Instalare/Configurare si informatii despre Digi FiberHome AN5506
Echipamentul GPON ONT FiberHome AN5506-02-FG oferit de catre Digi este un echipament ONT (Optical Network Terminal) utilizat pentru furnizarea serviciilor de televiziune, internet si telefonie fixa prin fibra optica in reteaua Digi. AN5506-02-FG este un produs al companiei Fiberhome Technologies, o companie chinezeasca specializata in retelistica.

Fiberhome AN5506-02-FG are un design placut, este micut, are doua antene wireless si ledurile sunt sugestive. Modelul oferit de Digi de aproximativ un an are culoarea alba, asemeni celor mai multe echipamente ONT oferite de ei. Scopul principal al acestui echipament este de a face conversia semnalului primit prin fibra optica (fasciculi de lumina) in semnale electrice transmise prin cablul UTP. Desi are functie wireless este important de stiut ca acest ONT nu poate fi folosit ca un router pe cablu, chiar daca are doua porturi LAN (LAN1 si LAN2). LAN1 este utilizat daca avem un abonament Gigabit iar LAN2 este port Fast Ethernet (100 Mbps). Ambele nu vor functiona decat daca vom contracta 2 abonamente, un port este Gigabit (maxim 1000 Mbps) iar celalalt port este Fast Ethernet (maxim 100 Mbps).

Fiberhome AN5506-02-FG are urmatoarele porturi si butoane:

 • LAN1 si LAN2; asa cum am mentionat mai sus, nu pot fi folosite simultant decat daca platim doua abonamente (practic, daca avem doua linii de internet instalate si platite);
 • PON (culoare verde); Acesta este practic portul WAN, doar ca este o intrare pentru fibra optica;
 • Phone; port pentru telefonie fixa, daca am contractat acest serviciu;
 • Wifi; buton destinat activarii/dezactivarii serviciului wifi;
 • WPS; buton pentru serviciul WPS;
 • Power; port pentru alimentare;
 • On/Off;
 • Light (butonul este situat lateral, pe partea stanga); poate fi folosit pentru activarea/dezactivarea led-urilor echipamentului (putem dezactiva led-urile daca avem echipamentul in dormitor si ne deranjeaza luminile);
 • Reset (butonul este situat lateral, pe partea stanga); poate fi folosit pentru a reveni la setarile din fabrica;

Ledurile disponibile pe acest echipament sunt:

 • PON;
 • LOS;
 • WPS;
 • Wifi;
 • Phone;
 • LAN1; LAN2;
 • Power;

Este important de stiut ca ledul LOS se aprinde rosu in momentul in care nu exista semnal pe fibra. Daca avem aprins acest led iar cablul este introdus cum trebuie in ONT, problema este din afara locuintei noastre.

Cum instalam si configuram ONT-ul Fiberhome AN5506-02-FG?

Prima instalare a ONT-ului Fiberhome se face simplu avand in vedere ca este configurat de catre instalatori. Practic trebuie decat sa il alimentam, sa il pornim si sa introducem cablul de fibra in el daca nu a fost introdus de catre instalatori. Ulterior trebuie sa introducem cablul UTP in LAN1 si in computer. Accesul la interfata de administrare se face accesand IP-ul 192.168.1.1 si utilizand credentialele user (Username) si digi (Password). Dupa logare o sa fim intampinati de un pop-up care ne va indruma sa schimbam parola default.

In interfata de administrare avem 5 meniuri: Status; Settings; Security; Application; Management care contin urmatoarele optiuni:

 1. Status; Aici gasim: informatii despre dispozitivul nostru, optiunea de schimbare a parolei de logare pe interfata de administrare; informatii despre reteaua wireless si utilizatorii conectati; informatii WAN (IP-ul public, MAC-ul ONT-ului, timpul uptime); informatii LAN (IP-ul privat alocat (IPv4 sau IPv6) si MAC-ul computerului propagat, numarul de dispozitive conectate si informatii despre ele); informatii VOIP (informatii despre telefonia fixa);
 2. Settings
  InstalareConfigurare si informatii despre Digi FiberHome AN5506 (2)

