Problema aplicatii Android – nu functioneaza pe WiFi / ok pe date mobile
In acest articol vom enumera cateva potentiale solutii care pot rezolva o problema intalnita destul de frecvent de catre utilizatorii telefoanelor mobile.

Folosind telefoane cu sistem de operare Android (nu am avut confirmari din partea utilizatorilor iOS insa nu este exclus ca problema sa existe si pe aceasta platforma), in timp ce suntem conectati la reteaua wifi, putem intampina probleme cu functionarea mai multor aplicatii. Aplicatiile pot sa nu functioneze deloc sau incarcarea se face foarte greoi. De obicei, problema nu apare pe toate aplicatiile.

In cadrul testelor efectuate de noi, problema a existat conectand un smartphone Xiaomi Mi 9T Pro la reteaua wireless a unui router TP-Link AX20. Indiferent ca era utilizata reteaua 5GHz sau 2.4GHz, indiferent de zona in care era folosit telefonul, inclusiv langa router, anumite aplicatii precum 9GAG, Clash Royale sau aplicatii de la Google se incarcau foarte greu, facand aproape imposibila utilizarea aplicatiilor respective. Aceeasi problema folosind un alt smartphone in aceeasi retea WLAN. Aceleasi dispozitive functionau corespunzator pe alte retele wireless.

In urma unor teste de viteza (efectuat pe reteaua 5GHz), au fost obtinute viteze download intre 250-300 Mbps, ping 1ms si jitter 1ms, astfel incat testul de viteza nu indica nicio problema. Desi pe date mobile viteza rezultata a fost mult mai mica, pingul mare iar jitter-ul mult mai mare, nu au existat probleme cu functionarea aplicatiilor mentionate.
In acest caz, problema a fost rezolvata schimband setarile de criptare ale routerului, acestea au fost modificarile aduse:

  • setari initiale: Securitate WPA2/WPA3-Personal / Versiune Auto
  • setari efectuate ulterior (care nu au rezolvat problema): Securtate WPA/WPA2-Personal / Versiune WPA-PSK / WPA2-PSK / Criptare AES
  • setari actuale (care au rezolvat problema): Securitate WPA2/WPA3-Personal / Versiune WPA3-SAE

Problema aplicatii Android - nu functioneaza pe WiFi ok pe date mobile1

Aceasta situatie a fost cauzata, cel mai probabil, de probleme de negociere avand versiunea setata pe automat sau pe WPA-PSK / WPA2-PSK. Desi setarile de negociere a securitatii/criptarii pot sa difere pe anumite modele de routere, puteti incerca toate variantele de combinatii pentru a vedea care este varianta optima.
Atentie! Nu recomandam scaderea semnificativa a securitatii retelei selectand None sau WEP, acestea pot provoca mari probleme, punand in pericol siguranta retelei noastre.

Problema aplicatii Android – nu functioneaza pe WiFi / ok pe date mobile

Daca aveti astfel de probleme cu aplicatiile instalate pe sistemul de operare Android dar sfaturile de mai sus nu au reusit rezolvarea problemei, puteti incerca si urmatoarele potentiale solutii:

  • Repornire router – daca problema este temporara, se poate rezolva in urma unui simplu reboot al routerului
  • Dezactivare IPv6 – aceasta functie poate cauza probleme pe anumite modele de routere
  • Dezactivare standard AX / WiFi6 (daca routerul suporta noul standard wireless) – putem incerca dezactivarea acestei functii, mai ales daca nu avem dispozitive compatibile WiFi6
  • Actualizare firmware router – pentru buna functionare a dispozitivului, este important sa ne asiguram ca avem ultima versiune firmware, actualizarile aduc deseori bug fixes care ne pot rezolva problemele
  • Schimbarea canalului radio folosit – aceasta schimbare poate fi considerata o solutie daca problema apare cu toate aplicatiile folosite, nu doar cu anumite aplicatii, daca spectrul radio este foarte aglomerat, in aceasta situatie putem cauta un canal mai putin aglomerat (acest lucru se poate verifica folosind o aplicatie dedicata pentru analiza spectrului radio)

Aceasta problema poate sa apara pe mai multe modele de routere precum TP-Link, Asus, Tenda, posibil si pe alte modele.
Daca ati intampinat problema descrisa mai sus, ati reusit sa o rezolvati urmand recomandarile mentionate in articol? Lasati un comentariu mai jos.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

2 COMENTARII