TVR Cultural si TVR Info vor emite din nou
Conform unor surse paginademedia.ro, Consiliul de Administratie TVR condus de Dan Turturica ar dori sa reinfiinteze doua posturi TV au fost inchise in trecut din motive financiare. Cele doua posturi sunt TVR Info si TVR Cultural.

Anul acesta se implinesc 10 ani de cand TVR Cultural si TVR Info au fost inchise. TVR Info a fost infiintat in 2008, difuzand imagini ale camerelor amplasate in marele orase ale Romaniei iar in 2011 a fost relansat avand si emisiuni TV. In ultima perioada de viata, TVR Info a fost in mare parte o copie a postului Euronews (care isi va deschide un post local si in Romania, lucrurile intrand in linie dreapta, fiind aproape gata de lansare).

In 2012, TVR Info a fost redenumit TVR News si difuza 80% programe preluate de la Euronews. In anul 2015, TVR News a fost inchis. TVR Info / News avea in grila urmatoarele emisiuni: Info+ (buletine informative din ora in ora), Foc incrucisat (emisiune de dezbateri), emisiuni cu informatii externe (Eurobox Atlas) si emisiunea No Comment (preluata de la Euronews).

TVR Cultural si TVR Info vor emite din nou

TVR Cultural a fost lansat in 2002 si difuza emisiuni si filme cu tematica culturala. Pe TVR Cultural se difuzau emisiuni ca: Literatura azi, Saptamana Culturala, Concerte de opera, Piese de teatru si multe alte emisiuni si documentare despre cultura. Dupa inchiderea postului TVR Cultural, Consiliul de Administratie TVR hotaraste ca postul de televiziune TVR 2 sa se numeasca TVR 2 Cultural si sa preia o parte din emisiunile difuzate de TVR Cultural.

Din acel moment, TVR 3 a preluat partial rolul postului TVR Cultural, difuzand piese de teatru, concerte simfonice si alte tipuri de emisiuni culturale. Televiziunea Publica TVR detine posturile: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR International si TVR Moldova plus posturi TVregionale. Primele 3 posturi ale Televiziunii Romane si posturile regionale sunt incluse in lista must carry publicata in fiecare an de Consiliul National al Audiovizualului.

Update 20.06.2022: TVR Info se va lansa miercuri, 22 iunie 2022;

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

39 COMENTARII

 1. Știrile TVR au noi oameni în redacție. Aceștia sunt:
  Alex Costache – jurnalist, va îndeplini funcţia de producător la ştiri.

  Răzvan Tiniche şi el deja angajat al postului, va fi producător la ştiri.

  Marius Popa – jurnalist la departamentul ştiri.

  Cătălin Prisăcariu, care a renunţat la colaborarea cu Newsweek toamna trecută, va fi producător TV la departamentul ştiri.

  Mădălina Chiţu, cu experienţă la Digi 24 şi gandul.info, a câştigat concursul pentru funcţia de jurnalist.

  Ilinca Nazarie – care a lucrat în trecut la AlephNews, Mediafax, dar şi la TVR Iaşi, va fi încadrată pe funcţia de jurnalist senior.

  Bogdan Muzgoci – fost jurnalist la Realitatea TV, post pe care l-a părăsit în septembrie anul trecut, se alătură şi el televiziunii publice, pe funcţia de jurnalist.

  Probabil angajarea noilor oameni la știrile TVR vine după anunțul de luna trecută legat de relansarea canalelor TVR Info și TVR Cultural.

  • La fel. Eu chiar le astept de UN DECENIU. În afară de ăsta vreau ca TVR 3 sa fie post de sport și sa facă TVR Gold care are un timeback la TVR în 60, 70, 80,90 de exemplu, si Info și Cultural și Celelalte posturi (includ și Gold) TVR începe sa fie mai bun decât RAI. Și am uitat ceva toate sa fie HD.

   • TVR 3 emite din 2020 in HD pe internet la fel si TVR Moldova (Rep. Moldova) si TVR International dar numai pe internet. Spunea cineva ca TVR 3 HD va obtine licenta de emisie prin cablu si satelit cand toate TVR-urile regionale vor trece la HD. Cu TVR International si Moldova nu am inteles de ce nu emit prin satelit in HD pentru ca 90% din continut este preluat de pe TVR 1 si 2 si sunt deja in HD.

  • Daca incep emisia TVR Cultural si Info vor transmite in HD si SD. Ar fi ironic ca televiziunea Romana sa lanseze un canal doar in SD. Va dura pana cumpara echipamente. Si TVR 3 ar fi bun ca si canal de sport decat regional.

 2. Bani publici cheltuiți aiurea. Dacă vroia Sârbu sa facă televiziunile alea pe banii lui ca posturi private fix în basca ma durea, dar când vorbim de Bani publici din care se plătesc acum posturi ca TVR3 si TVR regionale la care, la ora actuală, nu se uita ca telespectatori nicio scara de bloc la nivel regional (chiar și național) + poate regia de emisie ca să aibă și oamenii aia salarii… posturile alea 2 noi marca TVR mi se pare de un ridicol absolut în situația în care inflația anul acesta o sa ajungă la 11% conform BNR care recomanda sa reducem cheltuielile.

 3. Până nu o să fie în grile la cabliști,să nu ne bucurăm degeaba. M-am mai bucurat de „Posturile Discovery vor intra în grila Digi!”…rezultatul îl știm cu toții care a fost…Deci să nu ne îmbătăm cu apă rece

  • Daca e privim lucrurile la modul acesta….. cam 90% din grila de baza a cablistilor de la noi este de umplutura. Si cu toate acestea cablistii cer bani pentru acele 90% canale de umplutura, desi majoritatea sunt disponibile in mod gratuit pe site-urile proprii.

   Televiziunea publica, prin definitie, are un cu totul alt statut in comparatie cu televiziunile comerciale private. Prin urmare si grila de programe este cu totul alta.

   Ca in trecut TVR a avut emisiuni care precum „Ţara minunilor” cu un cost mediu de productie de 14.500 euro/editie si care facea rating 0,5% sau „8 într-o barcă” cu un cost mediu de productie de 23.000 euro/editie si care facea rating 0,4% este cu totul alta poveste.

   TVR Cultural, asa cum o spune si numele, este un canal de nisa care are un public tinta extrem de bine definit. Aici se pot regasi emisiuni din sfera: concerte sinfonice, teatru TV, festivaluri de muzica (folk, blues, folclor), opera, opereta, muzee, etc.

   TVR Info, cu un director de programe care are macar 1 x bucata neuron functional, poate oferi continut diversificat din zona de info-entertainment: stiri, informatii meteo, sport, info trafic, preluare diferite webcam-uri din tara, etc.

   Plus ca aceste doua canale se vor putea receptiona gratuit, in fomrta digital terestu, asa cum se intampla in momentul de fata cu tot pachetul de canale al televiziunii publice.

 4. Dinainte de relansarea TVR Cultural și TVR Info, mai întâi să treacă TVR 3 și TVR Internațional în HD, și apoi vedem relansarea acelor posturi TV.

  Cred că până la sfârșitul anului 2022 se vor relansa TVR Cultural și TVR Info și să treacă TVR 3 și TVR Internațional în HD.