Orange construieste propria retea de fibra optica (FTTH)

Orange isi construieste propria retea de fibra optica (FTTH) in Romania conform comunicatului oferit la Paris de catre Ramon Fernandez, directorul general adjunct Orange.

Orange isi va construi propria retea de fibra optica (Fiber To The Home), in prezent Orange ofera servicii fixe folosind reteaua de fibra optica Telekom. Cei de la Orange justifica inceperea constructiei de fibra optica in Romania din cauza costurilor ridicate in cadrul contractului de inchiriere a retelei de fibra Telekom. De asemenea, decizia vine dupa ce numarul clientilor serviciilor fixe Orange a crescut in trimestrul 2 al anului 2019.

Orange beneficiaza in prezent de reteaua fixa Telekom in urma unui acord strategic incheiat intre Orange si Telekom prin intermediul caruia Orange a inchiriat reteaua de fibra optica Telekom iar Telekom ar urma sa beneficieze de reteaua de telefonie mobila Orange, acord asemanator celui incheiat intre Vodafone si Digi pentru reteaua mobila, in urma caruia Digi a putut sa beneficieze de reteaua mobila 2G Vodafone timp de doi ani.

Orange construieste propria retea de fibra optica (FTTH)

In situatia in care prezentul acord intre Orange si Telekom este facturat in functie de numarul de abonati la serviciile fixe Orange, atunci logic ar fi ca Orange sa inceapa constructia retelei in zonele in care are cei mai multi abonati pe segmentul de servicii fixe, in vederea reducerii costurilor.

Abonatii serviciului de internet Orange au fost in numar de 318000 in luna iunie 2019, in crestere fata de trimestrul anterior astfel incat dorinta de constructie a retelei de fibra optica de catre Orange este justificata.

Reamintim zvonurile conform carora in urma plecarii Telekom din Romania, Orange ar urma sa preia clientii de televiziune prin satelit (DTH) si o parte din clientii abonati la serviciile fixe Telekom in prezent. De asemenea, Orange a marit pretul abonamentelor de televiziune prin cablu in luna aprilie cu 2 euro/abonament/luna.

Voi ce parere aveti despre intentia celor de la Orange de a-si construi retea proprie de fibra optica in Romania? Este un motiv intemeiat avand in vedere parteneriatul cu Telekom pentru inchirierea retelei de fibra optica Telekom?

Update 09.11.2019: Orange va instala primii clienti pe propria retea de fibra optica pana la finalul anului 2019;
Update 28.11.2019: Orange a activat reteaua proprie de fibra optica in Bucuresti (cartierul Damaroaia), Pascani (jud. Iasi) si Apahida (jud. Cluj);

Update 28.02.2020: Se adauga in lista localitatilor cu fibra optica Orange urmatoarele: Becicherecu Mic, Campia Turzii, Dumbraviţa, Filipesti, Girov, Halchiu, Jimbolia, Luizi-Calugara, Magura, Nadlac, Oituz, Pascani, Pecica, Prejmer, Roman, Roznov, Sacalaz, Vulcan, Zanesti;

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

13 COMENTARII

 1. Se adauga in lista localitatilor cu fibra optica Orange urmatoarele: Becicherecu Mic, Campia Turzii, Dumbraviţa, Filipesti, Girov, Halchiu, Jimbolia, Luizi-Calugara, Magura, Nadlac, Oituz, Pascani, Pecica, Prejmer, Roman, Roznov, Sacalaz, Vulcan, Zanesti.

 2. Sper ca in viitorul apropiat sa inceapa si constructia si in Maramuresul Istoric. Am fost proprietarul unei retele pe care am vandut o celor de la Digi in urma cu 6 ani. In Mun. Sighet si in general in zona asta sunt sate imense cu peste 1000 de fumuri plus orasele Viseu, Borsa peste 50.000 de locuitori. Sincer, unii dintre noi ne-am saturat de monopulul Digi. As prefera ceva mai scump dar, calitativ avand in vedere EoC-ul. (Au miscat si cei de la Telekom ici colo cu cateva cutii VDSL, care merge mult mai bine decat EoC-ul)… Succes celor de la Orange..

  • Parerea mea este ca pentru moment nu vor mai face nimic pana nu vor vedea daca vor lua telekomul. Daca nu il vor lua atunci se vor extinde cu noua retea de fibra optica.

  • Digi incearca sa-si imbunatateasca reteaua, localitatile noi se cableaza pe EPON/GPON si e posibil ca in viitor sa vedem migrate si zonele EoC pe EPON, din cate stiu in unele zone deja au migrat.
   In ceea ce priveste EoC cred ca depinde si ce tip este in zonele de interes, sunt 2 feluri de EoC la Digi, de viteza mica si de viteza mare. Reteaua de viteza mica duce maxim 30 Mbps download la net iar cea de viteza mare duce maxim 100 Mbps download. Cea mai mare problema la aceste retele pentru Digi este lipsa de echipamente, stiu persoane care au asteptat si un an din cauza ca nu erau echipamentele acelea micute (slave-urile) pe stoc. Asta sa iti faci idee cat de mare era problema pentru ei.
   Oricum, cei de la Orange sunt bineveniti, concurenta este mereu un lucru bun pentru noi ca utilizatori.

 3. […] Introducerea posturilor in grila Orange cablu presupune introducerea acestor programe in grila Telekom cablu avand in vedere ca Orange si Telekom au pe cablu aceeasi grila de programe (conform acordului intre Telekom si Orange, serviciile prin cablu furnizate de Orange sunt pe reteaua Telekom). Recent, Orange a inceput sa-si construiasca propria retea de fibra optica. […]

 4. Este posibil să fac această mutare doar în momentul în care Orange nu mai folosesc aceeași grilă tv de un leu a Telekom. Pentru asta rușine Orange. Creați propria grilă tv și adăugați canale în primul rand în format HD și poate mai câștigați ceva abonați. Mulțumesc.

  • Cand Orange isi va construi reteaua de fibra optica, va scapa de parteneriatul cu Telekom si nu va mai avea aceeasi grila. Acesta este scopul pentru care au inceput sa-si dezvolte propria retea, sa scape de Telekom. Orange sta foarte bine cu grila pe satelit si am incredere ca va avea o grila la fel de buna si pe cablu, cand va fi cazul.

 5. Eu am fost abonat la Orange CABLU dar m-am retras din cauza că acolo dicta Telekomul !
  DAR dacă Orange va avea propriu CABLU sunt primul care mă întorc la Orange CABLU!

  • Din punct de vedere al beneficiilor abonamentului, Orange stabileste totul chiar si acum. Insa, din punct de vedere tehnic, reteaua este a celor de la Telekom. Drept urmare, depinde ce tip de probleme ati avut pana acum.