Universitatea din Oxford lanseaza un program in valoare de 10 milioane de lire pentru cercetarea marijuanei in scop medicinal.
Se crede ca “iarba” poate avea un efect pozitiv asupra oamenilor care sufera de Parkinson. Dar consumul ei este de asemenea legat de problemele aduse sanatatii mintale si, fiind un drog de clasa B, daca esti prins ca il detii in Marea Britanie iti poate aduce 5 ani de inchisoare.

Astfel Universitatea din Oxford va incerca sa determine daca e posibil sa creeze noi tratamente izoland efectele pozitive ale marijuanei.
Dr Zameel Cader, care face parte din echipa de cercetare, spune ca in nici un caz cercetarea nu va consta in a da oamenilor cannabis din care sa isi faca un joint si sa il fumeze.

Se vor focusa pe canabinoizi – compusii naturali pe care ii contine cannabisul si pe care ii regasim si in corpul uman. Si vor incerca sa determine daca acesti compusi pot fi de folos in tratarea bolilor.
Fumatul cannabisului este asociat cu efecte nedorite, astfel ca daca il folosesti atunci cand esti tanar poate sa creasca riscul de a dezvolta boli ca schizofrenia. Dar in planta sunt acesti canabinoizi, pe care ii regasim si in corpul uman, care au efecte benefice, asa ca programul de cercetare are scopul de a incerca sa izoleze exact acei canabinoizi care au efect benefic, dar nu prezinta riscul de probleme psihiatrice. Iar daca vor reusi sa ii gaseasca ii vor transforma in medicament.

Anul trecut marijuana a fost legalizata pentru uz medicinal in cateva State din America. De exemplu, actorul Sir Patrick Stewart a marturisit ca o foloseste sa isi trateze durerile provocate de artrita. Doctorul sau a fost cel care i-a recomandat acum 2 ani sa-si achizitioneze dintr-un magazin inregistrat din Los Angeles produse pe baza de cannabis.

Desi astfel de produse sunt de obicei ilegale in Regatele Unite, Dr Cader considera ca povestea lui Sir Patrick arata clar ca este nevoie de si mai multe cercetari pentru a le transforma in tratamente legale folosite regulat.
Scopul principal este sa isi dea seama cum pot obtine efectul benefic fara sa apara si efectele secundare nedorite.
Si apare astfel intrebarea si in cazul celor care fumeaza iarba ilegal, doar pentru distractie: daca cercetarea Universitatii i-ar putea ajuta inclusiv pe ei sa reduca riscurile folosirii marijuanei in scop recreational, pavand si pregatind astfel drumul pentru legalizarea ei?

Incercarea Universitatii este de a dezvolta un medicament mai degraba, decat sa creasca efectul hedonistic al compusilor din cannabis. Astfel ca, desi multi ar fi interesati de asta, medicamentul creat nu va reprezenta un inlocuitor pentru cannabisul recreational.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.