Configurare router pentru internetul de la RDS/UPC/Telekom. Marjoritatea companiilor de telecomunicatii din tara noastra ne ofera (de cele mai multe ori), odata cu contractarea unui abonament de internet, si un router „cadou” ce ar trebui sa ne asigure o conexiune la internet la cat mai multe device-uri, fie ele conectate prin cablu sau wi-fi.

Din pacate, aceste routere oferite de companiile de telecomunicatii nu sunt suficient de performante pentru a-si face treaba iar utilizatorii sunt nevoiti sa-si cumpere altele. In majoritatea cazurilor, utilizatorii sunt nevoiti sa pastreze contectate doua echipamente in casa (primul este cel oferit de provider si transforma converteste semnalul de fibra pe cablu utp iar ce de-al doi-lea este cel cumparat de client, pentru a-si conecta mai multe calculatoare sau pentru a avea o viteza mai mare pe wi-fi).

In conditiile in care achizitionam un router separat, providerul de internet nu are obligatia za instaleze acel echipament. Aici aveti un articol despre cateva modele de routere compatibile cu internetul de viteza si cateva detalii tehnice despre setarea internetului giga.

Configurare router pentru internetul de la RDS/UPC/Telekom

Aproape toti providerii de internet din Romania folosesc conexiuni PPPoe iar in momentul in care trebuie sa configuram un router, avem nevoie de userul si parola oferite la incheierea contractului.

In cazul in care nu mai cunoasteti userul si parola, puteti contacta operatorul de internet pentru a va furniza datele de conectare.

Configurare router pentru internetul de la RDS/UPC/Telekom (TP-Link)

Pentru a configura un router TP Link, trebuie sa conectam cablul gasit in pachet in unul dintre porturile lan ale routerului si in pc. Deschidem browserul si accesam in bara de adrese, adresa 192.168.0.1 sau adresa 192.168.1.1 (diferite de la un model la altul). In momentul in care se va stabili o conexiune, ni se va cere un user si o parola. Acestea sunt „admin” si „admin”.

Dupa autentificare, ni se va deschide meniul routerului unda va trebuie sa configuram conexiunea. Pentru o configurare cat mai usoara, recomand optiunea „Quick setup”. Iata care sunt pasii de configurare router pentru internetul de la RDS/UPC/Telekom pe routerele TP-Link:

 • Ne logam in meniul routerului cu userul si parola „admin/admin”;
 • In meniu, pe partea stanga, selectam Quick Setup;
 • In lista de conexiuni, selectam PPPoE si apasam pe butonul next;
 • In campul „Username” completam numele de utilizator oferit de providerul de internet. In campul „password”, completam parola iar in campul „Confirm password” reintroducem parola si apasam „next”;
 • In fereastra aparuta, modificam campul de la „wireless network name” (va fi numele retelei wi-fi);
 • La „Security” bifam WPA2-PSK si in acel camp completam parola de la wi-fi. Daca routerul dual-band (2.4Ghz si 5Ghz) atunci repetati procesul si la 5Ghz;
 • Selectam butonul next si routerul se va restarta automat. Dupa restart, acesta ar trebuie sa fie setat si configurat.

Configurare router pentru internetul de la RDS/UPC/Telekom (D-link)

Pentru procesul de configurare router pentru internetul de la RDS/UPC/Telekom (D-link) este nevoie sa conectam cablul de internet de la provider in portul WAN (scrie sub port) si cablul gasit in pachet se conecteaza intr-unul dintre porturile ramase libere pe router si in pc. Pentru a incepe configurarea, trebuie sa deschidem browser-ul si sa scriem in bara de adrese ip-ul 192.168.100.1 si sa apasam enter.

Ni se va cere un username si o parola. La Username completam cu admin iar la parola lasam necompletat. Apasam butonul login si ni se va deschide meniul routerului.  Iata care sunt pasii de configurare router pentru internetul de la RDS/UPC/Telekom pe routerele D-Link:

 • In partea de sus a paginii selectam butonul „Setup”. In urma acestei ferestre, apasam butonul next;
 • Ni se va deschide o lista cu tipurile de conexiuni pe care le putem folosi pe router. Selectam PPPoe si apasam butonul „next”;
 • In fereastra aparuta trebuie sa completam numele de utilizator predate de catre furnizor, parola si reintroducerea parolei dupa care apasam „next”;
 • In fereastra urmatoare, completam la campul „SSID” numele retelei wi-fi;
 • La campul „Wireless security” selectam WPA/PSK/WPA 2 PSK AES si introducem parola de la wi-fi;
 • Apasam butonul next, urmat de butonul finish;
 • Routerul se va restarta iar acesta va fi setat si configurat.

