Informatii despre DVB-T si DVB-T2

In acest articol vom detalia informatii despre ce reprezinta DVB-T si DVB-T2, programele care pot fi receptionate pe aceasta infrastructura si alte informatii pe masura ce standardul DVB-T se va dezvolta.
DVB (Digital Video Broadcasting) este un set de standarde internationale utilizate pentru televiziune digitala. Cele mai cunoscute standarde DVB sunt:

 • DVB-S (Digital Video Broadcasting – Satellite): standard utilizat pentru transmisia televiziunii prin satelit;
 • DVB-C (Digital Video Broadcasting – Cable): standard utilizat pentru transmisia televiziunii prin cablu;
 • DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial): standard utilizat pentru transmisia televiziunii digitale prin frecvente radio;

Pe scurt, ce este DVB-T?
DVB-T reprezinta standardul utilizat pentru transmisia digitala prin frecvente radio. Receptia se poate face utilizand o antena insa nu se face prin satelit, ci prin unde radio. Antenele utilizate pentru receptia DVB-T pot fi foarte mici comparativ cu antenele satelit necesare pentru DVB-S, putand fi inclusiv utilizate in interiorul locuintei. Antenele utilizate pentru receptia DVB-T sunt antene mici necesare receptiei digitale, iar in functie de tipul antenei putem avea o raza de actiune intre 20 si 120 km pentru majoritatea antenelor de pe piata.
Daca suntem aproape de releul de transmisie putem utiliza o antena de camera insa daca releul este la o distanta mai mare, trebuie sa utilizam o antena externa, cu o raza de actiune mai mare.

Informatii despre DVB-T si DVB-T2

In plus, avem nevoie si de un receptor DVB-T2 extern (sau un televizor care are inclus un receptor DVB-T2).

Sistemul DVB-T a fost activ in Romania in perioada 2005 – 2016 in teste. Incepand cu anul 2015 standardul utilizat este DVB-T2, un sistem mai avansat de modulare care permite mai multe programe la o calitate superioara a imaginii.

Care sunt avantajele standardului DVB-T2?

Principalele avantaje ale standardului DVB-T reprezinta o calitate mai buna a imaginii si a sunetului si posibilitatea de a utiliza mai eficient spectrul radio, rezultand la transmisia mai multor canale TV.

Ce programe putem receptiona pe infrastructura DVB-T2?

Momentan, prin frecvente radio putem receptiona urmatoarele programe pe MUX1 (multiplex1): TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Craiova, TVR Cluj, TVR Iasi, TVR Targu Mures, TVR Timisoara.

In Romania exista emitatoare pentru DVB-T2 in peste 35 de locatii in orase precum: Bucuresti, Pitesti, Arad, Oradea, Brasov, Craiova, Mangalia, Medgidia, Piatra-Neamt, Targu Mures, Suceava, Paltinis, Tulcea si Cozia.

Asemeni altor standarde utilizate pentru televiziune digitala, prin DVB-T2 putem beneficia de servicii suplimentare precum VOD, EPG, posibilitatea de a selecta subtitrarea si posibilitatea de a selecta coloana audio.Informatii despre DVB-T si DVB-T2

Informatii despre DVB-T si DVB-T2

Pe langa Romania, teste pentru DVB-T2 s-au facut si in alte tari in anul 2014 dupa cum urmeaza:

 • Marea Britanie: 8 canale in doua multiplexuri;
 • Italia: 12 canale;
 • Finlanda: 21 canale, dintre care 5 HD;
 • Germania: 6 canale HD;
 • Suedia: 5 canale;
 • Thailanda: 41 canale SD, 9 canale HD;
 • Serbia: 10 canale;
 • Ucraina: 32 de canale in 4 multiplexuri;

In Moldova pot fi receptionate urmatoarele programe prin DVB-T2 fiind ca emitator multiplexul A: Moldova 1, TVR1, Canal 2, Canal 3, Prime si Publika TV.

Pe masura ce vor aparea modificari sau noutati in ceea ce priveste standardul DVB-T2 in Romania, vom actualiza acest articol.

Sursa: Wikipedia.org

Update 09.05.2019: In Timisoara este disponibil pe DVB-T2 programul Europa Nova; Multumiri lui Dieter M pentru informatii;

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

15 COMENTARII

 1. nu stiu la nivel national situatia canalelor comerciale in DVB-T2, insa in Timisoara avem pe linga TVR Bucuresti si cele regionale, televiziunea EuropaNova in T2. e drept ca semnalul se „prinde” doar in oras si putin peste 5 km in jurul orasului…legat insa de Serbia, lista cu televiziuni digitale terestre in T2 (au ca si noi T2) este pentru releul de la Vrsac (situat la 65 km de Timisoara) transmite 19 canale „free” plus undeva la 30 canale codate..atit cele ArenaSport1,2..cit si canalele operatorului Pinktv(20 cred..is multe:pink1,pink2,pink country…). merita pomenita si Ungaria cu ale ei televiziuni nationale (5 canale HD) dedicate : 1 – stiri,2-tineret,3-generalist,4-sport!, 5-cultural…plus citeva canale tv comerciale…sa nu mai vorbesc de cele „straine” care culmea vor in digital terestru la unguri….la noi „canci”,nema putirinta….

 2. Ma intereseaza o antena de camera cu care sa pot receptiona minim de canale romanesti. Tot ce am gasit receptioneaza 2-3 canale si alea destul de slab calitativ. Exista ce am eu nevoie?

  • Gratuit puteti receptiona programe romanesti cu o antena de camera doar daca aveti un receptor DVB-T2 insa depinde de asemenea si de distanta fata de cel mai apropiat multiplex. Sunt disponibile doar programele TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Craiova, TVR Cluj, TVR Iasi, TVR Targu Mures, TVR Timisoara pe DVB-T2. Altfel, puteti folosi o antena satelit externa, folositi un decodor DVB-S2 pentru satelit si receptionati mult mai multe programe gratuit.

 3. Bună seara!!!Eu locuiesc în Câmpulung,jud Argeș.Sunt șanse să prind canalele TVR?Antena trebuie obligatoriu cu amplificator său merge și fără???Analogic se mai poate prinde cu antena posturi tv sau au rămas doar cele în dvb-t?Va mulțumesc!

  • Domnule Marius Posturi tv nu se mai prind in analog cu antena facuta de dvs sau cumparata din aceea cu plasa. pentru a receptiona posturi tv in DVBT 2 antena trebuie ridicata cat mai sus si va mai trebuie un receptor care sa stie DVBT 2 sau un tv cu DVBT2 incorporat. Antenele din comert au incorporat un amplificator, dar daca aveti antena facuta de dvs din aceea cu elementi, poate functiona si aceea, dar trebuie ridicata cat mai sus si depinde si la ce distanta va aflati fata de emitator adica, la cati KM.

 4. Buna seara
  vroiam sa va intreb daca aveti informatii legate de televiziunea digitala terestra in vestul romaniei
  eu locuiesc in Timisoara
  dvb-t
  ce canale se pot receptiona?