De ce suntem sunati de pe numere din strainatate si cum sa evitam tentativele de frauda?
De cativa ani se practica din ce in ce mai mult tentative de frauda prin care suntem sunati din strainatate de pe numere din tari cu care nu avem nicio legatura (exemplu: Rusia, Africa de Sud, Mali, Senegal, Pakistan, Irak, etc.), fie primim un bip scurt, fie suntem sunati pana raspundem insa nu se aude nimic in telefon.

Aceste apeluri sunt de fapt tentative de frauda ale unor persoane rau intentionate prin care se incearca tentarea persoanei apelate de a suna inapoi. Vazand un apel nepreluat pe telefon suntem tentati sa sunam imediat inapoi pentru a vedea cine ne-a contactat sau daca suntem sunati, raspundem si nu vorbeste persoana de la celalalt „capat”, la fel avem tendinta de a suna inapoi, in posibilitatea in care a existat o problema de conexiune.

Aceste persoane rau intentionate cumpara numere de telefon cu suprataxa in ideea de a tenta alte persoane sa le apeleze, sa fie taxati pentru acel apel in interese proprii.
Ba mai mult, unele tentative de frauda mult mai inteligente presupunea ca atunci cand sunam inapoi si ni se raspunde, se auzea un robot telefonic prezentan o oferta in limba romana sau punand intrebari predefinite in limba romana, pentru a ne tenta sa ramanem la telefon si sa fim taxati suplimentar.

In alte cazuri, in momentul in care am sunat inapoi ni se raspunde insa robotul telefonic reda o inregistrare cu sunetul care se aude cand sunam un telefon. Practic, noi avem impresia ca inca nu ne-a raspuns acea persoana si inca se aude sunand, dar de fapt ni s-a raspuns si suntem taxati. Nu ne dam seama ca suntem deja angajati intr-o convorbire decat atunci cand ne uitam la timer-ul telefonului si vedem cum trec secundele. Toate aceste metode mai mult sau mai putin inteligente sunt doar in scopul de a ne frauda prin taxe suplimentare.

Tentativele de frauda pot exista catre numere de telefon din orice retea (Orange, Vodafone, Telekom, Digi Mobil, chiar si Akta), nu este tintita o retea anume insa majoritatea cazurilor din ultima vreme au fost catre reteaua Digi Mobil.

De ce suntem sunati de pe numere din strainatate si cum sa evitam tentativele de frauda?
Cum putem evita tentativele de frauda telefonice?
Metoda de a evita aceste tentative de frauda este destul de simpla: nu sunam inapoi numere de telefon ciudate sau cu prefix din alta tara, daca nu avem pe cineva cunoscut in tara respectiva. Este logic ca daca avem cunostinte doar in Italia, nu are cine sa ne sune din Rusia, de exemplu. In plus, majoritatea smartphone-urile detecteaza automat prefixul tarii si ne afiseaza pe ecran ca numarul care ne apeleaza este din Africa de Sud.

In plus, putem incerca si blocarea numarului de telefon (adaugarea in black list) daca telefonul ne permite acest lucru, dar de obicei tentativele acestea de frauda se fac de pe numere de telefon diferite, multe din ele fiind numere de telefon virtuale.

Putem recupera banii pierdut in urma unei astfel de fraude telefonice?
Este foarte greu pentru o persoana de rand sa reuseasca sa-si recupereze banii pierdut in urma apelarii unui numar din Africa de Sud, deoarece nu se poate dovedi ca acel numar este de fapt cumparat in scopul de a frauda persoane, nu ne-a obligat nimeni sa-l cumparam si este aproape imposibil sa dovedim ca proprietarul numarului de telefon face frauda. In special din cauza faptului ca nu sunt numere din Uniunea Europeana. Este mai simplu sa platim daunele decat sa incercam recuperarea banilor care oricum are sanse spre 0.

Cat costa un apel catre un numar de telefon suspect din strainatate?
Nu este un cost standard, unele numere de telefon au un cost mai mic, de exemplu numerele din Rusia +79560040051 si +79560040050 care ne-au fost semnalate recent de catre un cititor Media-Max.ro au tariful pe minut din reteaua Digi Mobil 0.1542 euro pe minut cu TVA inclus. Practic este tariful standard catre destinatiile din Rusia pe mobil, nici macar nu este un tarif practicat peste tariful standard. Insa, destinatiile acestea pot fi tarifate si cu cativa euro pe minut, ba chiar cu cativa zeci de euro pe minut iar atunci treaba este complicata. Nu este capat de tara daca platim 1 euro pe cateva minute catre un numar de telefon dar daca ne trezim cu cateva sute de euro, atunci este o problema mare.

Prin urmare, sfatul nostru este sa nu contactati numere de telefon din strainatate, in special din tari mai exotice sau indepartate daca nu cunoasteti pe cineva in tarile respective.

