Acord Orange pentru preluarea retelei fixe Telekom
Orange si Ministerul Transporturilor au semnat un acord de principiu privind preluarea segmentului fix Telekom Romania, acord in urma caruia statul ar urma sa detina 20% din actiuni, anunta hotnews.ro.

Telekom Romania Communications (in trecut, Romtelecom) reprezinta furnizorul de servicii fixe de televiziune prin cablu, internet si telefonie fixa detinuta in prezent de grupul OTE (aproximativ 54%) si statul roman (aproximativ 46%). Compania de telecomunicatii din Grecia OTE este detinuta in proportie de 47% de grupul german Deutsche Telekom si de Guvernul Greciei in proportie de 5%.

Telekom Romania Communications reprezinta operatorul care furnizeaza servicii fixe, nu servicii mobile, pentru servicii mobile exista o firma separata numita Telekom Romania Mobile Communications.

Conform zvonurilor aparute in presa de o perioada buna de timp, serviciile mobile Telekom ar urma sa fie preluate de Digi (RCS & RDS), desi Digi ramane liderul portabilitatii si in trimestrul trecut al anului 2020. Avand in vedere numarul mare de abonati Digi pe segmentul mobil, preluarea retelei mobile Telekom poate reprezenta o problema din punctul de vedere al Consiliului Concurentei.

Acord Orange pentru preluarea retelei fixe Telekom
Pentru finalizarea vanzarii companiei Telekom, pe langa acordul statului Roman ar fi nevoie si de acordurile Comisiei Europene, Consiliului Concurentei si a ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii).

Zvonuri privind dorinta Telekom de a pleca din Romania au aparut inca de la inceputul anului trecut iar pe langa Digi si Orange, alte companii precum Viacom, PPF si United Group si-au exprimat interesul privind achizitionarea serviciilor Telekom.

Din aprilie 2020, toti angajatii Telekom Sport au semnat cu Look iar posturile Telekom Sport sunt operate de Clever Media Network, fostii angajati Telekom Sport fiind platiti de tot de Clever Media. Anul trecut a anuntata o actiune de concediere a aproximativ 700 de angajati Telekom, CEO-ul companiei justificand motive financiare.

Conform rezultatelor financiare publicate de Telekom pentru Q2 2020, compania a suferit o scadere 1% fata de aceeasi perioada din 2019.

O alta tranzactie importanta finalizata recent a fost preluarea activelor Akta, DCS si ATTP de catre Digi.

Gasiti aici mai multe detalii privind plecarea din Romania a companiei Telekom.

Update 13.06.2021: Tranzactia Orange – Telekom este pe masa Comisiei Europene, urmand sa fie analizata;

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

26 COMENTARII

  1. Nu cred ca se va impotrivi Consiliul Concurentei achizitiei de catre Digi, chiar daca aceasta isi va intari pozitia dominanta pe piata, fiindca o data Digi e singurul doritor al achizitiei si a doua ca CC nu poate impune Telekom-ului sa nu vanda lui Digi si astfel sa ramana in continuare pe piata, daca acesta doreste exit-ul. CC ar putea impune doar in cazul in care la masa s-ar aseza si alt potential cumparator al serviciilor mobile, dar cum in afara de Digi nu exista altul…Orange doreste doar serviciile fixe si CC nu-i poate impune sa cumpere si partea mobila, doar pentru a da peste degete lui Digi!

    • Consiliul Concurentei poate sa intervina oricand cat timp considera ca tranzactia va afecta concurenta in Romania si va ajuta la monopolizarea pietei, pana la urma acesta este unicul lor scop.
      Daca Digi ar vrea sa cumpere serviciile fixe Telekom in acest moment, fara sa existe alte oferte pentru ei, crezi ca CC ar fi obligati sa aprobe tranzactia? Sub nicio forma.

