De ce sa renunti la fumat?

Cel mai raspandit viciu din lume este cu siguranta fumatul. Un obicei din ce in ce mai costisitor si cel mai important, periculos pentru sanatatea noastra. Da, stiu, fiecare dintre noi cunoaste acea persoana care pana la 90 de ani a baut si a fumat fara sa aiba probleme de sanatate, asa ca de ce ne-am lasa de fumat? Din ce in ce mai multi oameni fumeaza si deseori auzim intrebarile: „de ce sa te lasi de fumat?”, „de ce sa nu fumezi?”. Motivele sunt diverse, iar ceea ce voi detalia mai departe exista din perspectiva unui fost fumator inrait. Acum, sa vedem care ar fi principalele motive pentru care sa ne lasam de fumat.

Sanatatea. Principalele boli pe care le putem capata din cauza fumatului sunt cele pulmonare, cardiovasculare, boli ce pot afecta functiile reproductive cat si diverse boli ce afecteaza muschii si scheletul corpului. Bineinteles, printre aceste boli sunt incluse si multiple forme grave ale cancerului. Nu are rost sa enumeram toate denumirile potentialelor boli ce pot exista, important este ca ne poate aduce oricand intr-o stare grava. Sa nu mai zic ca, daca avem noroc ca pe parcursul intregii perioade de fumatori, avem norocul sa nu capatam nicio astfel de boala, fumatul tot ne va induce stari nefavorabile cum ar fi: stari de oboseala, tuse, reducerea capacitatii pulmonare, reducerea considerabila a performantelor fizice si multe altele. In plus, fumatul reduce drastic pofta de mancare in unele cazuri, ceea ce ne face sa nu consumam suficiente alimente vitale pentru buna functionare a organismului.

Banii. Tigarile sunt scumpe. Foarte scumpe. Un adevarat fumator nu scapa fara un pachet de tigari fumat pe zi, ceea ce inseamna in medie (depinde de ce fumeaza fiecare) 13 lei/zi. Mai exact, 91 lei/saptamana, 364 lei/luna, 4368 lei/an. Cam cat o vacanta de 2 persoane in orice destinatie din Europa sau o masina second hand sau chiria chiar si pe 6 luni. Interesant, nu? Argumentul multor fumatori este ca oricum ai cheltui banii acestia pe altceva… complet de acord. Dar cred ca este mai avantajos sa cheltui toti acesti bani pe mancare, distractii sau orice iti doresti decat pe ceva care te omoara.

Mirosul. Unul din principalele motive pentru care te-ai putea lasa de fumat este mirosul pe care il porti dupa tine ca fumator. Nu are importanta igiena personala, daca fumezi cu siguranta mirosi urat din cauza tigarilor. Hainele, parul, respiratia si mainile iti vor mirosi in permanenta, chiar daca tu le simti sau nu, altii o vor face. Cunosc persoane care nu s-au lasat de fumat datorita faptului ca le-ar face bine sanatatii sau din cauza ca este costisitor, ci stric din cauza mirosului lasat de tutun.

Analizeaza toate aceste motive si gandeste-te daca se merita sa continui acest viciu care iti degradeaza sanatatea si iti mananca banii, din punctul meu de vedere il poti inlocui cu orice alt viciu, chiar si cu bautura, numai sa nu stai in permanenta beat si sa-ti muti domiciliul in sant.

Eu m-am lasat de fumat de aproximativ un an si pot spune ca este una din cele mai bune alegeri facute. Intr-adevar a fost greu la inceput, cu mai multe tentative de cateva saptamani/luni insa in cele din urma am reusit sa-mi impun sa las definitiv acest viciu.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

2 COMENTARII