Cele mai bune retele mobile din martie – iunie 2020 conform Open Signal
Open Signal a lansat un raport privind cele mai bune retele mobile din Romania, raport realizat prin analiza datelor colectate in 90 de zile in perioada martie – iunie 2020.

Intrucat aceasta perioada analizata reprezinta si perioada starii de urgenta din Romania (din cauza pandemiei COVID-19), aceasta indica si modalitatea prin care s-a schimbat experienta mobila in Romania raportata la schimbarile consumului de date si a locatiilor in care s-a efectuat utilizarea retelelor.

Utilizatorii Orange, Vodafone si Telekom analizati de Open Signal au raportat scaderi usoare (cu 0.7, 0.3, respectiv 0.8 Mbps) in ceea ce priveste vitezele de descarcare pe perioada colectarii datelor comparativ cu ultimul raport prezentat in luna ianuarie a acestui an. In contrast, viteza medie de descarcare a utilizatorilor Digi Mobil a crescut de la 12.9 la 14.9 Mbps, o crestere de 2.1 Mbps. Viteza medie de descarcare a celor 4 operatori din Romania a fost de 14 Mbps.
In ceea ce priveste experienta vitezelor upload, operatorii Orange, Vodafone si Telekom sunt la egalitate, nereusind niciunul sa iasa in evidenta, pe ultimul loc fiind clasata reteaua Digi Mobil.

Cele mai bune retele mobile din martie - iunie 2020 conform Open Signal1

In privinta experientei video, Orange conduce clasamentul.
Cele mai bune retele mobile din martie – iunie 2020 conform Open Signal
Digi Mobil a fost declarat liderul incontestabil din punct de vedere al disponibilitatii retelei 4G obtinand o imbunatatire de 13.2 puncte, ceilalti operatori obtinand 5.2 puncte (Telekom), 4.4 puncte (Vodafone) si 2.3 puncte (Orange). Cat despre acoperirea retelelor mobile, Orange a iesit din nou lider, obtinand 6.9 puncte din 10, comparativ cu Vodafone  (5.5), Telekom (5.5) si Digi (4.9).

Cele mai bune retele mobile din martie - iunie 2020 conform Open Signal

Acestia sunt castigatorii raportului Open Signal Romania iunie 2020:

 • Experienta video: Orange;
 • Experienta jocuri: Telekom;
 • Experienta aplicatii voce: Telekom;
 • Viteza download: Orange;
 • Viteza upload: Egalitate Orange, Vodafone, Telekom;
 • Disponibilitate retea 4G: Digi;
 • Acoperire retea 4G: Orange;

Cele mai bune retele mobile din martie - iunie 2020 conform Open Signal

In cadrul acestui raport a fost folosita o baza de date de clienti Open Signal in Romania numara 74.707 dispozitive care au ajutat la 133.831.407 masuratori in perioada 1 martie – 29 mai 2020.

In cadrul ultimului raport (ianuarie 2020), castigatorii au fost dupa cum urmeaza:

 • Experienta video: Orange;
 • Experienta aplicatii voce: Egalitate Vodafone, Telekom, Orange;
 • Viteza download: Orange;
 • Viteza upload: Egalitate Orange, Vodafone, Telekom;
 • Latenta: Orange;
 • Disponibilitate retea 4G: Orange;
 • Acoperire retea 4G: Orange;

Cele mai bune retele mobile din martie – iunie 2020 conform Open Signal
In cadrul raportului din ianuarie 2020 a fost folosita o baza de date de clienti Open Signal in Romania numara 121.888 dispozitive care au ajutat la 67.326.494 masuratori in perioada 1 septembrie – 29 noiembrie 2019.

