Cum marim memoria interna a telefonului cu ajutorul cardului?

Problema memoriei insuficiente a devenit una foarte des intalnita pe aproape toate telefoanele cu Android si nu numai. Una din cele mai des intalnite intrebari este: cum extindem memoria la smartphone-uri? Deja 4 GB de memorie nu mai sunt suficienti, avand in vedere ca 3 dintre acestia sunt ocupati de sistemul de operare. Daca am mai instalat si 2-3 aplicatii, deja memoria este plina pentru alte utilizari.

cum extinzi memoria interna a telefonului cu ajutorul cardului extern
cum extinzi memoria interna a telefonului cu ajutorul cardului extern

Mutarea pe cardul exterior (optiune valabila pe versiunile de Android mai noi decat 4.3) nu ajuta prea mult (se muta doar legatura catre aplicatie, fisierele din radacina ramanand in memoria interna). In plus, mutarea pe card nu este posibila pentru toate aplicatiile.

Totusi exista o metoda de a extinde memoria interna a telefonului cu ajutorul cardului SD. Pentru a face acest lucru avem nevoie de urmatoarele:

  • Un telefon cu sistemul de operare Android;
  • Telefonul este obligatoriu sa fie rootat;
  • Un card de memorie (de preferat mai mare de 1 GB);
  • Un cititor de carduri (este nevoie pentru a conecta cardul la pc, prin cablul de date fiind sanse sa nu fie posibil);
  • Softul MiniTool Partition Wizard pe care-l gasim gratuit;

Pentru inceput trebuie sa facem o copie la toate fisierele de pe cardul sd fiindca la un moment dat acesta trebuie formatat. Iata pasii pentru ca aceasta metoda sa fie functionala:

  1. Pentru inceput trebuie sa introduceti cardul in cititor si sa-l formatati. Puteti incerca si prin cablul de date al telefonului dar e posibil ca aceasta procedura sa nu functioneze.
  2. Descarcati si instalati softuletul MiniTool Partition Wizard de pe internet, dupa care il deschideti
  3. Dupa ce ati deschis Softul MiniTool Partition Wizard alegeti de acolo cardul SD.
  4. Dupa ce sunteti absolut siguri ca ati ales cardul (va puteti da seama dupa capacitatea acestuia), apasati click dreapta, apoi stergere.
  5. Acum trebuie sa cream o noua partitie a cardului. Pentru asta apasati din nou click dreapta si selectati Create New.

    Aplicatia link2sd - muta aplicatiile pe card
    Aplicatia link2sd – muta aplicatiile pe card
  6. Alegeti Fat 32 (aceasta partitie va fi memoria vizibila a cardului unde va puteti copia datele. Tocmai din aceasta cauza va sfatuiesc sa o creati cat mai mare dar sa lasati spatiu si pentru partitia unde vor fi mutate aplicatiile).
  7. Selectati Primary
  8. Acum urmam aceeasi procedura pentru a crea cea de-a 2-a partitie. Click dreapta, Create new si alegeti ext2
  9. Selectati tot ca primary
  10. In softuletul MiniTool Partition Wizard apasati Apply (coltul din stanga sus)
  11. Asteptati ca toate setarile sa fie complete dupa care inserati cardul in telefon
  12. Instalati in telefon aplicatia Link2SD pe care o gasiti gratuit pe Google Play
  13. La deschiderea aplicatiei, aceasta va solicita acces root. Asigurati-va ca-i oferiti acest acces.
  14. Aplicatia va va solicita sa selectati tipul de partitie (ext 2, ext 3, fat etc.). In cazul nostru alegem ext2
  15. Daca toata operatiunea a fost efectuata cu succes, aplicatia va va informa ca a fost creat un script de montare a partitilor dupa care va solicita restartarea telefonului.
  16. Dupa restart deschideti din nou aplicatia, mergeti la setari si selectati functia de autolegare a aplicatilor
  17. Pentru a muta o aplicatie trebuie sa o selectati si sa alegeti creaza legatura. Bifam toate optiunile posibile si selectam ok. Aceeasi metoda o folosim pentru toate aplicatiile.

