Chiar daca decizia Uniunii Europene spunea ca fiecare operator trebuie sa elimine taxele roaming, se pare ca roamingul nu este complet gratuit.

Cu putin timp in urma, purtatorul de cuvant al Uniunii Europene de la Bruxelles, spunea intr-un comunicat de presa ca roamingul va fi complet gratuit pentru toate tarile membre ale UE.

In urma acestei decizii, utilizatorii nu ar avea decat de castigat iar acestia au asteptat cu sufletul la gura ca legea sa intre in vigoare. Din nefericire, operatorii de telefonie mobila au reusit sa gaseasca totusi cateva portite in aceasta lege. Chiar daca taxele de roaming vor disparea, asta nu-i scapa complet pe utilizatori de supratata.

Decizia Uniunii Europene era destul de clara: toti operatorii trebuie sa ofere aceleasi minute, sms-uri si date mobile pe care le ofera in tara, si in afara tarii, la acelasi pret. Prima data s-a pus poblema micsorarii taxelor acum cativa ani cand Comisia Europeana incerca sa micsoreze aceste tarife.

Operatorii din tara noastra respecta legea partial iar roamingul nu este complet gratuit. Situatia se complica atunci cand vorbim de date mobile.

Conform purtatorului de cuvant de la Bruxelles, din data de 15 iunie 2017, roamingul ar trebui sa fie gratuit (sau la pret normal) in toate tarile membre ale Uniunii. Din pacate, legea spuna ca operatorii pot penaliza la suprataxa abuzul.

Aceasta a fost una dintre portitele de care RCS RDS s-a legat pentru a putea taxa utilizatorii pentru datele in roaming. Acelasi lucru l-au facut si cand ofereau abonamente nelimitate. In aceste abonamente se presupunea ca utilizatorii puteau consuma oricate minute voiau si nu erau taxati sau penalizati. In acel nelimitat, exista totusi o limita. Daca atingeai acea limita, RDS te penaliza pentru abuz. Din cate stiu, numarul de minute maxim pe care un utilizator le putea atingea, intr-un abonament „nelimitat” era de 3000. Nelimitatul nu era nelimitat.

RCS RDS este prima companie care a facut deja cerere la ANACOM pentru a putea taxa clinetii pentru serviciile de comunicatii folosite de clienti in afara tarii.

Roamingul nu este complet gratuit

Iataconditiile pe care clientii DIGI MOBIL trebuie sa le respecte pentru a se bucura de un tarif normal in roamingul international:

  • Minutele si sms-urile vor putea fi folosite in alte retele, din alte tari decat Romania si vor fi taxate exact ca in tara noastra. In cazul in care numarul acestora incluse in abonament va fi depasit, pretul pe care compania il va aplica va fi exact ca in Romania. Mai exact, pretul va fi de 0.01 EUR fara TVA pentru fiecare minut sau sms trimis. Pentru mesajele si minutele primite, nu se va percepe niciun tarif.Pana aici nu este nimic gresit insa, RDS a tinut mortis sa mentioneze ca:
    Abonamentele cu minute nelimite sunt destinate exclusiv utilizatorilor obisnuiti, potrivit nevoilor normale de comunicare. Orice utilizare nerezonabila sau frauduloasa va da dreptul RCS RDS sa suspende sau sa intrerupa furnizarea serviciilor.
    Sunt curios ce inseamna pentru Digi o utilizare nerezonabila. Daca tot s-au grabit sa puna aceasta conditie, puteau totusi sa ne ofere si un numar maxim de minute pe care poti sa le consumi.
  • In cazul datelor mobile, situatia se schimba si mai radical. Utilizarea serviciilor de date mobile in perioada Tranzitorie va fi limitata in roamingul international. Volumul de date care poate fi utilizat se poate calcula dupa urmatoarea formula iar rezultatul va fi numarul de Megabyte (MB):
    2 x (Pretul lunar al abonamentului (fara TVA)/Tariful maxim de roaming cu ridicata reglementat (0,0077 EUR/MB)
    La depasirea acestei limite, RDS va aplica un tarif de 0.0077 EUR/MB, fara TVA.

Pe de-o parte sunt de inteles si operatorii de telefonie mobila fiindca costul datelor in roamingul international este desul de scump iar cel mai probabil profitul va avea de suferit. In plus, tarifele pe care RDS le-a aplicat sunt infime fata de tarifele ce se aplicau pana pe data de 15 iunie.

O alta strategie pe care cred ca operatorii de telefonie o vor adopta, va fi marirea costului abonamentelor.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

2 COMENTARII

  1. Buan dimineata,
    Daca sint nelimitate minutele atunci trebuie sa fie respectate fara nici un fel de extra incasari.
    E scris negru pe alb si nu incape vorba.
    Nu e buna viointa atunci im caut alta modalitate sa sun din roaming si sigur o gasesc cit de curind…si atunci bye bye Vodafone…

    • Buna dimineata,
      Vodafone, la fel ca majoritatea operatorilor, si-au facut extraoptiuni cu roaming, extraoptiuni care sunt obligatorii sa le activam. In momentul in care activam o astfel de extraoptiune, se dezactiveaza ceva curenta, motiv pentru care se pierd niste bani, totul pentru a-si acoperi ei costurile. Toti au gasit portite pentru a se proteja de costuri nedorite.
      Din punctul meu de vedere, pentru a nu aparea astfel de probleme, ar fi trebuit ca UE sa oblige operatorii sa nu isi plateasca unul altuia costuri de interconectare in UE. In felul acesta nu ar mai fi cautat fiecare portite sa taxeze clientii.
      Daca luam cateva exemple din afara (Vodafone Irlanda, eir), acestia au complet gratuit roamingul in UE.
      Ceea ce nu le-a convenit operatorilor romani a fost ca foarte multi oameni din Romania pleaca in afara, fie cu serviciul, fie in vacanta, mai multi decat din orice tara a Uniunii Europene, la care adaugam faptul ca preturile abonamentelor de telefonie mobila sunt foarte reduse comparativ cu restul tarilor. Deci este de inteles de unde au venit aceste decizii de a cauta modalitati sa taxeze clientii si in afara.
      Ba mai mult, Digi a facut ce-a facut si tot au voie sa taxeze direct clientii.