Configurare si beneficii setare ONT Digi in modul bridge
In acest articol vom detalia ce inseamna trecerea echipamentului in modul bridge, cum se poate face acest lucru si ce avantaje sau dezavantaje exista in urma acestei operatiuni.

Ce inseamna trecerea echipamentului ONT/ONU Digi (RCS & RDS) in modul bridge?
Avand in majoritatea zonelor fibra optica, Digi ofera terminale care au scopul principale de a transforma semnalul venit pe fibra optica (fascicule de lumina) in semnal pentru mediile de transmisie din casa (semnal electric) precum cablul Ethernet (internet) sau cablu coaxial (televiziune). Insa, aceste echipamente au mai multe functii printre care si functie de router, astfel incat il putem folosi si pe post de router (unele modele au mai multe porturi LAN, altele au functie wireless, suporta PPPoE, DHCP, port forwarding si alte functii). Aceste echipamente oferite de Digi sunt majoritatea ZTE, Huawei si Fiberhome.
Prin trecerea echipamentului Digi in modul bridge, se vor dezactiva functiile de router precum NAT, PPPoE, Wi-Fi si altele, ramanand doar cu functia principala. Aceasta operatiune este recomandata doar atunci cand folosim un router personal care va face aceste operatiuni.

Cum trecem ONT-ul Digi in modul bridge?
Aceasta operatiune se poate face printr-o cerere catre RCS – RDS (telefonic sau online pe site-ul Digi Romania – sectiunea Contact – recomandam online deoarece nu este nevoie sa mai asteptam in telefon). De regula, efectuarea acestei treceri nu dureaza mult, poate dura de la cateva minute la maxim cateva ore, in functie de volumul de lucru al celor de la RCS – RDS.

Ce port folosim pentru modul bridge?
Dupa trecerea in modul bridge, pentru unele modele de ONT-uri va trebui sa schimbam portul folosit de obicei, spre exemplu modelele cu 4 porturi functionale au primele 3 porturi functionale in modul router iar al 4-lea este utilizat pentru modul bridge. Acestea sunt porturile folosite pentru modul bridge pentru cateva dintre cele mai comune modele:

 • Fiberhome AN5506 – portul LAN1, acelasi folosit si in modul router
 • Fiberhome HG6544 – portul LAN4 LAN1, are 4 porturi
 • ZTE F660 – portul LAN4, are 4 porturi
 • Huawei EchoLife HG8245H – portul LAN1, are 4 porturi
 • Huawei 8143A5 – portul LAN1

Configurare router personal (TP-Link, DLink, Tenda, etc.) dupa trecerea ONT-ului in modul bridge

Dupa ce am trecut echipamentul de la Digi in modul bridge si am ales portul corect, introducem celalalt capat al cablului in routerul personal in portul WAN. Repornim ONT-ul Digi (unele modele au nevoie de un reboot) si pornim routerul personal. Accesam interfata de administrare a routerului personal conform instructiunilor din manualul de utilizare (daca aveti probleme in acest sens, lasati un comentariu mai jos mentionand modelul routerului folosit si problema intampinata) si urmam wizard-ul pentru configurarea initiala. Atunci cand ajungem la tipul conexiunii vom avea mai multe optiuni printre care PPPoE si Dynamic IP. Alegem PPPoE daca am trecut echipamentul in modul bridge, urmand sa fie solicitate username-ul si parola de la internet (le putem cere de la Digi daca nu le avem) sau alegem Dynamic IP daca nu am trecut echipamentul in modul bridge, vom explica mai jos diferentele intre aceste doua optiuni.

Ce alegem in reteaua Digi, PPPoE sau IP Dinamic?
Pentru a intelege diferentele dintre cele doua tipuri ale conexiunii, vom detalia ce se intampla cu fiecare echipament daca alegem fiecare dintre cele doua optiuni.

Configurare PPPoE in reteaua Digi (RCS & RDS)
Iata ce se va intampla cu cele doua echipamente setand ONT-ul in modul bridge si PPPoE pe routerul personal:
-ONT/ONU Digi: fiind in modul bridge, va functiona doar drept convertor de fibra optica, nu va avea alte functii active precum PPPoE, NAT, wifi, port forwarding, etc.; daca are mai multe porturi, un singur port va mai functiona (acela de bridge); televiziunea si telefonia fixa (daca este cazul) vor functiona in continuare fara probleme; pe majoritatea modelelor nu vom mai avea acces nici la interfata de administrare atunci cand avem modul bridge activat;
-router personal: serverul DHCP va fi configurat pe router (va aloca adrese IP clientilor din retea) si vom putea configura toate functiile suplimentare pe acest echipament;

Configurare IP Dinamic in reteaua Digi (RCS & RDS)
Daca dorim sa configuram aceasta optiune la tipul conexiunii atunci nu este necesar sa trecem ONT-ul in modul bridge ci il lasam in modul route (modul implicit). Folosim acelasi port al ONT-ului iar pe routerul personal selectam la tipul conexiunii IP Dinamic, fara sa fie nevoie sa introducem username-ul si parola ale conexiunii de internet. Configurarea se face mai usor asa insa pe ambele echipamente va functiona NAT, wifi si alte functii, ceea ce poate fi un inconvenient.