  De aici putem face cateva modificari precum:
 • Activare/dezactivare retea wireless (daca nu dorim sa o facem fizic folosind butonul Wifi);
 • Selectare mod retea wireless (cea selectata default este 802.11 b/g/n, este de asemenea modul recomandat);
 • Selectare frecventa si canal wireless;
 • Selectare mod securitate wireless (by default avem WPA2-PSK este recomandat sa o lasam selectata pe aceasta fiind cea mai sigura metoda);
 • Selectare algoritm WPA si parola SSID; aici putem selecta algoritmul WPA pentru criptare dorit (by defaul este selectata cea mai buna varianta, AES) si putem schimba parola wireless cu care ne conectam la reteaua wifi;
 • Selectare numar maxim de dispozitive permise sa se conecteze la reteaua wireless;
 • LAN – aici putem schimba IP-ul privat alocat sau setarile DHCP;
 • WAN – aici avem cateva informatii despre conexiunea WAN, tot aici avem posibilitatea sa introducem user-ul si parola necesare pentru conexiunea de internet Digi;

Instalare/Configurare si informatii despre Digi FiberHome AN5506

3. Security

In sectiunea security avem optiuni de securitate retea precum:

 • Firewall control;
 • IPv4/IPv6 Filtering; URL Filtering; MAC Filtering;
 • Anti port scan;
 • Acces remote;
 • DDoS; HTTPS;

4. Application

In aceasta sectiune putem configura cateva optiuni utile precum:

 • DDNS;
 • Port forwarding;
 • UPNP; DMZ;
 • Diagnosis; Aceasta sectiune contine o mica unealta pentru diagnoza retelei prin ping sau traceroute;

5. Management

In sectiunea Management putem sa schimbam parola si sa restartam dispozitivul fara sa utilizam butonul On/Off. De asemenea, putem da restore configuratiei initiale.
InstalareConfigurare si informatii despre Digi FiberHome AN5506 (3)
Cum facem DDNS si port forwarding pe dispozitivul ONT Fiberhome AN5506-02-FG?

Daca dorim sa accesam dispozitivul din afara retelei de acasa sau un dispozitiv din interior, precum camere de supraveghere, trebuie sa configuram DDNS si port forwarding deoarece IP-urile alocate dispozitivelor din reteaua LAN sunt private si nu pot fi accesate din exterior.
Pasii pe care trebuie sa ii urmam pentru a configura Dinamic DNS si port forwarding pe ONT-ul Fiberhome AN5506-02-FG sunt:

 1. Configurare Dinamic DNS din Contul Meu Digi; pentru a face acest lucru trebuie sa ne logam pe site-ul Digi Romania – Contul Meu – Serviciile Mele – DigiNET Fiberlink – DNS Dinamic – la Subdomeniu introducem domeniul pe care dorim sa-l utilizam (ca exemplu pentru acest tutorial vom folosi numele subdomeniului test123.go.ro), acesta nu trebuie sa fie deja utilizat de catre altcineva, daca este deja utilizat o sa ne apara mesaj de eroare; dupa ce am ales subdomeniul, va fi nevoie sa repornim ONT-ul/routerul;
 2. Urmatorul pas este sa setam ce adresa IP se va aloca dispozitivului pe care dorim sa-l accesam din exterior din interfata de administrare a ONT-ului – Settings – LAN – DHCP Static Leases – Add – introducem MAC-ul si IP-ul – Apply;
 3. Acum trebuie sa configuram port forwarding din interfata de administrare – Application – Port forwarding – Add – description (trecem o descriere, de exemplu test123) – Public port (trecem portul pe care dorim sa accesam dispozitivul nostru, exemplu 8010) – IP (introducem IP-ul alocat dispozitivului) – Private port (introducem portul necesar pentru a accesa acel dispozitiv, de exemplu 80 pentru o camera de supraveghere sau 3389 daca dorim sa ne conectam prin RDP la PC-ul de acasa) – Protocol: All – Enable – Apply;

Mai departe putem accesa dispozitivul de acasa din exterior, de exemplu putem accesa camera web utilizand http://test123.go.ro:8010. Putem testa din cmd folosind comanda ping test123.go.ro si ar trebui sa ne raspunda IP-ul public al ONT-ului. In felul acesta putem sa ne conectam remote la PC-ul de acasa (daca are permisa functia aceasta) sau la un alt dispozitiv din reteaua locala (camera de supraveghere copii, camera web, etc.).

