De ce suntem sunati de pe numere din strainatate si cum sa evitam tentativele de frauda?
De cativa ani se practica din ce in ce mai mult tentative de frauda prin care suntem sunati din strainatate de pe numere din tari cu care nu avem nicio legatura (exemplu: Rusia, Africa de Sud, Mali, Senegal, Pakistan, Irak, etc.), fie primim un bip scurt, fie suntem sunati pana raspundem insa nu se aude nimic in telefon.

Aceste apeluri sunt de fapt tentative de frauda ale unor persoane rau intentionate prin care se incearca tentarea persoanei apelate de a suna inapoi. Vazand un apel nepreluat pe telefon suntem tentati sa sunam imediat inapoi pentru a vedea cine ne-a contactat sau daca suntem sunati, raspundem si nu vorbeste persoana de la celalalt „capat”, la fel avem tendinta de a suna inapoi, in posibilitatea in care a existat o problema de conexiune.

Aceste persoane rau intentionate cumpara numere de telefon cu suprataxa in ideea de a tenta alte persoane sa le apeleze, sa fie taxati pentru acel apel in interese proprii.
Ba mai mult, unele tentative de frauda mult mai inteligente presupunea ca atunci cand sunam inapoi si ni se raspunde, se auzea un robot telefonic prezentan o oferta in limba romana sau punand intrebari predefinite in limba romana, pentru a ne tenta sa ramanem la telefon si sa fim taxati suplimentar.

In alte cazuri, in momentul in care am sunat inapoi ni se raspunde insa robotul telefonic reda o inregistrare cu sunetul care se aude cand sunam un telefon. Practic, noi avem impresia ca inca nu ne-a raspuns acea persoana si inca se aude sunand, dar de fapt ni s-a raspuns si suntem taxati. Nu ne dam seama ca suntem deja angajati intr-o convorbire decat atunci cand ne uitam la timer-ul telefonului si vedem cum trec secundele. Toate aceste metode mai mult sau mai putin inteligente sunt doar in scopul de a ne frauda prin taxe suplimentare.

Tentativele de frauda pot exista catre numere de telefon din orice retea (Orange, Vodafone, Telekom, Digi Mobil, chiar si Akta), nu este tintita o retea anume insa majoritatea cazurilor din ultima vreme au fost catre reteaua Digi Mobil.

De ce suntem sunati de pe numere din strainatate si cum sa evitam tentativele de frauda?
Cum putem evita tentativele de frauda telefonice?
Metoda de a evita aceste tentative de frauda este destul de simpla: nu sunam inapoi numere de telefon ciudate sau cu prefix din alta tara, daca nu avem pe cineva cunoscut in tara respectiva. Este logic ca daca avem cunostinte doar in Italia, nu are cine sa ne sune din Rusia, de exemplu. In plus, majoritatea smartphone-urile detecteaza automat prefixul tarii si ne afiseaza pe ecran ca numarul care ne apeleaza este din Africa de Sud.

In plus, putem incerca si blocarea numarului de telefon (adaugarea in black list) daca telefonul ne permite acest lucru, dar de obicei tentativele acestea de frauda se fac de pe numere de telefon diferite, multe din ele fiind numere de telefon virtuale.

Putem recupera banii pierdut in urma unei astfel de fraude telefonice?
Este foarte greu pentru o persoana de rand sa reuseasca sa-si recupereze banii pierdut in urma apelarii unui numar din Africa de Sud, deoarece nu se poate dovedi ca acel numar este de fapt cumparat in scopul de a frauda persoane, nu ne-a obligat nimeni sa-l cumparam si este aproape imposibil sa dovedim ca proprietarul numarului de telefon face frauda. In special din cauza faptului ca nu sunt numere din Uniunea Europeana. Este mai simplu sa platim daunele decat sa incercam recuperarea banilor care oricum are sanse spre 0.

