Calculatorul nu porneste – cauze posibile si solutii.
Cred ca multora dintre noi ni s-a intamplat sa avem probleme cu calculatorul/laptopul si sa ne trezim ca dintr-odata nu mai porneste. Aceasta problema poate avea mai multe cauze si mai multe solutii. Vom incerca sa le detaliem in acest articol si sa le cuprindem pe toate.

De obicei, aceasta problema se intampla brusc iar calculatorul nu da inainte vreun semn ca ar avea vreo problema. Cauzele pot fi multe insa in acest articol ne referim strict la situatia in care calculatorul nu porneste deloc (nici ventilatoare, nici monitor si nici leduri).

In cazul in care calculatorul porneste insa pe monitor nu exista semnal, verificati un articol mai vechi postat pe acest site. Il puteti gasi aici: Calculatorul porneste dar nu am semnal pe monitor.

Calculatorul nu porneste – Cauze posibile:

 1. Sursa nu este alimentata cu energie electrica. Aceasta cauza este cea mai des intalnita atunci cand exista probleme cu calculatoarele. Pot exista probleme la tripla ce alimenteaza calculatorul, la priza din perete sau la cablul de alimentare.
  De obicei, unele placi de baza au un led ce semnifica prezenta tensiunii electrice. Daca acel led este aprins atunci putem sari peste acest pas.
 2. Mufele/cablurile nu fac contact in prize. Cea mai des intalnita problema este atunci cand mufa ce alimenteaza placa de baza nu face contact sau cand cablul de alimentare al calculatorului nu este conectat corect.
 3. Sursa defecta. Si aceasta cauza este una foarte comuna. De obicei aceste probleme apar in urma unor fluctuatii a alimentarii cu energie electrica iar sursele nu rezista la aceste fluctuatii. O alta cauza pentru care sursa s-ar putea defecta este suprasolicitarea sursei de catre consumatorii mult mai mari decat puterea ei.
 4. Placa de baza defecta. Aceasta cauza nu este una foarte des intalnita. De obicei, atunci cand placa de baza este defecta, exista alte simtome dar se numara si acesta printre ele.
 5. Butonul de pe carcasa (power) nu mai functioneaza. Personal m-am lovit si de aceasta problema. Chiar daca toate componentele erau functionale, calculatorul nu pornea. Dupa ce am eliminat toate cauzele posibile, am rezolvat problema.

Solutii posibile la cauzele de mai sus.

 1. Sursa nu este alimentata. Prima data trebuie sa verificam daca avem tensiune in priza. Pentru asta, putem conecta un alt aparat si testam daca functioneaza. Daca priza functioneaza, putem incerca sa testam cablul de alimentare al calculatorului. Pentru asta, trebuie sa-l inlocuim (daca nu avem unul de rezerva, il putem folosi pe cel de la monitor (daca se potriveste)). Daca nici cu un alt cablu problema nu se rezolva, trecem la pasul urmator.
 2. Mufele/cablurile nu fac contact in prize. Pentru a verifica acest pas, trebuie verificam bine toate mufele de pe placa de baza (ma refer la mufele ce alimenteaza placa de baza(cele ce vin de la sursa)). Recomandat ar fi sa le scoatem pe toate, sa le curatam de praf si totodata sa le verificam daca sunt sau nu corodate.
 3. Sursa defecta. Daca niciuna dintre solutiile de mai sus nu functioneaza, trecem la urmatoarea cauza posibila, sursa. Pentru a testa daca sursa este problema, va trebui sa avem o alta sursa de test (se poate imprumuta de la prieteni/vecini). Daca se dovedeste ca sursa este problema, trebuie sa va echipati cu un stabilizator de energie (daca aveti probleme cu fluctuatiile energiei electrice) si sa verificati daca nu cumva este nevoie de o sursa mai puternica.
 4. Placa de baza defecta. Pentru a putea testa placa de baza daca functioneaza, va trebui sa procedam la fel ca in cazul sursei. Va trebui sa o inlocuim cu o alta placa de baza de test. De obicei aceasta problema apare rar fiindca placile de baza sunt destul de rezistente .
 5. Butonul de pe carcasa (power) nu mai functioneaza. Daca pasii de mai sus nu au rezolvat problema, va trebui sa trecem la testarea butonului. Pentru a testa functionalitatea butonului de pe carcasa, va trebui sa deschidem carcasa, sa scoatem mufele de pe pinii ce duc la butonul de power si sa atingem cei 2 pini intre ei cu ceva metalic. Aici va trebui sa fiti foarte atenti sa nu atingeti alti pini/alte contacte de pe placa de baza. Daca calculatorul porneste dupa ce atingeti cei doi pini, atunci problema este de la butonul de power. Pentru a remedia aceasta problema, cel mai probabil va trebui sa incercati sa curatati contactele din buton sau sa inlocuiti toata carcasa.

Situatiile prezentate mai sus sunt cele mai intalnite atunci cand calculatorul nu porneste. Chiar daca pot exista mai multe cauze, de obicei acestea rezolva problema.

Daca intampinati / ati intampinat probleme cu calculatorul, nu ezitati sa postati un comentariu in campul dedicat de mai jos.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

2 COMENTARII

 1. Foarte bun articol… Chiar daca problema pe care am avut-o eu nu are legatura cu articolul o expun totusi pentru cine vrea. Pornea PC-ul dar pe fond albastru era eroarea „Unmountable boot volume”… Asa cum banuiam, intr-un final HDD a fost vinovat… Cine intalneste problema, sa stie cum e.

  • Multumim pentru aprecieri si pentru completare. 🙂
   In functie de timpul disponibil, vom incerca sa publicam un articol care sa includa si problema avuta de tine.