Instalare/Configurare si informatii despre Digi FiberHome AN5506

In ceea ce priveste performanta echipamentului Fiberhome AN5506-02-FG, acest echipament lasa de dorit la viteza de internet, fiind mult mai slab decat predecesorii sai. Comparativ cu modelele ZTE F660/ ZTE F668, echipamentul ofera viteze cu peste 100 Mbps mai scazute decat alte modele utilizate la aceeasi adresa.

Cum dezactivam functia wifi pe modelul Digi FiberHome AN5506?

Dezactivarea functiei wifi se poate face doar din interfata de administrare a echipamentului (butonul wifi nu functioneaza, situatie similara altor modele oferite recent) din optiunea Settings – Wifi – Basic – la Radio On/Off selectam Off. Ledul wifi ar trebui sa se stinga dupa dezactivarea functiei.

Cum resetam (resetare generala – revenire la setarile din fabrica) Digi Fiberhome AN5506?

Pe partea laterala (stanga) avem butonul reset pe care trebuie sa il apasam cu o scobitoare sau un obiect asemanator si il tinem apasat pentru cateva secunde, urmand ca echipamentul Fiberhome sa revina la setarile din fabrica.

Test viteza Digi Fiberhome AN5506

Folosind acest echipament si abonamentul Fiberlink 300 am obtinut urmatoarele valori in urma unor teste de viteza:

 • LAN – 280 Mbps download si 156 Mbps upload;
 • wifi (langa Fiberhome) – 56 Mbps download si 32 Mbps upload;
 • wifi (la aproximativ 10 metri distanta, camera alaturata) – 22 Mbps download si 29 Mbps upload;

Voi ce parere aveti despre echipamentul ONT Fiberhome AN5506-02-FG oferit de Digi si ce probleme ati avut cu acest echipament pana in prezent?

Update 26.03.2020: Functiile UPNP, WPS si DMZ nu functioneaza din motive de securitate;

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

437 COMENTARII

 1. Am router de la digi cu lan 1 și lan 2 și am nevoie de doua cabluri de net sa duc unul la pc și unul la dvr. Cum fac sa funcționeze netul la ambele fără sa mai fac alt abonament?

  • Ce router ai de la Digi? Daca ai ONT-ul Digi Fiberhome, nu pot functiona ambele porturi simultan, asa cum am mentionat si in articol, solutia este sa conectezi la el un router sau switch personal.

 2. Poate cineva sa vina să vadă de ce se întâmplă că routerul să îmi arate că se aprinde la început verde dupsia încearcă și celelalte leduri verzi sa se aprindă și automat roșu.Tel :*********

 3. Salut,am incercat sa intru la interfata de administrare a echipamentului Fiberhome si am folosit user la Username si digi la parola dar imi tot scrie Username or Password error .

 4. Buna, am folosit optiunea de revenire la setarile din fabrica deoarece wifi-ul functiona slab iar acum nu ma pot conecta deloc la internet, nu stiu cum sa procedez mai departe…

  Comentariu tradus

  • Buna Maria,
   Ti-am tradus comentariul, permitem doar comentarii in limba romana.
   Accesati interfata de administrare a echipamentului Fiberhome folosind IP-ul 192.168.1.1, utilizatorul user si parola digi si configurati username-ul si parola oferite de Digi pentru conexiunea la internet.
   Daca aveti probleme, sunati la relatii cu clientii sa va indrume pas cu pas.

  • Da in functie de abonamentul pe care il ai daca ai abonament de 1 gbps cablu il montezi in LAN 1 daca abonamentul este de 100mbps atunci montezi cablul in LAN 2.

 5. Nu am inteles partea aceea cu,, abonament ptr LAN,, Deci ca sa treg un cablu de la router la pc am nevoie de un abonament.. 1unde pot sa fac acest abonament
  2dupa ce il fac o sa imi traga ei cablul sau tot eu

  • Pe router aveti 2 porturi LAN: Lan 1 se foloseste daca aveti abonament de internet de 1 gigabit 1000 mbps iar LAN 2 daca aveti un abonament de internet de 100 mbps. Ce abonament aveti? 2 Cablul de la router la pc il puteti trage si dvs sau daca vreti ii puteti chema pe ei sa faca acest lucru.

    • Ce abonament aveti? Daca aveti abonament de pana la 1 gbps atunci montati cablul in LAN 2 . Daca vreti un abonament de 1 gbps atunci sunati la Relatii Clientii si dupa ce va trec la abonamentul de 1 gbps atunci montati cablul in LAN 1.