Configurare router pentru internetul de la RDS/UPC/Telekom (Tenda)

Pentru procesul de configurare router pentru internetul de la RDS/UPC/Telekom (Tenda) este nevoie sa conectam cablul de la providerul de internet in portul WAN si cablul din pachet in portul LAN si in calculator.
Dupa ce am rezolvat problema cu cablurile, deschidem un browser si tastam in bara de adrese 192.168.0.1 dupa care apasam enter. Ni se va cere un user si o parola si introducem admin/admin si apasam butonul OK. Iata care sunt pasii de configurare:

 • Pe pagina actuala selectam PPPoE, la „PPPoE” introducem numele de utilizator oferit de provider iar la „PPPoE” introducem parola;
 • In aceeasi fereastra introducem parola pentru WI-FI in campul „Security Key”, urmat de butonul OK.
 • Dupa reincarcarea paginii, selectam tab-ul Advanced iar la Connection Status statusul va fi Connected daca setarile au fost facute corect.

Configurare ZTE H298N in reteaua RCS – RDS

Pentru configurarea routerului wireless primit de la RCS – RDS trebuie sa accesam interfata de administrare (192.168.1.1); userul este user iar parola este digi.

Accesam Network – WAN – WAN Connection – aici introducem informatiile de conectare la internet (username-ul si parola PPPoE primite de la RCS – RDS).

In cazul in care intampinati probleme in procesul de configurare router pentru internetul de la RDS/UPC/Telekom, nu ezitati sa postati un comentariu mai jos si veti primi ajutor. De asemenea, daca aveti un alt model de router, postati un comentariu si vom actualiza lista cu acel model.

Configurare conexiune PPPoE cu username si parola pe router Asus WL-520gC 

Configurarea routerului Asus WL-520gC ar trebui sa se faca urmand acesti pasi:

Dupa ce a fost montat routerul, a fost alimentat si conectat PC-ul la un port LAN al routerului, ne asiguram ca am selectat sa obtinem setarile IP in mod automat (Control Panel/Settings – Network Connections/Network and Internet – Change adapter settings – pe Local Area Connection/Ethernet apasam click dreapta – Properties – selectam Internet Protocol Version 4 – Properties – aici bifam Obtain an IP address automatically si Obtain DNS server address automatically).

Mai departe, dupa ce computerul si-a luat IP din reteaua locala, accesam in browser IP-ul 192.168.1.1 (interfata de administrare a routerului Asus WL-520gC) si ne logam folosind username-ul admin si parola admin. Pentru configurarea rapida, selectam Quick Setup – selectam fusul orar si selectam Next – PPPoE si selectam Next – selectam Cable Modem or other connection that gets IP automatically – selectam ADSL connection that requires username and password si introducem username-ul si parola oferite de catre furnizorul de internet.

Setare router Huawei HG655b de la Telekom – Scurt tutorial

Pentru a seta dispozitivul HG655b ca router si nu ca modem trebuie sa urmam pasii de mai jos.

 1. Pentru inceput trebuie sa ne logam in interfata de administrare a routerului. Pentru asta trebuie sa deschidem browserul si sa tastam in bara de adrese, adresa ip 192.168.1.1 (pc-ul trebuie sa fie conectat la acest router) si apasam enter;
 2. Ni se va deschide o fereastra ce va cere un username si o parola. Acestea sunt setate prestabilit  admin/admin. Introducem admin la username si admin la parola si apasam enter. In cazul in care parola nu functioneaza, verificati pe partea inferioara a routerului fiindca acestea vor fi scrise acolo.
 3. In partea stanga, in meniu, selectam „Basic”, dupa care selectam „WAN”;
 4. In meniul de „WAN” vom selecta „WAN6_INTERNET_TR069_R_ATM1_0_35”;
 5. In acest meniu vom completa username-ul si parola primite de la Telekom (se pot gasi in contract).
 6. Se apasa butonul „Submit”.
 7. Se restarteaza routerul Huawei HG655b.

Acestia sunt pasii de Setare router Huawei HG655b. In cazul in care folositi un internet de la un alt provider, procedeul este acelasi, doar ca trebuie sa introduceti usernameul si parola oferite de providerul respectiv.

Meniurile routerelor Huawei sunt destul de asemanatoare, deci aceasta procedura se poate aplica la mai multe modele. In cazul in care intampinati probleme in efectuarea procesului de Setare router Huawei HG655b , nu ezistati sa postati un raspuns la acest post.

