Clarificari abonati telefonie mobila Telekom in urma vanzarii catre Orange
Recent, atat OTE cat si Orange Romania au confirmat ca au ajuns la un acord pentru vanzarea a 54% din actiunile Telekom Romania Communications (compania care detine serviciile fixe Telekom) catre Orange Romania.

Odata cu acest anunt, am primit mai multe intrebari din partea abonatilor Telekom despre ce se va intampla cu abonatii de telefonie mobila Telekom.
Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) este detinuta in prezent in proportie de 54% de grupul elen Hellenic Telecommunications Organization S.A. si 46% de statul roman prin Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informale (MCSI).

Telekom Romania Communications detine partea fixa Telekom dar si televiziunea prin satelit (DTH), compania NextGen (detinuta integral) si serviciile convergente fix-mobil Telekom. In ceea ce priveste serviciile convergente fix-mobil, acestea sunt furnizate de Telekom Romania Communications abonatilor care au atat servicii fixe (CATV, NET, telefonie fixa) dar si telefonie mobila (printr-un contract MVNO incheiat cu Telekom Romania Mobile Communications), contractul fiind semnat intre abonati si Telekom Romania Communications. Numarul abonatilor la serviciile convergente fix-mobil furnizate de Telekom Romania Communications ar fi de peste 880.000, urmand ca acesti abonati sa fie preluati de Orange.

Clarificari abonati telefonie mobila Telekom in urma vanzarii catre Orange
Telekom Romania Mobile Communications este detinuta in procend de 69.99% de Hellenic Telecommunications Organization S.A., 30% de Telekom Romania Communications si 0,0000006% de Societatea Nationala de Radiocomunicatii.

In ceea ce priveste abonatii companiei Telekom Romania Mobile Communications (utilizatori doar de telefonie mobila – abonament sau prepay), in ultimul raport financiar publicat de grupul OTE a fost anuntat ca grupul elen va pastra segmentul mobil (TKRM) in portofoliul sau, existand asteptari sa devina o entitate agila de succes. Astfel, se pare ca segmentul mobil va ramane in familia OTE.

Astfel, daca va intrebati ce se va intampla cu abonatii mobili Telekom in urma tranzactiei Orange, daca aveti contract semnat cu Telekom Romania Communications (TKR) pentru furnizarea de servicii convergente fix-mobile, atunci contractul va fi preluat de catre Orange Romania. Insa, daca aveti contract de telefonie mobila semnat cu Telekom Romania Mobile Communications (TKRM), atunci veti ramane in continuare abonati Telekom. In 2019, Telekom avea aproape 5 milioane de servicii mobile (abonamente si cartele prepay).

Hellenic Telecommunications Organization S.A. (OTE) are ca actionar principal grupul german Deutsche Telekom (46.9%) iar restul actiunilor sunt detinute de investitori institutionali (40.2%), investitori privati (5.6%), Republica Elena (Grecia – 5.6%) iar 1.6% sunt actiuni proprii.

Reamintim ca OTE si Orange Romania au anuntat luni, 9 noiembrie 2020, stabilirea unui acord pentru ca Orange Romania sa achizitioneze 54% din Telekom Romania Communications pentru un pret de aproximativ 268 milioane de euro. Tranzactia va trebui sa fie aprobata de institutiile abilitate iar termenul estimativ de finalizare a tranzactiei este mijlocul anului 2021.

De asemenea, Orange si Ministerul Transporturilor au ajuns la un acord de principiu in luna august pentru ca statul sa detina 20% din compania preluata de Orange, Telekom Romania Communications.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

39 COMENTARII

  1. Teleleku mobile vor vinde lui digi nu raman fii ploii fara 5g..de aceea nu ii intereseaza 5g stiau ca vor vinde…..si au scos de 2 ori banii investiti NEMTILOR NU LE CONVENEA CA DIGI tin preturile jos in RO si nu pot face rapt la tarife ca in alte tari. De aceea si exitul din RO…DE acea nici digi mobile nu se omora cu infrastructura mobila pt ca stiau ca o vor lua pe cea de la tk in viitor, si o vor moderniza. vor amane doar trei jucatori gigi oranja si voda

    • Au fost zvonuri despre o posibila vanzare Telekom Romania Mobile catre Digi insa nu s-a concretizat nimic, oricum nu cred ca ar fi aprobata tranzactia avand in vedere ca ambii sunt jucatori importanti pe segmentul mobil. Iar in ceea ce priveste infrastructura mobila Digi, te inseli ca nu se dezvolta, se fac investitii foarte mari insa Digi mereu a avut de recuperat fata de Orange si Vodafone avand in vedere ca acesti doi operatori sunt de mult mai mult timp in Romania si au preluat o retea existenta (Dialog, respectiv Connex), Digi a facut totul de la 0, e normal sa dureze mai mult dezvoltarea. Oricum, din punctul meu de vedere Digi a depasit Telekom in ceea ce priveste acoperirea.