Daca aveti nelamuriri privind tariful catre o destinatie internationala, lasati un comentariu specificand numarul de telefon pentru care va intereseaza si din ce retea doriti sa sunati urmand sa verificam.

Voi ati fost contactati de catre numere din astfel de tari?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

20 COMENTARII

 1. Buna ziua,
  Azi am fost sunata de o persoana necunoscuta de la numarul de telefon 0310800785 . Personal nu am comunicat cu persoanele de la acest numar. La intrebarea de unde are numarul meu de telefon , a inchis telefonul.
  Nu am dat acceptul ca numarul meu de telefon sa fie trecut in cartea de telefon.
  In astfel de situatii ce pot sa cred, ca e posibil ca telefoanele noastre sa fie ascultate de oricine – fara acceptul meu.
  Atunci la ce mai folositi notiunea de securitate a date ?
  Am crezut ca sunteti o firma serioasa…
  Cu stima

  • Buna seara,

   Noi nu reprezentam niciun operator telecom, doar oferim informatii.
   La o verificare a acestui numar de telefon, este din reteaua Combridge. O persoana a raportat acest numar ca fiind folosit pentru reclama agresiva la unele servicii/produse.
   Pentru aceasta problema puteti face o sesizare la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) prin care sa reclamati ca v-au fost prelucrate ilegal datele personale insa este destul de dificil daca nu stiti exact cine v-a transmis mai departe numarul de telefon fara acordul dvs.

 2. Buna ziua!

  De la firma dvs. sunt apelata frecvent si mi se pune muzica. Numerel identificate sunt:
  0373301050; 0373301052;0373301051 .
  va somez; Daca inca o data se intampla sa primesc un apel va dau in judecata.

  • Buna seara,
   De la care „firma noastra” sunteti contactat? De la noi, Media-Max.ro, cu siguranta nu v-a sunat nimeni.
   La o verificare a acestor numere, se pare ca sunt numere de telefon din reteaua Telekom care suna probabil pentru verificarea numerelor de telefon in vederea colectarii in bazele lor de date. De exemplu, suna sa verifice daca raspunde cineva pentru a stii daca numarul este valabil.

 3. Buna ziua,

  In fiecare zi sunt sunata de la nr de tel 0317115605. Nu vorbeste nimeni. Daca sun pe ac nr se deconecteaza Pare a fi nr de centarala.
  Va rog sa luati masuri in acest sens.

  O zi buna,

  • Buna ziua,
   Conform informatiile colectate de pe internet, mai multe persoane au avut aceeasi problema cu acest numar de telefon, nu stiu care este scopul apelurilor insa va recomand sa ignorati apelurile, eventual daca aveti un smartphone puteti bloca acest numar de telefon sa nu va mai apeleze.
   Precum si alte numere de acest profil, numarul este in reteaua Euroweb.

 4. Buna ziua!
  De trei zile sunt apelat telefonic de urmatoarele numere de telefon
  +40377100217
  +40377100196
  +40317111022
  Rog confirmati sau ifirmati daca sunt abonatii dv.. Doresc sa ma adresez politiei si sa depun plangere penala.

  • Buna ziua,
   Noi nu reprezentam nicio companie de telecomunicatii. Ce va pot spune dupa ce am verificat pe internet aceste numere este ca nu sunteti prima persoana cu aceste probleme. Fie suna si inchid imediat, fie incearca sa prezinte oferte fictive, probabil sunt tentative de frauda. Numerele sunt in reteaua Euroweb.

  • Acestea sunt tentative de frauda, sunteti sunata de catre numere din Tunisia, mai bine zis primiti bip-uri cu scopul de a va face sa sunati inapoi si sa fiti taxata suplimentar, sunt din ce in ce mai frecvente aceste tentative de frauda. Va recomand sa nu sunati inapoi, eventual sa blocati acele numere sa nu va mai poata suna, daca aveti un telefon care permite acest lucru. Daca raspundeti nu vi se intampla nimic, doar sa nu sunati inapoi, insa de regula se dau doar bip-uri sa va tenteze sa sunati inapoi.
   Daca doriti, pentru a-i ajuta si pe altii sa stie sa nu sune catre acele numere, ne puteti spune de pe ce numere ati fost sunata, eventual va pot spune si cat v-ar fi costat daca ati fi sunat catre acele numere.

  • Nu se auzea nimic pentru a te tenta sa suni inapoi sa afli cine este, iar cand suni inapoi esti taxat.
   Mai ai acele numere de telefon, ni le-ai putea lasa aici pentru a se putea feri si alte persoane?
   Eventual in felul acesta putem sa verificam si ce cost ar fi fost daca ai fi sunat catre acele numere, de curiozitate.