Configurare si beneficii setare ONT Digi in modul bridge
In acest articol vom detalia ce inseamna trecerea echipamentului in modul bridge, cum se poate face acest lucru si ce avantaje sau dezavantaje exista in urma acestei operatiuni.

Ce inseamna trecerea echipamentului ONT/ONU Digi (RCS & RDS) in modul bridge?
Avand in majoritatea zonelor fibra optica, Digi ofera terminale care au scopul principale de a transforma semnalul venit pe fibra optica (fascicule de lumina) in semnal pentru mediile de transmisie din casa (semnal electric) precum cablul Ethernet (internet) sau cablu coaxial (televiziune). Insa, aceste echipamente au mai multe functii printre care si functie de router, astfel incat il putem folosi si pe post de router (unele modele au mai multe porturi LAN, altele au functie wireless, suporta PPPoE, DHCP, port forwarding si alte functii). Aceste echipamente oferite de Digi sunt majoritatea ZTE, Huawei si Fiberhome.
Prin trecerea echipamentului Digi in modul bridge, se vor dezactiva functiile de router precum NAT, PPPoE, Wi-Fi si altele, ramanand doar cu functia principala. Aceasta operatiune este recomandata doar atunci cand folosim un router personal care va face aceste operatiuni.

Cum trecem ONT-ul Digi in modul bridge?
Aceasta operatiune se poate face printr-o cerere catre RCS – RDS (telefonic sau online pe site-ul Digi Romania – sectiunea Contact – recomandam online deoarece nu este nevoie sa mai asteptam in telefon). De regula, efectuarea acestei treceri nu dureaza mult, poate dura de la cateva minute la maxim cateva ore, in functie de volumul de lucru al celor de la RCS – RDS.

Ce port folosim pentru modul bridge?
Dupa trecerea in modul bridge, pentru unele modele de ONT-uri va trebui sa schimbam portul folosit de obicei, spre exemplu modelele cu 4 porturi functionale au primele 3 porturi functionale in modul router iar al 4-lea este utilizat pentru modul bridge. Acestea sunt porturile folosite pentru modul bridge pentru cateva dintre cele mai comune modele:

 • Fiberhome AN5506 – portul LAN1, acelasi folosit si in modul router
 • Fiberhome HG6544 – portul LAN4, are 4 porturi
 • ZTE F660 – portul LAN4, are 4 porturi
 • Huawei EchoLife HG8245H – portul LAN4, are 4 porturi

Configurare router personal (TP-Link, DLink, Tenda, etc.) dupa trecerea ONT-ului in modul bridge

Dupa ce am trecut echipamentul de la Digi in modul bridge si am ales portul corect, introducem celalalt capat al cablului in routerul personal in portul WAN. Repornim ONT-ul Digi (unele modele au nevoie de un reboot) si pornim routerul personal. Accesam interfata de administrare a routerului personal conform instructiunilor din manualul de utilizare (daca aveti probleme in acest sens, lasati un comentariu mai jos mentionand modelul routerului folosit si problema intampinata) si urmam wizard-ul pentru configurarea initiala. Atunci cand ajungem la tipul conexiunii vom avea mai multe optiuni printre care PPPoE si Dynamic IP. Alegem PPPoE daca am trecut echipamentul in modul bridge, urmand sa fie solicitate username-ul si parola de la internet (le putem cere de la Digi daca nu le avem) sau alegem Dynamic IP daca nu am trecut echipamentul in modul bridge, vom explica mai jos diferentele intre aceste doua optiuni.

Ce alegem in reteaua Digi, PPPoE sau IP Dinamic?
Pentru a intelege diferentele dintre cele doua tipuri ale conexiunii, vom detalia ce se intampla cu fiecare echipament daca alegem fiecare dintre cele doua optiuni.

Configurare PPPoE in reteaua Digi (RCS & RDS)
Iata ce se va intampla cu cele doua echipamente setand ONT-ul in modul bridge si PPPoE pe routerul personal:
-ONT/ONU Digi: fiind in modul bridge, va functiona doar drept convertor de fibra optica, nu va avea alte functii active precum PPPoE, NAT, wifi, port forwarding, etc.; daca are mai multe porturi, un singur port va mai functiona (acela de bridge); televiziunea si telefonia fixa (daca este cazul) vor functiona in continuare fara probleme; pe majoritatea modelelor nu vom mai avea acces nici la interfata de administrare atunci cand avem modul bridge activat;
-router personal: serverul DHCP va fi configurat pe router (va aloca adrese IP clientilor din retea) si vom putea configura toate functiile suplimentare pe acest echipament;

Configurare IP Dinamic in reteaua Digi (RCS & RDS)
Daca dorim sa configuram aceasta optiune la tipul conexiunii atunci nu este necesar sa trecem ONT-ul in modul bridge ci il lasam in modul route (modul implicit). Folosim acelasi port al ONT-ului iar pe routerul personal selectam la tipul conexiunii IP Dinamic, fara sa fie nevoie sa introducem username-ul si parola ale conexiunii de internet. Configurarea se face mai usor asa insa pe ambele echipamente va functiona NAT, wifi si alte functii, ceea ce poate fi un inconvenient.

