Belarus pierde 170 milioane dolari in urma unei avarii de internet
Economia Belarusului a avut de suferit in urma unei avarii de internet de 3 zile, incepute duminica, 9 august 2020, in timpul alegerilor prezidentiale. Pierderile au fost de aproximativ 170 milioane de dolari.

Pierderile au fost estimate de Netblocks, o organizatie non-guvernamentala care monitorizeaza securitatea cibernetica. In Belarus, punctele de interconectare in internet sunt operate de 2 operatori de telecomunicatii, Beltelecom si NTEC (National Traffic Exchange Center), ambii detinuti de Guvernul din Belarus (conform legii, operatorii care controleaza punctele de interconectare externa trebuie sa fie detinuti de stat).

Desi presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko, a mentionat ca avaria a fost cauzata de factori externi si nu din cauza actiunilor statului, exista zvonuri ca nefunctionarea serviciilor a avut cauze interne, cauzele externe putand fi cauzate doar de tari precum Rusia, Ucraina sau Polonia. De asemenea, presedintele tarii a declarat ca avaria a fost declansata de atacuri venite din exterior pentru a sustine protestele, statul Belarus nefiind implicat.

Conform expertilor abordati de Forbes, Belarus au dezactivat intentionat protocolul HTTPS folosit pentru criptarea traficului iar pe 9 august se pare ca toate canalele de comunicatii din tara au fost rutate catre un singur nod care filtra traficul criptat, provocand daune de aproximativ 50 de milioane de dolari pe zi.

Belarus pierde 170 milioane dolari in urma unei avarii de internet
In plus, dezactivarea IPv6 este un alt semn privind blocarea intentionata a comunicatiilor la ordinul Guvernului din Belarus.

In Belarus exista proteste ample si violente dupa ce presedintele Aleksandr Lukasenko a castigat alegerile pentru a 6-a oara consecutiv, proteste in urma carora au fost arestate mii de persoane si mai multi prezentatori TV si-au prezentat demisia.

Aleksandr Lukasenko, numit de multi „ultimul dictator din Europa” a castigat alegerile cu peste 80% din voturi, fiind urmat de rivala Sviatlana Tsikhanouskaya cu aproximativ 10%. Lukasenko a primit felicitari din partea lui Xi Jinping (China) si Vladimir Putin (Rusia). Secretarul de Stat Mike Pompeo a declarat ca alegerile „nu au fost libere si corecte”, acuzand guvernul privind avaria de internet provocata intentionat si raspunsul violent impotriva protestatarilor.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.