Dahmer – Monstru: Povestea lui Jeffrey Dahmer (Netflix, 2022)
Sau de ce unii psihopati sunt prinsi atat de tarziu.

Pentru cinefilii pasionati de genul crime si thriller, Dahmer, mini-seria aparuta in anul 2022, care poate fi vizionata pe platforma de streaming Netflix, este o gura de aer proaspat in noianul de filme politiste de actiune. Serialul urmareste pe unul dintre cei mai prolifici criminali in serie americani si reconstituie, intr-un mod credibil, atat faptele savarsite, cat si bizareriile personalitatii sale morbide.

Pe numele sau complet Jeffrey Lionel Dahmer, supranumit si Canibalul din Milwakee, acesta a comis in perioada 1978- 1991 nu mai putin de 17 acte de crime, violuri si acte de cruzime asupra victimelor sale, exclusiv barbati. La aceste acte se adauga necrofilia si canibalismul. Ceea ce diferentiaza acest serial de alte productii este abordarea generala foarte complexa. Astfel, pe langa faptele comise, aflam amanunte despre familia, parcursul scolar si profesional si personalitatea lui Dahmer, dar si despre motivele pentru care acesta a fost identificat foarte tarziu.

Mini-seria este notata cu 7,9 pe Imdb si a fost creata de Ian Brennan si Ryan Murphy. In rolul lui Jeffrey Dahmer il putem vedea pe Evan Peters, actor cunoscut pentru filmele: American Horror Story, X-Men: Viitorul este trecut, X-Men: Apocalipsa, etc. In anul 2021, Evan Peters a fost premiat cu premiul Emmy pentru rolul detectivului Colin Zabel din filmul Mare of Easttown. In anul 2023, actorul a primit atat premiul Satellite pentru prestatia deosebita din mini-seria Dahmer, premiul Cristics Choice SuperAwards cat si prestigiosul premiu Globul de Aur pentru acelasi rol.

Dahmer – Monstru: Povestea lui Jeffrey Dahmer (Netflix, 2022)

Dahmer prezinta realist toate aspectele comiterii unor fapte abominabile de catre un criminal si, mai ales, raspunsul la intrebarea: cum de nu a observant nimeni ce facea mai din timp? La urma urmelor, este vorba despre un tanar care a frecventat scoala, armata, care a muncit in diverse joburi si care iesea uneori in oras. Chiar nimeni nu si-a dat seama ce se intampla, mai ales ca Dahmer nu locuia in spatii izolate si isi comitea crimele in propriul apartament?

Pe langa realismul filmului, trebuie remarcat echilibrul scenariului. Nu ni se ofera nici prea multe, dar nici prea putine informatii. Imaginile vizuale nu sunt indulcite, dar nici atat de neplacute incat sa provoace daune ireparabile privitorilor. Cat despre personajul principal, acesta este prezentat intr-un stil obiectiv, journalistic, mai ales prin prisma celorlalte personaje: o vecina, tatal lui, de care a fost apropiat sau una dintre victimele care a reusit sa evadeze. In acest mod, spectatorul este implicat nu doar emotional in faptele prezentate, ci si intelectual.

Mini-seria Dahmer. Monstru. Povestea lui Jeffrey Dahmer nu este doar prezentarea unui criminal in serie, ci si o lectie de viata pentru oamenii simpli, dar si o atentionare adresata organelor legii.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.