Sfarsitul televiziunilor din Dobrogea: Litoral TV isi incheie emisia. Ce posturi au mai ramas in viata?

Peisajul media din Dobrogea traverseaza una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani. Disparitia treptata a televiziunilor locale si regionale a lasat o mare parte a publicului fara surse de informare dedicate zonei. Ultima confirmare a acestui declin vine din partea Consiliului National al Audiovizualului (CNA), care a discutat astazi 17 iunie oficial retragerea licentei pentru Litoral TV, televiziunea regionala cu sediul in Navodari, judetul Constanta, detinuta de familia Murad.

Litoral TV a reprezentat, timp de peste un deceniu, o voce constanta in regiunea Dobrogea. Lansata oficial pe 22 ianuarie 2012, televiziunea a avut o istorie plina de suisuri si coborasuri. Initial, postul a fost controlat de apropiatii fostului primar al orasului Navodari, Nicolae Matei, cel care avea ulterior sa fie condamnat la inchisoare. Pe atunci, televiziunea era perceputa ca o extensie media a influentelor politice locale.

In 2014, Litoral TV a facut pasul de la televiziune locala la statutul de post regional, extinzandu-si acoperirea in Constanta, Tulcea si Ialomita. Pentru o vreme, televiziunea a avut un impact notabil in zona, concurand cu alte posturi importante precum Neptun TV, controlat pe atunci de cercul de interese al fostului primar Radu Mazare.

Totusi, problemele nu au intarziat sa apara. Odata cu caderea retelelor de influenta politica, finantarile au scazut, productiile proprii au devenit mai rare, iar televiziunea a inceput sa ruleze din ce in ce mai multe reluari. In 2020, postul a fost preluat de familia Murad, intr-un moment in care era nevoie urgenta de o relansare. Mohammad Murad, cunoscut om de afaceri si proprietar al lantului Phoenicia Hotels, a investit in postul TV si a reusit temporar sa-l readuca in atentia publicului.

Din pacate, investitiile in media au inceput sa se loveasca rapid de alte prioritati. Murad si-a facut intrarea pe scena politica in anul 2020, candidat independent la Primaria Mangalia. Desi a pierdut in fata lui Cristian Radu (PNL), ambitiile sale politice nu s-au oprit acolo. In 2023 s-a alaturat partidului AUR (Alianta pentru Unirea Romanilor), devenind unul dintre cei mai cunoscuti membri ai formatiunii. In 2024 a candidat din partea AUR la sefia Consiliului Judetean Constanta, dar a fost invins de liberalul Florin Mitroi. Ulterior, Mohammad Murad a reusit sa obtina un loc in Camera Deputatilor, iar in 2025 a fost numit presedinte al Comisiei pentru antreprenoriat si turism din Parlament.

In paralel cu ascensiunea politica a lui Murad, situatia de la Litoral TV s-a inrautatit. Angajatii au inceput sa nu-si mai primeasca salariile inca din vara anului 2023, pe fondul unor planuri esuate de relocare a sediului televiziunii in Mamaia. Devenise evident ca prioritatile familiei Murad se indreptau in alta directie. Revoltati, unii dintre fostii angajati si-au exprimat frustrarea in mediul online, lasand comentarii ironice si acide la adresa patronului.

Din punct de vedere financiar, cifrele vorbesc de la sine. Firma Media Est Vision SRL, detinatoarea televiziunii, a raportat datorii de peste 1,1 milioane lei la finalul anului 2024. Cifra de afaceri s-a injumatatit la 436.003 lei, iar pierderea anuala a depasit 130.000 lei. In acelasi timp, numarul angajatilor s-a redus la doar patru persoane, un semnal clar ca Litoral TV era o structura in colaps.

In lipsa fondurilor, televiziunea a renuntat complet la productiile proprii in iunie 2024, limitandu-se la reluari vechi din arhiva proprie. Pe 19 noiembrie 2024 emisia a fost intrerupta complet. A existat o tentativa disperata de reluare a activitatii in ianuarie 2025, insa aceasta nu a rezistat mai mult de doua luni. Pe 1 martie 2025, Litoral TV si-a incetat definitiv activitatea. Peste 90 de zile de tacere au trecut, iar CNA urmeaza sa puna punct oficial istoriei acestui post regional.

Disparitia Litoral TV nu este un caz izolat in peisajul media dobrogean. De fapt, reprezinta al treilea caz major de inchidere a unui post TV regional sau local in ultimii cinci ani. Neptun TV, care a functionat la nivel national, a disparut in februarie 2020, dupa un sfert de secol de existenta. La randul sau, Dobrogea TV, un alt post local important, a ramas fara licenta in august 2024, dupa ce in luna mai isi intrerupsese emisia. Tulcea, la randul sau, a ramas fara singurul sau post TV local, Accent, inca din 2020.

In prezent, piata televiziunilor locale si regionale din Dobrogea este redusa la cateva nume. In Constanta mai functioneaza Dotto TV, insa programul sau este dominat de reluari si transmisiuni de evenimente locale. Dunarea TV continua sa emita, alaturi de Alpha Media si Media TV, ambele din Medgidia. La nivel regional, semnalul ajunge in Dobrogea si de la TV Sud Est (emis din Buzau) si Columna TV (emis din Targoviste). Antena 3 Constanta, statia locala a postului Antena 3 CNN, ofera doar cateva ore de program propriu pe zi, fiind departe de a avea o prezenta consistenta.

Pentru locuitorii Dobrogei, aceasta saracie de continut TV local inseamna mai putine informatii despre comunitate, despre evenimentele importante din judet si despre problemele reale ale zonei. Intr-o regiune cu potential economic urias, cu un litoral care atrage anual milioane de turisti, lipsa unor televiziuni locale puternice este o pierdere majora atat pentru cetateni, cat si pentru democratia locala.

In concluzie, inchiderea Litoral TV marcheaza sfarsitul unei epoci pentru televiziunile locale din Dobrogea. Ce ramane este o piata media fragila, slab reprezentata si dependenta de initiative externe. Fara investitii serioase si fara interes real din partea oamenilor de afaceri sau a institutiilor publice, televiziunea locala in Dobrogea pare condamnata la disparitie.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

1 COMENTARIU