Istoria companiei UPC in Romania
UPC Romania a fost o companie ce oferea servicii de telecomunicatii (televiziune, internet si telefonie fixa). UPC apartinea de Liberty Global, o companie din SUA, care a infiintat in Romania firma UPC.

Liberty Global a inceput sa investeasca in Romania inca din 1993 prin cumpararea a trei companii de cablu de pe piata locala, ajungand sa detina in 1997 companiile de cablu Slobozia Control Cable Ventures, Multicanal Holdings Bucuresti si 51% din Eurosat Bacau.

In 1993 compania s-a numit United International Holdings (UIH) iar in 1995 isi schimba numele in United and Philips Communications (UPC) in actionariat intrand si Philips, ingloband activele de cablu din Europa a celor 2 companii.

UPC Romania a luat fiinta in 1999 iar in 2002 UPC a „inghitit” companiile: Aparatura Electronica Seltron, Diplomatic International Complex (Focsani si Tecuci), Control Cable Ventures (Ploiesti, Slobozia), Portal Export-Import (Cluj-Napoca), Multicanal Holdings Bucuresti, Somax (Botosani), Selectronik (Sfantu Gheorghe).

In 2005 UPC era prezent in peste 40 de orase din tara. In anul 2006 UPC cumpara companiile Astral Telecom (cablu) si Focus Sat (DTH). Pe langa aceste doua companii, UPC mai cumpara in 2006 alte 13 firme mai mici. Prin cumpararea firmei Astral si a celor 13 firme mici, UPC avea un numar de abonati de peste 1.310.000.

Istoria companiei UPC in Romania

In anii 2007-2008 UPC cumpara companiile de cablu Minisat Targoviste, Control Ploiesti,  Media Post Dej, CVR (Cable Vision Romania). In 2018 Vodafone a ajuns la un acord pentru cumpararea UPC Romania de la Liberty Global impreuna cu filialele din Germania, Cehia, Ungaria, tranzactia fiind aprobata in 2019 de Comisia Europeana.

La sfarsitul anului 2018, Liberty Global a vandut catre grupul M7 DTH-ul Focus Sat din Romania si din alte 4 tari. Focus Sat a fost primul serviciu de televiziune prin satelit din Romania si a fost infiintat in 2004 de catre o companie britanica, Focus Sat Limited si trei oameni de afaceri din Romania: Valentin Ionescu, Bogdan Dragoi si Cristinel Popa.

Lansarea comerciala Focus Sat s-a facut la inceputul lui 2005. De-a lungul timpului UPC a lansat servicii menite sa atraga cat mai multi abonati. Printre aceste servicii amintim: televiziune prin cablu, serviciu lansat in 2005 si DVR (2008). In 2011 UPC a oferit in exclusivitate pentru Romania turneul Roland Garros in format 3D. Serviciul Horizon Go a fost lansat in 2014.

Pe 31 martie 2020 a disparut numele UPC Romania, fiind finalizat procesul de integrare in Vodafone. UPC Romania a fost unul dintre principalii competitori ai liderului pe piata de servicii fixe, Digi (RCS & RDS).

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

1 COMENTARIU

  1. La Constanta Astral a cumparat Pellin Holding, apoi UPC a cumparat Astral, vremuri tulburi, dar in care avema in grila rtl-urile, pro 7, rai-urile, mtv-urile, mcm, rtsh albania, fox sports din america, sky sport-urile etc. UPC a avut ani de zile monopol in anumite cartiere din Constanta si in suburbii, unde rcs nici n-avea ce cauta, si de aceea au profitat si au impus preturi mari, pt. leafa romanului la vremea aia! Pana cand a aparut Dolce cu parabolica si nici nu ti se mai intrerupea semnalul cand ti-era lumea mai draga+ imagine fara purici chiar si pe crt-uri prin Scart! Alta viata!