Calculatorul porneste dar nu am semnal pe monitor.
O intrebare foarte populara printre cei care folosesc un calculator este „Calculatorul porneste dar nu am semnal pe monitor. Ce fac?”. Aceasta problema apare de foarte multe ori fiindca aproape orice componenta defecta a unui calculator poate duce la pierderea sau mai bine zis, neemiterea semnalulului catre monitor.

Daca si tu intampini aceasta problema iata ce trebuie sa faci. Prima si prima data verifica daca atunci cand unitatea este pornita se aprinde si led-ul de la hard disk. Daca se aprinde inseamna ca aceasta trece de bios si automat ajunge sa alimenteze unitatile de stocare. Acest aspect nu te ajuta cu prea multe informatii dar poate fi folositor.

Ceea ce mai trebuie sa faceti este sa deschideti unitatea si sa o curatati de praf (si nu ma refer la a da capacul jos si de a sufla praful). Scoateti placutele ram si curatati-le cu o carpa uscata, in special pinii acestora. Verificati si pe placa de baza, acolo unde sunt sloturile pentru rami sa nu fie praf inauntru.

Calculatorul porneste dar nu am semnal pe monitor.
Scoateti coolerul si procesorul, curatati-le cu o carpa uscata pe amandoua si schimbati pasta termoconductoare dintre radiator si procesor. Nu montati procesorul fara pasta termoconductoare. Scoateti sursa si curatati-o. In caz ca nu o puteti deschide, folositi un aspirator. Ar trebui sa fie suficient. Acelasi lucru trebuie sa faceti si cu placa video (daca nu este incorporata).

Verificati pe placa de baza sa nu fie vreun condensator tranzistor umflat.
Montati toate componentele la loc si incercati sa porniti calculatorul.
Daca toate lucrurile de mai sus nu rezolva problema atunci trebuie sa o luati prin eliminare.
Mai intai de toate, daca avem 2 sau mai multe placute ram trebuie sa scoatem cate una, pe rand si sa incercam sa pornim calculatorul. Daca monitorul primeste semnal atunci clar una dintre placute este defecta. In cazul in care nu porneste, aveti nevoie de alte componenete pentru a le schimba. Eliminati placa video (daca aveti) si testati pe placa incorporata.

Gasiti o unitate a unui prieten sau a unui vecin si schimbati fiecare componenta in parte pentru a descoperi unde este problema.

Pentru a preveni aceste probleme, trebuie sa curatati unitatea cel putin o data pe an. Schimbati placa termoconductoare si curatati bine pinii si prizele placutelor ram si ai placii video. Verificati ventilatoarele de pe carcasa si cel de la sursa pentru a ne asigura ca racirea functioneaza corespunzator.
Daca intampinati probleme va recomand totusi un service autorizat.

Autor: Alin

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

195 COMENTARII

 1. miam facut un calculator,imi apare un led mare langa placa video si numi da semnal la monitor am bagat cablu de hdmi in placa video si in monitor am bagat dvi-d.va rog ajutatima!

 2. Salut am un PC de la un prieten și monitorul cu totul și când pornesc unitatea îmi pornește și monitorul rămâne ledul galben la monitor aprins dar nu afișează nimik și da este conectat prin VGA dar nu îmi afișează nimik
  Îmi poți spune ce se întâmplă cu el și ce are ?

 3. Noroc… unitatea PC este functionala doar ca aud in timpu functionarii acesteia faptul ca.. ceva in interioru unitatii porneste se opreste… porneste se opreste… porneste se opreste.. un alt aspect daca conteaza sau nu ii faptul ca’n aceasta oprire si repornire a acelei chestii din interioru unitatii PC e ca atunci cand navighez in browser… imi sacadeaza imaginiile pentru o secunda pana cand is revine iarasi ori scrisul cand studiez presa online ca atunci cand aloc o cautare ampla pe google si trag de tab in jos sa vad rezultatele.. se formeaza asa o blocare temporara… ce este?

  La o alta unitate PC instalez fie windows ori lubuntu si DACA! restartez unitatea = imi dispare sistemul efectiv ca si cum nu l’as fi instalat.. ce este?

  • Salut,
   La prima unitate va trebui sa deschideti unitatea si as o curatati de praf. In special placa video. Totodata va trebui inlocuita pasta termoconductoare.
   La cea de-a 2-a unitate nu inteleg mai exact problema. Poate rulati un live ubuntu si nu unul instalat. Daca sunt probleme de genul asta, inseamna fie ca nu sistemul nu booteaza de pe unitatea de stocare corecta, fie unitatea de stocare este defecta.

 4. Am luat recent 8 GB ram de 2×4 3200 mhz DDR4 e fix tot ce trebuie ca voiam sa fac un total de 16gb ram, aprind pc-ul nu pornește monitoru, scot rami băgați și rămâne cu cei vechi pornește excelent este conectat prin hdmi la monitor..

 5. Salut întâmpin aceasta problema doar că pc-ul este nou, azi am vrut să-l pun în funcțiune și nu citește nici cu dvi nici cu hdmi și nici cu VGA, bineînțeles nu pot să-l desfac pentru că o să pierd garanția,ar trebui dus la garanție ?

 6. Salut! Recent mă confrunt cu aceeași problema, PC mergea, numai că, carcasa pe care am cumpărat o are led uri pe ventilatoare și butonul de LED(care ar trebui să pornească și oprească led urile nu funcționează)cablul ce intră în panel pe placa de baza LED SW nu are locație pe placa de baza așa că am deconectat la alimentarea ventilatoarelor sa vad daca exista o mufa separată de lumini, am mai modificat intre ele mufele ce intră în Panel(Reset/PowerLed/etc) sa vad daca totuși reușesc cumva sa le opresc. N-am reușit, menționez că placa video Rtx 3060 TI LHR era deconectată când am făcut aceste modificări.
  Acum când pornesc PC, atât placa de baza(Strix Gaming b450f II) cât și celelalte componente primesc curent, usb urile la periferice nu funcționează iar placa video(primește curent) dar nu da semnal pe monitor. Interesant este faptul că după ce am pornit unitatea din buton nici nu se mai închide din buton, trebuie sa întrerup alimentarea. E posibil sa fi ars placa de baza deși ea primește curent?

  • Salut, Cea mai simpla solutie este sa cauti alte componente si sa le inlocuiesti pe rand (sursa de exemplu), pentru a testa daca placa de baza este afectata.
   Din ceea ce ai descris, sunt sanse mari ca placa de baza sa fie afectata (mai ales partea cu pinii de power/reset) insa va trebui sa testezi pentru a fi sigur.