Telekom Smart Wifi – informatii si probleme

Telekom Smart Wifi – informatii si probleme – Telekom lanseaza noul echipament Smart Wifi, router wifi destinat utilizarii cu o cartela de date mobile.

Echipamentul Smart Wifi este utilizat pentru a distribui semnal wireless pe o zona restransa, asemenea routerelor wifi, singura diferenta intre acest echipament si un router wireless uzual reprezinta sursa datelor, in cazul acestui echipament sursa fiind o cartela de date mobile.

Echipamentul Telekom Smart Wifi poate fi Huawei sau ZTE. Telekom ofera aceste echipamente si in alte tari iar modelul oferit este Huawei B529s-23a insa in alte tari acest echipament are si intrare LAN pentru cablu UTP, momentan nu am reusit sa aflam modelul exact Huawei sau ZTE distribuit in Romania.

Aceste echipamente sunt utile in zonele in care nu avem infrastructura prin cablu si nu putem instala un router wireless conventional la reteaua de cablu, insa avem disponibila acoperire pentru reteaua mobila Telekom. Astfel, putem distribui semnal wifi prin intermenediul hotspotului Telekom pentru mai multe dispozitive (laptopuri, telefoane, tablete, etc.). Specificatiile tehnice ale modelelor Telekom Smart Wifi sunt:
Huawei
-Standard wifi: 802.11 a/b/g/n/ac; 2×2 MIMO,
2,4GHz & 5GHz Dual Band;
-Securitate wifi: WEP, WPA2-PSK, WPA/WPA2-PSK;
-baterie 3000 mAh;

ZTE
Standard wifi: 802.11 b/g/n; 2×2 MIMO, 2,4G;
-Securitate wifi: WEP, WPA2-PSK, WPA/WPA2-PSK;

Principala diferenta intre cele doua modele Telekom Smart Wifi reprezinta lipsa benzii 5GHz pe modelul ZTE. Exista o diferenta si intre numarul maxim de conexiuni wifi suportate (64 conexiuni Huawei fata de 32 conexiuni ZTE) insa aceste numere nu sunt relevante avand in vedere ca pe o retea wifi (furnizata de o cartela de date mobile) pe care avem 3-4 utilizatori care fac trafic simultan, calitatea conexiunii de internet scade drastic, putand deveni chiar nefunctionala. Nu exista posibilitatea ca aceste echipamente sa sustina peste 10 utilizatori activi simultan.

In ce conditii putem beneficia de echipamentul Telekom Smart Wifi?

 • 24 lei/luna abonament;
 • perioada contractuala 24 de luni;
 • echipamentul poate fi luat in chirie promotionala 100% (1 euro/luna) sau poate fi platit integral (costa 699 RON); chiria promotionala inseamna ca nu platim nimic pe perioada contractuala insa daca vom decide sa solicitam rezilierea contractului inainte de a expira perioada contractuala de 24 luni, vom plati suma de 1 euro/luna pe lunile in care am beneficiat de acest serviciu;
 • 80GB trafic de date inclus lunar, depasirea acestui trafic va reduce viteza la 256 Kbps download si 64 Kbps upload;

Extras din termeni si conditii in ceea ce priveste reducerea wireless pentru chirie si pretul echipamentului: „Clientii noi de internet pot opta pentru inchirierea unui router wireless cu reducere 100%, pe intreaga perioada minima contractuala sau pentru achizitionarea unui router wireless la pretul de lista de 699 lei, cu TVA. Chiria lunară pentru routerul wireless este de 1 Euro, cu TVA.„.

Pentru a utiliza serviciul Smart Wifi de la Telekom este necesar doar sa introducem cartela SIM Telekom in router si sa-l pornim, setarile sunt pre-configurate iar conexiunea ar trebui sa fie functionala fara setari aditionale.

Interesant este ca in cadrul termenilor si conditiilor este specificat ca trebuie sa utilizam echipamentul la adresa din contract, desi acesta este un dispozitiv mobil care utilizeaza o cartela de date mobile conform acestei mentiuni: „Cartela SIM va putea fi folosita impreuna cu routerul ales de client doar in locatia stabilita prin contract. Utilizarea in afara acesteia
este considerata utilizare nepermisa si poate atrage dupa sine suspendarea Serviciului sau deconectarea acestuia.” Desi este posibila identificarea locatiei unde este utilizata o anumita cartela Telekom, acest lucru ar trebui sa fie facut manual iar Telekom cu siguranta nu va face acest lucru.

Reprezentantii serviciului relatii cu clientii Telekom au mentionat ca echipamentul Huawei se ofera doar pentru internet fix, nu se ofera clientilor care nu opteaza pentru internet prin cablu; Astfel, pentru Telekom Smart Wifi se ofera echipamentul ZTE. Aici inca exista confuzii deoarece in cadrul reclamei Telekom, echipamentul Huawei este prezentat pentru Smart Wifi pentru internet instant, fara cabluri si fara gauri de luat cu noi oriunde dorim. Informatiile prezentate in reclama si cele oferite de catre reprezentantii Telekom sunt in contradictoriu.

Vom actualiza acest articol pe masura ce vom avea informatii suplimentare despre specificatiile celor doua echipamente Huawei si ZTE, inclusiv despre cele mai frecvente probleme de functionare aparute. Daca doriti informatii suplimentare despre serviciul Telekom Smart Wifi sau daca aveti probleme tehnice, lasati un comentariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

2 COMENTARII

 1. in cadru celor 80GB ce poti face si cat timp,sa nu intri la cei 256kbps iar daca totusi ajungi la 256kbps ce poti face .Va rog explicați-mi si mie chiar nu ma prea pricepla GB,kb,mb etc.
  Multumesc din suflet celui ce ma poate lumina.

  • Nu va putem explica tot ce puteti face si tot ce nu puteti face, cand e vorba de a descarca ceva e simplu de calculat, se consuma dimensiunea fisierului pe care il descarcati.
   Streamingul online consuma trafic de date destul de mare, filmele si videoclipurile de asemenea reprezinta mult trafic.
   Streamingul consuma, de exemplu, 1.5GB pe ora pentru continut fullHD.
   Daca sunteti un utilizator normal si nu face trafic foarte mare, 80GB sunt suficienti.