Configurare stick 3G pentru internet mobil RCS-RDS (Digi)

Stickurile 3G (modemurile de date) pentru internet mobil sunt dispozitive lansate pe piata pentru a intra mai usor in contact cu lumea virtuala, dispozitive utile si foarte comode insa ce se intampla atunci cand intampinam probleme?

Voi detalia cateva probleme ale stickurilor 3G oferite de compania RCS-RDS (Digi) pe care le putem rezolva cu usurinta fara a intra in contact cu reprezentantii companiei. RCS-RDS a oferit stickuri fabricate de doi giganti ai echipamentelor in telecomunicatii: Huawei si ZTE. Modele oferite de catre compania cu brandul Digi sunt urmatoarele: Huawei  E1550, Huawei E156G, Huawei E1750, Huawei E176G Unicom, Huawei E220, Huawei E173, Huawei E3131, Huawei E3131S-2, Huawei E1750C, ZTE MF100, ZTE MF110, ZTE MF190, ZTE MF667, ZTE MF195E si ultimul model oferit, ZTE MF710M.  Un singur stick a fost oferit de RCS-RDS fara sa fie produs de Huawei sau ZTE si anume Tehsino E1M. Toate aceste stickuri sunt de 3.6, 7.2 respectiv 21.6 Mbps.

Aplicatiile acestor modele se aseamana, unele sunt chiar identice. La ultimele modele de stickuri profilul de internet este predefinit (by default) pentru a putea utiliza cat mai usor acest dispozitiv, insa voi detalia setarile pentru toate modelele, in cazul in care sunt necesare. Aplicatiile stickurilor se numesc Mobile Partner, Join Air, DigiNet Mobil sau DigiNet. Pentru definirea profilului de internet, pasii pe care trebuie sa ii urmam sunt urmatorii:

Pentru Huawei (E1550, E156G, E1750, E220, E173, E3131, E3131S-2 si E1750C): Instrumente (Tools) – Optiuni (Options) – Management Profil (Profile Management) – Nou (New); la Nume Profil (Profile Name) introducem Digi, la APN selectam STATIC si introducem internet, restul setarilor raman nemodificate  dupa care selectam Salvare (Save) si OK.

Pentru ZTE (MF100, MF110, MF190, MF667, MF195E): Setari (Settings) (iconita cu simbolul unei rotite) – Adaugare (Add); la Nume (Name) introducem Digi, la Formare Numar (Dial Number) introducem *99#, apoi bifam Utilizati urmatoarea adresa APN (Use the following APN address) si introducem internet, restul setarilor raman nemodificate, selectam Salvare (Save), Aplicare (Apply) si OK. Inchidem fereastra si putem apasa Conectare (Connect) (butonul cu iconita unui om).

Pentru Tehsino E1M:  Afisare Setari (Show Settings) – Mai Multe Detalii (More Details) – Utilizator si Parola (Username si Password) raman necompletate, la Config Filename introducem Digi, la Dial Number introducem *99#, apoi bifam Utilizati urmatorul nume APN (Use the following APN Name) si introducem internet, selectam OK si Aplicare (Apply).

Pentru ZTE MF 710M este cel mai simplu: imediat cum am introdus stickul in portul USB, va fi instalata automat o aplicatie, va aparea pe desktop aplicatia respectiva si cand vom apasa dublu-click, ne va redirectiona catre browser si vom putea utiliza internetul. Simplu si rapid.

Daca tot nu functioneaza la prima incercare, putem incerca si scoaterea/reintroducerea stickului in portul usb, face minuni :). Foarte multe probleme de conectare se pot rezolva in felul acesta, eu am folosit in trecut MF110 si periodic, cand mai apareau probleme, se rezolvau prin aceasta simpla operatiune.

