Configurare stick 3G pentru internet mobil RCS-RDS (Digi)

Stickurile 3G (modemurile de date) pentru internet mobil sunt dispozitive lansate pe piata pentru a intra mai usor in contact cu lumea virtuala, dispozitive utile si foarte comode insa ce se intampla atunci cand intampinam probleme?

Voi detalia cateva probleme ale stickurilor 3G oferite de compania RCS-RDS (Digi) pe care le putem rezolva cu usurinta fara a intra in contact cu reprezentantii companiei. RCS-RDS a oferit stickuri fabricate de doi giganti ai echipamentelor in telecomunicatii: Huawei si ZTE. Modele oferite de catre compania cu brandul Digi sunt urmatoarele: Huawei  E1550, Huawei E156G, Huawei E1750, Huawei E176G Unicom, Huawei E220, Huawei E173, Huawei E3131, Huawei E3131S-2, Huawei E1750C, ZTE MF100, ZTE MF110, ZTE MF190, ZTE MF667, ZTE MF195E si ultimul model oferit, ZTE MF710M.  Un singur stick a fost oferit de RCS-RDS fara sa fie produs de Huawei sau ZTE si anume Tehsino E1M. Toate aceste stickuri sunt de 3.6, 7.2 respectiv 21.6 Mbps.

Aplicatiile acestor modele se aseamana, unele sunt chiar identice. La ultimele modele de stickuri profilul de internet este predefinit (by default) pentru a putea utiliza cat mai usor acest dispozitiv, insa voi detalia setarile pentru toate modelele, in cazul in care sunt necesare. Aplicatiile stickurilor se numesc Mobile Partner, Join Air, DigiNet Mobil sau DigiNet.

Setari de internet stick 3G Digi

Pentru definirea profilului de internet, pasii pe care trebuie sa ii urmam sunt urmatorii:

Pentru Huawei (E1550, E156G, E1750, E220, E173, E3131, E3131S-2 si E1750C): Instrumente (Tools) – Optiuni (Options) – Management Profil (Profile Management) – Nou (New); la Nume Profil (Profile Name) introducem Digi, la APN selectam STATIC si introducem internet, restul setarilor raman nemodificate  dupa care selectam Salvare (Save) si OK.

Pentru ZTE (MF100, MF110, MF190, MF667, MF195E): Setari (Settings) (iconita cu simbolul unei rotite) – Adaugare (Add); la Nume (Name) introducem Digi, la Formare Numar (Dial Number) introducem *99#, apoi bifam Utilizati urmatoarea adresa APN (Use the following APN address) si introducem internet, restul setarilor raman nemodificate, selectam Salvare (Save), Aplicare (Apply) si OK. Inchidem fereastra si putem apasa Conectare (Connect) (butonul cu iconita unui om).

Pentru Tehsino E1M:  Afisare Setari (Show Settings) – Mai Multe Detalii (More Details) – Utilizator si Parola (Username si Password) raman necompletate, la Config Filename introducem Digi, la Dial Number introducem *99#, apoi bifam Utilizati urmatorul nume APN (Use the following APN Name) si introducem internet, selectam OK si Aplicare (Apply).

Pentru ZTE MF 710M este cel mai simplu: imediat cum am introdus stickul in portul USB, va fi instalata automat o aplicatie, va aparea pe desktop aplicatia respectiva si cand vom apasa dublu-click, ne va redirectiona catre browser si vom putea utiliza internetul. Simplu si rapid.

Daca tot nu functioneaza la prima incercare, putem incerca si scoaterea/reintroducerea stickului in portul usb, face minuni :). Foarte multe probleme de conectare se pot rezolva in felul acesta, eu am folosit in trecut MF110 si periodic, cand mai apareau probleme, se rezolvau prin aceasta simpla operatiune.

De asemenea, putem intampina situatii in care nu avem semnal. Semnalul poate fi verificat la ZTE in coltul din stanga-sus, la Huawei in coltul din stanga-jos iar la Tehsino E1M in coltul din dreapta-jos. Daca nu avem deloc semnal, ne vor aparea urmatoarele mesaje de eroare pe aplicatie: la ZTE “necunoscut” (unknown), la Huawei “inainte de conectare, inregistrati-va pe o retea” (you can’t connect before register to an available network) iar la Tehsino “No service”. Singurele operatiuni pe care le putem efectua pentru rezolvarea problemei, daca nu avem semnal, sunt urmatoarele:

La ZTE: Setari (Settings) – Preferinte (Preference) – aici sa fie selectat UMTS/HSPA Only sau Automatic (daca este selectat GPRS/EDGE Only inseamna ca este selectat modul 2G). De asemenea, putem selecta reteaua manual: tot la Setari (Settings) – Selectie (Selection) – bifam Manual si Cautare (Search), apoi selectam din lista retelelor disponibile Digi si apasam click pe Aplicare (Apply).