      • Bine, dar nici nu-i poate obliga pe cei de la Telekom sa mai ramana pe piata daca ei nu vor, iar Digi ar fi singurul cumparator! Singurul lucru care l-ar mai putea face autoritatile statului ar fi sa.suceasca mana la spate Telekomului sa le vanda lor restul actiunilor, folosindu-se de dreptul de preemptiune. Si ca sa ne lamurim, Digi oricum are DEJA pozitie dominanta pe piata, deci n-ar mai avea niciun rost sa-i puna CC bete-n roate.

        • Bineinteles, CC sau nimeni altcineva nu ii poate obliga pe cei de la Telekom, insa nu-i obliga nimeni sa ramana in tara, sa renunte la tot si sa plece. 🙂 Situatia este putin complicata din cauza ca statul detine actiuni, altfel era simplu. Ideea e ca statul nu vrea sa iasa complet din joc, se pare ca si in urma unei vanzari catre Orange tot ar detine 20% din actiuni. Parca vad ca le pun astfel de conditii si celor de la Digi.
          Cat despre Digi, cu cat sunt mai mari, cu atat ar trebui CC sa-si puna intrebari cand vine vorba de tranzactii importante. De-asta exista Consiliul Concurentei, sa se asigure ca inca exista concurenta si ca nu se monopolizeaza unele zone. Ca Digi deja are monopol in unele orase mari, asta e altceva, aici nu a fost vina CC ci a operatorilor care nu au facut nimic acum mult timp iar acum le e frica sa mai intre in acele zone. Acum ceva timp cand au aparut primele zvonuri despre vanzarea Akta catre Digi, nu as fi crezut ca se va aproba vanzarea catre Digi, avand in vedere dimensiunea Akta (si discutam despre Akta, nu despre Telekom care e mult mai mare decat Akta). Insa Digi are in spate (in special in dept. juridic) niste oameni foarte destepti, au cumparat Akta pe bucati deoarece stiau ca nu se va aproba o tranzactie integrala, au preluat initial o parte din clienti de la ATTP (o parte destul de buna), ulterior au venit cu un acord de „operare a retelei”, au trimis niste angajamente si au motivat ca preturile sunt mai bune la ei. Majoritatea clientilor Akta nu aveau de ce sa fie nemultumiti si sa faca taraboi deoarece serviciile Akta sunt clar mai slabe decat serviciile Digi si uite asa, cel mai mare furnizor de servicii fixe din tara a cumparat al 4-lea cel mai mare operator. In cazul Digi – Telekom va fi mult mai complicat insa repet, asta este o parere personala. Am mai auzit ca Digi ar dori sa cumpere doar reteaua mobila, nu si clientii… posibil asa sa reuseasca aceasta tranzactie, chiar si asa nu ar fi un lucru rau pentru Digi, ei isi consolideaza infrastructura mobila iar abonatii mobili Telekom aleg unul dintre cei 3 operatori ramasi (Vodafone, Orange sau Digi) si avand in vedere ca Digi este lider la portabilitate de mult timp, ghici unde se vor duce majoritatea?

  2. Eram sigur ca se va intample asta… Chiar am postat aici pe blog un mesaj in acest sens acum cateva saptamani
    Era miscarea fireasca dupa preluarile operate de Digi si Vodafone… Treptat se va ajunge la cei „trei crai (operatori) de la rasarit”… Nu comentez daca e bine sau nu, pentru ca mi se par putini 3 operatori intr-o tara…
    Baietii se vor imparti pe teritorii, ca fratii… si vor juca abonatii pe degete dupa plac…

    E adevarat ca deocamdata Orange pare o alternativa interesanta la ceilalti, dar, intr-un final va intra in hora „unirii”… Si toti operatorii vor fi fericiti… Cum vor fi abonatii, ramane de vazut

  3. Dacă este oficiala acesta tranzacție când va fi finalizata și totodată clienții telekom ar urma sa fie înștiințați cu privire la acest aspect?

