GSP TV și Telesport – printre primele canale sportive din Romania

E pauză forțată, dată de Coronavirus, în fotbal, în sport și în viețile noastre. Această pauză nu este și în trecutul media, iar acest material propune să ne aducem aminte de două canale de sport care au fost în viața noastră înainte și chiar după ”nașterea” DigiSport, Telekom Sport (Dolce Sport în trecut) sau a canalelor Look.

Aceste posturi sunt GSP TV și Telesport. GSP TV a apărut în anul 2008, fiind operat de grupul Intact. Numele vine de la ziarul ”Gazeta Sporturilor”. Acest post a apărut în momentul în care Antena 1 și RCS-RDS au câștigat drepturile tv pentru meciurile din Liga 1. De altfel, au existat trei canale, acestea fiind GSP TV, GSP TV 2 și GSP TV 3.

Cele două versiuni 2 și 3 erau pentru meciurile la aceeași oră. Primul eveniment al GSPTV a fost și primul meci al sezonului 2008-2009: FC Brașov-Unirea Urziceni 1-0. De-a lungul timpului,la GSP TV,au lucrat și comentatori ca: Bogdan Cosmescu, Emil Grădinescu, Silviu Tudor Samoilă actualmente la TelekomSport, dar și experți ca: Ovidiu Ioanițoaia, Andrei Vochin,Viorel Grigoroiu, Dan Udrea.

GSP TV,a difuzat nu doar fotbal ci și jurnale de știri sportive, prezentate de Octavia Geamănu sau Dorina Florea. ”Relația” dintre Antena 1 și RCS-RDS s-a deteriorat treptat, iar ulterior RCS-RDS a lansat canalul Digi Sport, astfel GSP TV a intrat în declin, declin și prin scoaterea sa din grila RCS-RDS în 23 mai 2011. Ulterior, în ianuarie 2012, s-a întors în grila Digi.

GSP TV și Telesport – printre primele canale sportive din Romania.
La GSP TV, după 2012, au apărut noi programe ca: Liga a doua engleză la fotbal, rugby, tenis de masă, lupte, jocuri de noroc. Slogane ale GSP TV: ”Mergi la victorie” (2008-2010), ”Bărbați la putere” (2012-2014). Emisiuni ale GSPTV au fost: ”Premium Liga”, ”Recursul Etapei”, ”Contraatac”.

Televiziunea va rămâne cunoscută și prin replica lui Gigi Becali:”Petrică, dă-i pe GSP”. GSP TV a dispărut în 3 aprilie 2014, când trustul Intact a decis înlocuirea postului de sport cu unul de profil muzical: ZU TV.

Un alt canal tv dedicat sportului a fost Telesport. Acesta a apărut pe 1 Decembrie 2003. Telesport a fost înființat de Horațiu Nicolau. Pe acest canal a fost difuzată nu doar Liga 1 sau Divizia A, la acea vreme ci și Premier League sau tenis. Telesport a fost foarte dorit, de abonații Digi, mai ales că difuza meciurile ce nu erau transmise la TVR, Național TV sau Antena 1, posturile ce difuzau meciurile primei ligi a României.

Odată cu anul 2008, Telesport a intrat în declin iar Realitatea Media a preluat acest program. Pierzând dreptul de televizare a Ligii 1, dar și intrând în conflict cu proprietarii drepturilor tv, RCS-RDS, Telesport a fost scos din grilă.Telesport și-a încetat emisia în 10 mai 2011. Așa au dispărut două posturi de sport dragi românilor, ce urmăreau fotbal și alte competiții sportive pe ele.

