Principiul must carry se va aplica si operatorilor DTH
Consiliul National al Audiovizualului va beneficia de o lege noua imbunatatita in privinta audiovizualului si nu numai. In acest material va vom aduce la cunostinta cele mai importante schimbari aduse de noua lege. Trebuie specificat faptul ca legea a fost adoptata de senatori pe 7 iunie cu 70 de voturi pentru si 32 de voturi impotriva. Legea va intra in vigoare dupa ce va fi publicata in monitorul oficial si aprobata de presedintele Klaus Johannis.

Printre cele mai importante modificari priveste principiul must carry, care se va aplica si operatorilor DTH. Pana acum, lista must carry era obligatorie doar operatorilor de cablu si IPTV, acestia erau obligati sa preia 25% din lista must carry si sa le includa in lista de programe.

Lista must carry include canale TV libere la retransmisie si fara conditionari tehnice si financiare (televiziunile aflate in lista must carry nu pot impune forma de preluare a  semnalului si formatului SD sau HD, si nu pot cere bani pentru preluarea semnalului). Lista must carry cuprinde canale TV ale Societatii Romane de Televiziune si televiziuni private.

O alta noutate o reprezinta faptul ca orice televiziune noua ce se va lansa pe parcursul unui an inaintea definitivarii listei must carry din anul respectiv, va putea fi preluata gratuit de cablisti, inclusiv pe IPTV si DTH timp de 12 luni. Dupa aceasta perioada, canalele respective vor face contracte cu operatorii daca vor dori sa ramana in grilele acestora sau nu vor sa intre in lista must carry din anul urmator.

Principiul must carry se va aplica si operatorilor DTH

Operatorii de cablu, IPTV si DTH vor fi obligati sa aranjeze canalele tematic in functie de licenta primita de postul respectiv de la Consiliul National al Audiovizualului. Canalele vor fi aranjate in grupuri tematice unice (operatorii vor avea un singur calup de canale de stiri, de canale generaliste si asa mai departe).

Televiziunea Romana va putea da publicitate si in timpul emisiunilor TV sau a serialelor. Pana acum, TVR nu putea da publicitate decat intre emisiunile TV sau intre difuzarea de seriale si filme. Durata de difuzare a reclamelor intr-ora la TVR poate depasi 12 minute, dar nu poate depasi 20% din intervalul respectiv. Aceasta schimbare de difuzare a reclamelor se aplica doar posturilor TVR si doar in intervalul orar 06-18.

Anumite emisiuni difuzate de TVR, cum ar fi jurnalele sau emisiunile politice nu vor putea fi sponsorizate.

O alta modificare priveste platformele de streaming, cum ar fi Netflix sau HBO Max, care vor plati in fiecare luna sub forma de abonament 4% din veniturile lor. Aceasta suma o vor plati catre Fondul Cinematografic. Platformele de streaming care pe ultimul an fiscal nu au depasit echivalentul in lei a sumei de 65000 de euro sau care au audienta sub 1% nu vor plati aceasta taxa.

Platformele de streaming care au sediu in alta tara a Uniunii Europene decat Romania dar care sunt disponibile si in Romania vor plati o taxa catre Fondul Cinematografic in functie de veniturile obtinute de platforma respectiva pe teritoriul Romaniei. Unele prevederi legislative aflate in noua lege initiala au fost eliminate.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

15 COMENTARII

  1. Din pacate, nu s-a confirmat. Principiul must-carry se va aplica in continuare doar cablistilor.

    Am găsit legea actualizata:

    cna.ro/IMG/pdf/Legea_audiovizualului_nr._504_2002_cu_modificarile_si_completarile_ulterioare.pdf

    Nu am găsit însă nimic despre faptul ca principiul must-carry se va aplica si furnizorilor tv prin satelit ( DTH), forma actualizata a legii menționează doar „reţele de comunicaţii electronice” (daca nu greșesc, aceasta expresie este de obicei asociata cabliștilor):

    „Art. 82 – (1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.
    (11) Consiliul va revizui anual lista serviciilor de programe de televiziune care se preiau obligatoriu la retransmisie şi va comunica public ori de câte ori există modificări în interiorul listei.”

