Secretele din spatele construirii piramidelor
Cine a construit pentru prima data o piramida?
Dintre cele trei mari culturi, egiptenii au creat standardele unei piramide clasice: un monument masiv cu o baza patrata si patru laturi care se unesc intr-un punct. Aztecii si mayasii si-au construit piramidele in trepte succesive, care se incheiau cu un acoperis plat.
Motivele pentru care egiptenii au ales sa isi construiasca piramide cu varful ascutit sunt de natura religioasa. Zeul egiptean al soarelui, Ra, era considerat tatal tuturor faraonilor. Despre acesta se spune ca s-a autocreat dintr-o movila de pamant care avea forma unei piramide, dupa care i-a creat si pe ceilalti zei.
Timp de secole, misterul care inconjura piramidele a infierbantat spiritele in randul oamenilor de stiinta, dand nastere unor puternice controverse.
Pentru ca tehnica necesara construirii unor astfel de giganti este complexa, multi au sustinut ca piramidele au fost construite de extraterestri sau de catre egiptenii detinatori ai unei tehnologii avansate, care a fost pierduta cu vremea.
Modul de construcție
Egiptenii antici au fost niște arhitecți deosebiți, având în vedere că în Egipt se află, astăzi, cel mai mare monument de piatră de pe Terra, și singura minune a lumii antice păstrate până azi, Piramida lui Keops. Studiile au relevat modul de construire: pe măsură ce piramida se înălța, în jurul ei, muncitorii făceau o rampă, pe care ridicau blocurile de piatră pe niște sănii de lemn. În felul acesta, ei puneau bloc după bloc, până ce piramida era terminată, apoi rampa era înlăturată, lăsând piramida singură, în toată splendoarea ei.Vârful piramidei este acoperit cu aur. Azi, în Egipt, doar puține piramide mai sunt întregi, din păcate.
Secretul piramidelor
Egiptenii aveau puternice cunoștințe astronomice. S-a descoperit că toate piramidele de pe platoul Gizeh sunt aranjate exact ca o oglindă pe Pământ a constelației Orion. Egiptenii credeau că acolo este casa lui Osiris, zeul morților și al lumii de dincolo.
Egiptenii au creat standardele unei piramide clasice: un monument masiv cu o baza patrata si patru laturi care se unesc intr-un punct.
Motivele construirii piramidelor
Motivele pentru care egiptenii au ales sa isi construiasca piramide cu varful ascutit sunt de natura religioasa. Zeul egiptean al soarelui, Ra, era considerat tatăl tuturor faraonilor. Despre acesta se spune ca s-a autocreat dintr-o movilă de pamant care avea forma unei piramide, dupa care i-a creat si pe ceilalti zei.
Construcția
Donald Redford, profesor de studii clasice, sustine ca desi complicat, procesul construirii unor astfel de monumente nu este imposibil, chiar si pentru vremurile in care acestea au fost ridicate. Estimarile sugereaza ca pentru a construi Marea Piramida de la Giza sunt necesari intre 20 000 si 30 000 de muncitori, care vor termina monumentul in aproximativ 23 de ani. Conform spuselor lui Redford, faraonii incepeau constructia unei piramide in momentul urcarii pe tron. Acesta stabilea inca de la inceput membrii de baza ai echipei care aveau sa ii ridice mormantul, formata dintr-un architect, un inginer si un sef-constructor. Felul in care muncitorii egipteni taiau pietrele pentru a le folosi in constructii este inca subiect de studiu pentru cercetatori. Instrumentele folosite pentru modelarea materialelor mai putin dure au fost identificate, dar inca se mai incearca identificarea instrumentelor folosite pentru pietre dure, cum ar fi granitul sau dioritul. Forța oamenilor era de ajuns pentru a misca pietrele foarte grele, in proces intervenind si inventivitatea inginerilor, creatorii unor mini-sisteme menite sa usureze munca fizica a muncitorlor.Pe măsură ce piramida se înălța, în jurul ei, muncitorii făceau o rampă, pe care ridicau blocurile de piatră pe niste sănii de lemn. În felul acesta, ei puneau bloc după bloc, până ce piramida era terminată, apoi rampa era înlăturată, lăsând piramida singură, în toată splendoarea ei.Vârful piramidei este acoperit cu aur.
Speculații
Timp de secole, misterul care inconjura piramidele a infierbantat spiritele in randul oamenilor de stiinta, dand nastere unor puternice controverse.
Secretele din spatele construirii piramidelor
Pentru ca tehnica necesara construirii unor astfel de giganti este complexa, multi au sustinut ca piramidele au fost construite de extraterestri sau de catre egiptenii detinatori ai unei tehnologii avansate, care a fost pierduta cu vremea.
Scop
Scopul acestor piramide era de a ingropa regii pentru a-i ajuta sa treaca pe lumea de dincolo. Aceste piramide erau aranjate intr-un anumit mod astfel incat sa se reflecte Luna in acestea. Dar inainte de a fi ingropati in aceste morminte,erau imbodobiti cu bunuri de pret pentru ca Faraonii credeau ca vor invia in lumea de dincolo si trebuia sa aiba tot ce le trebuie. Egiptenii munceau din greu pentru a putea construi aceste piramide.
Pietrele din cariere erau transportate cu plutele pe Nil, apoi inălțate pe țărm cu ajutorul unor frânghii și pârghii.De aici erau târâte pe o rampă de sute de muncitori.În fața blocurilor se turna apă sau ulei, pentru a aluneca mai ușor.Un supraveghetor bătea din două plăci de lemn pentru a ritma efortul muncitorilor.
Piramidele nu au fost construite de sclavi.
Primele morminte au fost descoperite în 1990 şi au arătat că lucrătorii au fost muncitori plătiţi, oameni liberi şi nu sclavi, aşa cum s-a considerat mult timp
Descoperirea recentă este cu atât mai importantă, cu cât ea „dezminte tot ceea ce s-a spus despre construirea piramidelor de către sclavi“, a afirmat Hawass, prezentând ca dovadă faptul că „mormintele se găsesc în vecinătatea directă a piramidei şi dau chiar spre ea“.
Dacă ar fi fost vorba despre sclavi, ei nu şi-ar fi putut construi mormintele în această zonă, a explicat arheologul. În plus, din descoperirile anterioare se atestă urme de locuire în perioada când piramida a fost construită. Acest lucru arată că satele de muncitori se aşezau în apropierea construcţiei pe durata acesteia.
Secretele din spatele construirii piramidelor
Există dovezi că marile familii din Egiptul Superior şi Delta Nilului trimiteau zilnic 11 vaci şi 23 de oi pentru muncitori, fiind în schimb scutite de impozite.
Arheologul egiptean, Zahi Hawass, a mai spus că numărul muncitorilor care au luat parte la construirea celei mai mari piramide nu a depăşit 10.000.