Cat costa un apel catre un numar de telefon suspect din strainatate?
Nu este un cost standard, unele numere de telefon au un cost mai mic, de exemplu numerele din Rusia +79560040*** si +79560040*** care ne-au fost semnalate recent de catre un cititor Media-Max.ro au tariful pe minut din reteaua Digi Mobil 0.1542 euro pe minut cu TVA inclus. Practic este tariful standard catre destinatiile din Rusia pe mobil, nici macar nu este un tarif practicat peste tariful standard. Insa, destinatiile acestea pot fi tarifate si cu cativa euro pe minut, ba chiar cu cativa zeci de euro pe minut iar atunci treaba este complicata. Nu este capat de tara daca platim 1 euro pe cateva minute catre un numar de telefon dar daca ne trezim cu cateva sute de euro, atunci este o problema mare.

Prin urmare, sfatul nostru este sa nu contactati numere de telefon din strainatate, in special din tari mai exotice sau indepartate daca nu cunoasteti pe cineva in tarile respective.

Daca aveti nelamuriri privind tariful catre o destinatie internationala, lasati un comentariu specificand numarul de telefon pentru care va intereseaza si din ce retea doriti sa sunati urmand sa verificam.

Voi ati fost contactati de catre numere din astfel de tari?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

86 COMENTARII

  • Da, este o frauda prin metoda Wangiri, nu conteaza daca raspundeti, important este sa nu sunati inapoi.
   De exemplu, din reteaua Digi tariful catre acest numar din Bangladesh este 0.255 euro pe minut, fara TVA.

 1. Bună ziua!
  Ieri am sunat o prietena și am vorbit cu ea timp de 20 de secunde.
  Când am închis telefonul, în jurnalul de apeluri, în loc de numărul prietenei, îmi apărea exact același număr doar ca avea prefixul 27 (Africa de Sud).
  Am apelat la cost control și îmi zice ca pana la data aceasta am 0 min internaționale (fiind început de luna).
  Este vreo problema sau ceva mai dubios?

   • Îmi apar cele 20 de sec către numărul din Africa(apare ca eu am inițiat) , dar numărul prietenei nu, deși prietenei mele în jurnal ii apare ca eu am sunat-o. Și mie mi s-a părut ciudat, iar pe net n-am găsit nimic.

 2. Buna seara, este ora 23:45 si nu pot sa dorm din cauza beep-urilor primite de la fel si fel de numere gen: 0018096320***/ 0094757887***.
  De fiecare dată când suna blochez numărul imediat, dar este foarte deranjant.
  Nu vreau sa imi schimb numărul de telefon.
  Chiar asa nu exista nici o soluție????
  Nu mai pottttt.

 3. 27.04.2020, ora 16.00. Am primit un apel pe reteaua fix upc-vodafone, 0039011952***, dar nu am raspuns. Am verificat numarul, este din Italia, Torino, unde nu cunosc pe nimeni. Nu raspundeti la numere internationale necunoscute niciodata, si nu sunati niciodata inapoi, daca e ceva important, va suna inca o data.

  • Nu este o tentativa de frauda in cazul dvs, acesta este un numar de fix din Italia, o destinatie standard in care majoritatea operatorilor au minute gratuite. Posibil ca persoana respectiva sa fi gresit numarul.
   Insa, este valabil ceea ce spuneti in special pentru numerele din tari non-UE, de regula de pe acele numere apar tentative de frauda.

 4. 26.03.2020.: seara pe la ora 11:00 am primit beep-uri de pe diferite numere din Italia si am fost sunata de pe numere din USA. Am instalat programul TrueCaller cu care am reusit sa aflu detalii numai despre numerele din America:

  +1 765-862-3*** -> Onvoy LLC, Indiana (gen marketing)
  +1 469-421-0*** -> Onvoy LLC, Texas (gen marketing)

  +39 711-990-3***
  +39 711-990-8***
  +39 711-990-5***
  +39 711-990-3*** -> astazi 04.04.2020.

  Nu raspund la numere necunoscute, insa daca stie cineva ceva despre numerele astea din Italia, va rog sa ma anuntati. Multumesc!