Avantaje si dezavantaje moduri bridge in reteaua Digi
Noi recomandam utilizarea ONT-ului Digi in modul bridge si configurarea PPPoE pe routerul personal din mai multe motive, pe care le vom expune mai jos. Iata care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii modului bridge, afland astfel si principalele diferente intre modul bridge si modul router:

 • configurarea tuturor optiunilor se face intr-un singur loc (pe routerul personal), astfel incat ne putem familiariza cu o singura interfata de administrare si ne va fi mai usor sa navigam prin optiunile routerului, chiar daca suntem incepatori in acest domeniu
 • in modul bridge, avem o singura retea wireless activata de router, evitand astfel posibile interferente; presupunand ca aceste doua echipamente (ONT-ul si routerul personal) sunt amplasate unul langa altul, putem avea interferente radio avand in vedere ca functia wi-fi este activa pe ambele echipamente (desi pe majoritatea modelelor se poate dezactiva manual, exista unele modele (exemplu: ZTE F618) unde reteaua wireless nu se poate dezactiva din buton si nici din interfata de administrare); insa, daca dorim extinderea retelei wireless in alta camera folosind aceleasi doua echipamente (fara un access point sau range extender suplimentar), este un dezavantaj sa folosim modul bridge si este indicat sa folosim IP dinamic, mutam routerul in camera cu acoperire slaba, activam functia wireless pe el si vom avea retele wireless functionale atat in camera cu ONT-ul cat si in zona cu routerul personal;
 • in modul bridge, ONT-ul nu mai face NAT, astfel incat nu vom avea NAT efectuat de doua ori pana a ajunge in internet ci o singura data (pe routerul personal); desi pentru utilizatorul normal acest lucru este aproape insesizabil, o translatie suplimentara reduce din performantel; daca avem modul IP dinamic (pe router) + modul router (pe ONT), se va face NAT de doua ori, o data pe router si o data pe ONT, pana a ajunge in internet; daca avem IP alocat din clasa CG-NAT de la Digi, atunci se va mai face o data NAT de catre provider, avand in total 3 translatii, doar pentru a ajunge in internet;
 • port forwarding-ul se va configura doar pe routerul personal, pe unele modele Digi fiind problematic (spre exemplu, pe Fiberhome HG6544 folosind versiunea firmware initiala RP2736 nu functioneaza port forwarding)
 • MAC-IP binding si firewall se va face doar pe routerul personal, pe unele modele de ONT-uri de la Digi sunt probleme in utilizarea simultana a celor doua functii

Configurare si beneficii setare ONT Digi in modul bridge

 • suport firmware mult mai bun pe routerul personal fata de ONT-ul Digi, in special daca avem un router relativ nou – daca avem probleme cu anumite functii, primim suport din partea producatorului, fara sa depindem de cei de la Digi (care pot lua in calcul sau nu pot lua in calcul problema noastra); Spre exemplu, pe modelul Fiberhome HG6544 (ultimul model de ONT lansat de Digi) sunt probleme pe partea wireless, multi utilizatori  (printre care si eu) au constatat deconectari frecvente ale retelei wireless, indiferent de versiunea firmware folosita, aceasta problema nu a fost rezolvata inca de Digi;
 • WPS, DMZ si UPnP nu functioneaza pe ONT-ul Digi insa le putem utiliza fara probleme pe routerul personal
 • ONT-ul Digi are functie principala de a functiona ca terminal pentru reteaua de fibra optica, functiile wireless, portforwarding sau altele sunt suplimentare si majoritatea routerelor de peste 50-100 de lei functioneaza mult mai bine pe partea wireless, port forwarding, firewall, etc.
 • configurarea se face usor si rapid lasand ONT-ul in modul router si configurand IP dinamic pe routerul personal, fara sa fie nevoie sa cerem celor de la Digi trecerea ONT-ului in modul bridge

Viteza internetului este mai mica in modul bridge?
Desi multe persoane sunt de parere ca in modul bridge latimea de banda a internetului este mai mica, acestea sunt doar zvonuri izvorate probabil din anumite probleme ale routerelor. In urma unor teste efectuate in locatii diferite cu modele de routere diferite (Tenda, TP-Link si D-Link), viteza prin cablu nu a fost diminuata de trecerea ONT-ului in modul bridge.
Daca viteza este mai mica atunci cand treceti ONT-ul in modul bridge, puteti avea o problema cu routerul personal (o setare gresita QoS/Traffic Shaping sau o problema firmware).

