Recent, compania RCS-RDS a inceput in anumite orase trecerea abonatilor Fiberlink 500 si Fiberlink 1000 de pe UTP (clienti care au cablu UTP de la cutia de distributie pana in PC/Router) pe FTTH(este trasa fibra optica in locatie pana intr-un ONT care este folosit si pe post de router wireless). In mod normal toti clientii erau planificati sa fie instalati direct pe FTTH insa conform informatiilor primite de clienti de la instalatori, astfel de probleme au aparut unde nu erau porturi libere in switch-urile de pe scara blocului. La trecerea pe FTTH se ofera modelul de ONT ZTE ZXHN F660.

Parerile sunt impartite in ceea ce priveste aceste migrari, un lucru bun fiind faptul ca mediul de transmisie este unul mai stabil direct prin fibra pana la client, fiind mult mai putine pierderi fata de cablul UTP.

Un beneficiu foarte important pentru utilizatorii acestui serviciu este posibilitatea de folosire a echipamentului wireless, din cauza problemelor de aprovizionare a companiei cu routere wireless.

Per total, aceste migrari sunt binevenite din partea noastra, in special dat fiind faptul ca sunt gratuite, indiferent de faptul ca, desi ONT-ul este un echipament fiabil, functiile wireless nu sunt competitive fata de routerele gigabit de top comercializate in prezent.

Plusuri: Echipamentul se ofera in custodie, nu costa nimic.

Echipamentul este gigabit (suporta maxim 1GB/s, atat cat ofera si rcs-rds viteza maxima pe abonament).

Semnalul este stabil si puterea mare daca este folosit in aceeasi camera, nu sunt diferente considerabile intre conexiunea directa si WI-FI.

Asistenta tehnica non-stop pe toata perioada in care este pastrat echipamentul in custodie.

 

Minusuri: Consumul este destul de mare (~10 kW/ luna)

Semnal destul de slab daca este folosit intr-o camera alaturata, pierderi semnificative daca este folosit la 2 camere distanta.

Meniul este slab dezvoltat comparativ cu alte routere (chiar si routere 100 MB, nu neaparat Gigabit).

Temperatura echipamentului este destul de ridicata.

Anumite setari (exemplu functionarea FTP) se pot efectua doar sunand la rds la tehnic.

Costul ridicat in cazul in care echipamentul sufera defectiuni mecanice sau din vina clientului.

In situatii speciale in care este rupta fibra, perioada de solutionare este considerabil mai mare fata de infrastructura clasica (sudura fibrei este mult mai complicata si migaloasa comparativ cu refacerea conecticii UTP).

Update: Aceste schimbari de infrastructura au inceput sa se efectueze in orasele principale din toata tara. Probabil in scurt timp, vom vedea in scurt timp toate abonamentele (inclusiv Fiberlink 100 si Fiberlink 200) pe FTTH.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

8 COMENTARII

  1. Am un abonament de fiberlink 100.
    Vreau sa stiu daca trec la abonamentul de fiberlink 300 este necesar instalarea unei fibre optice sau merge pe cablul actual existent si pentru abonamentul de fiberlink 100.
    Multumesc

    • Daca exista fibra optica in zona atunci vei fi trecut pe fibra optica. Exista si sansa sa se poata maxim 100 Mbps in zona, au ramas foare putine astfel de zone insa exista.

  2. Salut,
    Poate ma puteti ajuta cu un sfat… vreau sa-mi cumpar un router wireless pentru acasa, nimic profi, doar ca nu prea stiu ce sa aleg. Am gasit pe site-ul asta vanzari-electronice-telecoms.ro cateva modele interesante la preturi destul de bune. Ma puteti ajuta cu un sfat? Merita un router AP Wireless, 3G, 4 porturi LAN 10/100Mbps, 150Mbps, 1 antena 5dBi sau sa aleg altceva? Multumesc mult!

    • Salut,
      Daca ai net de 300, 500 sau 1000 de la rds, atunci acest router nu e bun. Ai nevoie de un router de 1000 Mbps.
      P.S. Imi place comentariul tau 🙂

  3. fa un port forwarding
    baga la wan in ont zte f660 portul din utorrent care dai pe utorrent preferences>connection si in dreapta sunt niste numere adica portul acela trebuie bagat in router

  4. dupa instalarea fiber linck 1000,am inchis routerul si dupa ce m-am conectat iarasi nu mai beneficiez de serviciile unui tracker.Facand test de viteza pe Utorrent imi sesizeaza ca nu este portul deschis. am luat legatura cu cei de la rds, dar au trimis numai niste neprofesionisti care inafara de a face speed testul rdsnu au facut nimic motivand ca nu au voie sa umble in PC-ul meu. Nu stiu ce sa fac in acest caz la cine sa apelez pentru a configure routerul din nou.

    • Salut,

      Sa inteleg ca nu iti mai functioneaza deloc Utorrent-ul, da? Ai incercat sa-l dezinstalezi/reinstalezi? Posibil sa fi ramas cu setari automate vechi de pe vechea infrastructura.