Apple nu este de acord cu AMP si a luat decizia ca IOS 11 va transforma paginile AMP in pagini normale.

AMP (Accelerated Mobile Page) este un standard pentru paginile web pe care Google il recomanda pentru toate site-urile. AMP este un proiect ce are ca scop incarcarea instanta a paginilor web pe dipsozitivele mobile. Proiectul este open-source si orice site il poate folosi. Ba mai mult decat atat, Google favorizeaza paginile AMP in rezultatele motorului de cautare.

Totusi, pentru a face site-urile sa se incarce mult mai rapid, AMP „dezbraca” paginile web de efecte grafice sau animatii. Cu alte cuvinte, o pagina web AMP valida nu trebuie sa contina scripturi ci doar css, html si php. Privind acest aspect, ne dam seama ca aceste pagini nu au o functionalitate atat de complexa precum celelalte si devin pagini simple, doar cu continut. AMP se poate folosi usor pe site-uri de informatii, stiri sau bloguri insa nu si pe magazinele online fiindca acestea nu se pot lipsi de elemente grafice.

IOS 11 va transforma paginile AMP in pagini normale.

Tot din aceste motive, Apple a hotarat ca in urmatoarea versiune de IOS sa nu mai accepte site-urile de tip AMP. In momentul in care Safari detecteaza o astfel de pagina, acesta va face redirect catre pagina originala, cea non-amp.

Safari poate detecta paginile AMP in doua feluri:

  1. Paginile web AMP sunt  de forma site.com/pagina/amp iar browserul apple se poate folosi de url pentru a detecta acest tip de pagini. De indata ce va elimina din link cuvantul amp, pagina originala se va reincarca automat.
  2. Paginile web au in structura un cod ce le transmite botilor de indexare ai motoarelor de cautare ca pentru acea pagina exita si o versiune cu accelerated mobile page. Safari se poate folosi de acel cod pentru a detecta daca pagina este sau nu amp.

Motivul pentru care Apple nu este de acord cu acest tip de pagini nu este unul cunoscut. Este posibil ca ei sa considere ca paginile amp nu sunt la fel de bogate in continut si nu ofera utilizatorului acelasi tip de experienta ca si o pagina normala.

IOS 11 va fi lansat in aceasta toamna.

 

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.