Configurare si beneficii setare ONT Digi in modul bridge
In concluzie, desi la prima vedere pare putin mai complicat sa setam ONT-ul in modul bridge si sa configuram PPPoE pe router, este indicat sa folosim acest setup, avantajele si dezavantajele fiind detaliate mai sus.
Daca aveti o problema cu orice setare a ONT-ului sau a routerului personal, lasati un comentariu mai jos si vom incerca sa va ajutam.

Voi ce parere aveti despre acest subiect, ce va avantajeaza mai mult, modul bridge (pe ONT) + PPPoE pe router sau modul router (pe ONT) + IP dinamic pe routerul personal? Lasati un comentariu mai jos.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

94 COMENTARII

 1. Salutare. Am cerut celor de la Digi sa mi treacă ZTE F618 pe modul bridge. S au miscat repede, am setat PPPoE din interfață router ului personal (ASUS), dar nu am reușit să-l facă să meargă. Am cerut asistenta și celor de la Digi, dar nu au reușit să l facă să meargă. Am incercat conexiune PPPoE direct într-un laptop, cu cablu Ethernet direct in ZTE, tot îmi dă eroare când fac un network connection cu user și parolă PPPoE. Am cerut să-mi facă revert la modul router… Vreo idee de ce nu ar merge? E vreo limitare al ZTE F618? Mulțumesc

 2. Buna ziua!
  Se poate realiza deconectarea din modul brigde al routerului Huawei, pentru a fi folosit pe post de router principal si routerul Kaon pe post de router secundar? Intreb acest lucru pentru ca routerul are setare de print server si routerul Kaon nu.
  Ma poți ajuta cu o ghidare in acest sens?
  Multumesc frumos!

  • Buna ziua,
   ONT-ul Huawei-ul se poate configura in modul router, trebuie cerut acest lucru la Digi, se vor configura username-ul si parola Digi pe ONT iar routerul Kaon ar trebui configurat in modul IP Dinamic (nu sunt sigur daca Digi permite configurarea Kaon-ului in modul IP Dinamic insa poti intreba acest lucru la ei).

 3. Salutare,
  Pe ont-ul de la digi( un Fiberhome HG6544) am adăugat un tp-link in modul bridge, astfel in acest moment am 2 reţele wifi in 2 capete diferite ale casei, semnal bun pe ambele insă acum am nevoie să conectez un dispozitiv prin cablu utp iar din fiberhome-ul digi nu merge.
  Cum aş putea rezolva problema astfel incât să pot rămâne cu cele 2 reţele wifi?
  Oare pot face vre-o setare in tp-link incât să il pot folosi şi wifi şi cablu utp din el?
  Mulţumesc anticipat de ajutor!

 4. Buna seara!

  Azi am trecut in modul bridge pentru a putea folosi un router personal și pentru a avea astfel viteza Wifi mai mare. Am un TP Link Archer A5 AC1200. Înainte de a trece in modul bridge, aveam o viteza LAN de peste 700 Mbps și o viteza Wifi foarte mică, de vreo 40 Mbps. Acum, cu modul bridge, prin routerul menționat, viteza LAN e foarte mică, maximum 100 Mbps. Viteza Wifi a crescut pana la 90 Mbps, dar nu mai mult. Ce as putea face ca sa mă bucur de viteza maxima?

  Mulțumesc mult!

  • Buna ziua,
   TP-Link Archer A5 AC1200 nu are porturi LAN Gigabit, ci doar 100 Mbps, deci e normal sa se intample asta. Trebuie sa schimbati routerul daca doriti mai mult pe LAN.
   Cat despre viteza wireless, pe ce retea aveti aceasta viteza, pe 2.4GHz sau pe 5GHz?

   • Într-adevăr, viteza LAN nu prea mă deranjează, întrucât folosesc aproape exclusiv Wifi.
    Am măsurat viteza Wifi atât pe 2.4GHz, cât și pe 5GHz și pe amandouă viteza e de 90 Mbps. Nu înțeleg din ce motiv.

     • Înțeleg. Mulțumesc mult! Lucrul ăsta chiar mi-a scăpat. Pe cutie scria că atinge viteze de 300 (2.4GHz) și 800 (5GHz). Ce router îmi recomandați pentru o viteză Wifi mare?

     • Vitezele acestea pe un router care are port WAN de doar 100 Mbps sunt chestii de marketing, nu ar avea cum sa sara de 100 Mbps din moment ce uplinkul nu duce mai mult.
      Ce buget aveti si ce va intereseaza mai mult, reteaua 2.4GHz (viteze mai mici dar acoperire mai mare) sau 5GHz (viteze mult mai mari dar acoperire foarte redusa)?