  2. Cine are servici fixe sau integrate in pachet sau doar servici mobile in TRC ( Telekom Romania Communications ) MERGE LA ORANGE !

    Cine are Ab mobil in TRM ( Telekom România Mobile ) Rămâne in Telekom !

  3. Exista si numere de mobil ale Telekom care apartin de fostul Romtelecom (adica sa-ti scrie pe portabilitate.ro) ca apartine de Romtelecom si nu se Cosmote? Din cate stiu eu doar fostele numere de cand avea Romtelecom CDMA mobile, dar asta era acum 10 ani…si oricum erau foarte putine atunci.

    • Da, exista, sunt peste 900.000 de abonati care sunt in aceasta situatie si care vor fi preluati de Orange, din cate am inteles majoritatea au pachete de servicii fix-mobil. Astfel, daca un client opteaza atat pentru servicii fixe cat si pentru servicii mobile, nu semneaza cu doua firme diferite ci semneaza cu TKR, care la randul lor au un contract MVNO cu TKRM.

      • Deci ptactic din 3,9 milioane clienti de mobil ai Telekom, vor ramane cu doar 3 milioane , fara acei 900 de mii. Din cate inteleg asta era si ingrijorarea Consiliului Concurentei, ca Telekom, ramanand fara servicii fixe, doar cu divizia de mobil , va fi cumva dezavantajata la licitatia 5g. Si ca ORO va deveni prea puternic si va „strica” piata. Ceea ce nu ia in considerare Chiritoiu e ca Telekom doreste sa vanda si divizia de mobil, deci exit total de pe piata. Plus ca nici nu au anuntat daca vor sa participe la licitatie, iar in 2022 le expira si cele 4G.

  4. Eu mai am doar telefon mobil, din fostul pachet fix/dth/mobil. Pe factura apare TKR insa am abonament la ce credeam ca e Telekom Mobile. Pe site-ul portabilitate apare ca fiind numar in TKR (Romtelecom). Inseamna ca voi fi trecut automat la un pachet Orange sau va fi oferita optiunea de a trece la Telekom Romania Mobile (Cosmote)?

    Mi se pare complicata situatia, cu atat mai mult cu cat semnalul Orange e mai prost. Ar trebui sa imi schimb si sim-ul?

    Multumesc.

    • Contractul tau va fi preluat de Orange insa nu vei fi trecut automat pe unul dintre pachetele lor, cel mai probabil vei fi contactat de un agent pentru a semna contract cu ei.
      Insa, tranzactia nu a fost inca aprobata de autoritati, se estimeaza ca finalizarea va fi la mijlocul lui 2021, mai avem de asteptat. Vom anunta noutatile pe masura ce vom afla informatii noi.
      Ca o parere personala la nivel general, Orange este cu multe nivele peste Telekom insa probabil in zona care prezinta interes pentru tine situatia este invers.

      • Multumesc mult pentru clarificari.

        Da, aveti dreptate cu calitatea Orange. E cea mai buna retea din Romania. Din pacate, fiind la sat …intr-o vale, singurii cu semnal decent erau Telekom. O varianta ar fi folosirea VoWiFi de la Orange, semnalul mobil de orice fel fiind prea slab in casa (mai mult No Service). Numarul TKR e folosit de parinti, cu un retro-phone preferat de ei. Cu Telekom au avut semnal bun, dar cu timpul au redus numarul de antene 2G si semnalul a ajuns la vreo 30% din ce era acum 5 ani.

        Sper ca Orange sa imbunatateasca serviciile fixe de internet fix, macar pana la nivelul de FTTC.