  2. Intr-un fel ma bucur,ca se impune mustcarry si pe Dth,existau unii operatori care tot strambau din nas atunci când se cereau diferite posturi românești,aici as numi Digi si Focussat,desigur si ceilalti mai fac figuri

  3. GORILA…. ai spus că Pro Cinema HD va intra la Digi în curând,o lună… două… un an! am aflat de la o persoană care are job la Digi sediul central București,acest post tv nu va intra nici în anul 2023,deci… despre ce vorbim?

    • Ok asa o fi cum zici. Persoana din sediu central nu ti-a spus si cu cat se va mari pretul abonamentului si cand? Timpul va dovedi inca o data ca am dreptate

        • La acest mesaj am sa iti raspund cu o opinie logica pe , care am sa te rog sa o discuti cu prietenul tau din Digi ok? 1 Nu o dau la intors doar ca nu stiu cand va mari Digi pretul abonamentului. Si in cazul Pro tv Digi face exact ca in cazurile posturilor Warner TV si Epic Drama, adica le vor introduce variantele HD cand vor ei. Si acum sa iti dau parerea mea logica. Sa spunem ca digi nu a fost deacord sa introduca cele 2 posturi in HD corect? Atunci de ce prin noul contract dintre Digi si Pro tv SA Digi a obtinut feed-uri speciale de la pro tv cu posturile lor Pro tv Acasa si Pro Arena in care in promourile date pe posturi se face reclama la pozitia postului in grila Digi? De ce nu a obtinut aceleasi benefici si Vodafone si Orange? Care , culmea aceste companii au introdus in grila si Pro Cinema HD si Pro Gold HD. Ce dai de inteles tu si amicul tau este urmatoarea chestie: Pro tv SA a acceptat vechiul contract din partea celor de la Digi cu aceasi suma, ba mai mult le-a facut si feeduri speciale cu posturile Pro si a acceptat ca Digi sa nu introduca cele 2 posturi in HD. Corect? Ti se pare logic? Mie nu sincer. Eu cred, ca Digi plateste o suma mult mai mare si va introduce cele 2 canale in HD cand va dori . Acelasi lucru Digi il face si cu posturile Magic TV HD si Roock tv HD a grecilor, adica le va introduce cand vor ei in hd pe cablu. Iti garantez 100% ca daca Digi nu acceptau conditiile celor de la Pro tv SA erau linsati mediatic exact cum sa intamplat cu Telekom in 2008 parca cand au scos 2 saptamani posturile Pro tv din grila iar Pro tv a bombardat stirile in care le spuneau abonatilor T sa faca presiuni sau sa se mute la un alt provider. Pro tv este multumit de noul contract nu ii intereseaza daca/cand vor dori cei de la Digi sa le introduca cele 2 canale in HD atata timp cat ei isi primesc suma din contract lunar. Daca , crezi ca opinia mea este gresita astept parerea ta cu argumente. Cer sa se mute acest comentariu daca este cazul unde crede domnul Robert ca trebuie mutat. Multumesc ! Respect.

    • Pt ce vrei pro cinema HD? SERIALUL Mash(apropo și mie îmi place acest serial), îl găsești și pe internet de descarcat. Sa ne trezim toți xlcu abonamentele mărite pt 3 programe. Eu dacă as fi digi as lua doar pro TV internațional la 1 leu de abonat și as scoate restul. Restul canalelor sunt degeaba, reluări, redifuzari și emisiuni penibile. Pro TV atât mai are bun, buletinul de știri de la ora 7,si ăla difuzează aceleași știri o săptămână. Dacă ar scăpa toti de trustul Pro, am putea avea Hbo în pachetul de baza, sau alte canale americane. Pro cere o căruță de bani. Nu își merita banii.

  4. Asta înseamnă „faliment total pe DTH”. Frecventele costa bani pe satelit și nimeni nu o sa scoată bani ca să retransmita pe satelit niște rahaturi, la care nici regia de emisie nu se uită 💩💩💩💩. Acum înțeleg de ce Orange și fostul Telekom muta posturi pe TPuri.. ca sa facă loc la cele must carry

    • Vor inchide toti operatorii diviziile de dth doar nu sunt timpiti sa arunce cu banii pentruu niste rahaturi de posturi si o lovitura puternica la bugetul de stat pentru ca nu vor mai platii taxe si impozite la bugetulde stat