 5. Buna seara
  Am facut un server VPN pe calculatorul conectat la ONT HG8245H. Pot sa ma conectez la el, folosind telefon android, din WLAN dar nu din WAN. Am port forward pe 1723 si IP dinamic.
  De ce nu ma pot conecta din internet?

   • Am restartat routerul din interfata, dupa port forward si DDNS. Am configurat in telefon o conexiune VPN pe adresa de server xxxxx.go.ro. Daca sunt cu telefonul in reteaua wifi se conecteaza imediat. Daca deconectez wifi si raman pe conexiunea de date nu se conecteaza pentru ca „took to long to respond”.
    De asemenea interfata routerului apare la interogare la xxxx.go.ro (prin wifi sau din LAN) dar nu raspunde prin internet. Parca ar fi blocat de Digi impotriva accesarii din exterior.

    • Nu este blocat intentionat, altfel nu ar mai oferi serviciul DDNS. Puteti face o sesizare catre ei (preferabil online) sa verifice de ce nu functioneaza subdomeniul DDNS, acolo e problema daca nu raspunde nici macar la ping din internet.
     Ca utilizatori, nu putem face altceva pentru DDNS decat sa configuram subdomeniul si sa dam un restart la ONT dupa.

     • Multumesc pentru raspunsuri si scuze daca insist prea mult dar ONT-ul nu raspunde din internet nici daca nu folosesc ddns. Am incercat din internet si apelare pe IP curent public dar nu merge. Insa pe acelasi IP, din LAN, afiseaza imediat pagina de acces.

     • Eu m-am referit la ping in ddns sau in ip-ul public, asta ati incercat? Mie mereu mi-a functionat sa dau ping indiferent de modelul folosit (am testat vreo 3 ONT-uri de la ei).

 6. Buna!

  Am un ONT FiberhomeHG6544 si nu pot folosi numa portul Lan1, restul(Lan2-3-4)nu functioneaza.
  Se poate cumva activa toate porturile?
  Va rog ajutor.

 7. Buna seara,
  Vazand ca toti primesc prompt un raspuns incerc si eu o intrebare.Am de la DIGI router in modul bridge si folosesc netul printr-un router tplink archer c2.Ma chinui de ceva vreme sa fac vizibil la internet ftp-ul si nu reusesc.Am facut setarile de enable la internet dar la adresa ftp:// wanIp/ sau ftp:// wanIp:21/ nu merge.Am incercat sa fac port forward pt portul 21 dar imi spune ca intra in conflict cu serverul de ftp, care zice ca este activ.Ce sa mai incerc?

  • Buna seara,
   Sunteti sigur ca folositi IP-ul public corect? Ar fi bine sa va configurati DDNS pe site-ul Digi, oricum se va schimba IP-ul public la un moment dat, fiind IP dinamic. Este important de stiut ca dupa configurarea DDNS, trebuie dat restart la ONT si la router.
   In ceea ce priveste port forwarding, imi puteti spune ce ati introdus in regula port forwarding? Ma intereseaza toate informatiile.

   • Multumesc pentru raspuns.Am resetat si router-ul de la Digi, uitasem, dar fara rezultat.Regula de forwarding nu am putut sa o salvez.
    Date pt regula de frw:
    Service Port: 21
    IP Address: 192.168.0.1
    Internet Port: 21
    Protocol: TCP
    Status: Enabled
    Common Service Port: FTP

    • Internet port: folositi un port diferit, unul mare, de exemplu 2221, iar ulterior folositi wanIp:2221.
     192.168.0.1 este adresa IP a serverului FTP? Nu cumva este si adresa LAN a routerului? Serverul FTP ruleaza pe router sau este tinut de un host separat?

     • Am gasit buba de ce nu raspundea router-ul la ping.Aveam bifat in Security->Advance Security->Forbid Ping Packet From WAN Port.Acum raspunde la ping si DDNS-ul de la DIGI.Servarul FTP ruleaza pe router.Nu reusesc sa-l vad din exterior cu url-ul ex. ftp.xyz.go.ro.

     • Verificati daca portul 2221 (sau 21, nu stiu ce ati folosit pana la urma la wan port) este deschis, eu folosesc tcping pentru asa ceva.

     • Multumesc Robert pentru toata disponibilitatea.Am rezolvat.
      Cu ajutorul lui tcping.exe am putut urmarii portul 21 si am observat ca dupa resetarea server-ului de ftp a durat ceva timp pana s-a activat vizibilitatea din internet.Apoi am descoperit ca browserele Chrome si IE au Default utilizarea FTP-ului disable.Dupa ce l-am activat in Chrome am putut introduce user si parola in fereastra de dialog si sa accesez folderele.Multumesc inca o data.