Daca ati reusit sa efectuati corect toate setarile, asigurati-va ca contractul inca este valid iar furnizorul dumneavoastra inca va ofera serviciile de telecomunicatii. Acest router se poate configura si WI-FI iar setarile acestuia se fac din meniul Basic- > WLAN si acolo se setaza datele urmatoare:

 • Mode: (lasati nemodificat)
 • Country: Alegeti tara
 • Channel: Auto
 • Rate: Auto
 • Transmit power: Selectati valoarea maxima
 • SSiD index: SSID1
 • SSID: Numele retelei wifi (scrieti ce doriti)
 • Maximum number of accesing devicesc: 32 (se poate selecta numarul maxim)
 • SSID: Bifati enable
 • Hide Broadcast: Debifati
 • Security: WPA@-PSK
 • WPA-Preshared key: Parola de la reteaua wifi
 • WPA encription AES
 • WPS: Biati Enable
 • WPS mide: PBC

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

151 COMENTARII

  • Accesati IP-ul de administrare al routerului, ar trebui sa fie 192.168.0.1 si va logati cu userul si parola routerului (cele standard sunt user: admin; parola: admin).
   Accesati Network – WAN – WAN Connection Type: PPPoE – aici introduceti noua parola la Password si o reintroduceti la Confirm Password.

 1. Buna ziuna! Am schimbat parola internetului de la digi, de pe site, accesând contul doar ca acum nu mai merge internetul, imi apare wi-fe dar fara acces la internet? Ce pot sa fac, am dat reset la router?

  • Buna ziua,
   Daca ati schimbat parola de conectare la internet din contul Digi trebuie sa schimbati parola si din interfata de administrare a routerului. Trebuie sa accesati interfata routerului si sa schimbati parola acolo unde sunt introduse username-ul si parola. Daca nu reusiti, lasati aici modelul routerului si o sa incerc sa va indrum pas cu pas.

 2. Salut, am achizitionat un MI box S 4k, ca si media player si mi am dat seama ca internetul FB 500 de la RDS nu face fata la 4k sau streaming Kodi (semnalul de la huawei ONT, sper). Am un dwn de 34 mb si up de 32, am comandat un TP LiNk Archer C5 de pe emag. Am doua intrebari: am nevoie de altceva de la rds in afara ca trebuie sa l treaca pe bridge? Configurarea ruterului cu user si parola RDS o fac inainte sa il conectez prin Lan la ONT?
  Foarte multumesc!

  • Salut Vladimir,
   Cei de la RCS – RDS trebuie doar sa treaca ONT-ul in modul bridge iar configurarea routerului trebuie facuta preferabil inainte de conectarea la ONT. Daca nu functioneaza in felul acesta, dupa ce ai conectat routerul la ONT incerci oprirea ONT-ului, scoaterea fibrei si reintroducerea fibrei.
   Spor!

 3. Schimbarea ruterul care are 2 iesire din care numai 1 functionaza. Am apelat telefonic la servicii Dvst. si ma a zis prin telefon in 24 de ore sa fiu contactat. A trecut 48 de ore si nu sa intemplat nimic

  • Noi nu reprezentam niciun operator de telecomunicatii, doar oferim informatii.
   Pentru aceasta problema va recomand sa insistati la serviciul de relatii cu clientii pentru a urgenta rezolvarea problemei.

 4. salut
  referitor la routerul Asus RT N18U. la conexiune pppoe trebuie de fiecare data sa introduc acele date de logare cand dau drumu la PC ?
  momentan am doar ONT ul de la rds.

  • Salut Matei,
   Folosind routerul Asus conectat la ONT nu trebuie sa introduci de fiecare data datele de conectare la internet, le introduci doar o data cand configurezi routerul Asus iar ulterior conectarea se va face automat.

  • Buna seara,
   De la ce operator aveti internet? Aveti un router wireless personal sau de la furnizor? Ati incercat sa cautati reteaua wireless manual pe laptop si sa introduceti parola? Cu un alt dispozitiv ati incercat sa va conectati wireless?

  • De la ce furnizor ai internetul? IP dinamic sau static? Conexiune de internet PPPoE cu username si parola?
   Am actualizat articolul cu un mic tutorial privind configurarea routerului Asus wl-520gc folosind o conexiune PPPoE cu user si parola, asemeni conexiunilor rezidentiale de la RCS – RDS.

    • Presupunand ca ai IP dinamic de la RDS (nu abonament business cu IP static), urmeaza acesti pasi pe care ii gasesti si in articol:

     Dupa ce a fost montat routerul, a fost alimentat si conectat PC-ul la un port LAN al routerului, ne asiguram ca am selectat sa obtinem setarile IP in mod automat (Control Panel/Settings – Network Connections/Network and Internet – Change adapter settings – pe Local Area Connection/Ethernet apasam click dreapta – Properties – selectam Internet Protocol Version 4 – Properties – aici bifam Obtain an IP address automatically si Obtain DNS server address automatically).

     Mai departe, dupa ce computerul si-a luat IP din reteaua locala, accesam in browser IP-ul 192.168.1.1 (interfata de administrare a routerului Asus WL-520gC) si ne logam folosind username-ul admin si parola admin. Pentru configurarea rapida, selectam Quick Setup – selectam fusul orar si selectam Next – PPPoE si selectam Next – selectam Cable Modem or other connection that gets IP automatically – selectam ADSL connection that requires username and password si introducem username-ul si parola oferite de catre furnizorul de internet.

