Instalare/Configurare si informatii despre Digi FiberHome AN5506
Echipamentul GPON ONT FiberHome AN5506-02-FG oferit de catre Digi este un echipament ONT (Optical Network Terminal) utilizat pentru furnizarea serviciilor de televiziune, internet si telefonie fixa prin fibra optica in reteaua Digi. AN5506-02-FG este un produs al companiei Fiberhome Technologies, o companie chinezeasca specializata in retelistica.

Fiberhome AN5506-02-FG are un design placut, este micut, are doua antene wireless si ledurile sunt sugestive. Modelul oferit de Digi de aproximativ un an are culoarea alba, asemeni celor mai multe echipamente ONT oferite de ei. Scopul principal al acestui echipament este de a face conversia semnalului primit prin fibra optica (fasciculi de lumina) in semnale electrice transmise prin cablul UTP. Desi are functie wireless este important de stiut ca acest ONT nu poate fi folosit ca un router pe cablu, chiar daca are doua porturi LAN (LAN1 si LAN2). LAN1 este utilizat daca avem un abonament Gigabit iar LAN2 este port Fast Ethernet (100 Mbps). Ambele nu vor functiona decat daca vom contracta 2 abonamente, un port este Gigabit (maxim 1000 Mbps) iar celalalt port este Fast Ethernet (maxim 100 Mbps).

Fiberhome AN5506-02-FG are urmatoarele porturi si butoane:

 • LAN1 si LAN2; asa cum am mentionat mai sus, nu pot fi folosite simultant decat daca platim doua abonamente (practic, daca avem doua linii de internet instalate si platite);
 • PON (culoare verde); Acesta este practic portul WAN, doar ca este o intrare pentru fibra optica;
 • Phone; port pentru telefonie fixa, daca am contractat acest serviciu;
 • Wifi; buton destinat activarii/dezactivarii serviciului wifi;
 • WPS; buton pentru serviciul WPS;
 • Power; port pentru alimentare;
 • On/Off;

Ledurile disponibile pe acest echipament sunt:

 • PON;
 • LOS;
 • WPS;
 • Wifi;
 • Phone;
 • LAN1; LAN2;
 • Power;

Este important de stiut ca ledul LOS se aprinde rosu in momentul in care nu exista semnal pe fibra. Daca avem aprins acest led iar cablul este introdus cum trebuie in ONT, problema este din afara locuintei noastre.

Cum instalam si configuram ONT-ul Fiberhome AN5506-02-FG?

Prima instalare a ONT-ului Fiberhome se face simplu avand in vedere ca este configurat de catre instalatori. Practic trebuie decat sa il alimentam, sa il pornim si sa introducem cablul de fibra in el daca nu a fost introdus de catre instalatori. Ulterior trebuie sa introducem cablul UTP in LAN1 si in computer. Accesul la interfata de administrare se face accesand IP-ul 192.168.1.1 si utilizand credentialele user (Username) si digi (Password). Dupa logare o sa fim intampinati de un pop-up care ne va indruma sa schimbam parola default.

In interfata de administrare avem 5 meniuri: Status; Settings; Security; Application; Management care contin urmatoarele optiuni:

 1. Status; Aici gasim: informatii despre dispozitivul nostru, optiunea de schimbare a parolei de logare pe interfata de administrare; informatii despre reteaua wireless si utilizatorii conectati; informatii WAN (IP-ul public, MAC-ul ONT-ului, timpul uptime); informatii LAN (IP-ul privat alocat (IPv4 sau IPv6) si MAC-ul computerului propagat, numarul de dispozitive conectate si informatii despre ele); informatii VOIP (informatii despre telefonia fixa);
 2. Settings
  InstalareConfigurare si informatii despre Digi FiberHome AN5506 (2)

