Verizon este prima companie care va testa pe teren reteaua extrem de rapida 5G
Este de asteptat ca “niste pasi de implementari comerciale” sa inceapa in 2017 pentru urmatoarea generatie de comunicatii mobile. Este cu mult mai devreme fata de 2020 de cat crede industria ca va fi adevaratul start.

Cea mai mare retea de telecomunicatii isi va incepe testarile pe teren a asa numitei tehnologii de generatia a 5-a sau 5G, in urmatoarele 12 luni, a spus Roger Gurnani, CIO – seful de informatii si arhitect de tehnologie pentru Verizon, intr-un interviu saptamana trecuta. El se asteapta ca “niste pasi de implementari comerciale” sa inceapa in 2017. Asta este cu mult mai devreme decat intervalul de timp al lui 2020 pe care multi din industrie l-au marcat ca fiind momentul initial al adoptarii tehnologiei 5G.
Testele il vor face pe Verizon primul, primul provider din lume care vrea sa treaca in la 5G. Reprezinta deasemenea un prim pas catre industria telecom mai vasta care transforma radical serviciile de telecomunicatii adaugand o viteza mai mare semnificativa si receptivitate mai mare. Asa cum mutarea la tehnologia retelei 4G de azi a produs o explozie in adoptarea de smartphone-uri si de servicii mobile, 5G ar putea sa-si produca in mod similar propria revolutie tehnologica.
“Viitorul va aduce mai multe lucruri pe care nu le pot descrie” a spus Gurnani. “Nu ne putem imagina procesul de adoptare al noilor device-uri pentru a putea recepta semnal 5G. Dar avem unele posibilitati.”
Cat de rapid este 5G? Testele celor de la Verizon au aratat o viteza de conectare care este de 30 pana la 50 de ori mai rapida decat reteaua noastra curenta 4G sau viteze mai mari decat poate oferi Fibra Google printr-o conectare fizica directa in casa, a spus Gurnani.
Cu 5G, copia filmului “Aparatorii Galaxiei” se va indosaria in computerul tau in 15 secunde in loc de 6 minute via 4G.
Sunt si alte beneficii esentiale. Timpul de raspuns al noii conexiuni este de departe mult mai sensibil astfel incat miscarile precise ale mainilor unui chirurg in Tokyo ar putea fi transferate in New York in timp real. Este considerata a fi mai eficienta din punct de vedere al energiei, asa ca dispozitivele ar trebui sa aiba o viata de 10 ori mai lunga. Retelele vor fi de asemenea capabile sa trimita mai multe date prin intermediul unui fir de conexiune mai gros, astfel ca un show TV important ca “Urzeala Tronurilor” al HBO va rula pe stream video foarte bine chiar daca alte milioane de oameni se uita in acelasi timp.
Dar este inca devreme pentru 5G—atat de devreme incat putini se pot pune de acord cum va arata de fapt tehnologia. Viteza ridicata si timpul de raspuns extrem de mic ar putea supraincarca (supraalimenta) trendul tehnologiei in curs de dezvoltare al zilelor noastre: Internetul Tuturor Lucrurilor (conceptul prin care toate obiectele sunt conectate intre ele cu ajutorul internetului), masinile care se conduc singure, realitatea virtuala – care foloseste imaginatie superinteligenta sa te plaseze intr-o alta lume.
Pentru toate capacitatile senzationale ale lui 5G, Gurnani este preocupat pe responsabilitatile lui din prezent. “In acest moment atentia noastra este pe tehnologia testarii pe teren si pe accelerarea tehnologiei”, a spus acesta.
Este o cursa globala sa ajungi primul la 5G si Verizon intentioneaza sa-si mentina pozitia de lider. Compania cu sediul la New York a fost una dintre primele oferitoare de servicii de telecomunicatii din lume care a oferit tehnologie 4G atunci cand a anuntat ca va incepe testarile in 2008. Dar mai tarziu in 2010 a fost gata sa lanseze produsul pe 38 de piete.
“Este un termen de timp foarte agresiv”, spune Rima Qureshi, ofiterul sef de strategie al furnizorului de echipament de telecomunicatie Ericsson.
Verizon nu este singur in adoptarea mai rapida a lui 5G. Korea de Sud spera ca retelele ei transportoare semnal pot sa initieze o incercare de retea 5G in 2018, exact la timp pentru Jocurile Olimpice de Iarna din Pyeongchang. Japonia spera sa aiba o retea 5G functionala la timp pentru Jocurile Olimpice de Vara din Tokyo. Guvernul chinez intre timp, a facut deasemenea presiuni pentru lansarea agresiva a tehnologiei 5G.
Asa cum s-a intamplat cand si-a lansat reteaua 4G, Verizon a concurat cu parteneri incluzand Ericsson, Nokia, Cisco, Qualcomm si Samsung. Luna trecuta si-a lansat propriul forum Tehnologia Verizon 5G. compania a creat de asemenea “sandbox-uri” sau mici zone de testare folosind tehnologie 5G, in centrele sale de inventie in Waltham- Massachusetts si San Francisco.
In timp ce Gurnani anunta lansare comerciala in 2017, nu va asteptati sa va cumparati un smartphone 5G atunci. Anterior marii sale lansari 4g in 2010, Verizon a stabilit retele in Boston si Seattle mai ales sa testeze apeluri telefonice bazate pe date 4G si alte aplicatii mobile. Cum va arata lansarea comerciala a 5G in 2017 va depinde de felul aplicatiilor si a dispozitivelor care vor aparea din etapa de testare.
“Pentru incercarile tehnice in sine, avem ceea ce ne trebuie,” spune Gurnani. “Dincolo de asta, 5G va avea nevoie de latime de banda mai mare, spune el.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.