Cum facem Windows 10 mai rapid?
Windows 10 este ultimul sistem de operare produs de Microsoft iar pentru rularea corespunzatoare a acestuia este nevoie de o anumita specificatie hardware. In principiu aceasta specificatie nu este foarte scumpa insa acest sistem de operare nu merge foarte bine pe calculatoarele / laptopurile mai vechi.

Intr-un articol mai vechi pe acest site, explicam cum se poate face Windows 7 sa ruleze mai rapid. Ei bine, unele sfaturi de acolo merg aplicate si la Windows 10 insa nu este suficient pentru a-l face mult mai rapid. Vom expune in acest articol cateva sfaturi ce ar trebui sa faca sistemul de operare Windows 10 sa ruleze mai rapid.

Primul sfat si poate cel mai important. Daca detineti un calculator/laptop ce are hard disk si rulati Windows 10 pe el, va trebui sa faceti un efort financiar si sa-i aduceti un upgrade la SSD. Deja aceste unitati de stocare se gasesc in magazinele specifice la preturi foarte bune (aprox. egale cu cele ale hard diskurilor). De indata ce veti migra Windows 10 de la hdd la ssd veti sesiza o imbunatatire a vitezei sistemului de operare, atat la pornire cat si la rulare. In plus, daca aveti un slot liber, puteti folosi hard disk-ul ramas pentru a suplimenta memoria de stocare (sistemul de operare trebuie sa ramana totusi pe ssd).

Daca exista posibilitatea (trebuie sa existe slot pe placa de baza), nu ezitati sa faceti upgrade direct la o memorie de stocare de tip M2. Este mica, economa si mult mai rapida decat clasicul SSD. Acesta poate fi unul dintre raspunsurile la intrebarea „Cum facem Windows 10 mai rapid?”

Al 2-lea sfat este sa faceti upgrade la memoria ram. Chiar daca nu se poate face upgrade la frecventa, macar sa se poata mari capacitatea. Aici exista mai multi factori cum ar fi sloturile libere pe placa de baza (ideal ar fi o suplimentare si nu o inlocuire completa). Consider ca pentru Windows 10 este nevoie de minim 8 GB RAM.

Al 3-lea sfat este sa dezactivati functiile de economie din setari. Pentru asta, trebuie sa setam „Power option” in High performance sau Ultimate Performance (daca exista cea de-a doua optiune. Acest lucru va creste consumul de energie (la laptopuri va scadea autonomia bateriei) insa se va imbunatati performanta sistemului de operare. Pentru a face aceasta setare trebuie sa mergem in control panel (windows + r si tastam control, urmat de tasta enter), Power and Security -> Power option -> Selectam High Performance.

Windows 10 este un sistem de operare ce functioneaza destul de bine insa are nevoie de cateva specificatii hardware minime pentru a putea oferi o rulare fluenta utilizatorului.

Voi ati trecut la Windows 10? Ce parere v-a lasat acest sistem de operare? Ati trece inapoi la Windows 7? Nu ezitati sa postati un comentariu in campul dedicat de mai jos.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

3 COMENTARII

  1. Hai sa va zic cum sta treaba cu win 10
    1) indiferent cat Ram ai, e proiectat sa foloseasca jumate… Foarte greu reduci utilizarea spre 25% daca stii ce faci
    2) fiecare miscare, joc, film vazut, apasare de buton… Totul e monitorizat si inregistrat… Pentru binele tau, evident :))
    3) game mode e o gluma, nu foloseste la nimic… E de forma, ca o iluzie
    4) settings e doar sa te „joci” cu niste optiuni… Adevaratele settings sunt mai „ascunse” pentru a fi lasate in pace
    5) toate locurile incercate (2009 – 2015) au avut nevoie de update, DLL., software, physics, lipsa components… Nimic nu a mers ca lumea
    6) nu e facut pentru low end PC’s… Adica majoritatea care se vand in Romania… Cei care spun altfel, va mint

    In concluzie, daca nu stiti exact ce faceti, sfatul meu e sa va FERITI de „senzationalul” windows 10