 8. Buna ziua, daca am configurat reteaua cu routerul de la digi in starea sa normala, daca sun sa imi seteze routerul in bridge mode va trebui sa reiau configurarea de la capat? Ca router folosesc un ubiquiti edge lite 3 si mai am niste access point-uri tot de la ubiquiti. Multumesc

  • Buna seara,
   Daca ONT-ul Digi este in modul bridge, va trebui sa configurezi PPPoE la tipul conexiunii pe routerul personal. In acest moment, probabil ai setat IP dinamic.

 9. Buna ziua , am o problema legata de viteza de internet , am abonamentul gigabit dar maximul pe care mi-l prinde este de 200Mbps , și upload la fel , nu folosesc routerul fiberhome ca fiind cel principal , am un Mercusys MR50G , vreun sfat pe care m-ar ajuta să pot primi viteza din abonament…?

 10. Buna seara!
  Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Fiica mea este studenta si la fiecare curs sau examen ii pica netul. Incarca foarte greu raspunsurile pe platforma online a facultatii. Am cumparat un router nou, TP-link AC 1200 Archer 6 Dual Band Full Gigabite. Avem fibra optica de la RCS_RDS. de 1000. Scopul nostru este sa nu mai pice netul si sa poata avea trafic bun de net pentru a nu pierde examenele in sesiune. Ce sfat imi dati? Bridge la router-ul rds sau nu? Trebuie sa fac acest lucru foarte repede pentru a putea intra la curs a doua zi si mi-e frica sa nu stric mai rau si sa ramanem fara net. Va multumesc!

  • Buna seara,
   Routerul ar trebui sa functioneze corespunzator atat cu ONT in modul bridge + PPPoE pe router cat si cu ONT in modul router + IP dinamic pe routerul TP-Link. Daca nu doriti sa ramaneti fara internet, va recomand varianta mai usoara, aceea de a lasa ONT-ul asa cum este (in modul router) si conectati routerul personal selectand IP dinamic la tipul conexiunii, nu trebuie sa mai faceti nimic altceva.

   • Va multumesc mult pentru raspuns! Va mai rog sa-mi spuneti cum ar trebui sa ajung in fereastra in care ar trebui sa selectez IP-ul dinamic. Trebuie sa instalez cumva noul router? Mai trebuie sa sun la RDS ? Daca ati putea sa-mi explicati in cateva cuvinte.
    Va multumesc mult ca ati raspuns si unui nestiutor.
    O seara frumoasa si un weekend minunat!

    • In primul rand, trebuie sa conectati cablul din echipamentul Digi in routerul personal (in portul WAN/Internet). Porniti routerul iar dupa aceea accesati in browser IP-ul routerului, ar trebui sa fie 192.168.1.1 sau 192.168.0.1 sau 192.168.100.1, in functie de model. Ulterior, trebuie sa va logati folosind datele de conectare, de regula sunt trecute in instructiunile primite cu routerul sau pe eticheta routerului, pot verifica aceste informatii daca mentionati ce model de router aveti. Dupa ce va logati, undeva la WAN trebuie sa aveti tip conexiune, in functie de modelul detinut. Daca aveti nevoie de internet, este recomandat sa va ajute cineva la fata locului, in situatia in care pierdeti conexiunea.
     Pentru aceste lucruri nu trebuie sa sunati la Digi.
     O seara buna!

 11. Am reusit sa masor viteza digi cu ont e 25si 35 descarcare si incarcare ce as putea sa fac routerul.nu pot racorda din cauza celor care au setat pe ont ca router un amplificator de semnal ar ajuta ?

  • Nu inteleg, de ce nu puteti configura un router personal? Daca ONT-ul a fost setat ca router, pe routerul personal configurati la tip conexiune IP Dinamic si va functiona fara alte setari.

 12. Multumesc foarte mult pentru explicatii, rabdare si timp!
  Sanatate si numai bine.
  P. S. solutia in camera de la intrare unde este amplasat ONT-ul (bridge mode) poate fi: range extender (poate chiar TP-Link RE505X)

  • Cu placere!
   Da, range extenderele pot fi amplasate oriunde pentru imbunatatirea semnalului wireless si nu costa mult. Asa sau investim de la inceput intr-un sistem mesh in locul routerului, utile in special pentru case mari.
   Numai bine!

 13. Salut,
  Apreciez explicatiile oferite!
  Avand abonament Digi Fiberlink 1000,
  Router ZTE ZXHN F618 si in cutie sigilat un router TP-LINK Archer AX20 (cadou)
  Nu sunt sigur daca sa fac trecerea la AX20 prin IP dinamic sau prin modul Bridge.
  Referitor ce am scris, ce parere ai: IP dinamic sau mod Bridge?
  Multumesc anticipat si o seara buna!

