Tarife orientative pentru accesul la stalpii operatorilor de retea
ANCOM a remis catre media-max.ro un comunicat de presa privind noile preturi orientative privind accesul operatorilor electronici la stalpii de retea. ANCOM a identificat operatorii de retea care detin in proprietate sau administreaza stalpii care sunt utilizati de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice.

ANCOM a calculat tarifele de acces pentru categoriile operatori de retea, distribuitori de energie electrica si operatorii de transport locali (troleu sau tramvaie). Aceste preturi  orientative au fost calculate dupa principiile si metodologiile de orientare comforme cu practiciile Europene. Aceste principii sunt urmatoarele: principiul cauzalitati costurilor, principiul obiectivitatii si principiul proportionalitatii.

In stabilirea preturilor orientative au fost luate in calcul si anumite costuri aplicate de operatori cum ar fi: costurile investitiilor facute de operatori in infrastructura de retea, imbunatatirile aduse infrastructurii fizice facute de furnizorul de retea si alte costuri. Cele mai multe litigii deschise la ANCOM sunt din cauza preturilor pentru accesul la stalpii de retea.

Noile preturi orientative propuse de ANCOM sunt:

  • 1,84 lei/stalp/circuit/luna pentru stalpii de sustinere a liniilor electronice aeriene de joasa tensiune
  • 3,46 lei/stalp/circuit/luna pentru stalpii de sustinere a liniilor electronice de medie tensiune
  • 22,62 lei/km circuit/luna pentru stalpii de sustinere a linilor electronice de inalta tensiune.

Tarife orientative pentru accesul la stalpii operatorilor de retea

Operatorii serviciilor publice de transport local (tramvai, troleu) vor plati 7,44 lei pe luna. Preturile orientative propuse de ANCOM nu includ tva. ANCOM este institutia care stabileste tarifele orientative pentru accesul la infrastructura operatorilor de retea. Persoanele interesate sunt invitate sa formuleze si sa transmita obiectii si propuneri pana la data de 27.10.2021 la adresa sediului central ANCOM, prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul directiilor regionale ale autaritatii. Obiectiile pot fi trimise prin fax sau online. Pentru detalii, va recomand sa accesati site-ul institutiei ANCOM.

Ce este ANCOM? ANCOM este institutia care promoveaza interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurentei si inovatiei pe pietele comunicatiilor electronice si serviciilor postale, administrarea pro – competitiva a resurselor limitate, incurajarea investitiilor eficente in retele si infrastructuri.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.