 5. Si eu am fost sunata de nr. +88216101315.Nu aveam ochelarii,dar vazand + in fata numarului,am crezut ca e sora mea din Spania si am raspuns .A inchis rapid.Intrebarea mea este : voi plati in plus la factura ?

  • Nu platiti daca raspundeti ci daca sunati inapoi, de aceea v-a inchis apelul, sa va tenteze sa sunati inapoi sa vedeti ce vrea acea persoana.
   Acest numar este al operatorului Thuraya bazat in Emiratele Arabe Unite iar tariful din reteaua Digi de exemplu, este de 1.3468 euro pe minut fara TVA.

 6. Ce număr o fi asta +1 347 081 496 puteți sa îmi spuneti am cautat este prefixul NEW YORK am răspuns sa recomandat ma întrebat dacă sta de vorba cu mine adică dacă este subsemnatul la telefon mam mirat ca îmi știa numele am spus ca nu orbesc engleza el a spus ca revine cu un translator

 7. Pe mine ma sunat acestnumar+1347081496 mia vorbit în engleza mi spus CHEAR pe nume ne stind engleza mi spus ca revine mine cu un translator eu nu am abonament la telefon

  • Acesta este un numar din SUA catre care aveti minute incluse, nu este o tentativa de frauda si cel mai probabil acea persoana v-a contactat cu un alt scop. Motivul exact vi-l poate spune doar acea persoana.

  • Este un numar din Guinea Bissau iar tariful din reteaua Digi este de 0.5543 euro pe minut, fara TVA. Cu siguranta face parte din numerele folosite pentru tentative de frauda.
   Probabil folosesc softuri pentru a apela mai multe numere in acelasi timp.

   • Aceasta este metoda folosita, se aleg anumite plaje de numerotare si se apeleaza in masa, sigur se intampla ca un procent din cei apelati sa sune inapoi si sa faca un cost suplimentar.

 8. Am fost sunat pe cartela pre pay de un numar +882415400076 de obicei telefonul meu arata din ce tara e numarul respectiv acesta nu arata nimic as fi curios carei tara apartine acest cod pt ca nu am gasit nimic pe net , eu oricum ignor aceste apeluri postez acest numar ca si altii sa stie

  • Nu ti-a aparut tara deoarece numarul acesta nu corespunde niciunei tari. Este o Retea Internationala, un grup de retele care nu apartin niciunei tari, cele mai bune exemple pentru astfel de numere sunt retelele tip satelit.
   Pe site-ul Digi nu pot verifica tariful catre acest numar, posibil chiar sa nu putem apela acest numar insa nu e indicat sa-l apelam, cu siguranta tariful este mare (spre exemplu, tariful catre numerele de acest tip ale operatorului BT poate ajunge de la 0.60 lire sterline la peste 4 lire sterline pe minut).

 9. buna ziua .am fost sunat si eu si sotia de 3 numere 00389 73834622 si 00389 739 59049 ambele din Macedonia …nu le am raspuns si le an dat interzis …Puteti verifica si dvoastra …mult anticipat ..stima OVIDIU

 10. Efectiv,m-au capiat hotii ăștia.In urma cu 3 săptămâni,într-o zi,din 8 in 8 minute ma suna un numar din Andorra.De fiecare dată când mă suna,blocam numărul.Am primit 14 apeluri de la numere DIFERITE(si eu le blocam pe toate).De atunci in fiecare zi primesc beep.uri de la numere din Tunisia,Africa Si Numai cunosc prefixele(sunt multe).Odată era sa raspund,crezând că ma suna mama.(trebuia sa ma sune atunci).M-am panicat rau de tot

  • Nu e nicio problema daca raspunzi la aceste numere, important este sa nu suni inapoi. Daca apelurile vin de la numere diferite nu prea ai ce sa faci.
   Incearca sa faci o sesizare la operatorul de la care ai cartela, poate reusesc sa blocheze cumva plaja aceea de numerotare din tarile respective sau operatorul la care sunt inregistrate acele numere.

