Decizii importante din sedintele CNA desfasurate pe 18 si 19 iulie
In acest material vom prezenta in detaliu cele mai interesante puncte discutate in cadrul sedintelor CNA din 18 si 19 iulie.

Postul Radio Seven din Bucuresti a obtinut prelungirea licentei pe 9 ani. Radio Seven apartine Uneversitatii Spiru Haret. Postul de radio a mai obtinut modificarea formatului tematic din tematic universitar in tematic educational cultural.

Modificari licenta
Postul de televiziune TV AS va emite si in format HD iar Radio AS isi va modifica structura de programe scurtand programul maghiar. Radio AS nu va mai difuza 3 zile de program in limba maghiara ci va difuza doar o zi de program in limba maghiara. TV AS si Radio AS apartin companiei TV Alder Trading SRL. TV AS este o televiziune cu acoperire nationala. In sedinta CNA nu s-a precizat care operator de catv sau iptv va prelua semnalul HD al postului TV AS.

Bihor TV a obtinut modificarea actionariatului. In actionariatul postului revine si Sanziana Toader Ardelean, preluand 50% din actiuni. Actionarii Bihor TV sunt sotii Sanziana Toader Ardelean si Alin Catalin Ardelean, fiecare avand cate 50% din actiunile postului. Bihor TV este un post local din Bihor.

Consiliul National al Audiovizualului a aprobat licenta postului Euronews Romania pentru satelit. Astfel, Euronews Romania va putea intra in grilele operatorilor de dth.
Societatea de cablu Nicolpet din Vaslui a instiintat CNA-ul ca a introdus / va introduce Prima TV in grila digitala.

Societatea PHG Media Invest a dorit ca posturile sale Realitatea Stars si Realitatea Sportiva sa reintre in grila digitala Digi invocand faptul ca operatorul Digi ar fi obligat prin lege sa ii preia. Solicitarea PHG Media nu a avut succes deoarece, conform Consilului National al Audiovizualului, cele doua posturi au fost lansate inaintea intrarii in vigoare a noii legi care mentioneaza ca orice post TV poate fi preluat gratuit timp de 12 luni de catre toti operatorii (cu conditia ca acestia sa aiba spatiu).

CNA a mai explicat ca singura posibilitate de a introduce Digi posturile Realitatea Stars si Realitatea Sportiva in grila digitala este ca societatile implicate sa incheie un contract. Acest contract a fost valabil pana aproape de finele anului trecut cand Digi si-a reorganizat grila digitala si a scos cele doua canale din grila.

Decizii importante din sedintele CNA desfasurate pe 18 si 19 iulie

Consiliul National al Audiovizualului a amanat pentru saptamana viitoare reclamatia facuta de Aleph News contra firmei Digi pe motiv ca operatorul nu transmite in grila DTH Aleph News. Liviu Mihaiu, reprezentantul Digi in relatia RCS & RDS cu CNA a declarat ca Digi nu poate retransmite mai multe canale TV aflate in lista must carry din mai multe motive.

Acele canale nu indeplinesc una dintre conditiile: nu sunt ridicate pe satelitii Thor 5,6  sau Intelsat 1002, nu asigura transmiterea semnalului catre headendul DTH Digi, nu doresc sa plateasca locul pentru a fi in grila DTH Digi (conform spuselor lui Adrian Sarbu i s-au cerut 10.000 de euro pe luna), refuzand sa plateasca pe motiv ca nu trebuie sa plateasca aceasta suma din moment ce Digi este obligat de lege sa preia posturile must carry gratuit, posturile trebuie sa obtina de la ANCOM o licenta. CNA a dorit sa obtina o parere de la ANCOM sau Orange Romania pentru a vedea cum procedeaza ei pe DTH.