  5. Telekom avea 3,9 milioane clienti pe mobil potrivit datelor oferite de ei pe Q1 2020 (parca pe profit.ro gasiti tabelul). Au pierdut intr-un singur an peste 700 de mii de clienti. Pierd clienti pe toate segmentele, nu doar pe mobil. Pe vremea Cosmote aveau peste 6 milioane.
    Problema mea e alta: cum mai pot ei sa vanda in continuare chiar si de BF pachete pe 2 ani, cand stiu ca tranzactia se va finaliza in maxim 6-7 luni? Vor sa mai jumuleasca cativa „fazani” lunile astea, altfel nu-mi explic…

    • Tranzactia inca nu este finalizata, nu au siguranta ca se va aproba 100% si banii inca nu sunt luati. Plus ca nu le-ar conveni nici celor de la Orange ca pana la mijlocul lui 2021 cand se presupune ca se va finaliza tranzactia, Telekom sa stea degeaba si sa nu mai incerce sa atraga clienti in retea.
      Oricum, nu e sa zici ca au avut vreo mega oferta de Black Friday. Vodafone si Digi au avut oferte bune.

    • De ce nu te gandesti altfel, poate se imbunatatesc serviciile daca sunt preluati Orange.
      In plus, daca esti nemultumi de deciziile Telekom privind calitatea serviciului, cei care sunt de invinuit sunt persoanele din managementul Telekom Romania.

    • Corect, mare parte din infrastructura fixa a Telekomului este de generatie veche, ici pe colo ceva zone cu fibra optica ca la Digi, pe care n-ai cum sa-l intreci la cati bani au bagat in reteaua lor de fibra luata de le ZERO. Orange a vazut cat costa sa ia de la ZERO propria lor retea de fibra optica si prefera sa cumpere vechitura aia a Telekomului si sa o peticeasca pe ici pe colo ca sa-si desfasoare serviciile fixe. Doar n-ati crezut ca or sa faca investtie de la zero cu propria lor fibra optica, mai ieftin ii costa sa peticeasca reteaua aia ca sa o tina functionala decat sa faca una de la zero. Dpmdv, Orange si-au luat o mare TZEAPA cu aceasta investitie a infrastructurii fixe a Telekomului.

      • Eu cred ca Orange se misca destul de bine cu extinderea retelei proprii, nici Digi nu a avut retea extinsa de pe un an pe altul. Pana acum 4-5 ani erau prezenti mai mult in zonele urbane si cam slabut in zonele rurale insa in ultimii ani au investit foarte mult in zone rurale unde competitia nu a mai avut nicio sansa, avand in vedere oferta foarte buna a celor de la Digi in zonele rurale.
        E posibil ca Orange sa fi platit destul de multi bani pentru utilizarea retelei Telekom, motiv pentru care a considerat avantajos aceasta miscare.

  6. In zona care locuiesc Caila jud Bistrita sa montat o antenă pentru semnal mobil la cerere Primăriei cand credeti ca o so puneti in functie durează cam mult ,in zona nu este semnal mobil

  7. Unde pot sa vad in contract cu ce parte Telekom am semnat contractul, la toate apare sigka Telekom in colț, cel puțin 10 pagini tipărite in 3 exemplare si c-am atât

  8. Sant client Telekom si plătesc 6 euro lunar pentru cartela reîncărcabile. Sant client vechi de ani de zile! In coditiile acestea,eu unde raman? Mulțumesc!

    • Au primit licență pentru TV Kult , TV Enciclopedia , Mooz Retro, Mooz Love și Mooz Urban .

      Licența postului Asia TV este deținută de grupul Bollywood care deține și posturile Bollywood TV/HD , Bollywood Film și Bollywood Classic.

      Posibil acesta posturi , împreună cu Mooz Dance HD , Mooz Hits , Mooz HD ,Mooz Ro și Sport Extra HD vor intra în grilele de satelit și cablu Orange (Care va include în curând și Telekom Satelit/cablu)

      Posturile Telekom Sport 1 , 2 , 3 , 4 auzisem zvonuri cum că se vor închide în curând

    • Nu stiu daca este doar o afirmatie pentru a-si pastra investitorii linistiti insa OTE pare sa doreasca pastrarea Telekom Romania Mobile Communications in portofoliul sau.
      Personal, cred ca daca ar avea o oferta buna, ar vinde. Intrebarea este: cine ar putea sa cumpere? Daca ne luam dupa zvonurile care au aparut acum ceva timp, Digi era interesata de achizitia partii mobile insa nu stiu daca ar primi aprobarea Consiliului Concurentei sa cumpere cateva milioane bune de clienti, in conditiile in care Digi avea pe la mijlocul lui 2019 aproape 3.5 milioane de servicii mobile (numarul a fost in crestere pana in prezent, avand in vedere ca au fost mereu lideri la portabilitate pe segmentul mobil).