    • In concluzie, desi la prima vedere pare putin mai complicat sa setam ONT-ul in modul bridge si sa configuram PPPoE pe router, este indicat sa folosim acest setup, avantajele si dezavantajele fiind detaliate mai sus.
     Eu recomand utilizarea ONT-ului in modul bridge si configurarea PPPoE pe routerul personal. Acelasi lucru il recomanda si cei de la Digi.

     • OK, insa nu-mi eate clar referitor ZTE F618; daca folosesc modul bridge este recomandat pe langa router-ul personal si un extender?
      De aceea nu-mi este clar!?
      ” insa, daca dorim extinderea retelei wireless in alta camera folosind aceleasi doua echipamente (fara un access point sau range extender suplimentar), este un dezavantaj sa folosim modul bridge”

     • Daca iti este suficienta acoperirea oferita de routerul personal, poti utiliza ONT-ul in modul bridge, caz in care reteaua wireless va exista doar pe router. In situatia in care ai nevoie si de un range extender, il poti conecta la reteaua wireless existenta facuta de router. Semnalul wireless poate fi amplificat oricand de un range extender daca e nevoie, doar ca este un echipament suplimentar care mai costa si acela.

      Prin acea fraza ma refeream la situatia in care ai o casa mai mare, ONT-ul este pus la intrare (NU este in modul bridge ci in modul router) si ofera semnal wireless in camera respectiva. Intr-o alta camera, ai routerul personal (configurat cu IP dinamic, nu PPPoE) care iti ofera, de asemenea, semnal wireless. Astfel, ambele echipamente sunt utile pentru retele wireless. Daca setezi ONT-ul in modul bridge, atunci nu vei mai putea face retea wireless pe el, asadar in prima camera va trebui sa gasesti o alta solutie pentru wireless. Modul bridge inseamna ca pe ONT se dezactiveaza toate functiile avute de un router (retea wireless, port forwarding, NAT, etc.). Cazul descris este un caz destul de intalnit printre abonati, conform comentariilor lasate de alti cititori, de aceea am mentionat ca este un dezavantaj in aceasta situatie.

      Ma anunti daca ai neclaritati.

 14. La socrul meu a picat internetul si cand au venit de la rds au facut ceva si au zis ca nu e nevoie de router au facut o setare si intr-adevar mergea dar mai incet insa cand trecea de ex la messenger se auzea interferenta tv de.ce?

 15. Salut! Săptămâna trecută am primit routerul TP Link de la Digi 🙂
  Până în acel moment, pentru ca avem o casa cu etaj și pereții destul de groși, aveam o setare făcută în felul următor ( funcționa foarte bine): ONT huawei gestiona DHCP cu funcția de wifi oprita. În el conectam prin cablu doua routere dual band, unul la parter și unul dus. Ambele cu același SSID pentru a trece ușor device-urile de pe o rețea pe alta. Și având conexiunea gigabit de la digi, chiar mergea bine.
  Acum… Mi-au lăsat huawei doar ca și bridge, au activat PPPOE pe Archer și semnalul wifi e super slab. În acest moment la parter am Archer activ dual band, vechiul router de jos are Wi-Fi dezactivat pentru a nu face overlap iar la etaj am păstrat routerul AC așa cum era, în format bridge și cu dual band Wi-Fi activat.
  Și s-a dus viteza mea pe wifi. Dacă ies din camera de sus unde era routerul, adio semnal cde calitate.
  Îți dau un exemplu, sus, în camera cu router am pe telefon fast.com cu 6-700mbps. Dacă ies din camera, același router care era super bun înainte, max 20mbps…
  Oare dacă pun PPPOE pe routerul personal și folosesc Archer de la digi sus, ar merge mai bine? Este posibil?
  Mi-e ca se face overlap la semnal și de aceea nu mai merge bine rețeaua.

  • Salut Sebastian,
   Esti sigur ca inainte foloseai tot reteaua 5GHz? La acea viteza de 600-700 Mbps esti pe 5GHz, e normal sa aiba o arie redusa de acoperire. Poate inainte foloseai 2.4GHz si aveai o arie mult mai extinsa dar viteza mai mica, pana in 100 Mbps.

   • Da 🙁
    pe MacOS poti vedea rapid cu option info despre retea. si se conecta mereu pe 5Ghz.
    Si chiar si daca foloseam 2.4, tot e ceva ciudat, ori se încalecă retelele intre ele, ori ceva ce nu inteleg, pentru ca avem in casa 4 retele – toate cu aceeasi denumire, doua de 2.4, doua de 5. Si mergea frumos.
    Am sa incerc sa fac o modificare acum. Pun asa: ONT>router E3000 ca si baza pentru retea, il configurez cu PPPoE si opres WiFi – din el plec cu un router bridge TPlink archer de la RDS la etaj, mufat prin cablu, si la parter un Linksys EA6300 in mod bridge, tot prin cablu.
    Revin cu un comment daca merge mai bine. Sau daca are cineva o idee mai buna?