De asemenea, putem intampina situatii in care nu avem semnal. Semnalul poate fi verificat la ZTE in coltul din stanga-sus, la Huawei in coltul din stanga-jos iar la Tehsino E1M in coltul din dreapta-jos. Daca nu avem deloc semnal, ne vor aparea urmatoarele mesaje de eroare pe aplicatie: la ZTE “necunoscut” (unknown), la Huawei “inainte de conectare, inregistrati-va pe o retea” (you can’t connect before register to an available network) iar la Tehsino “No service”. Singurele operatiuni pe care le putem efectua pentru rezolvarea problemei, daca nu avem semnal, sunt urmatoarele:

La ZTE: Setari (Settings) – Preferinte (Preference) – aici sa fie selectat UMTS/HSPA Only sau Automatic (daca este selectat GPRS/EDGE Only inseamna ca este selectat modul 2G). De asemenea, putem selecta reteaua manual: tot la Setari (Settings) – Selectie (Selection) – bifam Manual si Cautare (Search), apoi selectam din lista retelelor disponibile Digi si apasam click pe Aplicare (Apply).

La Huawei: Instrumente (Tools) – Optiuni (Options) – Retea (Network) – la Tip Retea (Network Type) sa fie selectat WCDMA Only. Pentru selectarea retelei manual: tot la Retea (Network) – Mod inregistrare (Registration mode) selectam Inregistrare si cautare manuala (Manual search and register) si apasam click pe Reimprospatare lista retele (Refresh Network List). Din lista retelelor disponibile selectam Digi si selectam Inregistrare (Register).

La Tehsino: Afisare Setari (Show Settings) – Mai Multe Detalii (More Details) – la Preferinta Mod (Mode Preference) sa fie bifata optiunea UMTS/HSDPA Only.

Este bine de stiut ca, daca semnalul este ok (peste o linie de semnal), majoritatea problemelor se rezolva prin refacerea profilului de internet sau introducerea intr-un alt port usb.

O alta problema frecventa care poate aparea este nedetectarea stickului de date mobile. Apare mesajul de eroare “Negasit” (“Not Found”), “Dispozitiv Nedetectat” (“Device not detected”) – ZTE iar la Huawei: “Dispozitivul a fost deconectat sau nu este disponibil” (“The device has been disconnected or is unavailable”). In acest caz, putem incerca sa introducem intr-un alt port usb (se rezolva frecvent, dupa cum mentionam anterior), sa restartam computerul sau sa dezinstalam si sa reinstalam aplicatia stickului. Altfel, sunt sanse mari ca stickul sa fie defect.

Acestea sunt totusi dispozitive GSM, destul de complexe, si pot aparea alte erori in afara de cele mentionate mai sus. Pentru orice problema, nu ezitati sa ne-o detaliati si va vom oferi o solutie.

Gasiti AICI pasii necesari pentru configurarea conexiunii de internet printr-un stick 3G conectat prin cablu OTG la o tableta/un telefon.

49 COMENTARII

 1. Am si eu un Huawei E3131 de la Digi, si vreau sa intreb daca exista vreo posibilitate ca acest modem sa faca reconectare automata, dupa ce pierde semnalul.
  Il folosesc la un laptop cu W10, functioneaza bine pana ajung sa intr-un garaj, lift etc.
  Ar fi ideal daca ar face reconectare in momentul in care revine semnalul GSM.
  Se poate cumva seta sa se reconecteze automat?

   • Se intrerupe conexiunea in zone unde nu am semnal nici la telefon, gen parcare subterana, garaj……, si vroiam sa stiu daca se poate cumva seta sa se reconecteze la net, in momentul in care revine semnalul GSM.
    De fiecare data trebuie sa il reconectez manual din softul stickului.
    Fiind mult pe drumuri, sunt zone unde raman fara internet, si trebuie sa opresc (masina), ca sa il reconectez.

    • Nu cred ca se poate seta. Eu nu gasesc prin setari o asemenea optiune. Oricum, acel soft este destul de limitat. Iti recomand sa mergi la digi si sa faci cerere de un Huawei E5573. Este un wi-fi mobile ce mie nu mi-a facut nicio problema pana acum. Ba mai mult decat atat, are semnal in zone in care telefonul nu se poate conecta. In plus, se reconecteaza automat atunci cand pierde semnalul.

 2. Dupa ultimul update (13.07.2017) al lui Windows 10,s-a rezolvat si poblema compatibilitatii cu Digi Net Mobil.Acum aveti net si de pe stickul de la RDS.Bafta.

 3. Salut, am un stick de la digi (huawei, alb cu scris verde) in care am pus o cartela prepaid digi. Nu stiu sa fac setarile pt a activa netu. Ma poti ajuta ?

