una dintre placute este defecta. In cazul in care nu porneste, aveti nevoie de alte componenete pentru a le schimba. Eliminati placa video (daca aveti) si testati pe placa incorporata.

Gasiti o unitate a unui prieten sau a unui vecin si schimbati fiecare componenta in parte pentru a descoperi unde este problema.

Pentru a preveni aceste probleme, trebuie sa curatati unitatea cel putin o data pe an. Schimbati placa termoconductoare si curatati bine pinii si prizele placutelor ram si ai placii video. Verificati ventilatoarele de pe carcasa si cel de la sursa pentru a ne asigura ca racirea functioneaza corespunzator. in paramaterii.
Daca intampinati probleme va recomand totusi un service autorizat.

Autor: Alin

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

59 COMENTARII

  • Buna ziua,
   Luand in considerare ca videocarta este placa video, trebuie sa conectati mufa de la monitor in iesirea placii video si s-o ignorati pe cea de la placa de baza. Nu cred ca mufa de pe placa de baza mai are semnal video daca este conectata o placa video.

 1. Salut am probleme cu pc totul functioneaza ,mai putin nu am semnal pe monitor sursa cat si rami ,placa video le-am schimbat prin eliminare a mai ramas placa de baza ce-mi recomazi ?

  • Salut,
   Incearca sa pui alte componente pe placa ta de baza si daca ai posibilitatea, schimba sursa. In majoritatea cazurilor, sursa face probleme (sa fii sigur ca si cea schimbata este buna).
   In principiu, placa de baza are probleme daca ai schimbat componentele si sunt in regula. Daca ai garantie, trimite-o in service.

 2. Salut am o problemă cu pc-ul meu,când îl pornesc nu-mi se aprinde monitorul zice că nu am semnal și când apăs butonul RESTART merge monitoru,eu nu știu de ce când îl pornesc pc-ul nu se aprinde monitorul din prima ?!

 3. Salut o întrebare se poate?
  Am o placa de bază asus la calculator și slotul care bagi placa video nu funcționează nu citește placa video de ce?
  Am pus înainte un procesor mai puternic intel xeon după care nu a mai mers acum acum i-am pus procesorul înapoi care la avut intel core 2 duo iam pus pastă culerul pornneste da nu mai dă video nu știți care ar fi problema?

  • … şi:
   – curăţatul cu „cîrpa uscată” – da, poate, dar nu oricum; NU cu materiale sintetice, nu cu ţoale, încălţări etc… sintetice; adică să nu se producă electricitate statică;
   – radiator, ventilator, PROCESOR – mai greu cu cîrpa, mai eficient cu o pensulă; şi, dacă la ştergere se întinde pasta termoconductoare, iese o năclăială generală.

   (Poate şi puţină atenţie la redactare / exprimare, vă rog). Suficiente „scăpări” de tastare, cît să se-adune de ceva perle. (Aia cu „paramaterii” e chiar interesantă).

   • Am corectat partea cu tranzistorul.
    Acesta este un articol mai vechi publicat de catre un cititor pe sectiunea Forum, mutat recent intr-un articol separat, posibil sa mai existe scapari.
    Valabil in general, exista posibilitatea sa mai existe mici scapari avand in vedere ca nu avem in spate o echipa editoriala cu experienta, site-ul acesta fiind ridicat de la 0 de catre oameni fara experienta in domeniul jurnalismului sau al electronicii (avand in vedere partea cu tranzistorul).
    Va multumim pentru recomandari.

 4. Da. Ledul se aprinde. Calculatorul l amcuratat tot de praf. Tranzistori umflati nu sunt. Placutele de ram le am scos de vreo 2 ori. Pasta am mai schimbat o.

  • Da-mi mai multe detalii daca ai facut tot de acolo.
   „Prima si prima data verifica daca atunci cand unitatea este pornita se aprinde si led-ul de la hard disk. Daca se aprinde inseamna ca aceasta trece de bios si automat ajunge sa alimenteze unitatile de stocare. Acest aspect nu te ajuta cu prea multe informatii dar poate fi folositor.” -> se aprinde ledul?
   „Ceea ce mai trebuie sa faceti este sa deschideti unitatea si sa o curatati de praf (si nu ma refer la a da capacul jos si de a sufla praful). Scoateti placutele ram si curatati-le cu o carpa uscata, in special pinii acestora. Verificati si pe placa de baza, acolo unde sunt sloturile pentru rami sa nu fie praf inauntru.” -> ai facut aceste operatiuni?
   „Scoateti coolerul si procesorul, curatati-le cu o carpa uscata pe amandoua si schimbati pasta termoconductoare dintre radiator si procesor. Nu montati procesorul fara pasta termoconductoare. Scoateti sursa si curatati-o. In caz ca nu o puteti deschide, folositi un aspirator. Ar trebui sa fie suficient. Acelasi lucru trebuie sa faceti si cu placa video (daca nu este incorporata).” -> de asemenea aceste operatiuni le-ai facut?
   „Verificati pe placa de baza sa nu fie vreun tranzistor umflat.
   Montati toate componentele la loc si incercati sa porniti calculatorul.”

 5. Unitatea porneste. Dar nu se aprinde monitorul. Nici tastatura nici mouseulnici monitorul nu merg. Se facea un update si am astins din gresala calculatorul. Ma poti ajuta

 6. Salut. Am o problema cu pc ul meu. Am venit de la scoala m am pus sa ma joc pe el si mi sa facut ceva update. Ok am mers sa mananc ceva si din gresala am atins firul de la sursa. Sursa este mare pentru pc si de multe ori firul iese si calculatorul se astinge. L am curatat de praf am scos placa ram am rebagat o si nimic. Ma puteti ajuta cumva? Am mai patit o data asa si nu a fost nevoie sa schimb nici o piesa .

  • Salut Flavius,
   Calculatorul porneste si nu ai semnal la monitor, mouse si tastatura sau nu porneste deloc unitatea? Daca vorbesti de restartarea bios-ului presupun ca porneste unitatea nu?

 7. Bună ziua am o problema recent cu pc ul, monitoarele tastatura și. mouse-ul nu primesc curent. Ce as putea sa fac, țin sa. menționez ca nu sunt expert în pc uri.