  • Este un numar din Cuba iar tariful este de aproximativ 0.6 euro/minut, probabil vor sa va provoace sa sunati inapoi sa fiti taxata suplimentar. Va recomand sa adaugati numarul acesta de telefon in blacklist daca aveti un telefon care permite acest lucru, in acest fel nu veti mai primi apeluri de la numarul mentionat.

 11. unde se pot reclama aceste apeluri din strainatate si/sau cu se pot bloca? deja am trecut telefonul pe abonament de 5 eur pt ca mama, care foloseste acest telefon, este semiparalizata si deja a avut de-a face cu aceste deranjamente( a sunat inapoi nevazand clar numarul si a fost taxata vreo 20 eur si mai grav, a raspuns si i s-a insirat o poveste -inregistrata- cu accidentul unui caine al cuiva- ducand-o cu gandul la nepoata, povestea parand verosimila si aproape a fost in prag de infarct

  • Nu prea se poate face nimic in situati din acestea deoarece de cele mai multe ori sunt nr de pe cartele pre pay iar politia nu pre au ce face in aceste cazuri. Tot ce puteti sa faceti este sa le ignorati si sa nu le raspundeti

  • Nu aveti unde sa le reclamati, apelurile vin de obicei din tari non-UE unde nu o sa va bage nimeni in seama.
   Puteti doar sa blocati acele numere din telefon, daca aveti un smartphone ar trebui sa aveti o optiune de blocare/blacklist. Insa, de regula apelurile vin de pe numere diferite mai mereu.

 12. Am primit aceste apeluri pe nr. meu 07******, iar cand am rasuns parea ca nu este nimeni la capatul firului. Cand nu am raspuns a sunat pana l-am oprit.
  0372100108 17.19
  0372401327 16.30 2ori
  0372118899 16.22
  0372401327 16.19
  0372401733 15.31
  0372118899 14.54
  0372401327 10.52
  In conformitate cu prevederile legale,va rog sa blocati aceste numere de telefon. De asemenea sa atrageti atentia abonatului – deoarece consider ca este unul singur, sa nu ma mai sune.

  • Daca raspundeti la telefon nu va este incarcata factura, totul este sa nu sunati inapoi. Acestea sunt tentative de frauda, primiti bip-uri sau sunteti sunata fara sa vorbeasca daca raspundeti pentru a va influenta sa sunati inapoi si sa fiti taxata suplimentar. Numarul acela cu prefix +243 este de Congo.

 13. Salut…Am aceasta problema de aproximativ o saptamana. Sunt sunat in fiecare zi de tot felul de numere ca de exemplu : *********** etc. De cele mai multe ori primesc doar bip-uri si apeluri lungi… Am sunat de curiozitate prima data sa vad cine este si mi-a raspuns o doamna care vorbea in continuu si se auzea o melodie pe fundal la care am inchis. De atunci am inceput sa blochez toate numerele care ma suna-u dar au continuat sa fiu sunat de alte numere de telefon straine. A inceput sa devina enervant. Cred ca o sa-mi schimb numarul de telefon..

  • Domnule Mihai sfatul meu este sa nu mai raspundeti la asemenea nr de telefon, este posibil ca aceste nr sa va aduca costuri suplimentare la factura daca raspundeti. Icnoratile.

  • Salut Mihai,
   Scopul acestor numere este sa te enerveze si sa ii suni inapoi, ulterior ei te tin la telefon cu acel robot telefonic, probabil acel numar de telefon este taxat suplimentar. Poti adauga in blacklist aceste numere daca ai un smartphone.

