Routere wifi 6 Digi RCS – RDS
WiFi 6 (802.11AX) este ultimul standard al tehnologiei wifi care aduce imbunatatiri ultimului standard wireless, 802.11AC (wifi 5). In situatia in care avem mai multe dispozitive compatibile wifi 6, solutia este sa utilizam si un echipament de retea wifi 6 pentru a ne bucura de capacitatea acestei noi tehnologii.

Wifi 6 utilizeaza modulatia digitala 1024-QAM si canalul de banda larga 160MHz, reteaua wireless functionand mult mai bine in cazul in care avem multe dispozitive wireless conectate simultan. Wifi 6 este capabil de un throughput de 9.6Gbps, acest lucru nu inseamna ca un singur dispozitiv va fi capabil de astfel de viteze insa reteaua noastra de acasa va functiona mult mai bine, in special in cazul in care utilizam multe dispozitive wireless.

In plus, wifi 6 ofera un consum mai redus de energie pentru anumite dispozitive datorita functiei Target Wake Time (TWT), utila in special pentru dispozitivele care nu utilizeaza constant internetul ci necesita acces doar periodic. Standardul 802.11AX ofera si o securitate imbunatatita a retelei datorita noului protocol WPA3, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative imbunatatiri din ultimii 10 ani in ceea ce priveste securitatea retelelor.

Digi (RCS & RDS), cel mai mare furnizor de servicii fixe din Romania, a inceput de ceva timp distribuirea echipamentelor de retea compatibile wifi 6. Avand in vedere ca in majoritatea materialelor promotionale lansate de Digi nu sunt mentionate modelele routerelor wifi 6, n acest articol vom mentiona modelele oferite de acestia, mentinand o lista actualizata de echipamente, pe masura ce vor fi lansate si alte modele.

Routere wifi 6 Digi RCS – RDS
Routerul TP-Link AX10 AX1500 este unul dintre cele mai ieftine routere compatibile wifi 6 iar Digi a inceput distribuirea acestui model din noiembrie 2020, a fost oferit initial cu 5 lei pe luna iar ulterior a fost redusa chiria lunara la 3 lei pe luna. Echipamentul este oferit de Digi impreuna cu firmware custom, avand cateva minusuri in acest sens:

  • Putem conecta routerul doar in modul PPPoE, nu il putem seta cu IP dinamic sau in modul access point (AP)
  • Nu functioneaza optiunea OpenVPN
  • Upgrade-ul firmware nu poate fi realizat de noi ci doar de agentii Digi
  • Nu permite deschiderea porturilor 80 si 443 in internet
  • Nu functioneaza optiunea de securitate wireless WPA3, unul dintre avantajele wifi 6;

Recent, Digi a inceput distribuirea unui alt echipament compatibil wifi 6 si anume ONT-ul Huawei HG8147X6, acesta fiind primul ONT compatibil wifi 6 in Romania. Fiind un model foarte nou, nu avem inca informatii daca echipamentul va fi oferit in custodie asemenea altor ONT-uri sau daca va trebui sa platim o chirie lunara. De asemenea, nu avem informatii privind functiile disponibile si posibile minusuri ale echipamentului.

Vom actualiza acest articol pe masura ce vor fi oferite si alte dispozitive compatibile wifi 6 in reteaua Digi.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

12 COMENTARII

  1. ONT ul Huawei HG8147X6 se da în custodie gratuit. Dupa o saptamana de funcționare am observat următoarele:
    1. Nu mai funcționează imprimanta de rețea. Nici de pe calculator, nici de pe telefon (imprimanta laser HP legata pe fir). O vede în rețea, dar când vrei să dai ceva la imprimat, da eroare. Am încercat diverse setări, dar nu am reușit să îi dau de cap
    2. Mai multe aplicații de pe telefon nu mai funcționează. Trebuie să intru pe VPN ca sa se rezolve.
    3. Semnal destul de slab și instabil.
    4. În testele de viteză (Netograf sau Digi), viteza este destul de buna, se apropie de cea a abonamentului (930 mb/s și 910 mb/s).
    5. Meniul este destul de complicat și alambicat, mult sub branduri similare, gen TPlink

  2. Salut, Redmi Note 7 nu se mai conectează pe rețeaua 2.4Ghz după ce am schimbat routerul vechi cu Archer AX10, nu am probleme de conectare pe 2.4Ghz cu restul dispozitivelor. Am resetat routerul, am dat ignor la rețea.

    • Salut Adrian,
      Am auzit si alti utilizatori care s-au plans de aceeasi problema, fa-le o sesizare celor de la Digi pentru a se asigura ca routerul ruleaza ultima versiune firmware.

      • Le fac acum. Robert, nu s-a rezolvat problema cu neafișarea paginii următoare (2,3, 4) după ce apăs pe ele din secțiunea “articole recente” mai are cineva problema asta ?

        • Am testat schimbarea paginilor pentru Ultimele articole atat de pe mobil cat si de pe desktop si nu au fost gasite probleme.
          De asemenea, nu a fost reclamata aceasta problema si de alti cititori.
          Ti se intampla indiferent de browserul folosit sau doar de pe un anumit browser?

  3. Ce înseamnă pe românește OpenVPN și posturile 443 și 80? Dacă aș lua în chirie un astfel de router sunt privat de anumite funcții în internet?