  De aici putem face cateva modificari precum:
 • Activare/dezactivare retea wireless (daca nu dorim sa o facem fizic folosind butonul Wifi);
 • Selectare mod retea wireless (cea selectata default este 802.11 b/g/n, este de asemenea modul recomandat);
 • Selectare frecventa si canal wireless;
 • Selectare mod securitate wireless (by default avem WPA2-PSK este recomandat sa o lasam selectata pe aceasta fiind cea mai sigura metoda);
 • Selectare algoritm WPA si parola SSID; aici putem selecta algoritmul WPA pentru criptare dorit (by defaul este selectata cea mai buna varianta, AES) si putem schimba parola wireless cu care ne conectam la reteaua wifi;
 • Selectare numar maxim de dispozitive permise sa se conecteze la reteaua wireless;
 • LAN – aici putem schimba IP-ul privat alocat sau setarile DHCP;
 • WAN – aici avem cateva informatii despre conexiunea WAN, tot aici avem posibilitatea sa introducem user-ul si parola necesare pentru conexiunea de internet Digi;

Instalare/Configurare si informatii despre Digi FiberHome AN5506

3. Security

In sectiunea security avem optiuni de securitate retea precum:

 • Firewall control;
 • IPv4/IPv6 Filtering; URL Filtering; MAC Filtering;
 • Anti port scan;
 • Acces remote;
 • DDoS; HTTPS;

4. Application

In aceasta sectiune putem configura cateva optiuni utile precum:

 • DDNS;
 • Port forwarding;
 • UPNP; DMZ;
 • Diagnosis; Aceasta sectiune contine o mica unealta pentru diagnoza retelei prin ping sau traceroute;

5. Management

In sectiunea Management putem sa schimbam parola si sa restartam dispozitivul fara sa utilizam butonul On/Off. De asemenea, putem da restore configuratiei initiale.
InstalareConfigurare si informatii despre Digi FiberHome AN5506 (3)
Cum facem DDNS si port forwarding pe dispozitivul ONT Fiberhome AN5506-02-FG?

Daca dorim sa accesam dispozitivul din afara retelei de acasa sau un dispozitiv din interior, precum camere de supraveghere, trebuie sa configuram DDNS si port forwarding deoarece IP-urile alocate dispozitivelor din reteaua LAN sunt private si nu pot fi accesate din exterior.
Pasii pe care trebuie sa ii urmam pentru a configura Dinamic DNS si port forwarding pe ONT-ul Fiberhome AN5506-02-FG sunt:

 1. Configurare Dinamic DNS din Contul Meu Digi; pentru a face acest lucru trebuie sa ne logam pe site-ul Digi Romania – Contul Meu – Serviciile Mele – DigiNET Fiberlink – DNS Dinamic – la Subdomeniu introducem domeniul pe care dorim sa-l utilizam (ca exemplu pentru acest tutorial vom folosi numele subdomeniului test123.go.ro), acesta nu trebuie sa fie deja utilizat de catre altcineva, daca este deja utilizat o sa ne apara mesaj de eroare; dupa ce am ales subdomeniul, va fi nevoie sa repornim ONT-ul/routerul;
 2. Urmatorul pas este sa setam ce adresa IP se va aloca dispozitivului pe care dorim sa-l accesam din exterior din interfata de administrare a ONT-ului – Settings – LAN – DHCP Static Leases – Add – introducem MAC-ul si IP-ul – Apply;
 3. Acum trebuie sa configuram port forwarding din interfata de administrare – Application – Port forwarding – Add – description (trecem o descriere, de exemplu test123) – Public port (trecem portul pe care dorim sa accesam dispozitivul nostru, exemplu 8010) – IP (introducem IP-ul alocat dispozitivului) – Private port (introducem portul necesar pentru a accesa acel dispozitiv, de exemplu 80 pentru o camera de supraveghere sau 3389 daca dorim sa ne conectam prin RDP la PC-ul de acasa) – Protocol: All – Enable – Apply;

Mai departe putem accesa dispozitivul de acasa din exterior, de exemplu putem accesa camera web utilizand http://test123.go.ro:8010. Putem testa din cmd folosind comanda ping test123.go.ro si ar trebui sa ne raspunda IP-ul public al ONT-ului. In felul acesta putem sa ne conectam remote la PC-ul de acasa (daca are permisa functia aceasta) sau la un alt dispozitiv din reteaua locala (camera de supraveghere copii, camera web, etc.).

