De ce suntem sunati de pe numere din strainatate si cum sa evitam tentativele de frauda?
De cativa ani se practica din ce in ce mai mult tentative de frauda prin care suntem sunati din strainatate de pe numere din tari cu care nu avem nicio legatura (exemplu: Rusia, Africa de Sud, Mali, Senegal, Pakistan, Irak, etc.), fie primim un bip scurt, fie suntem sunati pana raspundem insa nu se aude nimic in telefon.

Aceste apeluri sunt de fapt tentative de frauda ale unor persoane rau intentionate prin care se incearca tentarea persoanei apelate de a suna inapoi. Vazand un apel nepreluat pe telefon suntem tentati sa sunam imediat inapoi pentru a vedea cine ne-a contactat sau daca suntem sunati, raspundem si nu vorbeste persoana de la celalalt „capat”, la fel avem tendinta de a suna inapoi, in posibilitatea in care a existat o problema de conexiune.

Aceste persoane rau intentionate cumpara numere de telefon cu suprataxa in ideea de a tenta alte persoane sa le apeleze, sa fie taxati pentru acel apel in interese proprii.
Ba mai mult, unele tentative de frauda mult mai inteligente presupunea ca atunci cand sunam inapoi si ni se raspunde, se auzea un robot telefonic prezentan o oferta in limba romana sau punand intrebari predefinite in limba romana, pentru a ne tenta sa ramanem la telefon si sa fim taxati suplimentar.

In alte cazuri, in momentul in care am sunat inapoi ni se raspunde insa robotul telefonic reda o inregistrare cu sunetul care se aude cand sunam un telefon. Practic, noi avem impresia ca inca nu ne-a raspuns acea persoana si inca se aude sunand, dar de fapt ni s-a raspuns si suntem taxati. Nu ne dam seama ca suntem deja angajati intr-o convorbire decat atunci cand ne uitam la timer-ul telefonului si vedem cum trec secundele. Toate aceste metode mai mult sau mai putin inteligente sunt doar in scopul de a ne frauda prin taxe suplimentare.

Tentativele de frauda pot exista catre numere de telefon din orice retea (Orange, Vodafone, Telekom, Digi Mobil, chiar si Akta), nu este tintita o retea anume insa majoritatea cazurilor din ultima vreme au fost catre reteaua Digi Mobil.

De ce suntem sunati de pe numere din strainatate si cum sa evitam tentativele de frauda?
Cum putem evita tentativele de frauda telefonice?
Metoda de a evita aceste tentative de frauda este destul de simpla: nu sunam inapoi numere de telefon ciudate sau cu prefix din alta tara, daca nu avem pe cineva cunoscut in tara respectiva. Este logic ca daca avem cunostinte doar in Italia, nu are cine sa ne sune din Rusia, de exemplu. In plus, majoritatea smartphone-urile detecteaza automat prefixul tarii si ne afiseaza pe ecran ca numarul care ne apeleaza este din Africa de Sud.

In plus, putem incerca si blocarea numarului de telefon (adaugarea in black list) daca telefonul ne permite acest lucru, dar de obicei tentativele acestea de frauda se fac de pe numere de telefon diferite, multe din ele fiind numere de telefon virtuale.

Putem recupera banii pierdut in urma unei astfel de fraude telefonice?
Este foarte greu pentru o persoana de rand sa reuseasca sa-si recupereze banii pierdut in urma apelarii unui numar din Africa de Sud, deoarece nu se poate dovedi ca acel numar este de fapt cumparat in scopul de a frauda persoane, nu ne-a obligat nimeni sa-l cumparam si este aproape imposibil sa dovedim ca proprietarul numarului de telefon face frauda. In special din cauza faptului ca nu sunt numere din Uniunea Europeana. Este mai simplu sa platim daunele decat sa incercam recuperarea banilor care oricum are sanse spre 0.

Cat costa un apel catre un numar de telefon suspect din strainatate?
Nu este un cost standard, unele numere de telefon au un cost mai mic, de exemplu numerele din Rusia +79560040051 si +79560040050 care ne-au fost semnalate recent de catre un cititor Media-Max.ro au tariful pe minut din reteaua Digi Mobil 0.1542 euro pe minut cu TVA inclus. Practic este tariful standard catre destinatiile din Rusia pe mobil, nici macar nu este un tarif practicat peste tariful standard. Insa, destinatiile acestea pot fi tarifate si cu cativa euro pe minut, ba chiar cu cativa zeci de euro pe minut iar atunci treaba este complicata. Nu este capat de tara daca platim 1 euro pe cateva minute catre un numar de telefon dar daca ne trezim cu cateva sute de euro, atunci este o problema mare.

Prin urmare, sfatul nostru este sa nu contactati numere de telefon din strainatate, in special din tari mai exotice sau indepartate daca nu cunoasteti pe cineva in tarile respective.

Daca aveti nelamuriri privind tariful catre o destinatie internationala, lasati un comentariu specificand numarul de telefon pentru care va intereseaza si din ce retea doriti sa sunati urmand sa verificam.

Voi ati fost contactati de catre numere din astfel de tari?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

6 COMENTARII

    • Nu se auzea nimic pentru a te tenta sa suni inapoi sa afli cine este, iar cand suni inapoi esti taxat.
      Mai ai acele numere de telefon, ni le-ai putea lasa aici pentru a se putea feri si alte persoane?
      Eventual in felul acesta putem sa verificam si ce cost ar fi fost daca ai fi sunat catre acele numere, de curiozitate.