Consiliul National al Audiovizualului a amendat postul Realitatea Plus cu suna de 10.000 de lei pentru editia emisiunii Culisele Statului Paralel din zilele de 5, 16 si 27 aprilie anul acesta.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

17 COMENTARII

 1. O întrebare ptr tine Gorila de ce nu respecta cna și digi legea privind introducerea canalelor must carry în grila ? Legea e în vigoare de anul trecut și explicații de genul ca nu am avut timp sunt pe mai mulți sateliți nu țin. Orange are dth și a respectat legea…digi e în alta tara întreb și eu

  • Costin Digi respecta legea must carry pe cablu. Acolo introduce maxim 25% din nr de canale din grila sunt canale must carry. Daca Sarbu statea in banca lui atunci posturile lui erau bine mersi in grila Digi, si poate intrau un nr mai mare de canale din must carry la nivel national. Fiind acel scandal dintre Digi si Sarbu atunci Digi a hotarat sa respecte legea la sange Daca pana la scandal Digi avea un nr mai mare de canale must carry decat prevege legea in grila asdica erau Exploris tv Canal 33 si altele, din momentul scandalului Digi sa transformat nu au mai fost indulgent si au scos canalele care erau in plus. Evident ca victimile colaterale in aceasta cearta au fost/ sunt clientii Digi. Nici Vodafone sau Orange nu respecta legea must carry in totalitate si ei au nereguli. De exemplu Vodafone si Orange transmit posturi locale si regionale in grila nationala lucru ilegal. 2 Pe partea de DTH Digi are perfecta dreptate cand spune ca toate posturile trebuie sa detina o licenta luff din partea ANCOM si o licenta pentru satelit din partea CNA. Unde greseste Digi? In momentul in care spune ca postul trebuie sa ii asigure semnal de preluare pe satelit. Fals. Sarbu a spus bine cand a spus ca un post tv trebuie sa ii duca semnalul pana in hedent si de acolo Digi trebuie sa ridice canalul pe satelitul lui. 3 Orange a ignorat partial legea ne mai cerand licenta luff , licenta de satelit pentru fiecare canal in parte a tacut si a mers mai departe stiind ca si ei au bubele lor asa cum am scris nici ei nu respecta legea in totalitate. De ce tace CNA in treaba aceasta cu neregurile Digi adica neintroducerea pe satelit a canalelor must carry/ Este simplu si la mintea orcui. Daca ar amenda Digi pentru nerecurile lor atunci ar trebui sa amendeze si pe Orange si Vodafone pentru ne regurile lor. CNA stie ca daca ar aplica aceste amenzi nu ar face alt ceva decat sa pedepseasca clientii ORO OC Vodafone si Digi . De ce? Pentru ca daca operatorii ar primii amenzile ele vor fi platite tot de catre abonati prin marirea pretului.

   • Tot nu mi-ai răspuns la întrebare…digi de ce nu respecta legea …repet nu respecta legea care spune clar canalele must carry trebuie sa fie în grila lor de pe satelit …apropo legea are 1 an și ei nu au pus-o în aplicare…asta înseamnă bătaie de joc la adresa abonatilor

    • Digi nu respecta legea pe DTH pentru ca nici canalele nu respecta lege. Unele canale nu au licente de satelit si nici licenta de la ANCOM. Cand acele canale vor avea aceste licente atunci si Digi va respecta legea.

     • Canalele din lista must carry sunt bine mersi în grila orange dth cu licențe ,ridicate pe satelit și tu vii sa îmi spui ca citez canalele nu respecta legea și mărețul digi e fata mare…aberezi la greu amice nu mai tine vrăjeală cu minciuni de la cna și digi…undei legea nu tocmeala punct trebuie sa respecte legea și ei nu o respecta .