Instalare/Configurare si informatii despre Digi FiberHome AN5506

In ceea ce priveste performanta echipamentului Fiberhome AN5506-02-FG, acest echipament lasa de dorit la viteza de internet, fiind mult mai slab decat predecesorii sai. Comparativ cu modelele ZTE F660/ ZTE F668, echipamentul ofera viteze cu peste 100 Mbps mai scazute decat alte modele utilizate la aceeasi adresa.

Cum dezactivam functia wifi pe modelul Digi FiberHome AN5506?

Dezactivarea functiei wifi se poate face doar din interfata de administrare a echipamentului (butonul wifi nu functioneaza, situatie similara altor modele oferite recent) din optiunea Settings – Wifi – Basic – la Radio On/Off selectam Off. Ledul wifi ar trebui sa se stinga dupa dezactivarea functiei.

Voi ce parere aveti despre echipamentul ONT Fiberhome AN5506-02-FG oferit de Digi si ce probleme ati avut cu acest echipament pana in prezent?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

76 COMENTARII

 1. Buna seara,
  Am vazut in descriere „Activare/dezactivare retea wireless”. Exista posibilitatea de reglare a semnalului wi fi? Pe mine ma intereseaza scaderea acestuia, pentru disponibilitate intr-o singura camera. Nu am cunostinte in acest domeniu si domnul de la digi care a instalat azi echipamentul mi-a spus ca nu se poate ajusta puterea semnalului. Daca imi spuneti ca se poate, o sa incerc sa ajung in meniu, daca nu – stau cuminte sa nu stric ceva.
  Multumesc frumos!

  • Buna seara,
   Nu, puteti doar sa activati/dezactivati reteaua wireless, sa configurati frecventa si canalul folosit. Insa nu stie si 5GHz, astfel incat puteti folosi doar pe 2.4GHz (asta inseamna o raza mai intinsa de acoperire dar o viteza mai redusa, spre deosebire de 5GHz care permite o arie mai redusa de acoperire dar viteze mai mari).
   Interfata de administrare o puteti accesa utilizand IP-ul 192.168.1.1, user-ul user si parola digi.

    • Butonul wifi nu functioneaza pe modelul FiberHome AN5506, fapt testat de mai multi abonati, inclusiv de catre mine. Insa, ar trebui sa functioneze din interfata de administrare.
     Accesati IP-ul 192.168.1.1, va logati, accesati Settings – Wifi – Basic – la Radio On/Off selectati Off cand doriti sa dezactivati wifi – Appy.

 2. Este o prostie de echipament. Interfata de administrare/configurare este aproape inutila, nu ai practic calitatea de admin, butonul WPS nu functioneaza, viteza este scazuta, are un singur port lan activ iar ptr a monta un alt router, unul decent, trebuie sa apelezi la RDS sa comute in modul bridge. Am pus un extender Tenda A9 si dupa ce am incercat (inutil) sa apas butonul WPS ca sa pornesc extenderul, am sunat la ei si mi-au spus ca trebuie sa modific setarile extenderului… „O pocnitoare” cum spunea cineva pe internet, nu cred ca am vazut aprecieri pozitive despre acest produs.

  • Pe niciun echipament oferit de Digi nu avem drepturi de admin, doar de user.
   Intr-adevar, butoanele WPS si Wifi nu functioneaza, nu stiu de ce nu s-au implicat sa testeze macar butoanele acestor 2 functionalitati de baza.
   Din pacate calitatea echipamentelor terminale pentru fibra optica oferite recent de catre Digi a scazut.

 3. Buna ziua, voiam sa stiu routerul vine cu doua porturi Lan , Lan1 si Lan2 , doar Lan1 fuctioneaza corect pentru a avea si Lan2 e nevoie de un alt abonament sau poate fii activat de catre DIGI ?

  • Buna ziua,
   Doar un singur port functioneaza, unul este pentru modul router iar altul pentru modul bridge daca dorim sa conectam un router personal la echipamentul FiberHome. Deci, nu functioneaza ambele porturi simultan. Nu vad scopul pentru care sa avem doua abonamente (daca suntem utilizator rezidential, nu firma), putem folosi un router si conectam cate PC-uri duce routerul respectiv.