Important este sa alegem doar aplicatiile instalate de noi si nu pe cele preinstalate pentru a evita probleme cu sistemul de operare

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

29 COMENTARII

  1. Salut,

    Se poate doar mării memoria internă care acum la All4You este sub 100 din 661MB şi dacă am 1.1GB liber pe sdcardul intern şi 3/4Gb liber pe cel extern?

    • Salut,
      Majoritatea cardurilor SD sunt de clasa 10 ceea ce inseamna o viteza de scriere minima de 10 MBps. Insa, in functie de model, viteza de citire/scriere poate fi mai mare, de regula fiecare magazin specifica pentru fiecare card SD vandut care este viteza de citire si de scriere.

        • Da
          Dar in ceea ce priveste mutarea aplicatiilor, nu se pot muta toate datele unei aplicatii. Se muta doar legatura catre aplicatie, fisierele din radacina ramanand in memoria interna. In plus, multe aplicatii nu se pot muta.

  2. salut…am scris un mesaj acum cateva zile si raspund acum….am citit informatiile de mai sus, dar….nu prea sunt specialista in chestii din astea…ieri am vb cu un tip despre telefonul asta si mi-a spus ca nu se poate face nimic pt marirea memoriei…nu stiu unde sa merg pt ca eu nu ma descurc sa fac ce scrie acolo…

  3. salut
    am un ulefone s8 si face figuri…zice ca nu are memorie destula…are aplicatiile lui din start si=mi spune ca din 4.21gb mai are liber1…ceva gb…nu ma prea pricep…
    i-am pus un card de 32gb si face la fel…
    intrebarea era: se poate extinde memoria interna sau exista alta posibilitate de a face ceva cu mesajul ala care ma dispera de-a dreptul?….daca merg la…telefoane …undeva…se poate face ceva sau doar imi ia banii?
    multumesc

  4. Salut eu am un Huawei p9 lite 2017 și vreau sa îi măresc memoria interna pentru a putea avea mai multe aplicații și jocuri fără ca ele sa meargă greu din cauza memoriei cum as putea sa fac asta vad aici pe site ca trebuie sa fie rootat eu nu știu sa îl rootez dar vreau totuși acea memorie în plus momentan am un card de 16gb de calitate foarte bună cu viteza de transfer foarte mare dar dacă e nevoie cumpăr unul mai mare de 64/128gb pentru acea memorie mărită dacă ai putea sa ma ajuți îți mulțumesc

    • Salut Adrian,
      Modalitatea privind marirea memoriei interne a telefonului este valabila, asa cum este mentionat si in articol, doar pentru telefoanele rootate.
      Altfel, un card de memorie mai mare te ajuta doar pentru stocarea anumitor informatii (exemplu: poze, filmari, documente), pentru aplicatii nu o sa te ajute mai deloc.

    • Cu placere. Root-ul este o functie ce-ti ofera drepturi de super user pe telefon (drepturi depline, inclusiv la fisierele de sistem). In cazul in care nu sunteti sigur de ceea ce trebuie sa faceti, nu va recomand o rootare a a telefonului. Exista posbilitatea sa-l stricati definitiv, atat in timpul procesului de rootare cat si dupa ce l-ati rootat.
      In plus, la telefonul tau, rootarea se face prin instalarea unui recovery nou, ce se numeste twrp. Acel recovery este foarte complicat de instalat si poti sterge sistemul de operare complet. Verifica online, how to root j320f si vei gasi in primele rezultate un topic pe XDA.
      In concluzie, nu cred ca merita sa risti o defectare a telefonului pentru a-i mari capacitatea.

    • Cum sa le gasesti? Fisierele sau iconitele? Trebuie sa fie pe cardul SD insa unele au fisiere ascunse. Aplicatiile trebuie sa fie in meniu, ca si cele instalate pe memoria interna.