 5. Salut,

  Am fibra optica de la Telekom si router TP link archer6 si ma chinui sa-l instalez ca sa poata toata lumea sa beneficieze de net. Dupa ce am reusit sa configurez routerul wireless, sa ii bag ip-ul, subnet, default gateway, dns… in sfarsit a mers net-ul. Dar doar pe calculatorul meu, cel de pe care l-am configurat. Toate celelalte calculatoare din birou se pot conecta la retea, dar nu au internet. E super frustrant. Nu stiu ce sa ii mai fac…

 6. Buna seara,
  v-as ruga daca se poate sa -mi dati o explicatie pentru urmatorul fapt.
  cand functioneaza routerul la speed test imi iese 99 mbps, iar cand opresc si pornesc routerul functioneza la 470mbps?
  Va multumesc

 7. Salut. Am achizitionat un router wireless Archer C6 si am incercat sa il conectez la modem-ul in care vine fibra optica prin lan-ul 4, cei de la Digi spunandu-mi deja ca este trecut in modul Bridge, am incercat sa il conectez prin PPPoE si surpriza, nu merge, am resetat tot din fabrica, si am reluat procesul de cel putin inca 6-7 ori, setand routerul meu cat si pe Dynamic IP cat si PPPoE, dar in continuare, router-ul meu nu primeste IP-ul! Ma scoate din sarite chestia asta, ma gandesc sa returnez Archer-ul si sa comand un altul, dar tind, totusi, sa cred ca problema nu e de la Archer-ul meu. Am ajuns la capatul rabdarii cu fibra asta optica, peste tot citind ca in routerul meu este foarte treaba simpla treaba cu PPPoE-ul de la digi ma puteti ajuta, va rog? 😤

  • Salut Alex,
   Incearca sa procedezi in felul urmator:
   Configureaza routerul tau in modul PPPoE introducand datele de conectare primite de la RCS – RDS (userul si parola) – presupun ca ai testat aceste date de conectare incercand sa te conectezi pe direct, fara routerul personal.
   Conectezi routerul la ONT-ul Digi.
   Scoate fibra optica din ONT-ul Digi, reseteaza ONT-ul iar dupa ce a repornit si observi ca ai aprins ledul LOS (ledul rosu), reintroduci cablul de fibra optica in ONT.

   Astepti cateva minute si testezi.

   • Salut, multumesc pentru raspunsul rapid !
    Momentan sunt la job, o sa incerc in seara aceasta dupa ora 18.00
    Referitor la ce ati zis, sa configurez router-ul personal cu datele PPPoE legat la ONT sau „la liber” doar conectat calculatorul la router fara cablul care intra din Lan 4 in WAN-ul archer-ului+?
    Si cu resetarea, va referiti la reset din fabrica, nu ? nu restart simplu
    Si da, am testat datele si merg perfect, cand le configurez in ONT merge ca uns.
    Revin mai tarziu, in seara aceasta cu incercarea dumneavoastra si va comunic daca a mers sau nu. Multumesc mult !

     • Salut Alex,
      Prin resetarea ONT-ului ma refer doar sa-l opresti/repornesti.
      Ma refeream sa configurezi routerul personal conectat doar la PC, dupa care il conectezi la ONT si faci miscarea cu oprirea ONT-ului – scoaterea fibrei – repornire – introducerea fibrei.
      Insa din cate inteleg ai facut deja toate astea.
      Din pacate alte idei nu prea am, ar fi trebuit sa functioneze urmand acesti pasi.
      Eu totusi as face o sesizare online la cei de la Digi sa se mai asigure o data ca ONT-ul este in modul bridge. Au mai fost cazuri cand nu a fost, desi ziceau ca este.

 8. Bună seara
  Intrați pe adresa asta și să vedeți routerul de la Telekom pe care vreau să-l schimb cu un tplink.
  Dar nu se potrivesc la mufe se poate face ceva modificări??

  Nu vreau să mai adaug încă unu .
  Mulțumesc

 9. Bună seara
  Am router de la telecom
  Netul este de la telecom
  Întrebare
  Cum pun alt router in locul la cel existent ?
  Routerul de la telecom are intrarea pe mufă mică , iară cel care vreau să-l pun este pe mufă mare??
  Vă Mulțumesc

  • Buna seara,
   Probabil va referiti la un modem sau convertor de fibra optica de la Telekom, nu un router. In acest caz nu puteti utiliza un alt echipament in locul acestuia deoarece sunt configurate in reteaua Telekom si nu accepta utilizarea unui alt echipament personal.
   Daca doriti, conectati un router personal prin cablu la cel de la Telekom.