    • S-a semnat un acord doar cu statul insa contractul dintre T si Orange inca nu , le trebuie acordul CC. Va dura cel putin 2 ani pana la finalizarea tranzactiei.

    • Momentan este semnat un acord de principiu intre Orange si Ministerul Transporturilor, cand se va oficializa totul (daca vor primi toate acordurile necesare) atunci abonatii Telekom vor fi instiintati cu siguranta.

  4. Mai durează cel puțin un an până Orange va deține Telekom.O veste buna pentru abonați Telekom.Sper ca Orange să pună și la mine echipamentele pentru activarea rețelei de fibră.

      • Și eu ce am zis.Ca durează cel puțin un an.Oricum e cale lungă până vom scăpa deT.Partea proastă e că T va îngheța toate investițiile și așa puține in rețeaua fixă.Sper sa nu aștept doi ani până la activarea rețelei de fibră.Asta e

        • Telekom a cam inghetat investitiile inca de la inceputul anului. Majoritatea deciziilor luate de la inceputul anului au fost in defavoarea abonatilor.

  5. Dacă digi preia rețeaua mobilă deși din câte am auzit digi dorește să preia doar mhz (banda) nu și clienți deși nu știu cu ce ii încurcă, digi ajunge la ceea ce are Orange și Vodafone acum pe bandă de mhz, poate și mai bine..
    De fapt doar aici stau mai prost cei de la digi. Dacă rezolvă și partea asta ar fii ceva..

    • E posibil sa-i incurce clientii in privinta acordului din partea Consiliului Concurentei. Digi deja este unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobila din tara si este lider la portabilitate de mult timp, in mod normal nu ar trebui sa fie aprobata o astfel de tranzactie.

      • Cei de pe cablu au scăpat. Cel mai probabil , grila Telekom Cablu se va modifica astfel încât să se asemene cu cea Orange Cablu Propriu
        Poate îi va prelua pe viitor și pe clienți de satelit, că săracii , au o grila prăpădită , și niște prețuri mari…

        • Va face exact ca digi cu AKTA. Pana va veni Orange cu fibra optica vor introduce cateva posturi semnificative si in grila Telekom dupa ce vor veni cu fibra toti abonatii vor fi trecuti pe fibra. Asa a facut si digi cu AKTA au introdus posturile digi in grila akta dupa ce vor intinde fibra optica peste tot unde este akta, digi va trece abonatii pe fibra.

        • Grilă săracă la Orange tv satelit? Eu am și cablu Orange (prin rețeaua Telekom) și Orange tv satelit (într-o altă locație). E-adevărat că e ceva mai completă grila de cablu proprie a Orange, dar oricum e destul de bună și grila tv satelit. Am pachetul Family HD și știi cât e de scump? La pachetul Orange Love, este 0 euro. Nu am cum să-ți atașez un printscreen la factură. După părerea mea, Orange va rupe tot și da, luate la pachet, serviciile fixe Orange sunt mai ieftine decât cele ale Digi.

          • Dmnule Mircea , dacă citeai atent mesajul meu , ai fi înțeles că mă refeream la grila de satelit a Telekom , deoarece cei de la Telekom vor fi preluați de Orange, nu invers , și am zis că aș vrea să-i preia și pe satelit.
            Părerea mea este că serviciile Orange Satelit sunt foarte bune , multe programe HD , + că au aproape toate programele Discovery, programe de la FilmBox , AMC , Film Cafe, și alte programe care sunt bune , iar prețul este și unul bun

            Adevarul e că există și unele lipsuri , de exemplu lipsa programelor National Geographic, sau a programelor Food și Fine Living, posturi de la MTV , dar , dacă nu luăm în considerare aceste lipsuri , au printre cele mai bune grile , părerea mea.
            O zi bună! 🙂

    • De ce crezi ca intind fibra optica in liniste Orange. Fac exact ca digi pana sa ii preia pe cei de la AKTA adica intind fibra optica unde Telekom sta prost cu infrastructura.