Hunger: Apetit nestavilit – film-metafora pe Netflix despre cum este resimtita foamea in functie de statutul socio economic
Aparut in anul 2023, filmul thailandez Hunger (Apetit nestavilit), disponibil pe platforma de streaming Netflix, este notat cu 6,6 pe IMDB. Desi nota ar putea indeparta cinefilii mai exigenti, filmul merita urmarit din mai multe motive.

In primul rand, jocul actorilor principali mentine atmosfera plina de suspans, anticipatie si emotie intensa pe parcursul intregului film. Din distributie fac parte actorii thailandezi Chutimon Chuengcharoensukying (Aoy), cunoscuta si din filmele Bad Genius sau Die Tomorrow (ambele din 2017), dar si Nopachfai Jayanama (Chef Paul), cunoscut si din filmul Headshot (2011).

Relatia dintre tanara aspiranta si bucatarul chef extrem de pretentios evolueaza credibil si din ce in ce mai intens, dezvaluind doua moduri complet opuse de a vedea lumea. Sau doua destine complet diferite (depinde de spectator si de emotiile pe care filmul reuseste sa le trezeasca).

In al doilea rand, subiectul filmului este abordat dintr-un unghi original. Am mai vazut filme europene despre bucatari chefi si diverse competitii de gatit, insa acestea sunt tratate superficial, din punct de vedere al relatiilor romantice la locul de munca. Hunger deschide usa bucatariei interioare a a acestei afaceri si ne pune pe ganduri in ceea ce priveste modul in care ne raportam la cea mai elementara nevoie umana: hrana. Intr-o tara precum Thailanda, in care vanzarea stradala de hrana preparata pe loc este o afacere de familie pentru Aoy, exista si fata ascunsa a bucatariei, cea practicata de chef Paul, o celebritate in domeniu.

Hunger: Apetit nestavilit – film-metafora pe Netflix despre cum este resimtita foamea in functie de statutul socio economic

In al treilea rand, filmul nu duce lipsa de actiune, dramatism, romantism si idealism. Ne dezvaluie partea frumoasa a unei lumi extrem de dure, in care doar cei cruzi au parte de tot ce este mai bun. Ne motiveaza sa nu ne temem sa ne ranim pe drumul catre fericire si implinire. Ne obliga sa ne schimbam perspectiva asupra alimentatiei si trendului modern de a trata prepararea hranei ca pe o arta.

In al patrulea si ultimul rand, Hunger ne introduce in fascinanta bucatarie thailandeza si ne motiveaza sa testam noi gusturi sau sa preparam altfel feluri de mancare traditionale (precum orezul sau taiteii). La finalul vizionarii filmului, ramanem pe ganduri si ne intrebam, ca si personajele din film, care este pretul real al hranei de cea mai inalta calitate si ce ii motiveaza pe marii chefi sa se adreseze exclusiv paturii sociale superioare a societatii.

Desi Aoy este personajul principal al filmului, rolul acesteia nu umbreste aportul si individualitatea celorlalte personaje. Chef Paul este impresionant atat ca mod de lucru, cat si ca filosofie de viata si motivatie personala. Dintr-o confruntare dura dintre doua personaje opuse , binele iese la iveala intr-un fel aparte.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.