   • Te rog sa revii tot aici cu un link catre video-ul tau, poate ma ajuta. Am un stick ZTE, versiunea MF195E.
    Il folosesc cam la cateva luni, ieri cand am avut nevoie de el surpriza: Stickul e recunoscut de softul digi, dar imi da „Conectuare Esuata!” cand incerc sa il conectez la retea. M-am jucat si cu firewall-uri, cu antivirusi, instalari-dezinstalari, dansuri sarbesti, orice. Nu vrea sa mearga.
    Si eu sunt pe Win10 Creators Edition.

    • Am luat legatura cu un reprezentant rds si mi-a comunicat ca inca nu au o rezolvare pentru aceasta problema. Se pare ca trebuie sa asteptam un nou update de la Microsoft sau un update al ZTE. Se pare ca exista o incompatibilitate intre sistemul de operare si dispozitiv si nu are nicio legatura cu cartela.
     O alta solutie ar fi cererea unui nou echipament de la RDS. Cel mai probabil, un echipament portabil Huawei 4G cu wi-fi inclus.
     Puteti incerca sa faceti o cerere de inlocuire la RDS.

     • Multumesc mult de raspuns, voi astepta un fix de soft de la cei mai mari. Macar stiu ca problema nu e on my end. Am sa imi mananc optiunea de pe telefon cu hotspot pentru laptop pana atunci.

 4. Buna ,problema ce o am eu este : Mi s-a updatat windows-ul (windows 10) si nu ma mai pot conecta la internet de pe stick rcs rds (nici de pe alt stick de internet, ex. vodafone). Am dezinstalat si instalat aplicatia de mai multe ori, am fost la RCS si am schimbat sim-ul si nimic, nu vrea si gata. Am facut reclamatie la RCS si mi-au raspuns evaziv ca nu pot rezolva problema. Pe alt calculator merge.

 5. Am parcurs de mai multe ori pasii sugerati,dar rezultatul este acelasi.Am sters conexiunea DIGI (presupun ca despre ea era vorba) si cand introduc stick-ul Digi Net Mobil se instaleaza automat noua conexiune cu setarile oferite de RDS.Am restartat laptopul si inainte si dupa instalare.

  • Ati verificat saa fie firewall-ul si defenderul dezactivat? Nu ma refeream la conexiunea din Windows ci la setarile de APN. In alte porturi USB ai incercat?
   O sa incerc sa gasesc un astfel de stick pentru a simula si eu o conexiune si o sa vin cu un raspuns.

 6. Am un laptop Acer cu Windows 10 Pro si Kaspersky Internet Security 2017.Problema a aparut de cand am instalat antivirusul.Cand vreau sa ma conectez cu Digi Net Mobil MF 195E, imi apare mesajul „Conectare esuata”. Cand nu aveam antivirusul nu aveam probleme.Mentionez ca tot sofware-ul este cu licenta.

  • Am uitat sa precizez ca stick-ul este functional pe un laptop cu Windows 7 si alt antivirus.Am dezinstalat antivirusul de pe laptopul meu si primesc acelasi mesaj.Nu stiu ce sa mai cred.Autor!

  • Creaza o noua conexiune dar mai intainte de asta, sterge-o pe cea veche. Dupa crearea noii conexiuni, restarteaza calculatorul. Verifica si firewall-ul din Windows, sa fie dezactivat (de indata ce ai antivirus, acel firewall nu-ti mai trebuie). Astept raspunsul tau.

 7. Salutare,

  Detin o navigatie chinezeasca cu Android 6.0.1 si un modem Huawei E3131s-2 de la Digi.. Nu pot nici cum sa ma conectez la internet.. Am setarile bune.. cand dau sa-mi caute retelele.. mi le gaseste dar nu se poate inregistra pe Digi.Mobil.. Am 2 iesiri USB si pe ambele face la fel. Pe pc merge
  Ce sfat imi poti da? Ar trebui sa rootez navigatia si sa incerc cu PPP Widget?