La Huawei: Instrumente (Tools) – Optiuni (Options) – Retea (Network) – la Tip Retea (Network Type) sa fie selectat WCDMA Only. Pentru selectarea retelei manual: tot la Retea (Network) – Mod inregistrare (Registration mode) selectam Inregistrare si cautare manuala (Manual search and register) si apasam click pe Reimprospatare lista retele (Refresh Network List). Din lista retelelor disponibile selectam Digi si selectam Inregistrare (Register).

La Tehsino: Afisare Setari (Show Settings) – Mai Multe Detalii (More Details) – la Preferinta Mod (Mode Preference) sa fie bifata optiunea UMTS/HSDPA Only.

Este bine de stiut ca, daca semnalul este ok (peste o linie de semnal), majoritatea problemelor se rezolva prin refacerea profilului de internet sau introducerea intr-un alt port usb.

O alta problema frecventa care poate aparea este nedetectarea stickului de date mobile. Apare mesajul de eroare “Negasit” (“Not Found”), “Dispozitiv Nedetectat” (“Device not detected”) – ZTE iar la Huawei: “Dispozitivul a fost deconectat sau nu este disponibil” (“The device has been disconnected or is unavailable”). In acest caz, putem incerca sa introducem intr-un alt port usb (se rezolva frecvent, dupa cum mentionam anterior), sa restartam computerul sau sa dezinstalam si sa reinstalam aplicatia stickului. Altfel, sunt sanse mari ca stickul sa fie defect.

Acestea sunt totusi dispozitive GSM, destul de complexe, si pot aparea alte erori in afara de cele mentionate mai sus. Pentru orice problema, nu ezitati sa ne-o detaliati si va vom oferi o solutie.

Cum activam modul de reconectare automata pe un stick pentru internet mobil?

Cel mai important motiv pentru care dorim sa activam reconectarea automata pe conexiunea unui stick pentru internet mobil reprezinta pierderile de semnal. Daca ne aflam intr-o zona cu semnal slab si ne pica frecvent conexiunea, este enervant sa ne conectam manual de fiecare data. Drept urmare, putem activa modul de reconectare automata pe conexiunea stickului 3G/4G.

Pentru activarea reconectarii automate trebuie sa ajungem in Start – Control Panel – Network and Internet – Network and Sharing Center – Change adapter settings – click dreapta pe conexiunea stickului 3G – Properties – Options – bifam Redial if line is dropped.

Optional, putem seta de cate ori sa incerce reconectarea (redial attempts) si cat timp sa treaca intre fiecare incercare de reconectare (Time between redial attempts).

RCS – RDS ofera de ceva timp dispozitive ZTE care au atat functie de hotspot cat si functie de stick 4G, astfel de modele fiind ZTE MF90 si ZTE MF920V.

Pentru orice problema de conectare/performanta si orice intrebare despre stickurile/hotspoturile pentru internet mobil, lasati un comentariu.

Gasiti AICI pasii necesari pentru configurarea conexiunii de internet printr-un stick 3G conectat prin cablu OTG la o tableta/un telefon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

196 COMENTARII

 1. buna ziua am un modem vodafone si vreau sa functioneze pe o cartela digi lam decodat dar scrie ca setarile care le are sunt pt o cartela vodafone ce trebuie sa fac?

    • Setarile de internet pentru Huawei K3765 ar trebui sa fie: Instrumente (Tools) – Optiuni (Options) – Management Profil (Profile Management) – Nou (New); la Nume Profil (Profile Name) introducem Digi, la APN selectam STATIC si introducem internet, restul setarilor raman nemodificate dupa care selectam Salvare (Save) si OK.

     • La instrumente numi Da voie sa fac modificări ci scrie modificare cod pin solicitare cod pin dezactivare dispozitiv mobil dar nu pot sa le modific

     • Pe ecranul principal apare un mesaj de eroare? E posibil sa nu aveti semnal sau sa nu recunoasca SIM-ul. Apare un mesaj gen „you can’t connect before registering to an available network”, „SIM not detected” sau „device not detected”?

     • Daca apare dispozitiv mobil nedetectat inseamna ca nu este detectat stickul de catre computer. Cu cartela Vodafone a functionat acelasi stick pe acest computer?