 

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

13 COMENTARII

  1. Da, și eu regret că, dintre atâtea canale sport, niciunul nu transmite Wrestling și nu știu când voi mai vede pe un canal de sport cu, renume”
    … aș vrea să pot vedea Wrestling pe unul, dintre canalele DigiSport

  2. Titlul este bun…”GSP TV și Telesport – printre primele canale sportive din România”.
    Este adevărat !
    Primul canal sportiv din România a fost TV Sport, deschis de Silviu Prigoană, care a fost vândut către Media PRO (devenind Sport.ro), iar mai târziu după rebranduirea canalelor Media PRO (CME) a devenit PRO X.
    Apoi a apărut Telesport .
    După , GSP TV, care a avut 3 frați mai mici… GSP TV2, GSP TV3 și GSP TV4.
    Odată cu înființarea GSP TV (Intact+RCS&RDS) a apărut și primul canal sportiv deținut în întregime de un operator de telecomunicații (Boom), Boom Sport.
    După înființarea Boom Sport , cei de la Boom au cumpărat mai multe competiții sportive (Serie A, Primera Division, NBA, etc.) și astfel Boom Sport a devenit Boom Sport One, tot în același timp a apărut și frații Boom Sport Two, Boom Sport Three și Boom Sport Four.
    Câțiva ani mai târziu Romtelecom a cumpărat Boom și în locul celor 4 canale Boom Sport a apărut Dolce Sport .
    Dolce Sport a avut la rândul său 5 frați, Dolce Sport 2, Dolce Sport 3, Dolce Sport 4, Dolce Sport 5 și Dolce Sport 6.
    Primele 4 canale erau doar pentru rețeaua proprie , iar ultimele 2 canale erau pentru ceilalți operatori.
    Mai târziu Romtelecom Dolce a fost vândut devenind Telekom .
    Astfel canalele Dolce Sport s-au redenumit în Telekom Sport.
    Între timp RCS&RDS deschide canalul propriu de sport, DIGI Sport .
    După 2 ani apare și DIGI Sport Plus.
    Iar mai târziu , odată cu înființarea altor 2 canale sportive (DIGI Sport 3 și DIGI Sport 4), DIGI Sport a devenit DIGI Sport 1, iar DIGI Sport Plus a devenit DIGI Sport 2.
    Avem și canale internaționale de sport cu comentariu în limba română .
    Cel mai vechi și mai cunoscut canal sportiv din lume este EuroSport.
    Odată cu deschiderea EuroSport 2 și cumpărarea EuroSport de către Discovery, EuroSport a fost redenumit EuroSport 1.
    Din luna ianuarie a acestui an avem canalul EuroSport 4K.
    Am mai avut și alte canale importate în trecut…cred că mulți își amintesc de Sport Klub, Sport Klub+ și Sport 1.
    Să nu uităm unul dintre cele mai vechi canale sportive subtitrare în limba română, Extreme Sports Channel.

    Asta a fost așa…pe scurt…în câteva cuvinte.
    Dar nu cred că au rost aceste postări pe Media-Max…aici trebuie postat noutăți.
    Astfel de postări sunt pentru wikipedia.

    • Iti multumim pentru comentariu si pentru completare.
      Totusi, parerea mea este ca aceste articole sunt binevenite, utile pentru cei care doresc sa isi reimprospateze memoria in ceea ce priveste cateva programe care au fost importante de-a lungul timpului sau, de ce nu, pentru cei care vor sa afle cateva informatii noi.
      Eu, de exemplu, eram destul de mic in perioada in care au fost lansate aceste programe si citesc cu placere astfel de lecturi, chiar daca putem gasi unele informatii si pe Wikipedia.
      Daca postam aceste articole nu inseamna ca nu vom publica in continuare noutati. Tematica site-ului este alcatuita din tot ce inseamna telecomunicatii, IT si tehnologie, avem publicate si tutoriale (pentru diferite operatiuni pe telefoane, tablete, PC-uri, etc.) sau informatii despre diverse gadget-uri.

    • Postul face referire doar la GSP TV si Telesport, nu la toate posturile de sport.
      Intr-adevar, Sport.ro a fost un alt canal de sport lansat in 2003, actualmente Pro X.
      P.S.: Articolul nu este publicat de mine, este o contributie aduse de domnul Vasile.