Roamingul gratuit din iunie. Ce inseamna mai exact acest lucru si cum ne ajuta pe noi, ca utilizatori obisnuiti? E simplu, putem sa folosim gratuit sms-urile, apelurile si datele mobile in orice tara membra a Uniunii Europene. Purtatorul de cuvant de la Bruxelles a clarificat situatia si a tinut sa mentioneze ca asa cum a aparut taxa roaming, asa va fi posibila si disparitia ei.

Totusi exista si cateva conditii pentru ca utilizatorii sa primeasca roamingul gratuit din iunie. Orice utilizator ce se va bucura de roaming, va trebui sa nu foloseasca acest serviciu mai mult de 30 de zile consecutiv iar in total, numarul de zile in care s-a folosit de roaming nu trebuie sa depaseasca 90 pe an.

Odata cu aceasta conditie ne dam seama ca oficialii UE au facut aceste modificari ale legilor in special pentru cei care calatoresc sau merg in vacante ci nu pentru cei care trec granita cu scop profesional. Acestia isi petrec majoritatea timpului in strainatate si cu siguranta vor locui acolo mai mult de 3 luni pe an.

Si companiile de telefonie mobila au dreptul sa taxeze roamingul doar in momentul in care acestia suspecteaza un client de abuz. In aceste conditii tarifele maxime vor fi urmatoarele:

  • 4 centi pe minut
  • 1 cent pe sms
  • 0.85 centi pe megabite

Roamingul gratuit din iunie, este decizia pe care oficialii UE au luat-o cu putin timp in urma. Iata care sunt tarile din grupa 0 care se vor bucura de eliminarea acestei taxe sunt:

Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Click pe activare roaming pentru a vedea care sunt procedurile de activare a roamingului international.

Chiar daca intr-un articol anterior scriam ca tarifele roaming vor fi eliminate abia in 2018, se pare ca lucrurile au mers putin mai rapid iar acest lucru nu poate decat sa ne bucure. In principiu, aceasta decizie le-a facut un bine tuturor celor care folosesc telefoanele mobile pentru a comunica in afara tarii.

 Roamingul gratuit din iunie

Nici nu a fost anuntata bine eliminarea taxei ca unele companii de telefonie au inceput deja procedeele de eliminare a acesteia. In Romania nu se intampla asta inca. Totusi companiile de la noi din tara nu ezita sa trimita emailul cu mesaje promotionale in care isi iau aceasta eliminare de taxa ca pe un propriu merit.

Telekom a anuntat deja ca va oferi roamingul gratuit din iunie. Mai exact din 15 iunie. Mailul trimis de cei de la Telekom este urmatorul:

Vești bune!
Începând cu data de 15 iunie 2017 ai aceleași beneficii la abonamentul tău Telekom și în afara țării pentru că beneficiezi de „Roaming ca acasă”!
Adică ai posibilitatea de a utiliza serviciile de Voce, SMS și/sau Date în țările din UE, fără costuri suplimentare.

Practic, Telekom, Digi, Vodafone si celelalte servicii de telefonie mobila din Romania, vor fi obligate sa ofere aceleasi servicii pe care le ofera in tara si in afara tarii. De exemplu, daca ai 300 de minute in retea, 300 de sms-uri si 8 GB de date mobile, operatorul de telefonie mobila va fi obligat sa ofere aceste facilitati si in toate tarile membre ale Uniunii Europene. Toate aceste informatii le gasiti si pe pagina Uniunii Europene, la adresa de aici.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.