  Merci anticipat

 8. Salutare.

  Am si eu un modem ZTE MF667 de la Cosmote, l-am decodat (la Telekom, intrucat depasisem perioada contractuala) si l-am folosit cu un sim de Orange cu net la abonament. A mers bine mersi vreo 6 luni, dupa care, acum vreo 3 zile imi aparea „device not detected”. Buuun, am dezinstalat aplicatia, am reinstalat-o si acum am mesajul „connect failed”. Am dat un „recovery” la calculator cu o luna in urma, nimic, acelasi mesaj: „connect failed”. La acest laptop am windows 8.1 si culmea e ca pe un alt laptop cu win7, modemul functioneaza ireprosabil. Ce sa fie??
  P.S. Am incercat pe toate cele 4 porturi usb disponibile ale laptopului.

  Va multumesc pentru orice ajutor.

 9. bună am și eu o problema cu stick de internet digi net mobile model MF 110 și nu îmi merg setările care sunt pe site unde scrie (Advance ) sunt niște coduri îmi puteți spune și mie care sunt acele coduri .mulțumesc

 10. Salut! Am un USB modem MF:195E, de la DIGI, pe care nu-l recunoaste laptopul (Device not recognized – error 43). Am reinstalat USB drivers…degeaba. Folosesc windows 7. Daca aveti idee care ar putea fi problema…?! Multumesc!

 11. Salut. Am si eu o problema si sper sa gasesc un raspuns. Am o navigatie auto erisin es1088 cu windows 8 ui si stie 3 g. As vrea sa conectez un stick de laa digi dar tot face figuri. Pe cel de 7.2 gb reusisem la un moment dat dar cu cel de 21 deloc. Ca setari nu am decat apn/dial/user/pass si salvare. Mai am si un stick de la orange dar nu stiu cee date sa introduc.

  Multumesc

  • Salut,

   Pentru stickul Digi, ai incercat sa introduci aceleasi setari ca la acela de 7.2 Mbps? Adica la APN: internet, la dial: *99# si la user si pass necompletat?

   Pentru stickul Orange trebuie sa introduci la APN: internet, la dial: *99# sau *99***1# iar la user si pass necompletat.

   Ai slot de cartela SIM? Asa ar fi mult mai usor si sigur ar functiona.

 12. Bv ALEX !
  Singurul articol gasit de mine care rezolva problema lipsei de inregistrare in retea; trecerea la optiunea de retea WCDMA. cu mentiunea ca merg ambele optiuni si „Only” si cea „Preffered”.

  • Multumesc pentru aprecieri, Gogu! 🙂

   Intr-adevar, functioneaza atat optiunea WCDMA Only cat si WCDMA Preferred. WCDMA Preferred ar fi utila in cazul in care am folosi o retea care functioneaza atat pe 2G cat si pe 3G, astfel incat sa stea preferabil pe 3G (WCDMA) iar cand iese din 3G, sa permita si modul 2G (insa nu este cazul cu RCS-RDS, fiind o retea doar 3G). Pe cand WCDMA Only permite numai modul 3G.

 13. Sal
  Sunt posesorul unui modem Huawei E3131 si al unei tablete Allview i8(android 4.2 si procesor intel).La conectarea modemului prin cablu OTG (mentionez ca acest cablul OTG a fost verificat si este bun),acesta nu este recunoscut de tableta.V-as recunoscator daca m-ati ajuta cu o solutie.(modemul l-am verificat pe un laptop si este functional).va multumesc anticipat

  • Salut Gelu,

   Aceste tablete sunt compatibile numai cu anumite modele de stickuri (de regula, in manualul de utilizare al fiecarei tablete, undeva la specificatii 3G, se afla modelele de stickuri ce pot functiona pe tableta respectiva), deoarece acesta este motivul pentru care nu va functioneaza.
   Daca gasiti ce modele functioneaza, sa cumparati unul din modelele respective din comert (de regula, la magazinele GSM nu sunt scumpe stickurile second hand). Sau, daca nu gasiti in manualul de utilizare ce modele sunt compatibile, sa va prezentati intr-un service GSM si sa rugati angajatul de acolo sa incerce cartela in mai multe modele de stickuri pe tableta dumneavoastra, pentru a vedea care este compatibil, pentru a cunoaste ce model este compatibil.

   O zi frumoasa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here