Digi si Telekom dezactiveaza reteaua 3G
Telekom Romania Mobile Communications a inceput sa trimita in prima parte a lunii decembrie notificari abonatilor care utilizeaza cartele SIM numai 3G. Notificarile informeaza abonatii ca SIM-urile trebuie sa fie schimbate pentru ca serviciul mobil sa functioneze in continuare.

Telekom Romania va inchide reteaua 3G in 2023, asadar abonatii trebuie sa schimbe cartelele care sunt doar 3G pentru a putea utiliza in continuare abonamentul mobil.

Recent, Digi Romania a confirmat faptul ca va inchide, de asemenea, reteaua 3G pana la mijlocul anului urmator, ceea ce era de asteptat avand in vedere ca dezactivarea retelei 3G a inceput sa se faca in unele zone inca din anul 2020. Dupa aproximativ 3 ani de cand s-a inceput inactivarea retelei 3G, pana la mijlocul anului 2023 va fi dezafectata complet.

Putinii abonati Digi Mobil care inca mai folosesc vechile telefoane sub brandul Digi care erau doar 3G nu vor mai putea utiliza serviciile mobile si trebuie sa foloseasca un telefon 2G/4G in acest sens. Partea buna este ca abonatii Digi nu vor trebui sa inlocuiasca SIM-urile 3G, toate fiind compatibile cu reteaua 4G.

Probleme pot aparea si pentru abonatii Digi care utilizeaza un stick 3G. Majoritatea stick-urilor Digi au fost doar 3G iar acestea nu vor mai functiona. Acest serviciu nu mai este promovat nici pe site-ul Digi, desi o buna perioada de timp s-au comercializat hotspoturi 4G.

Digi si Telekom dezactiveaza reteaua 3G

Daca exista abonati Digi care utilizeaza un stick 3G, acestia pot utiliza cartela de date in alt dispozitiv achizitionat din comert (hotspot/modem/stick 4G sau router LTE).

In ultimii ani, Digi a extins din ce in ce mai mult atat reteaua 4G cat si 5G si nu este o supriza ca se renunta la reteaua 3G ci doar o confirmare. Telekom nu are inca retea 5G, doar Digi, Orange si Vodafone ofera acces la reteaua mobila 5G.

Deutsche Telekom (compania mama Telekom Romania) a dezactivat reteaua 3G inca din 2021.
Voi ce parere aveti despre dezactivarea retelei 3G de catre Digi si Telekom? Va afecteaza aceste modificari?

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

26 COMENTARII

 1. Omizile de rahat cafeluță ei la 3G este jalnic cum adică măcar 2G și 4G și 5G și 3G nu asta e bătaie de joc în toată România asta măcar Digi Mobil și Telekom și a bătut joc de rețeaua 3G este bătaie de joc sunt niște handicapați niște porci niște miloți și niște clătite și niște stricați și niște dobitoci și este ordinar cum să facă așa ceva că Telekom România și Digi Mobil era o rețea preferată de la 3G adică cum dau eu seama trei geule era o tehnologie originală așadar asta a plecat de la ANCOM jadic din partea lor să oprească 3G în toată țara măcar și Vodafone ul și Orange a rămas și ei pe posturile sale cu 3G ul dar a mers bine dar Digi și Telekom Este varză totală țara exclus varză un cuvânt ca să oprească păcat de 3G păcat de 3G adică H și H+ era și pentru voce și pentru date mobile la acele rețele erau originale nu la 2g 2g este ce să mai zic nu este chiar bun dar trei zile este mai bun ca toate celelalte rețele te ia să le țină și lor 3G 4G și 5G nu pe 2g jalnic din partea lor Telekom și Digi Mobil cum se poate renunța la originalitatea la rețeaua 3G de telefonie mobilă voce și date mobile 3G ul pentru mine era un semnal original și voce clară și pe HD și pe date mobile mergea super acuma totodată prostia lor Telekom și Digi Este varză totală se închide de tot 3G ul asta e bătaie de joc dacă nu vor deschide 3G ul în timpul lor o să aibă o mare problemă și cu 4G și cu 5G nu trebuie să l ții pe 2G asta e obligația lor să le fie rușine la operatori să facă un dezastru de rahat și de mare mizerie oameni handicapați și este dobitoci mi l mare mizerie oameni handicapați și niște dobitoci și niște milogi și nemernici se închide 3G ul tehnologia originală adică H și H+ pe Digi Mobil și pe Telekom România varză total mare păcat și 2023 și 2024 e mizerie e o mizerie necurat sunt niște cretini și niște proști să facă lucrul ăsta să închidă arcomul 3G ul varză totală Vai de capul lor Vai de capul lor cum s a gândit la treaba asta n o să l facă 3G ul să meargă în toată țara i a pus 2g să meargă toată țara și 3G nu 4G Este dezastru 5G uri este rahat nu o să pună și ei la toate aliniate la toate rețelele mobile să meargă toate deodată să meargă 2G 3G 4G și 5G să meargă în toată țara să meargă în toate județele și toate țările și orașele ca să se bucure lumea de 2G și 3G și 4G și 5G să fie făcută în toată România și pe Telekom România și pe Digi Mobil asta e tot

 2. Ce mizerie! Toata lumea e obligata acum sa foloseasca doar 4G pt. ca asa vor ei?! Eu poate nu vreau sa folosesc telefon cu 4G! Telekom nici n-are planuri de 5G dar se grabeste sa inchida 3G! Javrele astea s-au uitat cum e si pe la altii daca si-au inchid 3G-ul?! Bine ca nu inchid si GSM-ul, ca observ ca am revenit acum la Edge (E) la telefoanele care nu aveau mai mult de 3G, exact ca acum vreo 15 ani! Iar semnalul la Telekom a devenit mizer in multe zone! „Marele” Digi a uitat ca a pornit doar cu 3G pe vremea cand telefoanele GSM nu functionau la ei in retea? Doua firme de RAHAT!

