Posturi 4k disponibile in Romania
Grilele de programe din Romania sunt destul de sarace atat in posturi HD cat si in ceea ce priveste posturile uHD (4k), in acest articol vom mentiona care sunt posturile 4k disponibile in Romania in grilele de televiziune.

Asadar, acestea sunt posturile 4k disponibile in grilele operatorilor de televiziune digitala prin cablu:

Canal Digi Vodafone Telekom Orange NextGen iNES
Digi 4k
Eurosport 4k
Insight 4k
Look 4k
Love Nature 4k
Stingray Festival 4k
Travel Mix 4k

 

Telekom Romania este mentionat in tabelul de mai sus doar pentru ca este unul dintre principalii furnizori de televiziune prin cablu si satelit insa in grila acestui operator nu exista niciun post 4k.

In ceea ce priveste Orange Romania, am mentionat grila disponibila pe reteaua proprie, nu grila disponibila in zonele cu retea Telekom.

La data publicarii acestui articol, Vodafone si iNES sunt operatorii cu cele mai multe posturi 4k disponibile in grila, avand fiecare catre 3 canale ultraHD.

Posturi 4k disponibile in Romania

In ceea ce priveste programele 4k mentionate mai sus, anumite posturi sunt disponibile in pachetele principale ale operatorilor sau in extraoptiuni separate, dupa cum urmeaza:

  • Digi: extraoptiunea 4k are pretul de 5 lei pe luna si include Digi 4k si Eurosport 4k;
  • Vodafone: extraoptiunea 4k are pretul de 2 euro pe luna (redus in prezent la 1 euro pe luna) si include Eurosport 4k, Insight 4k si Look 4k;
  • Orange: extraoptiunea 4k are pretul de 1 euro pe luna si include Eurosport 4k si Look 4k
  • NextGen: singurul post 4k, Travel Mix 4k, este disponibil in pachetul de baza TV Digital
  • iNES IPTV: cele trei posturi 4k sunt disponibile in pachetul unic;

In Romania au fost disponibile in trecut si posturile Luxe TV 4k, Funbox 4k, Museum 4k si myZen 4k, toate in reteaua iNES insa au fost eliminate treptat din grila de programe. De asemenea, iNES a fost primul operator care a avut in teste o televiziune 4k, la finalul anului 2015.

In ceea ce priveste televiziunile din Romania, prima televiziune 4k a fost lansata in 2018 de catre cel mai mare furnizor de servicii de televiziune prin cablu, RCS & RDS. Operatorul a adaugat in grila in teste televiziunea Digi 4k pe 23 noiembrie 2018.

Toate informatiile mentionate mai sus fac referire la serviciul de televiziune digitala prin cablu, in grilele de televiziune prin satelit (DTH) nu exista momentan posturi 4k.

Desi numarul televizoarelor 4k a crescut semnificativ in ultimii ani, preturile acestor dispozitive fiind din ce in ce mai accesibile (cele mai ieftine modele de televizoare 4k au preturi incepand de la aproximativ 1000 de lei), numarul programelor 4k este destul de redus si nu justifica achizitionarea unui televizor 4k doar pentru acest motiv.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

6 COMENTARII

  1. Da avem televizoare 4k la prețuri accesibile. Dar degeaba in ce priveste televiziunea prin cablu deoarece nu toata lumea stie sa caute canale Digitale ca sa poata recepționa canale HD sau 4K. Eu spre exemplu cand am băgat cablu tv cu digi, mă uitam la tv pe analog pe smart tv. De pe net am auzit ca pot recepționa și canalele digitale care erau incluse în pachet