Sweet TV adauga Cartoon Classics si English Club TV
La inceputul acestei saptamani, platforma de streaming Sweet.TV a adaugat doua canale TV in grila sa de programe, venind cu o surpriza dubla pentru publicul din Romania. Este vorba despre Cartoon Classics si English Club TV – doua posturi cu profiluri complet diferite, dar care promit sa aduca valoare in peisajul media autohton. Cartoon Classics a fost lansat in premiera in Romania pe 23 iunie 2025 si este disponibil gratuit pentru utilizatorii platformei. In Rusia, postul fusese lansat anterior, pe 1 decembrie 2023.

Motivul pentru care aceasta lansare este considerata o premiera pentru tara noastra consta in faptul ca postul, desi are origini rusesti, a creat un feed special destinat publicului roman. Acesta include unele dintre desenele animate dublate in limba romana, cu promisiunea ca localizarea va continua treptat, dupa un model deja cunoscut. Asa s-a intamplat si cu posturi precum Cartoon Network, Boomerang (acum Cartoonito) si Nickelodeon in anii 2000, cand acestea au intrat pe piata romaneasca cu programe dublate sau subtitrate.

Cartoon Classics este un canal dedicat copiilor, avand in grila sa seriale de animatie clasice care au marcat copilaria multor generatii. Printre titlurile celebre difuzate se numara „Albinuta Maya” (1978), „Vic Vikingul” (1974), „Sonic X”, „Povestiri din cripta”, „Strumfii” (1981) si multe altele. La momentul actual, doar cateva dintre acestea sunt disponibile in varianta dublata in limba romana – printre ele „Albinuta Maya” si inca doua titluri neidentificate de sursele de specialitate. Nu este clar inca ce studio de dublaj din Romania este responsabil pentru aceste localizari.

Un aspect administrativ important este ca, pentru moment, canalul nu detine un aviz de retransmisie emis de Consiliul National al Audiovizualului (CNA). Acest lucru inseamna ca, inainte de a fi preluat de retelele traditionale de cablu din Romania, este necesar ca operatorul sa notifice autoritatea si sa obtina toate aprobarile necesare. Decizia privind includerea in grilele operatorilor de cablu va depinde si de stadiul negocierilor comerciale cu acestia.

Cartoon Classics este detinut de compania ruseasca Senseof Media, un jucator media care mai opereaza in Rusia si alte posturi, cum ar fi Suspenso Channel, Romance Channel si Plan B. In Romania, Senseof Media si-a facut simtita prezenta inca din 2024, prin infiintarea filialei Sens of Media SRL. Aceasta a fost inregistrata oficial pe 26 septembrie 2024, are sediul in Bucuresti, un capital social de 200 de lei si – cel putin conform ultimelor date – nu are niciun angajat.

Pe langa Cartoon Classics, Sweet.TV a introdus si postul English Club TV – o televiziune educativa britanica cu acoperire internationala. Acest canal este axat pe invatarea limbii engleze si difuzeaza emisiuni si documentare create special pentru cei care doresc sa-si imbunatateasca competentele lingvistice. Lansat in 2008, canalul face parte din portofoliul English Club TV Group, un grup media care mai detine canale precum TinyTeen, LingoToons, LangLab, Classical Harmony si Single Jam.

In Romania, English Club TV a fost introdus pentru prima data in grila platformei Megogo la inceputul anului 2025. Ulterior, canalul a devenit disponibil si pe Sweet.TV, unde poate fi vizionat gratuit. Postul este deja prezent in mai multe tari si este inclus in ofertele unor operatori de cablu sau platforme OTT. Prin urmare, intrarea sa pe piata romaneasca era doar o chestiune de timp.

Aparitia acestor doua canale vine intr-un moment in care piata media din Romania se afla intr-o continua transformare. Utilizatorii cauta tot mai des continut diversificat, adaptat nevoilor lor, fie ca este vorba despre divertisment nostalgic, fie despre educatie accesibila. Cartoon Classics vizeaza publicul tanar, dar si pe parintii care doresc sa le ofere copiilor lor continut clasic, de calitate, cu mesaje educative si morale. English Club TV, pe de alta parte, se adreseaza tuturor celor interesati de invatarea limbii engleze, fie ca sunt incepatori, fie ca vor sa-si perfectioneze cunostintele.

Succesul Cartoon Classics in Romania va depinde in mare masura de capacitatea postului de a finaliza procesul de localizare si de a obtine avizele necesare pentru retransmisie. De asemenea, un factor important va fi abilitatea de a incheia parteneriate cu principalii operatori de cablu din tara. In cazul in care aceste obiective vor fi atinse, canalul ar putea deveni un competitor serios in segmentul televiziunilor pentru copii.

Sweet TV adauga Cartoon Classics si English Club TV

Pe de alta parte, English Club TV are sansa de a umple un gol din piata educationala romaneasca, oferind o metoda interactiva si moderna de invatare a limbii engleze. In contextul in care limba engleza este tot mai importanta pe piata muncii si in viata de zi cu zi, un canal TV cu acest profil poate atrage un public numeros si variat.

In plus, lansarea acestor posturi pe o platforma digitala precum Sweet.TV subliniaza importanta tot mai mare a serviciilor de streaming in distributia de continut video. Romanii migreaza din ce in ce mai mult catre astfel de servicii, cautand flexibilitate si o oferta personalizata. Canalele de nisa, precum cele doua mentionate, pot beneficia enorm de aceasta tendinta, mai ales daca sunt bine promovate si adaptate nevoilor locale.

In concluzie, Sweet.TV a facut un pas curajos si interesant prin introducerea Cartoon Classics si English Club TV in grila sa. Aceste initiative nu doar diversifica oferta pentru publicul roman, ci contribuie si la dezvoltarea unei culturi media mai bogate, mai educate si mai variate. Ramane de vazut cum va evolua integrarea acestor posturi in peisajul audiovizual romanesc si daca exemplul va fi urmat si de alte platforme sau operatori traditionali. Cert este ca publicul roman are acum mai multe optiuni de calitate la dispozitie

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

3 COMENTARII