Cum ne ferim de mesajele spam de pe Whatsapp? Nu putem. Putem doar sa le ignoram si sa nu deschidem orice link pe care-l primim.

In ultima perioada, Whatsapp-ul a fost un portal perfect pentru campaniile de tip phishing. Singurii vinovati pentru raspandirea acestor campanii sunt utilizatorii care dau crezare tuturor mesajelor ce promit premii sau vouchere.

Primul mesaj primit de mine a fost de la o colega ce mi-a trimis un link pe care trebuia sa-l accesez pentru a castiga un voucher de la Kaufland.Phishing kaufland pe whatsapp

Victima ale acestui tip de spam nu a fost doar Kaufland si Tarom ci si eMag. Utilizatorilor li se promiteau bilete gratis de avion daca trimiteau spamul mai departe. Tocmai acesta este motivul pentru care cred ca principlaul vinovat pentru raspandirea acestor mesaje este doar utilizatorul. Nici cei care au creat aceste campanii nu trebuie iertati insa ei doar au profitat de naivitatea unora. Daca utilizatorii nu raspandeau, spamul nu exista.

Aici au existat doua tipuri de utilizatori naivi. Cei care dadeau mai departe acest mesaj in speranta ca vor castiga intr-adevar ceva, la fel ca prietenul de pe whatsatpp insa se opreau doar la raspandirea mesajului (isi dau seama ca ceva nu este in regula) si cealalta categorie sunt cei care raspandeau mesajul, deschideau link-ul si isi completau si datele personale cerute pentru revendicarea „premiului”.

Ma asteptam ca in 2017 sa nu mai existe utilizatori care sa creada in basme insa m-am inselat. Acum un an, toate vedetele ofereau telefoane gratuite. Trebuia doar sa redistribui pagina de facebook si sa scrii un comentariu cu „particip”.

Creatorul obtinea intr-un mod mai putin religios, o pagina de facebook cu sute de mii de like-uri iar utilizatorul era faptas la asta.

voucher emag-teapa

Iata cum ne ferim de mesajele spam de pe Whatsapp?

  • Nu deschideti niciun link venit pe retelele sociale, mesagerie, chat, etc. decat daca sunteti fermi convinsi ca sursa e sigura. Nu deschideti nici linkurile trimise de prieteni decat daca acestia v-au confirmat ca v-au trimis acel link cu buna credinta;
  • Nu ati castigat un iPhone 7. Nu completati niciun formular pentru a revendica premiul. Niciun site sau companie nu poate oferi voucher de 200 de lei fiecarui om care redistribuie un singur mesaj.
  • Emag, Tarom, Kaufland, etc. nu iti trimit mesaj pe whatsapp cu vouchere. Foloseste site-urile lor oficiale pentru a verifica daca acestia chiar au o astfel de campanie activa;
  • Verificati intotdeauna ca site-urile sa fie cele oficiale. Vouchercadou.site nu este un site de incredere.

Nu iti trebuie cunostiinte avansate pentru a insela lumea. Oricine poate face acest lucru asa ca sporiti-va atentia atunci cand folositi internetul.
P.S. Site-ul in cauza nici nu mai exista iar hostul le-a a suspendat serviciile.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.