 3. Pe mine mă afectează enorm ,sunt niste porci ordinari, f*****r d***u de companii , și dacă n-am semnal 4G pe Orange acasă ,tot mai bine mă duc pe ea, decat să rămân pe una care renunță la o rețea importantă și cea mai populata rețea din toată istoria telecomunicațiilor, mă bucur că nu vor renunța Orange și Vodafone la rețeaua 3G, eu cred că o să fac un reportaj la ei. Cred că foarte multa lume va renunța la aceste companii, cel puțin cele cu telefoane 3G/2G, va fi o scădere majora pe cele două, urat din partea lor, dar când vor vedea câți vor renunța la companie ,cred că vor renunța la scoaterea 3G din tara, îmi doresc să nu fii renunțat la această rețea. Mai am o întrebare : Orange și Vodafone vor renunța și ei mai încolo la 3G?

  • Intr-un final, toti operatorii vor renunta la 3G, acesta este trendul inclusiv in alte tari (SUA (cei trei operatori principali au decurs la acest lucru), UK, Germania (toti operatorii au renuntat la 3G), Irlanda, Italia, acestea sunt doar tarile unde stiu deja ca s-a inchis dar cu siguranta sunt foarte multe).
   De ce esti asa afectat de inchiderea 3G? Reteaua era aproape inutilizabila deja de mai mult timp.

   • Mananci rahat! Ai vazut ce retele sunt in SUA? De CDMA ai auzit? Ca platesc SMS-ul si la receptionare? Probabil ca nu ai apucat – din cauza varstei. Asa am avut si noi fostul Zapp pe care fostul Cosmote, actual Telekom (la origine Cosmorom sfarsitul anilor 1990) a cumparat-o in anii 2000 tocmai pt. a avea si ei 3G!

    • Cred ca mananci tu mai mult, informatiile pe care le-am scris sunt corecte. Daca depinzi de 3G inseamna ca esti cu vreo 10 ani in urma, probabil si mai mult daca ai inceput sa plangi Zapp-ul si Cosmoromul.

 4. Știu ca suna penibil, problema cu dispariția 3G în rețeaua Digi au apărut de anul trecut. De când au renunțat la 3G, dacă nu-ți treci telefonul în 2G și renunți la traficul de date sa nu ai probleme la apelare sau când ești sunat. De câteva luni bune am probleme când apelez persoanele.

  Problema, știu ca pare aiurea, și sper sa se dea link-ul, de pe forumul „albaștrilor” dar chiar este pe bune, dacă ai telefon 4G cu VoLTE și suni pe un telefon 4G(fără VoLTE) ,3G,2G ai probleme grave de apelare.. dacă nu treci telefonul în 2G DAR renunți la internet mobil.

  forum.softpedia.com/topic/1200140-digi-mobil-probleme-de-conectare-la-apelare/

  PS … valabil acum la DIGI, dar și la alți operatori care renunță la 3G în viitor.

  • Îți merge în 4G vocea doar dacă telefonul știe și are activat din rețea funcția VoLTE. În caz contrar când suni sau ești sunat telefonul trece în 3G (desfiintat aproape in totalitate) si în 2G (unde da erori la greu de apelare dacă nu ai telefoane de serie noua cu funcția VoLTE) . Au făcut rahatu praf ca au desfiintat 3Gul.

 5. Era si timpul sa dezactiveze 3G , urmeaza si 2 G – in ziua de astazi nu mai poti spune este Foarte Scump un telefon 4G gasesti dela 400 lei pana la 900 lei telefoane bunicele.

  • Nu este vorba de prețul unui telefon, este vorba de puterea de acoperire a semnalelor 2G și 3G care pătrund mai bine prin clădiri. În casa, pe la sat sau pe la munca am maxim 3 dungi cu semnal 4G și semnal maxim in 2G, iar în 3G aveam semnal mai puternic decât cel 4G. 5Gul este și mai praștie decât 4G în factorii de transmisie naturali (munti, dealuri) sau artificiali (clădiri). Aici este problema, o fi ea tehnologie nouă, dar are probleme de transmisie în sensul ca are semnal instabil și nu este puternic.

    • LTE îți dă voie sa suni mai rapid o persoana in 4G fără ca telefonul da comute în rețeaua 3G atunci când suni. Dacă nu ar avea LTE telefonul nici măcar nu ar mai avea cum sa sune o alta persoana din rețeaua 3G ca au desființat-o. Practic dacă nu ai telefon sa suporte LTE, trebuie sa-l conectezi în 2G ca să poți suna dar ramai fara internet. Nu cred ca merge pe modul auto deoarece nu merge da suni sau să fii sunat ca a dispărut rețeaua 3G. Un smartphone mai vechi fără LTE trebuie ținut in 2G

    • LTE 4G este frecventa 2100 MHz, banda 1.

     Ps. Scuze am confundat cu standardul VoLTE. Acum mi-am dat seama de ce intampin probleme de apel și-mi da eroare când sun o persoana. Telefonul meu este în 4G VoLTE și persoana respectiva are doar 4G simplu (nu știe telefonul lui VoLTE si-l comuta mai greu in 2G ca să poată sa fie sunat sau sa poată sa sune)

   • AMpe telefon LTE 3G 2G CONECTARE AUTOMATA- 2 G 3G CONECTARE AUTOMATA SI NUMAI 2 G SI NUMAI 3G INTREBARE PE LTE IMI VOR FUNCTIONA SI DATELE MOBILE SI CELE DE VOCE ? SAU TREBUIE ALT TELEFON ?