Avantaje si dezavantaje moduri bridge in reteaua Digi
Noi recomandam utilizarea ONT-ului Digi in modul bridge si configurarea PPPoE pe routerul personal din mai multe motive, pe care le vom expune mai jos. Iata care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii modului bridge, afland astfel si principalele diferente intre modul bridge si modul router:

 • configurarea tuturor optiunilor se face intr-un singur loc (pe routerul personal), astfel incat ne putem familiariza cu o singura interfata de administrare si ne va fi mai usor sa navigam prin optiunile routerului, chiar daca suntem incepatori in acest domeniu
 • in modul bridge, avem o singura retea wireless activata de router, evitand astfel posibile interferente; presupunand ca aceste doua echipamente (ONT-ul si routerul personal) sunt amplasate unul langa altul, putem avea interferente radio avand in vedere ca functia wi-fi este activa pe ambele echipamente (desi pe majoritatea modelelor se poate dezactiva manual, exista unele modele (exemplu: ZTE F618) unde reteaua wireless nu se poate dezactiva din buton si nici din interfata de administrare); insa, daca dorim extinderea retelei wireless in alta camera folosind aceleasi doua echipamente (fara un access point sau range extender suplimentar), este un dezavantaj sa folosim modul bridge si este indicat sa folosim IP dinamic, mutam routerul in camera cu acoperire slaba, activam functia wireless pe el si vom avea retele wireless functionale atat in camera cu ONT-ul cat si in zona cu routerul personal;
 • in modul bridge, ONT-ul nu mai face NAT, astfel incat nu vom avea NAT efectuat de doua ori pana a ajunge in internet ci o singura data (pe routerul personal); desi pentru utilizatorul normal acest lucru este aproape insesizabil, o translatie suplimentara reduce din performantel; daca avem modul IP dinamic (pe router) + modul router (pe ONT), se va face NAT de doua ori, o data pe router si o data pe ONT, pana a ajunge in internet; daca avem IP alocat din clasa CG-NAT de la Digi, atunci se va mai face o data NAT de catre provider, avand in total 3 translatii, doar pentru a ajunge in internet;
 • port forwarding-ul se va configura doar pe routerul personal, pe unele modele Digi fiind problematic (spre exemplu, pe Fiberhome HG6544 folosind versiunea firmware initiala RP2736 nu functioneaza port forwarding)
 • MAC-IP binding si firewall se va face doar pe routerul personal, pe unele modele de ONT-uri de la Digi sunt probleme in utilizarea simultana a celor doua functii

Configurare si beneficii setare ONT Digi in modul bridge

 • suport firmware mult mai bun pe routerul personal fata de ONT-ul Digi, in special daca avem un router relativ nou – daca avem probleme cu anumite functii, primim suport din partea producatorului, fara sa depindem de cei de la Digi (care pot lua in calcul sau nu pot lua in calcul problema noastra); Spre exemplu, pe modelul Fiberhome HG6544 (ultimul model de ONT lansat de Digi) sunt probleme pe partea wireless, multi utilizatori  (printre care si eu) au constatat deconectari frecvente ale retelei wireless, indiferent de versiunea firmware folosita, aceasta problema nu a fost rezolvata inca de Digi;
 • WPS, DMZ si UPnP nu functioneaza pe ONT-ul Digi insa le putem utiliza fara probleme pe routerul personal
 • ONT-ul Digi are functie principala de a functiona ca terminal pentru reteaua de fibra optica, functiile wireless, portforwarding sau altele sunt suplimentare si majoritatea routerelor de peste 50-100 de lei functioneaza mult mai bine pe partea wireless, port forwarding, firewall, etc.
 • configurarea se face usor si rapid lasand ONT-ul in modul router si configurand IP dinamic pe routerul personal, fara sa fie nevoie sa cerem celor de la Digi trecerea ONT-ului in modul bridge

Viteza internetului este mai mica in modul bridge?
Desi multe persoane sunt de parere ca in modul bridge latimea de banda a internetului este mai mica, acestea sunt doar zvonuri izvorate probabil din anumite probleme ale routerelor. In urma unor teste efectuate in locatii diferite cu modele de routere diferite (Tenda, TP-Link si D-Link), viteza prin cablu nu a fost diminuata de trecerea ONT-ului in modul bridge.
Daca viteza este mai mica atunci cand treceti ONT-ul in modul bridge, puteti avea o problema cu routerul personal (o setare gresita QoS/Traffic Shaping sau o problema firmware).

Configurare si beneficii setare ONT Digi in modul bridge
In concluzie, desi la prima vedere pare putin mai complicat sa setam ONT-ul in modul bridge si sa configuram PPPoE pe router, este indicat sa folosim acest setup, avantajele si dezavantajele fiind detaliate mai sus.
Daca aveti o problema cu orice setare a ONT-ului sau a routerului personal, lasati un comentariu mai jos si vom incerca sa va ajutam.

Voi ce parere aveti despre acest subiect, ce va avantajeaza mai mult, modul bridge (pe ONT) + PPPoE pe router sau modul router (pe ONT) + IP dinamic pe routerul personal? Lasati un comentariu mai jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

2 COMENTARII