     • Pentru a putea utiliza mai multe PC-uri aveti nevoie de un switch sau un router, nu exista adaptoare.
      Diferenta dintre switch si router este ca switchul fara management doar distribuie internet pentru mai multe PC-uri pe cand routerul are si alte functii.
      Daca doriti un switch, o recomandare de switch pana in 100 lei este TP-LINK TL-SG105, ne puteti contacta pe Facebook sa va dam si link de unde sa-l achizitionati, eventual si pentru alte recomandari.

 4. Salut, vreau sa anulex epon-ul lu peste . As vrea sa il inlocuiesc cu MC clasic pentru ca am router semi-profi in spate . Stie cineva ce tip de MC ar trebui sa comanda ? eu ma tot uit la un MC220L de la tp-link dar nu stiu ce modul sfp sa comand pentru ca nu stiu detalii despre fibr a…

  • Salut Valentin,
   Nu o sa iti functioneze un alt echipament in reteaua Digi, terminalele acestea pentru fibra optica sunt configurate si adaugate de catre tehnicul de la Digi pe echipamentele lor din retea (OLT-uri), OLT-urile acestea coordoneaza multiplexarea cu echipamentele terminale oferite clientilor.
   Pe scurt, nu ai nicio sansa sa folosesti un alt echipament in locul celui oferit de Digi.

 5. Salut Robert, am in posesie acest FiberHome5506-02-FG cu abonament de 1Gb la internet dar pe testul de viteza nu depaseste de 95 Mb download, mentionez ca din Lan1 Fiberhome intra in Wan router archer c58 ac1350 tplink si din Lan1 tplink intra in PC. Se poate face vreo setare? Multumesc.

 6. Cand conectez telefonul la router imi apare o notificare care imi spune ca internetul este indisponibil, cand defapt nu merge internetul deloc.
  Am verification si cablul power si cablul PON merg.
  Am incercat sa-l conectez si la laptop,dar e aceeasi problema.
  Ce inseamna asta?Ce are trebui sa fac?

 7. De 1 saptamana am si eu acest echipament, l-am pus din start in modul bridge si l-am legat la un router Gigabit (am contractul de 1000 Mbps). Din router am tras un cablu pana la TV, pt streaming Netflix.
  Am observat urmatorul fenomen: daca la router-ul anterior streaming-ul pornea cu o rata de transfer mica si calitate video de 480p care crestea treptat pana la 14-15 Mbps si 2160p, acum porneste la 9-10 Mbps si 2160p, dar scade treptat la 4-5 Mbps si 480p.
  Intrebarea mea este care ar fi in cazul meu setarile optime pt AN5506? Poate este configurat prost, am mai auzit cazuri pe niste forumuri, dar era alt aparat.

 8. Salut!
  Am și eu acest tip de router. Mi-am reinstalat Windows-ul, setările la router erau deja făcute, a fost foarte ușor să în configurez. Acum am wifi funcțional pe toate dispozitivele mai puțin pe laptop. Ca să am internet pe el trebuie să țin cablul UTP legat din router (portul LAN 1) în laptop. Dacă în scot îmi cade net-ul.
  Care ar putea fi probmela și cum se poate rezolva?
  Mulțumesc mult!

  • Domnule Sorin cand scoateti ,acel cablu nu mai aveti net doar pe laptop nu? Sau va dispare netul de pe toate dispozitivele din casa? Beculetul Wifi de la router este aprins? Daca da acel beculet este aprins inseamna ca problema este la laptop folositil laptopul, pe retea wireless Network nu pe nework cable. Asta daca doriti sa folositi acel laptop in toata casa adica sa il mutati in ce ,camera doriti fara sa mergeti cu acel cablu dupa dvs.

 9. Bunaziua
  am primit azi acest modem
  FiberHome AN5506
  as dori sa stiu daca eu am acces pe el ca administrator?
  daca da, unde pot gasi userul si parola?