 10. buna
  am un router d-link model dsl-2640b il pot monta la o retea digi pentru a fi al doilea router (ma intereseaza sa transmita wifiul pe un spatiu cat mai larg)

  va multumesc si la un an nou cat mai frumos

 11. Buna
  nu se mai comecteaza laptopul Lenovo la wifi si nici prin cablu la routerul Digi. Mentionez ca mobilul si tableta functioneaza. Am incercat sa dau reset placa de retea, update drivere, conexiune ppoe si nimic.Ce as putea sa fac? pana acum doua zile a functionat si pe Lenovo .Merci

  • In primul rand, routerul trebuie sa fie Gigabit (sa suporte viteze de maxim 1000 Mbps), daca doriti puteti sa luati de la Digi router (cred ca este 5 lei pe luna chiria) sau sa va achizitionati din comert, depinde ce suma doriti sa investiti.

 12. Buna ziua,
  Au venit cei de la RDS cu fibra la curte. Problema este ca vreau ca semnalul de internet sa ajunga atat la parter cat si la etaj, cat si la o anexa, iar routerul lor are doar un port. Baiatul mi-a spus sa iau un switch cu 4 porturi. Ce fac mai departe?Mentionez ca am tras cablu internet peste tot, trebuie doar facute legaturile. In situatia de fata nu pot decat sa am internet la parter.

  Va multumesc,
  Mihaela

  • Salut, singura modalitate de a conecta un dispozitiv la un router fara un cablu (wireless) este de a se conecta ca repeater pentru a extinde reteaua wifi. Pentru acest lucru trebuie sa acel router TP-Link sa suporte acest mod de repeater iar echipamentul UPC sa aiba activa functia wireless.

 13. Salut. Sunt nou in treaba cu DIGI…abia mi-am facut contract la ei…am un ONT din asta (echipament alb) si pe wi-fi trec de 45 mbs desi am abonament de 300mbs….pe fir este foarte ok..am pus si un router D-link 826L insa aceiasi poveste….routerul l-am conectat pe fir din ONT si in setari l-am pus pe dynamic pentru ca setarea cu ppoe nu functioneaza…am vreo sansa sa il fac sa mearga pe wi-fi cu o viteza decenta?! Poate sunt setari de facut in ONT?! Merci!

  • Salut Florin,
   Nu prea ai ce setari sa faci, cam atat duce pe wifi ONT-ul, ciudat insa ca si cu routerul D-Link ai aceeasi viteza. Verifica in setari sa fie activa si banda 5GHz in cazul in care nu ai o locuinta foarte mare, in felul acesta ai semnal mai bun insa pe o raza mai restransa de acoperire.

 14. dupa modificari router acesta se reseteaza?Accesam Network – WAN – WAN Connection – aici introducem informatiile de conectare la internet (username-ul si parola PPPoE primite de la RCS – RDS).

   • Am avut o problema cu ei , mi a aparut limited pe conexiune,am sunat l, mi-au dat un nou user si o parola ptr wan, a mers o perioada desi pe laptop nu am schimbat parola dupa care iar mi a aparut limited, pe telefon nu a mers de loc. Cand am intrat pe router userul si parola erau cele dinainte. Imi cer scuze, nu sunt o specialista..,daca puteti sa ma ajutati, va sunt recunoscatoare😅

 15. Buna seara! Trebuie sa reconfigurez modemul. Nu mai am net. Am sunat la telekom, dar mi-au sp ca fara un calculator, nu pot. Eu intram doar pe telefon. Am vreo solutie?

  • Buna seara, daca nu este un router creat asa incat sa va puteti conecta imediat dupa pornirea acestuia, atunci nu o sa puteti pana nu va conectati la router cu un computer sau un dispozitiv cu port ethernet. Insa, daca nu aveti aceasta posibilitate, faceti o sesizare la Telekom sa ajunga un tehnician acasa pentru configurarea routerului cu un laptop de test. Nu este mentionat nicaieri in contract ca pentru utilizarea internetului aveti nevoie de un computer.

   • Multumesc! Dar mi-au spus ca pt asta nu se deplaseaza o echipa! Si atunci, cum rezolv? Am un contract si platesc niste servicii!
    O sa mai incerc maine. Azi, nici o sesizare nu au vrut sa imi ia! Chiar m-au certat ca nu am macar un laptop, daca nu un calculator! Si, daca as fi avut, cum puteam deschide un site, neavand net? Nu stiu! Nu ma pricep! Dar tonul si modul de a trata problema, chiar m-au lasat cu un gust foarte amar

    • Avand un computer (laptop sau desktop) puteti sa il conectati prin cablu la echipamentul Telekom si sa accesati interfata de administrare unde se fac configurarile, insa asa cum am spus, nu este mentionat in contract ca trebuie sa aveti un computer pentru internet, drept urmare trebuie sa va ajute. Daca nu o fac, puteti sa le spuneti ca o sa faceti reclamatie la ANPC pentru ca nu sunteti ajutata, si chiar sa le faceti reclamatie, sa vedem care este si parerea lor.