Fiecare categorie a fost analizata dupa cum urmeaza:

 • Experienta video – reprezinta cuantificarea calitatii video pe mobil raportata de utilizatorii Open Signal in timpul streamingurilor; Pentru analizarea acestei categorii sunt masurate stream-urile utilizatorilor din punct de vedere al timpului de incarcare, intarzierile si rezolutia video pe retelele 3G si 4G ale operatorilor; Experienta video este calculata pe o scara de la 0 la 100 unde: sub 40 (slab), 40-55 (convenabil), 55-65 (bun), 65-76 (foarte bun), 75 – 100 (excelent);
 • Experienta jocuri – reprezinta experienta utilizatorilor Open Signal in cadrul jocurilor multiplayer online pe mobil; Calculata de la 0 la 100, analizeaza cum sunt afectati jucatorii multiplayer pe mobil de conditiile retelelor mobile precum latenta, pierderi de pachete, variatia intarzierii pachetelor receptionate pentru a stabili impactul jocurilor multiplayer online; Acestia sunt indicii acestei categorii: sub 40 (foarte slab), 40-65 (slab), 65-75 (convenabil), 75-85 (bun), 85 – 100 (excelent);
 • Experienta aplicatii voce – aceasta metrica reprezinta calitatea aplicatiilor de voce precum WhatsApp, Skype, Facebook Messenger, etc. folosind un model derivat din metodele ITU (International Telecommunication Union) pentru cuantificarea generala a calitatii aplicatiilor de voce utilizand o scara de la 0 la 100 dupa cum urmeaza: sub 45 (imposibil de comunicat), 45 – 60 (neinteligibil – aproape toti utilizatorii nemultumiti), 60 – 66 (foarte slab – majoritatea utilizatorilor nemultumiti), 66 – 74 (slab – multi utilizatori nemultumiti), 74 – 80 (acceptabil – utilizatori multumiti), 80 – 87 (bun – multi utilizatori multumiti), 87 – 95 (foarte bun – majoritatea utilizatorilor multumiti), 95 – 100 (excelent – majoritatea utilizatorilor foarte multumiti);
 • Viteza download – reprezinta viteza medie de descarcare pe retelele 3G si 4G ale operatorilor;
 • Viteza upload – reprezinta viteza medie de incarcare pe retelele 3G si 4G ale operatorilor;
 • Disponibilitatea retelei 4G – reprezinta raportul timpului in care utilizatorii au avut o conexiune 4G – aceasta metrica nu masoara in niciun fel acoperirea retelei;
 • Acoperirea retelei 4G – reprezinta acoperirea disponibila pentru fiecare operator care are retea mobila 4G; Masurata pe o scara de la 0 la 10, analizeaza locatiile in care utilizatorii au primit semnal 4G comparativ cu utilizatorii celorlalti operatori de telefonie mobila;

Voi ce parere aveti despre raportul emis de Open Signal privind functionarea retelelor mobile in perioada martie – mai 2020? Ce operatori ati testat pana in prezent si ce parere aveti despre operatorii respectivi?

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

10 COMENTARII

  • Am si eu Vodafone si 4G-ul functioneaza decent.
   Totusi, nu vad diferente mari fata de Digi, ma ajuta ambele abonamente deoarece, deseori, unde nu are Vodafone semnal are Digi si viceversa.

  • In raport calitate/pret stau foarte bine, avand in vedere pretul redus.
   Si eu sunt tot abonat Digi insa folosesc ocazional atat vocea cat si datele, astfel incat pretul redus ma avantajeaza cel mai mult.

 1. […] Daca sunteti interesati si de masuratorile efectuate de o alta organizatie (Open Signal), gasiti aici rezultatele pentru primele doua trimestre ale anului […]

 2. Nu stiu cum se fac sondajele astea, stiu sigur ca am renuntat la 2 orange pentru digi si nu regret. Stabilitatea conexiunii este la fel, viteza la digi un „pic” mai slabă in schimb aria de acoperire digi pe unde merg este mai buna. Nu ma deranjeaza viteza, ms intereseaza stabilitatea retelei sa nu am ping si jitter mare in retea…ca astea conteaza cand navighezi pe internet

  • In orasul in care locuiesc Orange si Vodafone sunt mult peste Digi la functionarea internetului, Digi nu se poate folosi, 4G-ul este de fapt un 3G greoi.