     • Amice am spus ca toti operatorii au probleme cu legea inclusiv canalele tv ca nu au toate licente de satelit. O dovada pentru ce spun o reprezinta cererea postului Euronews Romania din sedinta CNA de saptamana trecuta ( IV Decizi de autorizare) care a cerut si primit licenta de satelit. Daca postul Euronews Romania respecta legea de ce a mai cerut licenta de satelit miercurea trecuta? Ia zi. Orange nu a vrut sa mai traga de timp si a lasat-o moarta in papusoi. Si ca sa iti dovedesc ca nici ORO ( retea proprie) nu respecta legea . Spune-mi ce cauta Valea Prahovei tv pe frecventa 610 sau City tv in grila nationala? Cand acest post este Regional . Sau ce cauta posturile TVR Cluj ,TVR Craiova in grila din Bucuresti la Vodafone. Bai amice trezestete ca toti operatori fac ilegalitati nu numai Digi. A ca vrei tu sa critici Digi ok. Dar nu veni tu sa spui ca numai Digi face ilegalitati ca nu este asa. Si ti-am dat dovezi care dovedesc ca toti gresesc. Mai sus am explicat de ce CNA inchide ochi. Daca ar da amenzi CNA-ul cine crezi ca ar plati aceste amenzi firmele cumva ? Nu abonati acestor firme de cablu si DTH. Asa ca CNA-ul si cablisti merg pe zicala o mana o spala pe alta si ambele fata. Adica se accepta incalcari minore ale legi din fiecare parte.

   • Înseamnă că din 2024 depinde câte programe va conține lista must carry Digi va mai scoate încă vreo 5 canale din must carry .Cred ca va elimina și Medika TV dacă va fi scos din must carry.

    • In 2024 Digi nu va mai introduce nici un canal din noua lista must carry decat daca : 1 Un canal, care nu este acum in grila si se va afla mai sus in lista fata de un canal care este acum in grila ( se va face rocada) . 2 Daca Digi va face contracte cu alte canale care nu sunt in must carry si care va imbogati mari grila atunci Digi va trebui sa mai introduca alte canale din must carry pentru a ajunge la acel procent de 25%. Digi nu va scoate Medika tv daca este al prietenului Tomsa chiar daca iese postul din must carry.

 2. Gorila, faptul ca ești angajat RCS sau ce calitate ai nu înseamnă să minți în articole. Legea spune ca cablistii trebuie sa preia 12 luni orice televiziune noua. „Pot prelua” și „dacă au spatiu” sunt visele umede ale cablistilor. Ei niciodată nu au spațiu. Dacă nu au, sa plece la mama lor acasă și sa lase pe alții care sunt în stare.

  • Cetatene . 1 Nu sunt angajat Digi. 2 Sefa CNA Monica a spus clar in sedinta CNA de miercuri. Cablistii pot prelua canalele gratuit 12 luni doar daca au spatiu pentru a putea prelua canalul respectiv. 3 Singurul canal care indeplineste aceasta conditie de a intra 12 luni gratuit in grila cablistilor este Looloo Kids pentru ca s-a lansat dupa ce s-a aplicat legea CNA. Acum te intreb eu pe dumneata Ce operator are acest canal in grila sa ? Nici unul nici INES nici mari operatori Vodafone Orange sau Digi . De ce ? Nimeni nu stie.

   • Inseamna ca RCS / cablistii au pus CNA cu botul pe labe (indiferent prin ce mijloace). Înseamnă că legea e degeaba. Orice cablist o sa invoce ca „nu are spatiu”, ceea ce e o mizerie, toată lumea știe ca e o minciuna sfruntata. Trebuie trecut cu plugul peste toată legislația, altfel cablistii or sa își bata joc la nesfârșit. Sau sa existe o unitate între televiziuni, sa facă corp comun și gen o luna sa blocheze TOATE semnalul către RCS. Sa vedem câte figuri și parale mai face RCS atunci. Dar nu exista solidaritate. De aceea RCS va continua sa mictioneze pe toți

    • 1 In Romania nici o lege nu poate fi respectata in totalitate, legile sunt facute pentru fraieri nu pentru smecheri. 2 Daca canalele ar opri semnalul catre Digi o luna si-ar provoca singuri falimentul . Pentru ca ar pierde peste 80% din veniturile lor. Televiziunile ar pierde bani din publicitate si ar optine venituri doar din partea celorlaltii cablisti. Care atentie au toti cablisti adunati din toata tara numarul total de clienti , cat il au cei de la Digi . ORO+ OC+ Nextgen+ Vodafone + alti operator mai mici fac ca nr de abonati 5 milioane si ceva exact cat are Digi de unul singur. Pe scurt acel front comun pe care l-ar face , canalele tv ar duce catre falimentul lor.