 16. Salut Cosmin . am intrat intamplator pe siteul tau ( deja am citit mai multe articole interesante ). Tocmai imi expira 2 ani la RCS RDS internet fix de 500 si 3 abonamente de tel mobila si doream neaparat sa schimb FURNIZORUL de INTERNET FIX + TELEFONIE, asa am ajuns la siteul tau navigand pe net. Sunt surprins ca degeaba au cumparat Vadafone pe UPC de mai mult de 6 luni , nu sunt in stare sa dea oferte la pachet avantajoase ( internet fix + tel mobile ) . Pot lua in calcul si TEL MOBILE la un FURNIZOR si INTERNET FIX la alt furnizor . Ce ma sfatuiti ca cea mai buna solutie ? La internet fix am pe lista in ordinea asta : TELEKOM , DIGI -RCS RDS ( prelungire ) , sau ORANGE , iar pentru TEL MOBILE sunt deschis la combinatii cu internetul fix . Apreciez sincer siteul d-stra , am prins si ideea ca pot instala si ROUTERUL meu pentru amplificarea semnalului WI FI in apartament 3 camere , pe langa cel furnizat din partea casei de furnizorul de INTERNET FIX. Am verificat solutiile tehnice la adresa mea si sunt eligibil pentru TELEKOM fibra optica , ORANGE fibra optica , DIGI fibra optica ( cea care o folosesc momentan ) .

  • Salut,
   Vodafone a ajuns la o intelegere cu compania UPC insa tranzactia insa nu a fost finalizata si integrarea UPC in Vodafone nu a fost facuta, abia ce a fost creata o echipa de integrare si anul urmator se va incepe integrarea. Deci, momentan UPC este in continuare asa cum a fost mereu, nu au aparut modificari.
   Eu personal pentru internet recomand indiscutabil RCS – RDS, cat despre telefonie mobila recomand Digi, Orange sau Vodafone in functie de cat doresti sa platesti. Daca nu te uiti la bani, atunci recomand fara probleme Orange sau Vodafone (Orange daca esti interesat mai mult de date sau Vodafone daca esti interesat mai mult de voce, diferente mari intre cei doi operatori nu sunt ca acoperire). Daca vrei sa scoti o oferta buna, atunci recomand Digi, daca optezi pentru 3 abonamente de telefonie mobila ajungi la 3.19 euro/ abonament pentru Optim Nelimitat, e mocca. Orice ar fi, nu opta pentru Telekom pentru telefonie mobila, au ramas chiar in urma celor de la Digi si au preturi destul de mari.

   Daca te pot ajuta cu alte informatii, te rog sa-mi dai de veste.

   • Multumesc mult pentru raspuns. As face precizarea ca pentru ,,business solution,,( adica pentru abonamentele de telefonie mobila pe FIRMA , ) TELEKOM are o varianta interesanta , respectiv exista posibilitatea de achizitionare in rate pe 2 sau chiar 3 ani si pentru telefoane scumpe gen IPHONE XS sau Samsung Note 9 , iar ce e cel mai interesant este ca CONTRACTELE sunt pe 30 zile …intrebati sa aflati detalii pe surse …

    • Nu stiu ce oferta au cei de la Telekom pentru business deoarece astfel de detalii se ofera de regula doar companiilor/persoanelor juridice interesate, in urma unor discutii cu un reprezentant de cont, insa si cei de la Digi ofera telefoane in rate fara dobanda, inclusiv modelele mentionate.

 17. salut .am un ruter zte de la rds si folosesc allshare pe tv dar nu merge decat daca cablu din pc e introdus in FE . daca il bag in GE nu mai functioneaza .iar GE functioneaza cu wifi si pc.nu stiu de ce nu merge si tv pe GE

  • Salut Marcel, pentru a face cateva verificari, verifica in fiecare situatie (cablu in FE, cablu in GE si wifi) ce adresa IP ai pe computer. In caz ca nu stii cum sa verifici, acceseaza Command Prompt (cmd) si executa comanda ipconfig.

 18. Buna ziua
  Schimbandu-se titularul abonamentului de internet,mi s-a schimbat si parola insa eu nu stiu cum sa o schimb.
  este vorba despre wifi connection.
  Ma puteti ajuta? Va multumesc.