    • Trebuie sa configurezi un echipament ca router cu PPPoE configurat pe el iar celelalte routere trebuie sa fie configurate ca access point-uri, in felul acesta toate routerele vor avea aceleasi SSID-uri si se va face roaming intre ele, fara intreruperi de conectivitate.
     Atat TP-Link AX10 cat si Linksys E3000 pot fi configurate ca AP-uri.

 16. Salutare,
  De cateva zile RDS mi-a instalat fibra in apartament cu un ONT FiberHome HG6544C, eu mai am in casa un router D-LINK DIR-842(pe care il foloseam si pana la montarea ONT) .
  ONT-ul vreau sa-l folosesc ca router wifi (e pozitionat mai bine) ,iar in D-LINK vreau sa leg un PC cu cablu.

  ONT in PC prin fir imi arata DOWNLOAD 296.39/UPLOAD 154.96,iar cu fir din ONT in Router si din Router in PC DOWNLOAD 94.57/UPLOAD 94.67

  Din LAN1 al ONT am cablu pana in WAN de la Router si din LAN1 Router in PC.

  Ce setari ar trebui sa fac pentru o buna functionare a ambelor dispozitive ?
  Va multumesc !

  • Salut,
   Poti testa doar ONT-ul cu PC-ul folosind, pe rand, cele doua cabluri pe care le folosesti intre ONT – router si router – PC? E posibil ca unul dintre aceste cabluri sa fie degradate sau sa nu fie pe 8 fire, caz in care ar limita viteza la maxim 100 Mbps.

   • Nu am cum sa testez așa intre ONT și PC sunt vreo 8_9 metri.Cablul lung e băgat prin perete, cel scurt dintre router și PC este nou cat5e.ONT e montat undeva sus nu am cum sa cu PC acolo,dar am testat cu 3 cabluri din astea scurte care vin in cutie la router și am același rezultat.Sunt momente când și prin conecsiunea ONT-ROUTER-PC ating viteza maxima dar după câteva ore scade.

    • Ok.
     Poti face o revenire la setarile din fabrica la router? Cum este setat tipul conexiunii pe router, PPPoE sau IP dinamic? Daca este IP dinamic, iti recomand sa incerci cerand celor de la Digi trecerea ONT-ului in modul bridge (solicitarea se poate face online si nu ar trebui sa dureze mai mult de 10-20 de minute), pe router configurezi PPPoE si introduci username-ul si parola de la internet (le ceri celor de la Digi daca nu le mai ai).

 17. Salut,
  Ce parere ai daca trec ONT in mod implicit iar mai apoi ma leg cu routerul personal ?
  As vrea ca PPPoE sa il faca acel ONT si nu routerul meu. Iar mai apoi sa le cer sa dea disable la wifi din ONT si raman pe WIFI routerului meu + porturile de lan.
  Ideea ca am un abonament de 1gpbs dar din spusele celor de la digi – pe windows10 nu se mai ajunge la viteza aia ( am testat cu 2 laptpuri win10,ssd,gigabit etc ) iar agentul digi a testat cu un ubuntu si avea 900+ pe ambele, eu avand maxim 400-450 – testat din ONT direct.

  MErsi

  • @ Mihai

   Spui așa: „Agentul DIGI a testat cu un Ubuntu și avea 900+ pe ambele, eu având maxim 400-450 – testat din ONT direct”. Câte nuclee reale (cores) ai la CPU din calculatorul desktop sau din laptopul cu care te-ai conectat?!? Dacă procesorul tău nu este MINIMUM hexa-core, nu vei atinge niciodată viteze de 900+ nici pe download și nici pe upload, indiferent ce setări vei face!

 18. Salut, am solicitat si eu la Digi trecerea in mod bridge, am primit mesaj ca s-a rezolvat, acum pe ONT mai am aprinse doar ledurile cu power, pon si catv(functional), nu mai am net nici lan, nici wifi, e oare normal? Am atasat routerul meu TP Link C6 la ONT, am facut setarile si nimic, recunosc ca sunt novice in ale internetului, am zis ca un tutorial pe net e suficient, nu e chiar asa. Ce ar fi de facut mai departe, e problema de operator sau e problema mea cu routerul personal?

