Activare 5G Digi Orange Vodafone
Reteaua 5G este ultima generatie in uz a retelelor mobile de telecomunicatii si este urmasul standardului 4G. Tehnologia 5G vine cu latimi de banda mult mai mari, avand o capacitate mai mare, este mai stabila si ofera utilizatorilor o experienta superioara.

In Romania, primul operator care a lansat reteaua 5G a fost Vodafone in luna iunie 2019 (fiind in acelasi timp unul dintre primii operatori la nivel global care implementeaza reteaua 5G), noua tehnologie era disponibila la acel moment in Bucuresti, Cluj-Napoca si Mamaia. Vodafone a fost urmat de Digi care a lansat aceste servicii in aceeasi luna.

Concurentul Orange nu s-a lasat mai prejos si a lansat reteaua 5G in Romania in noiembrie 2019, Romania fiind prima tara in care Orange pune la dispozitie abonatilor noua tehnologie.

Surprinzator, Telekom nu beneficiaza inca de reteaua 5G, anuntand recent ca nu este relevanta utilizatorului de rand si ca va fi relevanta undeva in 2025 – 2026.

Activare 5G Digi Orange Vodafone

Serviciul 5G este activat din oficiu pe cartelele oferite de operatori in ultima perioada, astfel incat pentru activarea acestui serviciu nu ar trebui sa facem ceva pentru cartela SIM. In ceea ce priveste setarile 5G pe telefon, trebuie doar sa ne asiguram ca telefonul permite retele 5G la modul retelei.

Daca reteaua 5G nu functioneaza pe telefonul nostru, e posibil ca acest serviciu sa nu fie functional pe modelul de telefon folosit in reteaua in care utilizam abonamentul. Spre exemplu, pe modelul Apple iPhone 12 nu functioneaza inregistrarea pe reteaua 5G la Digi Mobil, desi telefonul este compatibil 5G (acest aspect poate fi observat si pe site-ul Digi, unde nu este mentionat serviciul 5G in sectiunea acestui model). In cazul in care avem un telefon compatibil 5G, dar aceasta retea nu este functionala, este indicat sa contactam serviciul de relatii cu clientii pentru a verifica daca in reteaua respectiva ar putea functiona tehnologia 5G pe modelul utilizat.

Poate fi important de stiut ca urmatorii operatori nu permit, oficial, functionarea retelei 5G pe aceste tipuri de cartele:

  • Digi: cartele prepay, tehnologia 5G functioneaza doar pe abonamente
  • Orange: cartele prepay si abonamente digitale Yoxo, tehnologia 5G functioneaza doar pe abonamentele clasice
  • Vodafone: cartele prepay, tehnologia 5G functioneaza doar pe abonamente (inclusiv pe abonamentele Vodafone Flex)

Asadar, in afara de a ne asigura ca modul retelei permite retelele 5G, eventual un restart al telefonului, nu avem ce verificari sa facem decat sa contactam operatorul la care avem cartela SIM pentru a verifica problema legata de reteaua 5G.

Voi ce experiente ati avut cu tehnologia 5G? Ati intampinat probleme pana in prezent? Ce model de telefon folositi, in ce retea si ce viteze aveti de obicei?

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.