Optimizare si configurare Windows 7 pentru viteza

Sistemele de operare de la Microsoft sunt din ce în ce mai rapide și mai bine optimizate cu fiecare versiune. Dar cum nu toată lumea are calculatoare prea performante pentru ele, trebuie cunoscute câteva trucuri pentru a face Windows-ul să funcționeze bine și pe aceste calculatoare. Chiar dacă, din păcate trebuie să renunțăm la câteva efecte vizuale în defavoarea performanței, efortul merită.

Înainte de toate, trebuie specificat că trucul cel mai important este dezinstalarea programelor pe care nu le folosim. Acest lucru este valabil pentru toate sistemele de operare, inclusiv pentru cele mobile.

Dar să nu mai lungim vorba și haideți să vedem care sunt aceste mici trucuri. Ele o să fie în mare parte dedicate pentru Windows 7 dar se aplică și altor Windows-uri, cu câteva mici diferențe.

1. Dezactivarea efectelor grafice precum „Windows Aero”

Optimizare si configurare Windows 7 pentru viteza.

Dezactivarea efectelor grafice poate ridica vizibil performanța calculatorului. Practic, putem scăpa de lag și ne putem bucura de o deschidere instantă a ferestrelor. Tot pe lista de lucruri pozitive putem pune și o autonomie mult mai mare a bateriei în cazul laptopurilor (dezactivarea efectelor reduce utilizarea suplimentară a procesorului, deci automat obținem un consum mai mic de energie).

Pentru a dezactiva efectele grafice trebuie să dăm click dreapta pe My Computer -> Proprietăți (Properties) -> Avanced system settings iar la performance apăsăm settings.

Aici selectăm „Ajust for best performances” iar toate căsuțele se vor debifa automat. Totuși trebuie să căutăm și să bifăm căsuța Smoth edges of screen fonts. Această opțiune face ca fontul textului să aibă umbră. Fără umbră nu dă prea bine, cu toate ca se poate și fără ea.

Beneficile dezactivarii aero in windows 7
Imagine cu Windows Aero

Și dezactivarea widget-urilor, atât de pe desktop cât și din sistem aduce un plus de performanță sistemului.

Încă un lucru util, dar nu obligatoriu, este folosirea temei „Clasic”. Această temă consumă foarte puține resurse și cu toate că nu este prea frumoasă, merită efortul. Dar cum spuneam, această schimbare nu este obligatorie.

2. Dezactivarea opțiunilor care consumă resurse

În Windows sunt multe funcții care consumă resurse însă nu le folosim prea mult. Un astfel de exemplu este și funcția „System Protection”. Această funcție crează un fel de backup ce permite utilizatorului să-și repare sistemul de operare și să revină la setările ce le avea cu câteva zile înainte. Funcția își actualizează acest backup odată la câteva zile și nu prea avem nevoie de ea.

Iată cum o dezactivăm:

Din nou, click dreapta pe my computer -> Properties -> System protection. Aici selectăm partiția care este „on”, apăsăm configure și selectăm Turn Off system protection.

Încă o funcție ce se poate dezactiva este UAC (User Account Control). Această funcție nu consumă neapărat resurse însă este destul de enervantă. Pentru a o dezactiva trebuie să accesăm Control Panel și să scriem în căsuța de căutare „UAC”. Selectăm „Change User Account control settings ” și tragem de butonaș până la „Never Notify”.

3. Defragmentarea regulată a hard disk-ului

Această opțiune este de cele mai multe ori vitală pentru performanța Windows-ului nostru. Chiar dacă toate versiunile mai noi decât Windows Vista au implementată o funcție de defragmentare regulată, se recomandă utilizarea unui program mult mai avansat decât cel din Windows. Un exemplu de astfel de program este Defraggler, produs de compania Piriform. Dacă folosiți astfel de programe, verificați dacă funcția de defragmentare din windows s-a dezactivat automat. În cazul în care nu e așa, dezactivați-o manual.

Defragmentarea nu este valabilă în cazul calculatoarelor/laptopurilor ce folosesc ca unitate de stocare SSD.

Optimizare si configurare Windows 7 pentru viteza.

4. Folosirea unui stick USB pentru ReadyBoost

functia ready boost ce foloseste stickul usb pentru a ajuta memoria ramFuncția ReadyBoost folosește memoria USB a stick-ului în favoarea sistemului de operare. Putem spune că, cu această funcție ne ajutăm memoria RAM (nu neapărat o mărim). Deci ca un sfat, dacă aveți un stick usb pe care nu-l folosiți (nu contează capacitatea lui) atunci utilizați-l pentru funcția ReadyBoost.

Pentru a activa această funcție trebuie doar să introducem stickul în portul USB iar în fereastra „Auto Play” ce se deschide automat selectăm „Speed up my sistem using Ready Boost”. Mai trebuie doar să bifăm „Use this device” și să selectăm toată memoria stickului.

Optimizare si configurare Windows 7 pentru viteza

5. Ștergerea regulată a chache-ului și a regiștrilor

Ștergerea chache-ului și a fișierelor „orfane” este de multe ori foarte utilă. Cu cât această operație este executată mai des, cu atât sistemul de operare este mai fiabil și mai curat. Această operație este la fel de importantă ca și defragmentarea. Pentru a face aceste două curățări este nevoie de un program bun și simplu de utilizat precum CCleaner (creat de asemenea de Piriform). Acest program are și opțiunea de „curățare inteligentă” pentru a păstra parolele și datele salvate în memoria browser-ului. Este recomandat de asemenea să rulăm aceste programe (cel de curățare și cel de defragmentare) ori de câte ori instalăm sau dezinstalăm un program sau un joc.

6. În cazul în care nu folosiți un Windows licențiat

Extrem de mulți români folosesc Windows fără licență (piratat). Astfel de sisteme de operare, descărcate de pe torenți nu sunt prea sigure însă acest lucru nu-i sperie pe utilizatori. Iată și câteva sfaturi pentru cei care folosesc Windows nelicențiat:

  • Dezactivarea update-urilor este obligatorie. Dacă folosiți un astfel de sistem de operare, nu uitați să dezactivați primirea update-urilor automate. În caz contrar, îi veți face mai mult rău decât bine sistemului. Pentru a opri update-urile trebuie să mergeți la „Control panel” și să scrieți în căsuța de căutare „Update”. Click pe „Turn automatic update on or off” și selectăm „Never check for updates”.
  • Nu asociați contul calculatorului cu cel de la Microsoft (cazul Windows 8, 8.1 și 10) unde, utilizatorii sunt tentați să-și asocieze conturile pentru a descărca aplicații. Odată ce contul a fost asociat, Microsoft verifică cheia sistemului de operare și va sesiza faptul că nu e validă. Astfel veți primi o cheie provizorie de 30 de zile.

Cam acestea au fost „micile” sfaturi (trucuri) care pot face un calculator sau un laptop mai slab să ruleze un sistem de operare precum Windows. Personal recomand Windows 7 fiindcă pare cel mai stabil însă sistemele mai noi (8, 8.1) pot rula pe calculatoare mai slabe chiar mai bine decât Windows 7 (ironia face că cele din urmă sunt mai noi dar au cerințe mai mici). Dacă vor fi urmate câtva dintre aceste sfaturi și implicit dezinstalarea programelor pe care le folosim, atunci ar trebui să  nu mai întâmpinăm probleme legate de performanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele