Documentarul Baia: Atlantida Romei pe Viasat History
Postul de televiziune Viasat History anunta ca va difuza in exclusivitate documentarul Baia: The Atlantis of Rome / Baia: Atlantida Romei (2021).

Documentarul va fi difuzat vineri, 20 mai, de la ora 22. Documentarul Baia: Atlantida Romei se numeste asa deoarece orasul Baia se aseamana in mare masura cu celebrul oras Atlantida, adica este un sit inghitit de ape care ascunde comorile sale.

Orasul italian Baia a fost un oras in care timp de multe secole se intalneau numai romani din clasa sociala inalta. Romanii bogati erau atrasi de orasul Baia deoarece alte orase nu puteau oferi aceleasi lucruri si anume libertatea de a duce o viata desfranata.

In orasul Baia erau construite spa-uri si bordeluri, fiind considerata o statiune exclusivista. In Portul Pozzuoli (Puteoli) a fost construit primul amfiteatru chiar inaintea celebrului amfiteatru Colosseum din Roma. Pe langa viata desfranata pe care o oferea Baia, era un oras plin de scandaluri si coruptie.

In orasul Baia si-au construit case de vacanta nume celebre ale acelor vremuri printre care  Iulius Cezar sau Nero. Celebrul Caligula a construit un pod dupa ce un astrolog i-a spus ca daca va trece calare Golful Baia, va deveni imparat. Baia se afla la 15 kilometri de Napoli intr-o zona vulcanica de la Campi Flegrei.

Baia era flancat de doua porturi, Puteoli (vechea denumire era Pozzuoli) si Capo Miseno. Portul Puteoli era vestit pentru faptul ca furniza capitalei romane alimente si realitati aduse din zone exotice. Portul Puteoli gestiona un trafic de peste 1000 de vase pe an. Portul Miseone era vestit pentru ca acolo se afla flota imperiala.

Documentarul Baia: Atlantida Romei pe Viasat History

Baia a inceput sa fie parasit inca din secolul al VIII-lea cand barbarii l-au jefuit. Este cel mai mare sit arheologic scufundat sub Golful Napoli. Orasul are o suprafata de trei ori mai mare decat celebrul Pompei.

Baia a devenit un parc arheologic si destinatia unui nou tip de  turism. Ruinele orasului au intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO. O echipa de cercetatori si tehnicieni incearca sa protejeze ruinele sitului Baia in timp ce mai multi arhitecti si arheologi cartografiaza situl care nu si-a dezvaluit in totalitate toate secretele ascunse.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.