  • Aveti nevoie de abonament de internet de la Digi si atat. Prin abonamentul de internet puteti utiliza atat internetul prin cablu (LAN) cat si internetul wireless (WLAN). Nu e nevoie de niciun alt abonament special.

 6. Dacă dau reset, nu reboot, la acest router, după ce schimb frecvența și canalul, după revine internetul automat, fără să mai introdus datele de la Digi?

 7. După ce dau hard reset la router, cum îl configurez? Înțeleg ca trebuie sa întru în interfață web dar nu am conexiune prin cablu( dacă bag cablul în calculator îmi da connected to internet, no connection) Cum pot sa rezolv? Mulțumesc!

  • Ce echipament doresti sa configurezi, un router personal sau Fiberhome-ul lor? Cat timp ai link, chiar daca iti apare no connection, ar trebui sa poti accesa interfata de administrare a dispozitivului.

    • Daca folosesti doar Fiberhome-ul, trebuie doar sa introduci username-ul si parola necesare conexiunii de internet, primite de la Digi. Daca nu functioneaza, fa-le o sesizare celor de la Digi sa verifice (o poti face si online pe site-ul Digi – sectiunea Contact).

  • Buna ziua,
   Functia WPS nu se poate activa pe Fiberhome-urile Digi, este dezactivata de ei din motive de securitate, puteti folosi aceasta functie doar conectand un router personal la acest echipament.

 8. Salut, doresc sa schimb routerul de la ei, acesta fiind foarte nasol, ajung sa am ping 2000 pe servere EUNE… Dar nu vad cum l-as putea schimba, routerul pare sa fie conectat la un FTTH Receiver, care isi ia tot internetul dintr-un cablu de tv. Nu vad nicaieri fibra optica sau alte chestii pentru a conecta un router mai bun, cum pot face asta?

  • Salut Dan,
   In primul rand, pe cablu sunt aceleasi viteze indiferent daca folosesti acest model sau un router personal. Te referi la viteza pe cablu sau wireless?
   Daca ai acest model, cablul de fibra optica este cel cu mufa verde insa nu vei introduce acest cablu in routerul personal. Nu poti scapa definitiv de acest echipament deoarece este un convertor de fibra optica, daca vrei sa folosesti un router personal trebuie sa introduci cablul din Fiberhome din portul LAN in portul WAN al routerului personal.
   Insa, repet, asta daca e vorba de internetul wireless, pe cablu nu vor fi diferente. Daca ai probleme cu viteza pe cablu, trebuie sa faci cateva verificari in detaliu.

   • Tot ce e in casa e pe WAN din pacate, dar intapinam aceeasi problema si pe LAN, daca trag un cablu din router-ul lor in unul personal o sa fie tot aceeasi chestie cred…

    • Nu stiu la ce servere faceai referire in postarea initiala insa in urma unui test de viteza, ce rezultat ai pe wireless si ce rezultat ai pe cablu? Pe wireless nu putem avea pretentii cu echipamentul lor, stie doar 2.4GHz ceea ce inseamna o viteza redusa si o acoperire extinsa, fata de un router personal care ar avea 5GHz si ar furniza viteze mult mai mari pe wireless. Testele pe care le putem face momentan pentru a verifica performanta conexiunii de internet sunt pe cablu, drept urmare iti recomand sa faci un astfel de test si sa revii cu valorile.

  • Acceseaza interfata de administrare a Fiberhome-ului (sau a routerului personal, depinde ce folosesti), trebuie sa introduci username-ul si parola necesare conexiunii la internet. Daca nu le mai ai, suna la Digi sa ti le ofere.

 9. ok, merci.
  Am facut conexiunile, pare sa functioneze acum, insa nu pot sa intru in configurarile Asus. Ma baga direct in digi. Oare de ce?
  191.168.1.1 si intra in digi NU in Asus.

  • Pentru ca routerul Digi asigneaza IP-uri prin DHCP iar 192.168.1.1 este IP-ul interfetei LAN a Fiberhome-ului.
   Activeaza DHCP pe routerul Asus si schimba pool-ul din care sunt asignate IP-uri (pune orice alta retea privata, de exemplu 192.168.100.0/255.255.255.0 sau 192.168.2.0/255.255.255.0) iar ulterior acceseaza 192.168.100.1 sau 192.168.2.1.