Postul Pro TV a fost vandut catre PPF

Postul Pro TV a fost vandut catre PPF conform unui acord stabilit intre miliardarul ceh Petr Kellner (cel mai bogat om din Cehia) si operatorul american de telecomunicatii AT&T. Concret, s-a ajuns la un acord pentru vanzarea grupului Central European Media Enterprises (CME) catre fondul de investitii PPF detinut de catre Petr Kellner.

Tranzactia a fost incheiata pentru 2.1 miliarde de dolari punand capat zvonurilor aparute in ultimele luni privind posibila vanzare a grupului CME. Grupul PPF va plati 4.58$ pentru fiecare actiune, conform publicatiei Bloomber.com.

Grupul american de telecomunicatii AT&T detine 60% din CME si va primi prin aceasta tranzactie 1.1 miliarde de dolari, aceasta vanzare reprezentand o miscare importanta pentru a reduce datoriile AT&T. AT&T a dobandit actiunile CME in urma preluarii Time Warner din 2018, ramanand in urma tranzactiei din 2018 cu datorii in valoare de 170 miliarde de dolari. Time Warner a achizitionat initial 31% din CME pentru 241.5 milioane de dolari in 2009 iar procentul actiunilor a fost extins ulterior la 42%.

Kellner deja detine operatori de telecomunicatii in tarile in care CME isi desfasoara operatiunile, cel mai important de mentionat fiind Republica Ceha, operatori precum Telefonia O2 Cehia, CETIN Cehia, Telenor Bulgaria, Telenor Ungaria, Telenor Serbia, Telenor Muntenegru. Fondurile PPF se vehiculeaza ca ar fi in valoare de aproximativ 50 miliarde de dolari incepand cu finalul anului 2018 iar Kellner valoreaza 12.5 miliarde de dolari.

Postul Pro TV a fost vandut catre PPF
Central European Media Enterprises detine 95% din grupul Media Pro, grup din care face parte si unul dintre cele mai titrate posturi de televiziune din Romania, Pro TV. CME opereaza in tari precum Romania, Cehia, Bulgaria, Slovacia si Slovenia.

Grupul Media Pro administreaza in Romania urmatoarele programe: Pro TV, Pro Gold, Pro 2, Pro Cinema, Pro X si Pro TV International. De asemenea, prin Media Pro Management CME detine in Romania urmatoarele firme: Publimedia (Ziarul Financiar, Business Magazin, Gandul), Media Fax, Apropo Media.

Voi ce parere aveti despre vanzarea grupului CME catre AT&T si in ce masura considerati ca ar afecta aceasta miscare posturile TV Pro TV, Pro Gold, Pro 2, Pro Cinema, Pro X si Pro TV International din Romania?

Update 21.07.2020: Se estimeaza ca achizitia CME de PPF sa fie finalizata inainte de inceputul lunii noiembrie 2020. PPF va inainta actele necesare catre Comisia Europeana in Q3;

Update 07.10.2020: Tranzactia prin care postul Pro TV a fost vandut catre PPF a fost aprobata de Comisia Europeana si se estimeaza ca tranzactia sa fie finalizata pana pe 13 octombrie;

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

3 COMENTARII

  1. Tranzactia prin care postul Pro TV a fost vandut catre PPF a fost aprobata de Comisia Europeana si se estimeaza ca tranzactia sa fie finalizata pana pe 13 octombrie.

  2. Se estimeaza ca achizitia CME de PPF sa fie finalizata inainte de inceputul lunii noiembrie 2020. PPF va inainta actele necesare catre Comisia Europeana in Q3.

  3. Este ca vorba aia…”dati din mana in mana pana in fund la taxatoare”. Vand actiunile alea dintr-o parte in alta ca sa evite sau sa reduca impozitarea profitului sa se piarda urma prin tari straine.