 14. Buna ziua,
  Azi am fost sunata de o persoana necunoscuta de la numarul de telefon 0310800785 . Personal nu am comunicat cu persoanele de la acest numar. La intrebarea de unde are numarul meu de telefon , a inchis telefonul.
  Nu am dat acceptul ca numarul meu de telefon sa fie trecut in cartea de telefon.
  In astfel de situatii ce pot sa cred, ca e posibil ca telefoanele noastre sa fie ascultate de oricine – fara acceptul meu.
  Atunci la ce mai folositi notiunea de securitate a date ?
  Am crezut ca sunteti o firma serioasa…
  Cu stima

  • Buna seara,

   Noi nu reprezentam niciun operator telecom, doar oferim informatii.
   La o verificare a acestui numar de telefon, este din reteaua Combridge. O persoana a raportat acest numar ca fiind folosit pentru reclama agresiva la unele servicii/produse.
   Pentru aceasta problema puteti face o sesizare la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) prin care sa reclamati ca v-au fost prelucrate ilegal datele personale insa este destul de dificil daca nu stiti exact cine v-a transmis mai departe numarul de telefon fara acordul dvs.

 15. Buna ziua!

  De la firma dvs. sunt apelata frecvent si mi se pune muzica. Numerel identificate sunt:
  0373301050; 0373301052;0373301051 .
  va somez; Daca inca o data se intampla sa primesc un apel va dau in judecata.

  • Buna seara,
   De la care „firma noastra” sunteti contactat? De la noi, Media-Max.ro, cu siguranta nu v-a sunat nimeni.
   La o verificare a acestor numere, se pare ca sunt numere de telefon din reteaua Telekom care suna probabil pentru verificarea numerelor de telefon in vederea colectarii in bazele lor de date. De exemplu, suna sa verifice daca raspunde cineva pentru a stii daca numarul este valabil.

 16. Buna ziua,

  In fiecare zi sunt sunata de la nr de tel 0317115605. Nu vorbeste nimeni. Daca sun pe ac nr se deconecteaza Pare a fi nr de centarala.
  Va rog sa luati masuri in acest sens.

  O zi buna,

  • Buna ziua,
   Conform informatiile colectate de pe internet, mai multe persoane au avut aceeasi problema cu acest numar de telefon, nu stiu care este scopul apelurilor insa va recomand sa ignorati apelurile, eventual daca aveti un smartphone puteti bloca acest numar de telefon sa nu va mai apeleze.
   Precum si alte numere de acest profil, numarul este in reteaua Euroweb.

 17. Buna ziua!
  De trei zile sunt apelat telefonic de urmatoarele numere de telefon
  +40377100217
  +40377100196
  +40317111022
  Rog confirmati sau ifirmati daca sunt abonatii dv.. Doresc sa ma adresez politiei si sa depun plangere penala.

  • Buna ziua,
   Noi nu reprezentam nicio companie de telecomunicatii. Ce va pot spune dupa ce am verificat pe internet aceste numere este ca nu sunteti prima persoana cu aceste probleme. Fie suna si inchid imediat, fie incearca sa prezinte oferte fictive, probabil sunt tentative de frauda. Numerele sunt in reteaua Euroweb.

  • Acestea sunt tentative de frauda, sunteti sunata de catre numere din Tunisia, mai bine zis primiti bip-uri cu scopul de a va face sa sunati inapoi si sa fiti taxata suplimentar, sunt din ce in ce mai frecvente aceste tentative de frauda. Va recomand sa nu sunati inapoi, eventual sa blocati acele numere sa nu va mai poata suna, daca aveti un telefon care permite acest lucru. Daca raspundeti nu vi se intampla nimic, doar sa nu sunati inapoi, insa de regula se dau doar bip-uri sa va tenteze sa sunati inapoi.
   Daca doriti, pentru a-i ajuta si pe altii sa stie sa nu sune catre acele numere, ne puteti spune de pe ce numere ati fost sunata, eventual va pot spune si cat v-ar fi costat daca ati fi sunat catre acele numere.

  • Nu se auzea nimic pentru a te tenta sa suni inapoi sa afli cine este, iar cand suni inapoi esti taxat.
   Mai ai acele numere de telefon, ni le-ai putea lasa aici pentru a se putea feri si alte persoane?
   Eventual in felul acesta putem sa verificam si ce cost ar fi fost daca ai fi sunat catre acele numere, de curiozitate.