 19. Salut, care sunt pasii de urmat pentru bridge mode, am sunat la ei, mi-au trimis mesaj ca s-a rezolvat, acum mai departe cum se face, la mine cand s-a activat (asa cred) nu mai am pe ONT net nici lan, nici wifi, e oare normal? Am legat routerul la ONT in portul lan1 si am facut configurarea la TP link-ul nou, nu vrea si pace, unde gresesc. Mentionez ca habar nu am de asa ceva, m-am aventurat sa pun router nou vazand tutoriale pe net, concluzia,
  nu e pentru toata lumea. Multumesc anticipat pentru raspuns!

 20. Recomand sa treceti in modul bridge telefonic, nu sa faceti cerere online, am facut cerere si am asteptat 3 zile si nimic, am sunat la ei sa imi puna echipamentul in bridge mode si in 5 minute dupa ce am vorbit cu ei l-au trecut in bridge mode. Mai bine asteptati 15-30 minute in telefon decat o saptamana online. Numai bine

   • Am routerul in pod iar acum (cu AX 10) am semnal mai slab în casa cat și afară, dar viteza este mai mare. 🙂
    Mulțumesc ptr răspuns si ptr tutorial.
    PS : in tutorial e pus Port 4 ptr mod bridge, e de fapt Port 1.

    • Ciudat, restul modelelor de ONT-uri Digi care au 4 porturi folosesc portul 4. De asemenea, cei de la Digi mi-au spus acelasi lucru acum cateva luni.
     Multumesc pentru corectare, am actualizat articolul.
     Cat despre acoperire, daca nu poti imbunatati acoperirea repozitionand routerul, poti utiliza un range extender, nu ar trebui sa fie mai mult de 50-100 de lei, depinde cat de mult ai vrea o viteza mai buna.

 21. Salut… mi-am cumpărat azi un router TP Link c80 .Am sunat la RDS sa îmi pună fiberhome an5606 in mod bridge ,rezolvat.problema este că nu pot sa îl configurez deloc ..îmi puteți explica pas cu pas cum as putea face asta? Mulțumesc

  • Salut Ionut,
   Ce pasi ai urmat si unde intampini probleme?
   Introduci cablul din portul LAN1 al Fiberhome-ului in portul WAN al routerului. Repornesti Fiberhome-ul si pornesti routerul personal, astepti sa se initializeze cele doua echipamente.
   Pe PC accesezi IP-ul 192.168.0.1 pentru a accesa interfata de administrare a routerului, nu ar trebui sa ai setate username si parola (daca sunt deja setate, le gasesti in cartea de instalare a echipamentului). La tipul conexiunii selectezi PPPoE, introduci username-ul si parola necesare conexiunii de internet (daca nu le mai ai, le ceri de la Digi) iar ulterior vei avea ceva informatii sa setezi retelele wireless, atat. Configurarea este destul de simpla. Daca ai probleme, repornesti echipamentele.
   Daca nu reusesti, spune-mi exact ce pasi ai urmat, care este statusul routerului pe interfata de administrare si ce led-uri se aprind pe TP-Link.

   • Salut..am urmat toti pasii de mai sus dar tot nu reuseam sa il fac sa functioneze..Dupa zei de telefoane la ei au trimis pe cineva si ce sa vezi..era o problema din partea lor..ramasese „agatat” ONT-ul lor ..Error 651..bine ca sa rezolvat intr-un final..Multumesc pentru raspuns

   • Salut ….. si daca am camerele montate pe Fiberthome-ul si trec pe un tp link Ac , va trebuii sa mut si camerle pe lan 1 la Tp-link sau poate sa ramana acolo la fiberhome.??

 22. Salut,

  Doresc sa fac un mesh cu un echipament tp-link deco x60 (2 routere). Dacă pun ONT-ul Digi in mod bridge voi avea portul 4 (singurul) pentru prima unitate deco x60, cealaltă unitate deco va fi situată la alt etaj și va fi slave. Pot introduce cablul din portul 4, înainte sa-l conectez la deco, într-un UTP spliter cu 2 porturi ca ulterior sa fac backhaul pe al doilea deco, și astfel cele 2 routere vor fi conectate la același port 4 printr-un spliter?
  Ce alta soluție sugerați

  • Salut Daniel,
   Nu poti utiliza doua echipamente in timp ce ONT-ul Digi este in modul bridge, asta presupune ca configurezi pe echipamentul personal PPPoE si nu poti face asta simultan pe doua echipamente deoarece pe al doilea echipament vei avea eroare de date de conectare.
   Insa, este suficient sa conectezi un singur Deco la reteaua de cablu, il configurezi iar celalalt poate fi configurat automat wireless foarte rapid.

 23. […] router TPLink AX10 cu ONT-ul Digi in modul bridge Aceasta modalitate este recomandata de noi, am explicat aici care sunt avantajele modului bridge , iar primul pas este sa le solicitam celor de la Digi (RCS – RDS) trecerea ONT-ului in modul […]