     • Acesta este un ONT, un convertor pentru fibra optica, nu este un router. Nu puteti sa il inlocuiti cu nimic deoarece:
      1. Digi nu permite utilizarea altor convertoare de fibra in reteaua lor, aceste echipamente se configureaza inainte, se fac niste configurari pe echipamentele lor de nivel superior din retea, se numesc OLT-uri. Pe aceste OLT-uri nu functioneaza sa puna orice echipament si nu se complica, refuza din start.
      2. Daca doriti, puteti sa conectati un router Asus la acest echipament iar din acel router folositi internetul. Insa, trebuie sa dati un telefon la serviciul de relatii cu clientii RCS – RDS pentru a va asigura ca ONT-ul (echipamentul asta alb) este in modul bridge (sa nu fie in modul router). Fiind in modul bridge o sa puteti sa conectati un router la el.

     • Depinde de dumneavoastra. Inca un echipament o sa consume curent electric suplimentar, teoretic un router mai performant ar functiona mai bine dar trebuie sa fie un router de minim 200 de lei (parerea mea) ca sa fie o diferenta considerabila.

     • Ar trebui sa functioneze ceva mai bine cu acesta. Daca deja il aveti, conectati-l, configurati-l si verificati daca sunteti multumit. Dati un telefon inainte la RDS si intrebati-i daca ONT-ul este in modul bridge, deoarece doriti sa conectati un router la el. Insa pe wifi, viteza este de maxim 600 Mbps si asta este teoretica, sa nu credeti ca o sa sariti vreodata de 400 Mbps pe wifi, nici gand.

     • Pai se potriveste si acesta, eu ma refer la modul general sa nu aveti pretentii de la wifi. Wifi-ul nu e facut sa functioneze la viteze foarte mari, cel putin nu la echipamente de-astea de cateva milioane cu 2-3 antene.O sa aveti maxim 200-300 Mbps pe wifi cu un router de gama medie.
      Vreti mai mult, investiti mai multi bani, peste 1000 de lei.

 19. In zona mea cu semnal GSM fluctuant 2G/3G, incerc sa ajung la stabilizarea semnalului 2G sau 3G. Am instalat si 2 tipuri de antene externe (2xMIMO si 1xYagi), dar am ajuns in faza configurariile celor 2 routere de care dispun pentru testare:Huawei B310s-22 cu 2 mufe SMA externe si Huawei B970 cu 1 mufa SMA externa.
  Dispun si de 4 modemuri USB (orange/vodafone/telekom/digi), dar nu sunt adaptate inca pentru conectarea unei antene externe.
  Cu multumiri si aprecieri pentru efortul extraordinar de a mentine informatiile la zi! Alex D

 20. Aparent problema cu wirelessul s-a rezolvat oprindu-l de la butonul de plastic si pornindu-l iar. LAN-ul nici nu indraznesc sa il mai schimb acum din manual pe automatic. Oricum, judecand dupa problemele gratuite ce mi le-a facut, convertoarele astea nu sunt sanatoase.

 21. Ceau. Din cate am inteles mai nou pe fibra se foloseste varianta ONT cu acces doar la user fara acces la admin pt ca se face configurarea automat de la rds (deci daca dai reset din fabrica iti incarca iar setarile prealabile la prima conectare). Asa ca nu stiu cine mai poate la net cu fibra sa intre pe ONT cu pas/user admin/admin -stiu cica cei de la rds pasul secret dar nu vad rostul din moment ce si asa iti face setare automata.
  Sa ma refer la problema mea
  Zte ont asta pe care il am refuza sa aloce IP-ul necesar pe conexiunea GE -daca il las da cel cu 169 la inceput, in loc de 192.168.0.x, desi in setarile de LAN are trecut range-ul de dhcp bun -cel cu 192.
  Am reusit sa ma conectez dand-i pc-ului mura in gura ip de lan fix cu gateway zte-ul si etc.
  Problema este insa ca la wireless nu mai pot face chestia asta, dupa ce incearca vreo 30 de s sa se conecteze primesc mesaj cannot connect sau ceva.

  S-o fi defectat aparatul?

  • Salut Eugen,
   Range-ul de IP care din care trebuie sa ti se aloce este cel cu 192.168.x.x, daca iti da cel cu 169.x.x.x atunci este o problema deoarece inseamna ca host-ul (in cazul de fata, ONT-ul) nu reuseste sa contacteze serverul DHCP (serverul care aloca IP-uri) al RDS-ului. Daca inca nu iti functioneaza pe LAN, contacteaza serviciul de relatii cu clientii sa verifice.
   Cat despre ONT-uri, nu am testat toate modelele recente insa eu pe al meu (e mai vechi ce-i drept) am acces. Ca user, nu ca admin. Insa ca user poti schimba optiunile alea din interfata de administrare, sa faci portforwarding si altele. Cont de admin iti trebuie sa acces la tot, sa te conectezi pe echipament prin terminal, dar asta nu ne trebuie noua.

 22. buna ziua , stiu ca este alt subiect, dar cand incerc sa ma conectez la internet imi scrie ca adresa de ip nu e valida ( si pe wifi pe telefon si pe cablu pe pc ) am inteles ca s-ar rezolva daca as reseta routerul la setarile din fabrica. cum fac asta?