 10. Salutare!
  Am abonamentul de Fiberlink 1000 de la RDS si am observat ca viteza este foarte slaba pe wifi, undeva la 30Mpbs-40Mbps
  Mi-am cumparat un router nou, pentru a schimba pe 5Ghz
  Spre surprinderea mea realizez azi ca viteza pe wifi este asa slaba cu ONT
  ce pot face? chiar asa sa am abonament de 1000 si sa am de fapt 30Mpbs? Mi se pare o porcarie, ma scuzati
  Multumesc

  • Salut Alex,
   Da, asa este viteza pe echipamentul Digi Fiberhome. Oricum, viteza de 1000 Mbps este pentru cablu, pe wifi este in teorie maxim 300 Mbps, in practica undeva pana in 50 mbps.

  • Salut,
   Cum ai reusit sa setezi routerul?
   Iata eu ce am facut si nu merge:
   – Am oprit radio (wifi) si DHCP pe FiberHome
   – am conectat LAN1 din FiberHome in WAN din router (trebuie in LAN-ul routerului?)
   – Dynamic IP in router …

 11. Salut, deci pentru a iesii cu un router din portul Lan 1, trebuie sa sun la cei de la rds?nu am posibilitatea sa il setez eu?nu detin inca acest aparat dar as vrea sa stiu cum pot face sa scot din el un router in care sa leg mai multe calculatoare pe reteaua wifi a router-ului personal setata cum doresc eu.

  • Salut Marian,
   Echipamentul Fiberhome oferit de catre Digi este activat in modul router by default, asta inseamna ca este activat si configurat PPPoE pe el pentru a putea aloca IP-uri catre LAN (catre reteaua ta locala). Daca doresti sa conectezi un router la acest ONT si router-ul tau sa aiba PPPoE activat/functional pe el, atunci cei de la Digi trebuie sa treaca echipamentul lor (ONT-ul Fiberhome) in modul bridge. Este o operatiune simpla care se face rapid, eventual poti suna cu o zi inainte de a monta routerul pentru a te asigura ca rezolva in timp util.

 12. Bună ziua.
  Am conectat un switch la router. 2 calculatoare sunt legate cu cablu la switch și 3 wifi direc la router DIGI.
  Din păcate calculatorele care sunt conectate prin wifi nu văd pe cele conectate prin cablu și invers.
  Din ce cauză? ce am de făcut?
  Mulțumesc

  • Buna ziua,
   Asta deoarece reteaua wifi si reteaua LAN sunt diferite chiar daca trec prin acelasi dispozitiv. Pentru a se vedea toate dispozitivele intre ele trebuie sa fie toate in LAN sau toate in wifi.

 13. Buna ziua, Chiar azi mi-au instalat baietii de la RDS un Fiberhome AN5506-02-FG si ma intrebam daca puteti sa imi spuneti daca am nevoie de un router sau ajunge si un switch pentru a conecta la internet inca un televizor sau inca un PC cu cablu RJ45 ?

 14. Bună ziua, legat de digi fiber home, internetul merge, TV-ul nu(a mers la început dar dintrodata nu mai are semnal, am verificat cablurile toate sunt conectate)
  Cutiuța cealaltă mai mica are aprins vedre becul POW și stins becul OPT.

  • Buna ziua,
   Doar internetul este pe fibra optica prin acest echipament Digi FiberHome, televiziunea este separata.
   Va recomand sa faceti o sesizare la serviciul de relatii cu clientii RCS – RDS (deranjamente) pentru televiziune.

 15. Salut!
  Led-ul LOS este roșu si clipește.
  Astazi l am avut scos din priza cam toata ziua, seara cand l am bagat din nou in funcțiune, LOS clipea roșu.

  Ar trebui sa mai aștept sa-i vina semnalul? Cam cat? Au trecut vreo doua ore deja.

  • Salut Cristi,
   Daca ledul LOS este rosu inseamna ca nu primeste semnal pe fibra, este o problema din afara locatiei tale sau este cablul de fibra cu probleme. Trebuie sa suni la relatii cu clientii RCS – RDS pentru a face o sesizare.

 16. Salut nu ma pot conecta nici cum la modemul acesta Accesul la 192.168.1.1 nu este permis
  Nu ești autorizat(ă) să vezi această pagină. Si am mai cauta si alte feluri de al accesa dar fara rezultate ajutor