 23. Buna ziua am o problema mi-am schimbat abonamentul de internet de la 300 la 1000 la rds ,routerul suporta aceasta viteza ,dar nu stiu cum trebuie sa il configurez pentru a transmite la viteza maxima , cand sunt pe wifi am viteza de download de 100 iar cand conectez laptopul printr-un cablu la router viteza este cea dorita de 600-700mb/s , ce trebuie facut ca sa am aceasta viteza si cand sunt conectat la wifi ?

  • Buna ziua,
   Ce model de router folosesti? Pe wifi poti avea o viteza mai mare la abonamentul Fiberlink 1000 dar sa nu te astepti ca o sa ai 500 Mbps pe wireless. Poate daca dai 1000-2000 de lei pe router.
   Verifica sa fie banda 5GHz setata pentru wifi, pe 2.4 GHz ai acoperire mai mare dar viteza mai mica, in schimb pe 5 GHz ar trebui sa ai acoperire mai restransa dar viteza mai mare. Incearca asa si vezi ce viteza ai.

 24. Salut,am un router Asus RT-AC 5300,merge perfect pe LAN si pe cele 2 frecvente de 5Ghz,dar nu merge pe frecventa de 2,4Ghz,din aceasta cauza nu pot conecta la reteaua WI-FI telefoanele si tableta,cei de facut??

   • Da sunt configurate toate cele 3 retele WI-FI dar pe cea de 2,4 nu o gasesc cu nici-un telefon si nici cu laptopul,in schimb mai am un laptop mai performant care vede cele 2 retele de 5 ghz dar nici el nu o vede pe cea de 2,4

     • Problema a fost de la inceput,nu a mers nici-o data pe 2,4ghz,am constatat ca la fiecare retea wi-fi router-ul aloca un MAC,prima data wi-fi-ul de 2,4 ghz avea acelasi MAC cu LAN-ul iar cele 2 de 5ghz aveau MAC-uri diferite asta nu mi-sa parut in regula,am resetat router-ul in setarile de fabrica si acum la reteaua WI-FI de 2,4ghz nu aloca MAC,la LAN si cele 2 retele de 5ghz MAC-ul s-a pastrat.

     • Sunt multe probleme pe partea de wifi cu acest model de router din cate am vazut insa din pacate nu am o solutie. Ce versiune de soft (firmware) aveti?

 25. salut am un router de la rds f 660rv1 si are o intrare net si 2 esiti una din esiri este blocata asi vea sa pun eu de la mine un router D – Link DIR – 850L 1200Mbps
  cum procedez

  • Buna ziua, aveti doua modalitati de a folosi echipamentul de la Digi (ONT-ul ZTE F660 RV1):

   1. Ca router, fara sa mai folositi un alt echipament personal (asa cum este configurat acum), in felul acesta puteti sa folositi ambele iesiri disponibile.
   2. In modul bridge, asta inseamna ca puteti folosi un singur port (o singura iesire), iar acea iesire o folositi pentru a conecta un alt router personal.

   Pentru a putea utiliza ONT-ul ca a doua varianta, trebuie sa contactati serviciul de relatii cu clientii RCS – RDS si sa comunicati ca doriti sa folositi echipamentul in modul bridge pentru a conecta un router personal.

  • Pentru a configura un router TP Link, trebuie sa conectam cablul gasit in pachet in unul dintre porturile lan ale routerului si in pc. Deschidem browserul si accesam in bara de adrese, adresa 192.168.0.1 sau adresa 192.168.1.1 (diferite de la un model la altul). In momentul in care se va stabili o conexiune, ni se va cere un user si o parola. Acestea sunt „admin” si „admin”.

   Dupa autentificare, ni se va deschide meniul routerului unda va trebuie sa configuram conexiunea. Pentru o configurare cat mai usoara, recomand optiunea „Quick setup”. Iata care sunt pasii de configurare router pentru internetul de la RDS/UPC/Telekom pe routerele TP-Link:

   Ne logam in meniul routerului cu userul si parola „admin/admin”;
   In meniu, pe partea stanga, selectam Quick Setup;
   In lista de conexiuni, selectam PPPoE si apasam pe butonul next;
   In campul „Username” completam numele de utilizator oferit de providerul de internet. In campul „password”, completam parola iar in campul „Confirm password” reintroducem parola si apasam „next”;
   In fereastra aparuta, modificam campul de la „wireless network name” (va fi numele retelei wi-fi);
   La „Security” bifam WPA2-PSK si in acel camp completam parola de la wi-fi. Daca routerul dual-band (2.4Ghz si 5Ghz) atunci repetati procesul si la 5Ghz;
   Selectam butonul next si routerul se va restarta automat. Dupa restart, acesta ar trebuie sa fie setat si configurat.